tulf 19.06.05, 20:33 mam pytanie, jestem w 22t. mamw planach wizytę u dentysty, mam do wyrwania szóstkę, która już mało zęba przypomina i nie wiem czy nie ma jakichś przeciwskazań co do tego . Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga.kuc3 Re: wyrwanie zęba 19.06.05, 20:46 Czesc-je tez mam taki sam problem-obecnie mieszkam w niemczech i jestem w 12 tygodniu ciazy -i tez wybralam sie do dentysty -i tam dowiedzialam sie ze ona niezrobi mi zadnego zeba do porodu-teraz musze chodzic co miesiac do dentysty i naklada mi na zeby jakis preparat zeby sie niepsuly.Ja slyszalam ze w Polsce normalnie robiom zeby od 3 miesiaca tylko znieczulenie troche zmniejszyjom.Co kraj to obyczaj.Pozdrawiam mocno-Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
nanarella1 Re: wyrwanie zęba 19.06.05, 22:35 Czesc, ja miałam problem z zebem no i trzeba by go bylo usunac ale bylam wtedy w 8 m-cu i pani stomatolog odmowila mi usuniecia zeba..powiedziala ze to zbyt niebezpieczne...i ze zaprasza mnie po rozwiazaniu na ten zabieg...Moze u mnie problem spopengowal fakt, ze trzeba bylo zrobic rentgen zanim sie usunie zeba.... W kazdym razie uslyszalam, ze nikt w Wwie ze stomatologow i nie odwazy sie usunac zeba w 8 m-cu... Wie teraz czekam na rozwiazanie...bo zabek mi dokucza ale dzidzia jest najwazniejsza i dla niej sie jeszcze pomecze.... pozdr serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
app7 Re: wyrwanie zęba 19.06.05, 23:48 Włos mi się na głowie zjeżył,jak przeczytałam co Ci ta dr naopowiadała!Jak można powiedzieć kobiecie w ciaży,że nikt jej tego zęba nie usunie i skazywać ją na cierpienia aż do dnia porodu?!!!Zgroza!!!Po pierwsze 8 m-c ciąży to nie jest przeciwskaznie do usunięcia zęba,tylko trzeba to zrobić z zachowaniem ostrożności,ponieważ w 3-im trymestrze istnieje ryzyko wywołania porodu,ale to zdaża się to sporadycznie w wyjątkowych sytuacjach!Po drugie,nie podchodź to tego tak,że dla dziecka wycierpisz i ból zęba,ponieważ ten ból dzidziusi też nie służy i może świadczć o tym, że w zębie postępuje infekcja i zapalenie a to napewno dla dziecka nic dobrego!!!Pom trzecie jak nie chciała usunąć tego zęba to powinna chociaż spróbować zrobić coś,żeby przestał boleć i dotrwał do rozwiązania(są różne metody w zależności od tego co się z zębem dzieje).Po czwarte nawet jak trzeba zrobić rentgen zęba,to też nie jest problem:ubiera się pacjentkę w specjalny fartuch ochronny na brzuch i resztę ciała a wiązka promieni rtg jest bardzo mała i skierowana tylko na okolice danego zęba.Te dawki promieni rtg są tyeraz naprawdę bardzo małe i o jakimkolwiek zagrożeniu moglibysmy mówic dopiero przy robieniu kilku zdjęć i to bez żadnej ochrony na brzuch i to niekoniecznie, więc nie ma się co bać!!!Promienie rtg sa najbardziej niebezpieczne w 1 trymestrze,kiedy rozwijaja się narządy dziecka a nie pod koniec ciąży.Po piąte obowiązkiem lekarza ,jeśli odmawia wykonania zabiegu jest chociażby poinformowanie pacjentki gdzie się może udać(CHOCIAZBY Z CZYSTEJ PRZYZWOITOŚCI I LITOŚCI,ZEBY NIE CIERPIAŁA!),a nie opowiadanie bzdur,ze nikt jej zęba nie usunie w 8 m-cu !!!!ZGROZA!!! Przecież można się udać chociażby na oddział chir.stomatol. lub chirurgii szczękowo -twarzowej.Co prawada moga tam żądać dla swojego i Twojego bezpieczenstwa zaśw. od gin.,ze nie widzi p/wskazń i z ciążą jest wszystko ok,ale myślę,że to nie powinien być,żaden problem.Po szóste i po siódme.....Przepraszam za nieskładnść mojej wypowiedzi,ale zbulewrsowałam się trochę . Też jestem w 8 m-cu ciąży i jestem dentystką,więc zrobiło mi się Ciebie bardzo szkoda,że tak cierpisz,tym bardziej,że nie musisz!!!Nie dość,ze w 8-ym m-cu nie jest już lekko dzwigać brzuszek ,a tu jeszcze cierpieć dla idei?!!!O nie!!!Jesli chcesz więcej informacji lub pogadć jestem na: app7@gazeta.pl Pozdrwiam wszystkie mamusie,a szczególnie te bidulki z bolącymi ząbkami! Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
app7 Re: wyrwanie zęba 19.06.05, 23:57 To co napisałam wcześniej odnosi się też do ciąży 12 tyg. i 22 tyg., z tym że 12 tyg najlepiej nie wykonywać jeszcze rentgena i jesli kroi się większy zabieg chir.to jeszcze odrobinkę odsunac go w czasie,ale przynajmiej postarc się pacjentce ulżyć w bólu.Pa! Mama dentystka i 32 tyg.brzusio! Odpowiedz Link Zgłoś
lesia28 Re: wyrwanie zęba 20.06.05, 10:05 Ja siodemke wyrywalam w 36tyg i jestem strasznie zadowolona,ze nie czekalam do po porodzie , cierpialabym kolejne 2mies ,no i odszedl mi stres,ze w porodzie bol zeba bedzie mnie rozpraszal.Po wyrwaniu zazylam ze 4 paracetamole i po bolu. Odpowiedz Link Zgłoś
app7 Re: wyrwanie zęba 20.06.05, 23:22 Bardzo słusznie!Popieram,dobrze zrobiłaś! Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysz2 Re: wyrwanie zęba 19.06.05, 23:12 Jesli ciaza nie jest zagrozona to mozna. Ja musialam miec przeprowadzona resekcje korzenia, zabieg wrecz chirurgiczny. Musialam jedynie poczekac z tym do 2trymestru - wtedy mozna dopiero podac znieczulenie w odpowiedniej dawce. Nie wykonuje sie skomplikowanych zabiegow pod koniec ciazy - nie szkodza one dzidzi, chodzi glownie o stres matki, ktory moze wywolac porod (taka informacje uslyszalam od kolezanki wiec nie recze do konca) Odpowiedz Link Zgłoś
app7 Re: wyrwanie zęba 19.06.05, 23:50 Masz bardzo dobre informacje! Pozdrawiam! Mama dentystka i 32 tyg.brzusio! Odpowiedz Link Zgłoś