pimpek_sadelko 21.06.05, 14:56 a trzy tygodnie temu byla 11.4! jem zelazo, duzo warzyw, owocow, mieska chudego. nie wiem co mam robic kurde olek! nie spodziewalam sie tego. boje sie ze jutro dostane od gina zelazo w ....pupe bosko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przeciwcialo Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 15:03 A to chude miesko popijałaś sokiem z czarnej porzeczki albo pomarańczy? Wtedy wiecej zelaza sie wchłania. Odpowiedz Link Zgłoś
dawn7 Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 15:04 Ja mam 10,7 (miesiąc temu 11,7!) i też się bardzo martwię... Ponoć najlepszy jest sok z buraków - piję od kilku dni szklankę dziennie. Myślałam, że nie dam rady, ale da się pić i ponoć ma naprawdę przynieść efekty. Radzę spróbować! Odpowiedz Link Zgłoś
ir_ir Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 15:07 Hej.mam podobną sytuację.Misiąc temu 10,9 a w tym 10,5.Łykałam przez cały m-c tabletki,jem owoce(truskawki i warzywa).dziś idę do lekarza i zobaczymy.Może taka moja uroda!? Odpowiedz Link Zgłoś
radowinkaala Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 15:05 Kochana! Spokojnie. Mnie krew z 11,5 spadła do 10,7. Gin zalecił mi SORBIFER, ASCOFER i kwas foliowy - po 4 tygodniach jej poziom wynosił 10,8. Potem do końca ciąży brałam sam SORBIFER i kwas foliowy - po porodzie jeszcze też łykałam (bo mi zostało - po co miał się zmarnować). Dzidzia miewała się dobrze i nadal dobrze się ma Powodzenia życzę i spokoju przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
r.kruger Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 15:32 ja tylko dodam że żeby wchłaniać żelazo z pożywienia trzeba dodawać "coś"z wit.C Pierwsza ciąże przetrwałam bez żelaza itp.w tabletkach,przy porodzie miałam 12,3 taki organizm,albo zaleta żółtek jaj(na miekko) Trzymam kciuki żeby zastrzyków nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
ggosia1 Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 11:59 Mam pytanko, a ile tego sorbiferu łykasz (u mnie początek 7 msc)> Gin mi zapisał, ale zapomniałam ile łykać... Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 15:07 Może zbadaj poziom żelaza- może okazac się, że żelazo nieźle przyswajasz( więc dożylnie Ci nic nie pomoże), a masz B12 za mało. Dzieciaczek sobie poradzi, ale Ty pewnie chodzisz na rzęsach. Współczuje Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 15:14 no.... mam wyklad od malzonka. odebral wyniki i mowi, ze krwinka duza zatem to nie zelazo a raczej witaminy i to najprawdopodobniej z grupy B. fakt, nie lykam witamin w ciazy, ale nie z lnistwa, po prostu malo nie rzygam za przeproszeniem po nich. nie toleruje w ciazy zadnych witamin i czesc. co z tego ze polkne jak zaraz zwroce? myslalam, ze jedzac na potege, czeresnie, truskawki, arbuzy, warzywa, pijac soki warzywne i owocowe dam rade ciekawe co jutro moze zrobic gin? na sile da mi te witaminy? Odpowiedz Link Zgłoś
jennefer3 Pimpek! 21.06.05, 15:45 Czy mogłabyś zapytać męża jak można to zinterpretować:HGB 10.4,HCT 0.326,RBC 3.67,Fe w surowicy 52.0,TIBC 562.0.Tzn.ja wiem które parametry są w normie,które nie-chodzi mi raczej o to,co może być przyczyną.Te wyniki mam od kilku miesięcy,jem Sorbifer 2razy dziennie,obecnie zaczęłam 42 tc i wiadomo po porodzie jakiś ubytek krwi też jest.Z góry dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Pimpek! 21.06.05, 16:01 niedokrwistosc ( ale nie jest jeszcze najgorzej ), HGB ponizej normy, HCT tez ponizej,RBC rowniez, zelazo w normie, ale blizej dolnej granicy. generalnie mozna wytrzymac. trzeba dalej lykac zelazo 2x1 tabletka. ps. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka.h Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 21:58 hej, ja tez mam morfologie 10,7 i spadła na łeb i szyje w ostatnim czasie(jem teraz żelazo i pije codziennie sok z buraków i marchwi, do tego 1 kg truskawek, czereśni i duzo warzyw i pomaga także głowa do góry)biore jeszcze Materne ale moj organizm świetnie ją przysfaja także to troche inaczej niż u Ciebiea ze idziemy łeb łeb z terminem to powodzenia życze na pewno będzie dobrze Pimpek masz termin na 11.09 z OM???pozdrawiam Dorota i Kornelia 29 tc Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 22:04 z OM tak. z usg kajtek moze byc tydzien wczesniej Odpowiedz Link Zgłoś
