Dodaj do ulubionych

wyrwanie zęba

19.06.05, 20:33
mam pytanie, jestem w 22t. mamw planach wizytę u dentysty, mam do wyrwania
szóstkę, która już mało zęba przypomina i nie wiem czy nie ma jakichś
przeciwskazań co do tego . Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • aga.kuc3 Re: wyrwanie zęba 19.06.05, 20:46
      Czesc-je tez mam taki sam problem-obecnie mieszkam w niemczech i jestem w 12
      tygodniu ciazy -i tez wybralam sie do dentysty -i tam dowiedzialam sie ze ona
      niezrobi mi zadnego zeba do porodu-teraz musze chodzic co miesiac do dentysty i
      naklada mi na zeby jakis preparat zeby sie niepsuly.Ja slyszalam ze w Polsce
      normalnie robiom zeby od 3 miesiaca tylko znieczulenie troche zmniejszyjom.Co
      kraj to obyczaj.Pozdrawiam mocno-Agnieszka
    • nanarella1 Re: wyrwanie zęba 19.06.05, 22:35
      Czesc, ja miałam problem z zebem no i trzeba by go bylo usunac ale bylam wtedy w
      8 m-cu i pani stomatolog odmowila mi usuniecia zeba..powiedziala ze to zbyt
      niebezpieczne...i ze zaprasza mnie po rozwiazaniu na ten zabieg...Moze u mnie
      problem spopengowal fakt, ze trzeba bylo zrobic rentgen zanim sie usunie zeba....
      W kazdym razie uslyszalam, ze nikt w Wwie ze stomatologow i nie odwazy sie
      usunac zeba w 8 m-cu...
      Wie teraz czekam na rozwiazanie...bo zabek mi dokucza ale dzidzia jest
      najwazniejsza i dla niej sie jeszcze pomecze....
      pozdr serdecznie
      • app7 Re: wyrwanie zęba 19.06.05, 23:48
        Włos mi się na głowie zjeżył,jak przeczytałam co Ci ta dr naopowiadała!Jak
        można powiedzieć kobiecie w ciaży,że nikt jej tego zęba nie usunie i skazywać
        ją na cierpienia aż do dnia porodu?!!!Zgroza!!!Po pierwsze 8 m-c ciąży to nie
        jest przeciwskaznie do usunięcia zęba,tylko trzeba to zrobić z zachowaniem
        ostrożności,ponieważ w 3-im trymestrze istnieje ryzyko wywołania porodu,ale to
        zdaża się to sporadycznie w wyjątkowych sytuacjach!Po drugie,nie podchodź to
        tego tak,że dla dziecka wycierpisz i ból zęba,ponieważ ten ból dzidziusi też
        nie służy i może świadczć o tym, że w zębie postępuje infekcja i zapalenie a to
        napewno dla dziecka nic dobrego!!!Pom trzecie jak nie chciała usunąć tego zęba
        to powinna chociaż spróbować zrobić coś,żeby przestał boleć i dotrwał do
        rozwiązania(są różne metody w zależności od tego co się z zębem dzieje).Po
        czwarte nawet jak trzeba zrobić rentgen zęba,to też nie jest problem:ubiera się
        pacjentkę w specjalny fartuch ochronny na brzuch i resztę ciała a wiązka
        promieni rtg jest bardzo mała i skierowana tylko na okolice danego zęba.Te
        dawki promieni rtg są tyeraz naprawdę bardzo małe i o jakimkolwiek zagrożeniu
        moglibysmy mówic dopiero przy robieniu kilku zdjęć i to bez żadnej ochrony na
        brzuch i to niekoniecznie, więc nie ma się co bać!!!Promienie rtg sa
        najbardziej niebezpieczne w 1 trymestrze,kiedy rozwijaja się narządy dziecka a
        nie pod koniec ciąży.Po piąte obowiązkiem lekarza ,jeśli odmawia wykonania
        zabiegu jest chociażby poinformowanie pacjentki gdzie się może udać(CHOCIAZBY Z
        CZYSTEJ PRZYZWOITOŚCI I LITOŚCI,ZEBY NIE CIERPIAŁA!),a nie opowiadanie bzdur,ze
        nikt jej zęba nie usunie w 8 m-cu !!!!ZGROZA!!! Przecież można się udać
        chociażby na oddział chir.stomatol. lub chirurgii szczękowo -twarzowej.Co
        prawada moga tam żądać dla swojego i Twojego bezpieczenstwa zaśw. od gin.,ze
        nie widzi p/wskazń i z ciążą jest wszystko ok,ale myślę,że to nie powinien
        być,żaden problem.Po szóste i po siódme.....Przepraszam za nieskładnść mojej
        wypowiedzi,ale zbulewrsowałam się trochę smile. Też jestem w 8 m-cu ciąży i
        jestem dentystką,więc zrobiło mi się Ciebie bardzo szkoda,że tak cierpisz,tym
        bardziej,że nie musisz!!!Nie dość,ze w 8-ym m-cu nie jest już lekko dzwigać
        brzuszek wink,a tu jeszcze cierpieć dla idei?!!!O nie!!!Jesli chcesz więcej
        informacji lub pogadć jestem na: app7@gazeta.pl
        Pozdrwiam wszystkie mamusie,a szczególnie te bidulki smile z bolącymi ząbkami!
        Pa!
        • app7 Re: wyrwanie zęba 19.06.05, 23:57
          To co napisałam wcześniej odnosi się też do ciąży 12 tyg. i 22 tyg., z tym że
          12 tyg najlepiej nie wykonywać jeszcze rentgena i jesli kroi się większy zabieg
          chir.to jeszcze odrobinkę odsunac go w czasie,ale przynajmiej postarc się
          pacjentce ulżyć w bólu.Pa!

Mama dentystka i 32 tyg.brzusio!
          • lesia28 Re: wyrwanie zęba 20.06.05, 10:05
            Ja siodemke wyrywalam w 36tyg i jestem strasznie zadowolona,ze nie czekalam do
            po porodzie , cierpialabym kolejne 2mies ,no i odszedl mi stres,ze w porodzie
            bol zeba bedzie mnie rozpraszal.Po wyrwaniu zazylam ze 4 paracetamole i po bolu.
            • app7 Re: wyrwanie zęba 20.06.05, 23:22
              Bardzo słusznie!Popieram,dobrze zrobiłaś!
    • szaramysz2 Re: wyrwanie zęba 19.06.05, 23:12
      Jesli ciaza nie jest zagrozona to mozna. Ja musialam miec przeprowadzona
      resekcje korzenia, zabieg wrecz chirurgiczny. Musialam jedynie poczekac z tym
      do 2trymestru - wtedy mozna dopiero podac znieczulenie w odpowiedniej dawce.

Nie wykonuje sie skomplikowanych zabiegow pod koniec ciazy - nie szkodza one
      dzidzi, chodzi glownie o stres matki, ktory moze wywolac porod (taka informacje
      uslyszalam od kolezanki wiec nie recze do konca)
      • app7 Re: wyrwanie zęba 19.06.05, 23:50
        Masz bardzo dobre informacje!
        Pozdrawiam!
        Mama dentystka i 32 tyg.brzusio!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka