Dodaj do ulubionych

morfologia 10.9:((((((

21.06.05, 14:56
a trzy tygodnie temu byla 11.4!
jem zelazo, duzo warzyw, owocow, mieska chudego. nie wiem co mam robic kurde
olek!
nie spodziewalam sie tego.
boje sie ze jutro dostane od gina zelazo w ....pupesad
boskosad
Obserwuj wątek
    • przeciwcialo Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 15:03
      A to chude miesko popijałaś sokiem z czarnej porzeczki albo pomarańczy? Wtedy
      wiecej zelaza sie wchłania.
    • dawn7 Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 15:04
      Ja mam 10,7 (miesiąc temu 11,7!) i też się bardzo martwię... Ponoć najlepszy
      jest sok z buraków - piję od kilku dni szklankę dziennie. Myślałam, że nie dam
      rady, ale da się pić i ponoć ma naprawdę przynieść efekty. Radzę spróbować!
      • ir_ir Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 15:07
        Hej.mam podobną sytuację.Misiąc temu 10,9 a w tym 10,5.Łykałam przez cały m-c
        tabletki,jem owoce(truskawki i warzywa).dziś idę do lekarza i zobaczymy.Może
        taka moja uroda!?
    • radowinkaala Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 15:05
      Kochana! Spokojnie. Mnie krew z 11,5 spadła do 10,7. Gin zalecił mi SORBIFER,
      ASCOFER i kwas foliowy - po 4 tygodniach jej poziom wynosił 10,8. Potem do
      końca ciąży brałam sam SORBIFER i kwas foliowy - po porodzie jeszcze też
      łykałam (bo mi zostało - po co miał się zmarnować). Dzidzia miewała się dobrze
      i nadal dobrze się ma smile
      Powodzenia życzę i spokoju przede wszystkim.
      • r.kruger Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 15:32
        ja tylko dodam że żeby wchłaniać żelazo z pożywienia trzeba dodawać "coś"z wit.C
        Pierwsza ciąże przetrwałam bez żelaza itp.w tabletkach,przy porodzie miałam 12,3
        taki organizm,albo zaleta żółtek jaj(na miekko)
        Trzymam kciuki żeby zastrzyków nie było.
      • ggosia1 Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 11:59
        Mam pytanko, a ile tego sorbiferu łykasz (u mnie początek 7 msc)> Gin mi
        zapisał, ale zapomniałam ile łykać...
    • amwaw Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 15:07
      Może zbadaj poziom żelaza- może okazac się, że żelazo nieźle przyswajasz( więc
      dożylnie Ci nic nie pomoże), a masz B12 za mało.
      Dzieciaczek sobie poradzi, ale Ty pewnie chodzisz na rzęsach.
      Współczuje
      • pimpek_sadelko Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 15:14
        no.... mam wyklad od malzonka. odebral wyniki i mowi, ze krwinka duza zatem to
        nie zelazo a raczej witaminy i to najprawdopodobniej z grupy B. fakt, nie lykam
        witamin w ciazy, ale nie z lnistwa, po prostu malo nie rzygam za przeproszeniem
        po nich. nie toleruje w ciazy zadnych witamin i czesc. co z tego ze polkne jak
        zaraz zwroce?sad
        myslalam, ze jedzac na potege, czeresnie, truskawki, arbuzy, warzywa, pijac
        soki warzywne i owocowe dam radesad
        ciekawe co jutro moze zrobic gin? na sile da mi te witaminy?sad
        • jennefer3 Pimpek! 21.06.05, 15:45
          Czy mogłabyś zapytać męża jak można to zinterpretować:HGB 10.4,HCT 0.326,RBC
          3.67,Fe w surowicy 52.0,TIBC 562.0.Tzn.ja wiem które parametry są w
          normie,które nie-chodzi mi raczej o to,co może być przyczyną.Te wyniki mam od
          kilku miesięcy,jem Sorbifer 2razy dziennie,obecnie zaczęłam 42 tc i wiadomo po
          porodzie jakiś ubytek krwi też jest.Z góry dziękuję i pozdrawiam.
          • pimpek_sadelko Re: Pimpek! 21.06.05, 16:01
            niedokrwistosc ( ale nie jest jeszcze najgorzej ), HGB ponizej normy, HCT tez
            ponizej,RBC rowniez, zelazo w normie, ale blizej dolnej granicy. generalnie
            mozna wytrzymac. trzeba dalej lykac zelazo 2x1 tabletka.
            ps.
        • dorotka.h Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 21:58
          hej, ja tez mam morfologie 10,7 i spadła na łeb i szyje w ostatnim czasiesad(jem
          teraz żelazo i pije codziennie sok z buraków i marchwi, do tego 1 kg truskawek,
          czereśni i duzo warzyw i pomaga także głowa do górysmile)biore jeszcze Materne ale
          moj organizm świetnie ją przysfaja także to troche inaczej niż u Ciebiesmilea ze
          idziemy łeb łeb z terminem to powodzenia życze na pewno będzie dobrzesmile Pimpek
          masz termin na 11.09 z OM???pozdrawiam
          Dorota i Kornelia 29 tc
          • pimpek_sadelko Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 22:04
            z OM tak. z usg kajtek moze byc tydzien wczesniejsmile
        • dorka26 Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 11:55
          Mój gin. powiedział że ELEVIT łagodzi nudności. Chyba że Twój żołądek nie
          toleruje jakichkolwiek tabletek. Do niedawna miałam podobny problem, ale
          zmieniłam porę łykania witamin i przeszło (do tej pory brałam je wieczorem,
          teraz rano).
    • hyris Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 15:54
      10.9 - marzę o takich wynikach. Niestety własnie odebrałam swoje sad Łykam 2
      razy dziennie sorbifer i 1 raz prenatal - ta sama dawka żelaza i dalej mam
      7,8 !!!! (bez łykania było 7,7) Obawiam się, że tak niskie wyniki moga już
      jakos szkodzic dziecku... Teraz koncze 8 miesiąc. Od poczatku piątego ma
      kiepskie wyniki. lekarz tylko zwiększa dawki żelaza...
      • karotka11 Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 16:17
        Też miałam poniżej normy hemoglobinę i czerwone krwinki, lekarz przepisał
        tardyferon fol (a wcześniej zaczęłam elevit). Jednak gdy to nie pomagało,
        zrobiłam badanie na poziom żelaza. Okazało się, że jest go wystarczająca ilość
        we krwi, czyli, że to nie wina jego niskiego poziomu. Poszłam na konsultację do
        hematologa. Ten zalecił dalej brać elevit i tardyferon, dodał do tego wit.B6,
        vegewit (wit.B12+drożdże) i wyższą dawkę kwasu foliowego. Tardyferon popijałam
        sokiem pomarańczowym naczczo. Wyniki właściwie niewiele wzrastały, ale
        cierpliwości. Ok. 30 tyg, czyli wtedy, kiedy wartości hemogl. o czerw. krwinek
        są najniższe, ja miałam najlepsze, więc odstawiliśmy wszystkie "dodatki" poza
        elevitem. Dodam, że początkowo bardzo rystrykcyjnie pilnowałam diety, która
        uwzględniała dużo mięsa czerwonego zagryzanego np. kapustą kiszoną, barszczu
        czerwonego, jajek oraz wszystkie warzywa zawierające żelazo (poza szpinakiem).
        Jednak dieta niebardzo wpływała na wyniki.
        Głowa do góry, wyniki raczej nie poprawiają się w ciągu miesiąca.
        Pozdrawiam,
        Iwona i 35t synuś
    • hyris Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 16:22
      A czy któraś ma lub miała takie fatalne wyniki tzn. 7,8???
    • murken Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 17:36
      Kobito! nie bój się zastrzyków,to lepsze niż tabletki-nie będziesz miała
      zatwardzenia.Ja jutro idę się kłuć,tzn idę na pobranie krwi i siku.Też jestem
      ciekawa co mi wyjdzie.
      • pimpek_sadelko Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 17:39
        murken napisała:

> Kobito! nie bój się zastrzyków,to lepsze niż tabletki-nie będziesz miała
        > zatwardzenia.Ja jutro idę się kłuć,tzn idę na pobranie krwi i siku.Też jestem
        > ciekawa co mi wyjdzie.
        swietnie, ale bede miala siny tylek. moja kolezanka urodzila 5 lat temu a po
        zastrzykach z zelaza siniaki miala DWA lata. zatwardzenie sie ma po zelazie
        obojetnie czy w pigulach czy w zastrzyku. zatwardzenia to pryszcz, lykam
        duphalac i jest cool.
        mam nadzieje, ze Tobie wyjdzie dobrze!
        pozdrawiam
        • denay Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 17:56
          moja mama pasla mojego brata (po operacji guza mozgu) brokulami, jajkami i
          sokiem warzywnym z duza iloscia burakow. Wiem, ze to inna sytuacja smile)) ale
          jemu pomoglo.
        • nicol.lublin Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 17:57
          pipek, to prawda co piszą dziewczyny. musisz folik i wit B. jeśli po tym ci
          niedobrze, to bierz przed snem. a żelazo popijaj sokiem pomarańczowym
          • nicol.lublin Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 17:57
            p.s. wiesz, że Madzik10 urodziła?
            • pimpek_sadelko Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 17:58
              nicol.lublin napisała:

> p.s. wiesz, że Madzik10 urodziła?

nie! jak porod? wiesz cos?
              kurcze nie pisala nigdzie, chyba, ze przegapilam!
              co do zelastwa to popijam sokiem pomaranczowym.
    • elza78 Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 13:14
      tez pimpek tak mialam, po porodzie HGB 9 prawie do przetoczenia krew, w tylek
      zelazo dostawalam, teraz biore sorbifer, czuje sie jak staruszka wchodzac na 1
      pietro dostaje zadyszki, ale dobrze ze krwi nie przetaczali... jakos
      wydobrzeje smile a tak na marginesie moj misiak sie 12 czerwca zapchal na ten
      swiat przez cesarke, zdjecie masz w sygnaturce smile
      juz tydzien prawie w domku jestesmy smile
      • pimpek_sadelko Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 13:42
        faktycznie misiaczeksmile
        taki rozowiutki, policzki jak u chomika, pelne, przezabawnesmile
        jak widze takie misiaki to o maly wlos monitora nie calujebig_grinDDD
        dbaj o siebie, koniecznie ta hemoglobina musi ruszyc sie w gorke!
        urzedujesz na jakims forum o niemowletach?
        jesli tak daj namiary. za jakis czas mam nadzieje dolaczyc i bede czekala na
        porady "starszej" mamuski!smile
        • elza78 Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 18:53
          na razie nie mam czasu zbytnio poszperac z forum o niemowlkach smile loguje sie
          odpowiadam na posty i znikam smile maly jest absorbujacy troche smile
          ale kurcze jest taki swietny i kochany smile
          ehhh co tu duzo mowic - myslimy juz o nastepnym wink
    • hyris Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 13:19
      Dobijacie mnie dziewczyny... Nikt nie miał ponizej 8??? Czy to moze zaszkodzić
      dziecku?
      • mrowka75 Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 14:50
        W pierwszej ciąży miałam poniżej 8 dostawałam zelażo w tyłek i powoli się
        zaczęło wyrównywać. jeśli chodzi o zagrożenie dziecka to nie jest duże - to ono
        Ci to wszystko zabrało i sobie zagazynowało. W drastycznych i bardzo rzadkich
        sytuacjach może dojśc do nieco wcześniejszego porodu - bo łozysko może się
        trochę szybciej starzeć - ja urodziłam 2 tygodnie przed terminem a łożysko
        wyglądało podobno jak w ciąży przeterminowanej co nie jest podobno dobre dla
        dzidzi w ostatnich dniach ciąży. Ale synek jest ok. Pewna znajoma doktor
        hematolog powiedziała, że dzieci z ciąż matek z tak niską hemoglobiną powinny
        być objęte suplemenytacją żelaza od razxu po porodzie - gdyż częsciej u tych
        dzieci dochodzi do anemii, nawet jeśli sa karmione naturalne. Karmiąca mama tez
        powinna suplementować żelazo dla siebie i dla dziecka. osobiście polecam Ferrum
        Lek. Jest droższe, ale znacznie lepiej się wchłania - gdyż jest to innowacyjan
        postać żelaza - tzw żelazo trójwartościowe. jedyna taka forma na rynku polskim
        jeśli chodzi o preparaty doustne. Zaleta mniej działań ubocznych - brak zaparć
        i biegunek, lepsze, szybsze wchłanianie. Wada - drogie - 30 tbl - 20 zł, poza
        tym dostępne tylko na receptę.
        Acha. Niedawno wykonałam badania synka (ma juz 5 lat). Morfologia w dolnej
        granicy normy ale jednak normy, natomiast bardzo bardzo niski poziom żelaza i
        niestety niechęć do potraw mięsnych. Chyba się sprawdza założenie mojej
        hematolog, szkoda, że wcześniej tego nie wiedziałam, suplementowałabym żelazko
        mojem małemu od wczesnych lat życia. A tak dopiero od niedawna.
        Jak urodzisz dzidzię zapytaj lekarza, czy nie powinnaś suplementować dziecku
        oprócz D3 równiez żelaza.
        Pozdraiwam i trzymam kciuki.