dorka26 Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 11:55 Mój gin. powiedział że ELEVIT łagodzi nudności. Chyba że Twój żołądek nie toleruje jakichkolwiek tabletek. Do niedawna miałam podobny problem, ale zmieniłam porę łykania witamin i przeszło (do tej pory brałam je wieczorem, teraz rano). Odpowiedz Link Zgłoś
hyris Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 15:54 10.9 - marzę o takich wynikach. Niestety własnie odebrałam swoje Łykam 2 razy dziennie sorbifer i 1 raz prenatal - ta sama dawka żelaza i dalej mam 7,8 !!!! (bez łykania było 7,7) Obawiam się, że tak niskie wyniki moga już jakos szkodzic dziecku... Teraz koncze 8 miesiąc. Od poczatku piątego ma kiepskie wyniki. lekarz tylko zwiększa dawki żelaza... Odpowiedz Link Zgłoś
karotka11 Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 16:17 Też miałam poniżej normy hemoglobinę i czerwone krwinki, lekarz przepisał tardyferon fol (a wcześniej zaczęłam elevit). Jednak gdy to nie pomagało, zrobiłam badanie na poziom żelaza. Okazało się, że jest go wystarczająca ilość we krwi, czyli, że to nie wina jego niskiego poziomu. Poszłam na konsultację do hematologa. Ten zalecił dalej brać elevit i tardyferon, dodał do tego wit.B6, vegewit (wit.B12+drożdże) i wyższą dawkę kwasu foliowego. Tardyferon popijałam sokiem pomarańczowym naczczo. Wyniki właściwie niewiele wzrastały, ale cierpliwości. Ok. 30 tyg, czyli wtedy, kiedy wartości hemogl. o czerw. krwinek są najniższe, ja miałam najlepsze, więc odstawiliśmy wszystkie "dodatki" poza elevitem. Dodam, że początkowo bardzo rystrykcyjnie pilnowałam diety, która uwzględniała dużo mięsa czerwonego zagryzanego np. kapustą kiszoną, barszczu czerwonego, jajek oraz wszystkie warzywa zawierające żelazo (poza szpinakiem). Jednak dieta niebardzo wpływała na wyniki. Głowa do góry, wyniki raczej nie poprawiają się w ciągu miesiąca. Pozdrawiam, Iwona i 35t synuś Odpowiedz Link Zgłoś
hyris Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 16:22 A czy któraś ma lub miała takie fatalne wyniki tzn. 7,8??? Odpowiedz Link Zgłoś
murken Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 17:36 Kobito! nie bój się zastrzyków,to lepsze niż tabletki-nie będziesz miała zatwardzenia.Ja jutro idę się kłuć,tzn idę na pobranie krwi i siku.Też jestem ciekawa co mi wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 17:39 murken napisała: > Kobito! nie bój się zastrzyków,to lepsze niż tabletki-nie będziesz miała > zatwardzenia.Ja jutro idę się kłuć,tzn idę na pobranie krwi i siku.Też jestem > ciekawa co mi wyjdzie. swietnie, ale bede miala siny tylek. moja kolezanka urodzila 5 lat temu a po zastrzykach z zelaza siniaki miala DWA lata. zatwardzenie sie ma po zelazie obojetnie czy w pigulach czy w zastrzyku. zatwardzenia to pryszcz, lykam duphalac i jest cool. mam nadzieje, ze Tobie wyjdzie dobrze! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
denay Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 17:56 moja mama pasla mojego brata (po operacji guza mozgu) brokulami, jajkami i sokiem warzywnym z duza iloscia burakow. Wiem, ze to inna sytuacja )) ale jemu pomoglo. Odpowiedz Link Zgłoś
nicol.lublin Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 17:57 pipek, to prawda co piszą dziewczyny. musisz folik i wit B. jeśli po tym ci niedobrze, to bierz przed snem. a żelazo popijaj sokiem pomarańczowym Odpowiedz Link Zgłoś
nicol.lublin Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 17:57 p.s. wiesz, że Madzik10 urodziła? Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: morfologia 10.9:(((((( 21.06.05, 17:58 nicol.lublin napisała: > p.s. wiesz, że Madzik10 urodziła? nie! jak porod? wiesz cos? kurcze nie pisala nigdzie, chyba, ze przegapilam! co do zelastwa to popijam sokiem pomaranczowym. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 13:14 tez pimpek tak mialam, po porodzie HGB 9 prawie do przetoczenia krew, w tylek zelazo dostawalam, teraz biore sorbifer, czuje sie jak staruszka wchodzac na 1 pietro dostaje zadyszki, ale dobrze ze krwi nie przetaczali... jakos wydobrzeje a tak na marginesie moj misiak sie 12 czerwca zapchal na ten swiat przez cesarke, zdjecie masz w sygnaturce juz tydzien prawie w domku jestesmy Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 13:42 faktycznie misiaczek taki rozowiutki, policzki jak u chomika, pelne, przezabawne jak widze takie misiaki to o maly wlos monitora nie calujeDDD dbaj o siebie, koniecznie ta hemoglobina musi ruszyc sie w gorke! urzedujesz na jakims forum o niemowletach? jesli tak daj namiary. za jakis czas mam nadzieje dolaczyc i bede czekala na porady "starszej" mamuski! Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 18:53 na razie nie mam czasu zbytnio poszperac z forum o niemowlkach loguje sie odpowiadam na posty i znikam maly jest absorbujacy troche ale kurcze jest taki swietny i kochany ehhh co tu duzo mowic - myslimy juz o nastepnym Odpowiedz Link Zgłoś
hyris Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 13:19 Dobijacie mnie dziewczyny... Nikt nie miał ponizej 8??? Czy to moze zaszkodzić dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 14:50 W pierwszej ciąży miałam poniżej 8 dostawałam zelażo w tyłek i powoli się zaczęło wyrównywać. jeśli chodzi o zagrożenie dziecka to nie jest duże - to ono Ci to wszystko zabrało i sobie zagazynowało. W drastycznych i bardzo rzadkich sytuacjach może dojśc do nieco wcześniejszego porodu - bo łozysko może się trochę szybciej starzeć - ja urodziłam 2 tygodnie przed terminem a łożysko wyglądało podobno jak w ciąży przeterminowanej co nie jest podobno dobre dla dzidzi w ostatnich dniach ciąży. Ale synek jest ok. Pewna znajoma doktor hematolog powiedziała, że dzieci z ciąż matek z tak niską hemoglobiną powinny być objęte suplemenytacją żelaza od razxu po porodzie - gdyż częsciej u tych dzieci dochodzi do anemii, nawet jeśli sa karmione naturalne. Karmiąca mama tez powinna suplementować żelazo dla siebie i dla dziecka. osobiście polecam Ferrum Lek. Jest droższe, ale znacznie lepiej się wchłania - gdyż jest to innowacyjan postać żelaza - tzw żelazo trójwartościowe. jedyna taka forma na rynku polskim jeśli chodzi o preparaty doustne. Zaleta mniej działań ubocznych - brak zaparć i biegunek, lepsze, szybsze wchłanianie. Wada - drogie - 30 tbl - 20 zł, poza tym dostępne tylko na receptę. Acha. Niedawno wykonałam badania synka (ma juz 5 lat). Morfologia w dolnej granicy normy ale jednak normy, natomiast bardzo bardzo niski poziom żelaza i niestety niechęć do potraw mięsnych. Chyba się sprawdza założenie mojej hematolog, szkoda, że wcześniej tego nie wiedziałam, suplementowałabym żelazko mojem małemu od wczesnych lat życia. A tak dopiero od niedawna. Jak urodzisz dzidzię zapytaj lekarza, czy nie powinnaś suplementować dziecku oprócz D3 równiez żelaza. Pozdraiwam i trzymam kciuki. tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20711;30/st/20051126/k/56bd/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 15:02 No i jak pimpek- byłaś u lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 17:52 bylam. zamiast hemoferu mam brac jakies inne zelazo ( do zucia), podobno lepiej sie wchlania. mam oznaczyc zelazo i witamine b12, zrobic morfologie i hbs. kajtek wazy 1400 gram a obwod glowki ponad 7 cm. szyjka daleko, twarda, zamknieta na siedem spustow. lekarz powiedzial, ze magiczna granica za mna, ze teraz to juz wiecej pewnego jak niepewnego i ze moge odetchnac wreszcie. przytylam 1 kg w ciagu trzech tygodni. zatem sie nie rozpaslam Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 18:30 hej Pimpku. Pisałam wyżej o ferrum lek. to własnie jest to do żucia (choć własiwe do ssania). jest najlepsze. Podobno działa nie gorzej niż iniekcje. Pozdrawiam tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20711;30/st/20051126/k/56bd/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
natikow Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 18:53 U mnie po wczorajszym badaniu hemoglobina... 7,00. Dwa tyg temu bylo 8,4. Biore Feminatal i Ascofer na zmiane z Sorbiferem. Jutro do lekarza - zadecyduje, co dalej. Jem buraki, kapuche, jablka, pije soki i juz patrzec nie moge na miecho... A Ferrum do zucia nie umiem zazywac - straszne wymioty mam po tym (( Co "lepsze" - zastrzyki, czy transfuzja? A co z dzieckiem przy takim poziomie hemoglobiny? Dodam, ze jestem w 31/32 tyg ciazy, mam niedoczynnosc tarczycy i czeka mnie cesarka, bo lozysko przoduje - pierwszy raz tu - Nati Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: morfologia 10.9:(((((( 22.06.05, 18:46 Gratuluje! Wreszcie możesz odetchnąć, tylko kłucia i tak bedziesz miała troche. Lepsze żelazo do ssania, mimo wszystko niż kłucie codzienne.Brr- tylko właśnie ponieważ się je bierze rano to sensacje żołądkowe są z tych Twoich ulubionuch po witaminkach. I ząbki brudzi.. Wyobrażasz sobie?Taki duży chłopaczek w brzuchu- i już ma wszystko wykształcone i surfaktant jest. Teraz ma tylko się paść)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś