psiaki_i_ferajna 30.06.05, 14:35 dziewczyny czy jest mozliwe zapalanowanie płci dziecka? Bardzo nie chciałabym miec syna, tak juz mam. Macie jakis pomysł na córeczkę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abit26 Re: płeć dziecka 30.06.05, 14:47 A ja chciałam miec córeczke a mam synka i jestem najszczesliwsza mamusia na swiecie! Odpowiedz Link Zgłoś
psiaki_i_ferajna Re: płeć dziecka 30.06.05, 14:55 To wspaniale, gratuluję. ja jednak upieram sie przy dziewczynce.. a intuicja mi mówi, że moje dziecko będzie chłopcem... buuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
aliciap Re: płeć dziecka 30.06.05, 15:02 jak bardzo niechcesz miec chlopca to moze wcale sie nie decyduj na dziecko bo co zrobisz jak sie okaze ze syn a nie corka? a tak pozatym to sa jakies metody planowania plci dziecka, musisz pogadac na forum of NPR-naturalne planowanie rodziny.ALe nie sadze ze takie metody sa 100% niezawodne. czytalam gdzis ze dziewczynki sa silniejsze i dlatego aby jajeczko dziewczynka zagniezdzilo sie tam gdzie trzeba kiedy trzeba powinno sie kochac kilka dni przed spodziewana owulacja, meskie jajeczko nie jest na tyle silne aby dotrwac do owulacji a zenskie moze byc .Ale nie wiem dokladnie ile dni przed owulacja, pozatym musialabys dokladnie wiedziec kieyd masz owulacje-obserwacje temperatury i sluzu.Ale najlepiej to na NPR ci poradza powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
psiaki_i_ferajna Re: płeć dziecka 30.06.05, 15:13 dzięki dziewczyny, zerknę na to NPR, choć jadąc na pigułach naturalne planowanie jakoś brzydko brzmi... Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: płeć dziecka 30.06.05, 15:02 wiesy, jeđli tak bardyo nie chcesy mie synka to mozr zrezygnuj z dzieci w ogole. nie ma pewnzch w 100% metod. mozna co najwzzej probowac zwiekszyc szanse na jedna z plci, przy czym dziewczynke jest trudniej "uzyskac". Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: płeć dziecka 30.06.05, 15:06 o rety, sorry za nieczytelnosc poprzedniego postu, klawiatura mi sie przestawiła Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: płeć dziecka 30.06.05, 15:14 Ja też jeszcze parę miesięcy temu myślałam tak jak Ty, że da się zaplanować i że MUSZĘ mieć dziewczynkę. Od początku mieliśmy dla niej imię, wszystko zaplanowane od A do Z. Ciąża była też z myślą o dziewczynce, z testami owulacyjnymi, które pokazują dwie kreski na 12-36 godzin przed, seks oczywiście skrupulatnie dopasowany, więc 12-24 godzin przed owu... I co? No cóż. Będzie chłopiec. Podobno nawet z wszelkim planowaniem szanse są i tak 50/50. Te całe naukowe wywody o szybkości chłopczykowatych plemników itp to i tak teoria, bo może sie przecież zdarzyć szybszy dziewczynkowaty plemnik, albo bardziej długowieczny chłopczyk. jedyna 100% metoda to in vitro, ot co. Nie wiem, z jakich powodów chcesz mieć dziewczynkę, myślę, że z podobnych jak u mnie, ale teraz jestem pewna, że dobrze się stało, że u mnie będzie chłopiec. nie będę na niego przenosić moich chorych zapędów do stworzenia córki idealnej, wychowania genialnej dziewczynki, a potem silnej kobiety. Mój syn będzie taki, jaki będzie chciał być, a ja mu pomogę w tym, żeby był dobrym człowiekiem i żeby znalazł szczęście w życiu. dziewczynka natomaist musiałaby być idealna, tak jak wychowywała mnie mama. Odpowiedz Link Zgłoś
solcia1 Re: płeć dziecka 30.06.05, 15:30 Tak, a co powiecie na to, że ja już mam syna (3,5 roku) i oczywiście marzyłam o dziewczynce, a wczoraj okazało się, że znów najprawdopodobniej będzie chłopczyk! Trzech facetów w domu! - tylko pies w wersji żeńskiej! Trochę się podłamałam, bo to niesprawiedliwe, że wszyscy dookoła mają parki, a człowiek nie może. Ale pewnie jak się już przyzwyczaję do tej myśli (że facet) to pewnie będzie OK. Nie dziwię się więc mamom dziewczynkomankom, ale i tak niewiele da się zrobić! Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: płeć dziecka 30.06.05, 15:20 Było parę razy na ten temat: istnieją całkiem poważne badania naukowe, które o tym mówią, znalazłam nawet jakieś strony w internecie na ten temat, ale nie jestem pewna, które są wiarygodne. O jednej metodzie wiem i jest ona potwierdzona przez badania, choć nie wszyscy uznają ich wyniki (wiadomo, gdzie dwóch naukowców, tam trzy opinie. Metoda ta wspomniana została przez kogoś wyżej - chodzi o to, że plemniki niosące chromosom X (odpowiedzialny za płeć żeńską) są silniejsze i mogą dłużej przetrwać w drogach rodnych kobiety. Natomiast niosące chromosom Y są słabsze ale szybsze. Dlatego uważa się, że współżycie 2-3 dni przed owulacją zwiększa szanse poczęcia dziewczynki, a współżycie dokładnie w dniu owulacji zwiększa szansę poczęcia chłopca. Ale tylko ZWIĘKSZA i nie daje żadnej gwarancji. Z badań tych też wynika, że lepiej to działa w przypadku chęci poczęcia chłopca - prawdopodobieństwo powodzenia wynosi ok. 70% (przy dziewczynce sporo mniej), więc metoda ta lepsza jest, gdy ktoś koniecznie chce chłopca. To tak w uproszczeniu (mam nadzieję, że nie pomieszałam z tymi chromosomami, ale i tak to nie jest sedno sprawy), ale faktycznie trzeba umieć obserwować objawy zbliżającej się owulacji. Najlepiej w tym celu prowadzić systematyczną obserwację organizmu (podstawowej temperatury ciała, śluzu, szyjki macicy) przez kilka cykli, żeby zorientować się w ogólnym obrazie własnego cyklu miesięcznego i nauczyć się rozpoznawać zbliżającą się owulację (to zawsze da się zrobić tylko w przybliżeniu - na pewno można tylko stwierdzić, że już się odbyła, a więc nieco po czasie...). Wtedy na podstawie tych pomiarów i doświadczeń spróbować "zrobić sobie" dziewczynkę w odpowiednim momencie . Cóż, dużo zachodu, ale to nic nie kosztuje i może warto spróbować. Jeśli nie znasz się na metodach obserwacji organizmu, poszukaj internetowego kursu NPR np. na stronie www.lmm.pl Odpowiedz Link Zgłoś
monika9710 Re: płeć dziecka 30.06.05, 15:32 ja tez do tej pory chciałam tylko dziewczynkę, a tu w ciąży tak mi się pozmieniało,że cały czas czekam na chłopczyka(płci jeszcze nie znam). to moje pierwsze dziecko i w sumie jest mi obojętne, i tak je przemocnoooo kocham. nauczyłam się jednego przez rok wyczekiwań na zaciążenie: każdego dnia, a nawet parę razy dziennie dziękuję Bogu,że jestem w ciąży i do głowy by mi teraz nie przyszło marudzić, że to nie dziewczynka. pozdrawiam Cię Odpowiedz Link Zgłoś
psiaki_i_ferajna Re: płeć dziecka 30.06.05, 15:48 ale zasmuciłyście mnie koleżanki... chcę dziewczynkę, ale moje chcenie a natura to zupełnie co innego. Chyba łatwiej wychowac dziewczynę, lepszy kontakt niz z synem. tak mi sie jakos wydaje. Póki to dziecko ma kilka lat, to ok, ale wiek dojrzewania - przeraża mnie mysl o 15 latku, który się do mnie nie przytuli, nie pogada o sprawach sercowych itd... Odpowiedz Link Zgłoś
solcia1 Re: płeć dziecka 30.06.05, 15:59 No i właśnie o to chodzi. A tak strasznie mi się podobają te ażurowe czapeczki dla małych dziewczynek! Odpowiedz Link Zgłoś
camina Re: płeć dziecka 30.06.05, 16:00 Wiesz, ja tez strasznie chciałm mieć od zawsze dziewczynkę i nie dopuszczałam myśli, ze może być chłopiec. Kochaliśmy się w 10 dniu cyklu (a srednio owulację miałam w 15-16 dniu), więc teoria o kochaniu się pzred owulacją się nie sprawdziła. Nie sprawdziła się również teoria o silniejszych zarodkach dziwczynek - w 5 tyg. ciąży miałam wypadek samochodowy, potem zaraz krwiak i krwawienia, a dwaj panowie w brzusiu są i mają się dobrze. Co prawda minę miałam nietęgą, jak się dowiedziałam o tym na usg,ale teraz się cieszę i nie zamieniłabym ich na żadną dziewczynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: płeć dziecka 30.06.05, 16:16 zgadzam się że te gadania że przed owu to na dziewuszkę a w owu to na chłopca są " G.." warte. My robiliśmy wszystko na dziewczynkę (też z testami owu) nie dopuszczaliśmy myśli że to może być chłopiec - więc oczywiście to będzie chłopiec krwiaka na początku ciąży też przerabiałam z odklejającą się kosmówką - moje dziecko miało być synkiem bo takim dzieckiem zechciała nas obdarzyć łaskawa Matka Natura a ja jestem jej wdzięczna że mogę doświadczyć cudu bycia w ciąży i powicia dzieciątka. Moja Gin ma synka i mówi że chłopca łatwiej wychować byle był zdrowy -fajny - reszta to kwestia wychowania Odpowiedz Link Zgłoś
niunia64 Re: płeć dziecka 03.07.05, 01:13 Jestem w szoku, bo wszystkie mialyście inne przypadki od mojego... ja marzyłam o synku, miałam dość kobiet w rodzinie, kokardek, tandetnych zachciane małych córeczek, różowych plastikowych bibelotów- fui... chciałam mieć mężczyznę, kupować mu małe adidaski, ogrodniczki, bojówki, piłkę nożną, chciałam, żeby był wysportowany, przystojny, no ale będzie córcia- już jednak "wytłumaczyłam" sobie i wiem, że posiadanie córki później ma o wiele więcej zalet, jest lepszy kontakt emocjonalny z córką, jej dziećmi w przyszłości itp, ale mam nDZIEJĘ, ŻE KOLEJNE BOBO BĘDZIE CHŁOPCEM, A TRZECIE TO JUŻ MI WSZYSTKO JEDNO...,b otrójkę planuję (sama jestem jedynaczką i nie polecam- nie róbcie dzieciom krzywdy!!! I nie przeliczajcie dzieci na zarobki, jak wyżywicie jedno to i dwoje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
natalia433 Re: płeć dziecka 03.07.05, 08:34 kiedy zaszlam w pierwsza ciaze marzylam o chlopcu, choc z wiekiem ciazy plec stawala sie dla mnie coraz bardziej obojetna, jednak mam swojego upragnionego syneczka, kiedy zaczelismy planowac drugie oczywiscie marzylismy o dziewczynce a wiec staralismy sie ja zaplanowac oczywiscie powszechna metoda ze przed owulacja dziewczynka w dniu owulacji chlopak, udalo sie zajsc w ciaze jednak poronilam a starajac sie pozniej o kolejna ciaze bylo mi wszytko jedno po prostu chcialam miec dziecko i teraz wychodzi nam ze w brzuszku siedzi dziewczynka( wedlug usg.) Mysle ze trzeba zdac sie na los bo chyba nie ma nie zawodnej metody planowania plci. mimo wszystko nie chcac urazic tutaj nikogo nie potrafie zrozumiec takiego gadania typu: nie chce miec corki albo nie chce miec syna! przeciez dziecko to dziecko. a autorce tego watku zycze z calego serce coreczki bo jakos zal mi bedzie tego malego juz z gory niechcianego syneczka. Odpowiedz Link Zgłoś
arla5 Re: płeć dziecka 03.07.05, 13:45 ja tez bardzo chcialam miec dziewczyneczke,mialam dla niej imie i w ogole...ale na usg dowiedzalam sie ze to bedzie chlopczyk...ktory w tej chwili ma 18 dzamiesiecy i na zadne skarby nie zamienilabym go na dziolszke,jest kochanym moim synusiem!!!!faceci sa super nie ma co gadac!teraz jestem w ciazy po raz drugi i nie mialabym nic przeciwko drugiemu takiemu brzdacowi!ale zobaczymy 6 lipca bo mam usg.pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
lilamon Re: płeć dziecka 03.07.05, 17:37 Ja mam dwie córeczki, a gdy chodziłam w ciąży przy obu na USG wychodziło, że będzie chłopczyk przy ciąży pierwszej w 100%, a przy drugiej w 70%. Odpowiedz Link Zgłoś