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20711;30/st/20051126/k/56bd/preg.png
    • amwaw Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 15:02
      No i jak pimpek- byłaś u lekarza?
      • pimpek_sadelko Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 17:52
        bylam. zamiast hemoferu mam brac jakies inne zelazo ( do zucia), podobno lepiej
        sie wchlania.
        mam oznaczyc zelazo i witamine b12, zrobic morfologie i hbs.
        kajtek wazy 1400 gram a obwod glowki ponad 7 cm. szyjka daleko, twarda,
        zamknieta na siedem spustow.
        lekarz powiedzial, ze magiczna granica za mna, ze teraz to juz wiecej pewnego
        jak niepewnego i ze moge odetchnacsmile
        wreszciesmile. przytylam 1 kg w ciagu trzech tygodni. zatem sie nie rozpaslamsmile
        • mrowka75 Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 18:30
          hej Pimpku.
          Pisałam wyżej o ferrum lek. to własnie jest to do żucia (choć własiwe do
          ssania). jest najlepsze. Podobno działa nie gorzej niż iniekcje.

Pozdrawiam
          tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20711;30/st/20051126/k/56bd/preg.png
          • natikow Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 18:53
            U mnie po wczorajszym badaniu hemoglobina... 7,00. Dwa tyg temu bylo 8,4. Biore
            Feminatal i Ascofer na zmiane z Sorbiferem. Jutro do lekarza - zadecyduje, co
            dalej.
            Jem buraki, kapuche, jablka, pije soki i juz patrzec nie moge na miecho...
            A Ferrum do zucia nie umiem zazywac - straszne wymioty mam po tym sad((

Co "lepsze" - zastrzyki, czy transfuzja?

A co z dzieckiem przy takim poziomie hemoglobiny?

Dodam, ze jestem w 31/32 tyg ciazy, mam niedoczynnosc tarczycy i czeka mnie
            cesarka, bo lozysko przoduje sad

- pierwszy raz tu - Nati
        • amwaw Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 18:46
          big_grin
          Gratuluje! Wreszcie możesz odetchnąć, tylko kłucia i tak bedziesz miała troche.
          Lepsze żelazo do ssania, mimo wszystko niż kłucie codzienne.Brr- tylko właśnie
          ponieważ się je bierze rano to sensacje żołądkowe są z tych Twoich ulubionuch
          po witaminkach. I ząbki brudzi..
          Wyobrażasz sobie?Taki duży chłopaczek w brzuchu- i już ma wszystko wykształcone
          i surfaktant jest. Teraz ma tylko się paśćsmile))
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka