Dodaj do ulubionych

wody płodowe

23.06.05, 11:18
Dziewczyny, mam trochę może głupie pytanie z natury "medycznych". Tak mi
przyszło do głowy, a nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi: Wszędzie piszą, że
dziecko połyka wody płodowe, w późniejszej ciąży nawet 750ml. dziennie (dla
porównania to tak, jakby człowiek dorosły wypijał dziennie 19litrów w
stosunku do swojej wagi). I teraz moje pytanie - co się z tymi połkniętymi
wodami dzieje? Czy dzidziuś je wysikuje z powrotem do worka owodniowego i
pływa w tym i znów połyka, i wdycha do płuc? Czy wody sie w jakiś sposób
wymieniają? Jeśli tak - to którędy wypływają i napływają "świeże"? Czy jest
jakiś gruczoł produkujący wody płodowe??
Obserwuj wątek
    • magdulka26 Re: wody płodowe 23.06.05, 11:32
      Kiedyś czytałam że co 30 min wody płodowe sa wymieniane .Więc nie bój sie że
      malutki połyka siczków smile Pozdrawiam.
      • budzik11 Re: wody płodowe 23.06.05, 12:45
        Nie boję się, że połyka, wiem, że napewno jest tak rozwiązane, żeby sobie
        dziecko samo nie szkodziło, ale właśnie z ciekawości tak pytam - w jaki sposób
        te wody są wymieniane?
    • ikw1 Re: wody płodowe 23.06.05, 14:01
      czesc jest wysikiwana smile a z cześci powstaje smółka czyli specyficzna kupa
      którą dziecko powinno zrobic po urodzeniu
      i
      • budzik11 Re: wody płodowe 23.06.05, 14:27
        Nikt naprawdę nie wie, w jaki sposób wymieniane są wody płodowe? Bo to, że
        dzidziuś je połyka i wydala z moczem, to już wiem. Ale co z płynem owodniowym??
        Nie daje mi to spokoju...
        • budzik11 Re: wody płodowe 28.06.05, 12:33
          No i sama musiałam sobie odpowiedzieć na to pytanie, ale udało mi się znaleźć
          odpowiedź. Jakby kogoś jeszcze to interesowało: "Skąd się bierze płyn
          owodniowy - Objętość płynu owodniowego jest wynikiem równowagi między jego
          wytwarzaniem a usuwaniem. Struktury wytwarzające płyn owodniowy to doczesna
          oraz skóra, układ moczowy i oddechowy płodu. Produkcja moczu płodowego wynosi
          3 - 4 ml/h w 25 tygodniu ciąży, a 25 ml/h w 39 tygodniu. Dokładna objętość
          płynu wydzielanego przez układ oddechowy dziecka nie jest znana. Szacuje się,
          że wynosi 300- 400 ml na dobę.

Płyn owodniowy usuwają (proces resorbcji) układ pokarmowy dziecka
          (płód "połyka" płyn), układ oddechowy dziecka, błony owodniowe kosmówkowe
          znajdujące się w łączności ze ścianą macicy (wymiana z płynami ustrojowymi
          matki). Wykazano, że płód 16 - tygodniowy połyka około 7 ml płynu na dobę, zaś
          płód donoszony (po 37 tygodniu) 210 - 760 ml/dobę. W 12 tygodniu ciąży objętość
          płynu owodniowego wynosi średnio 58 ml, w 20 tygodniu ciąży osiąga 500 ml, w 36
          tygodniu ciąży wynosi 1000 ml. Następnie obserwuje się jego spadek do objętości
          ok. 250 ml w 43 tygodniu ciąży."
          cytat ze strony www.kobiety.pl/index.php?option=art&id=2793

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka