miimiimii 05.07.05, 11:03 norma od 20 do 45, mam 14. czy to bardzo źle? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amwaw Re: limfocyty!!! 05.07.05, 11:08 A jak z leukocytami?W normie? W ciąży organizm reaguje czasem bardzo dziwnie na np choroby wirusowe, bakteryjne. Nie jesteś przeziębiona? Odpowiedz Link Zgłoś
miimiimii Re: limfocyty!!! 05.07.05, 11:10 nie, komplenie nic mi nei dolega. leukocyty mam z kolei w górnej granicy. taki poziom jednych i drugich utrzymuje si już od dwóch miesięcy. czy wszystko ok? Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: limfocyty!!! 05.07.05, 11:18 Leukocyty zawsze rosną w ciąży, a z tego co wiem w limfocytach też mogą być odchylenia od normy przy np przeziębieniu w ciąży( ja mam znowuż podwyższone- lekarz powiedział, że się zdarza-organizm po prostu ostro reaguje na czynniki infekcyjne-zupełnie inaczej niż przed ciążą). Ale najlepiej zapytaj lekarza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miimiimii Re: limfocyty!!! 05.07.05, 11:27 qrcze, zbliza sie już termin wizyty, ale..-ale chcę zmienić lekarza. problem polega na tym, ze nie mam pojęcia na jakiego i gdzie.. chyba nie jesteśmy z mężem do końca zadowoleni z jakości usługi medycznej świadczonej przez mojego lekarza prowadzącego, a przecież płacimy z ato niemałe pieniądze.. to 28t i 6dni ciąży, a ja ani razu nie siedziałąm na fotelu.. poza tym pojechaliśmy do innego miasta na usg trójwymiarowe, drastyczna różnica! babeczka wszystko nam pokazywała, tłumaczyła itp, itd. a od naszego lekarza wręcz wymuszam odpowiedzi. no op prostu wolelibyśmy kogoś, kto będzi ebudził nasze większe zaufanie. tyle tylko, ż ekompletnie wiem jak szukac takiej osoby.. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: limfocyty!!! 05.07.05, 11:34 Hihihi Ja moje limfocyty sprawdziłam u 2 lekarzy( mojemu ufam, ale...co 2 głowy to nie 1- a ponieważ wiem, że podwyższenie jest przy ostrych stanach infekcyjnych postanowilam to gruntownie sprawdzić). Jeżeli chodzi o lekarza- poszukaj może na "białej liście ginekologów" forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=18090 Pozwodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
miimiimii Re: limfocyty!!! 05.07.05, 11:40 no tak, ale moje limfocyty są niziutkie, na poziomie 14, a norma określa jako 20do 45. tk czy inaczej dzięki pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
panda20031 Re: limfocyty!!! 05.07.05, 21:21 Jeśli poziom leukocytów jest prawidłowy, tzn. do 10tys. (choć w ciąży może wzrastać, ja mam cały czas ok. 15 tys. - 25 tydz.) to niczym sie nie martw. Limfocyty to jeden z rodzajów białych ciałek i ich wartośc trzeba rozpatrywać razem z pozostałymi frakcjami (granulocyty, monocyty itd.), jeśli masz mało limfocytów to musisz automatycznie miec więcej np. granuloctów, a to w ciązy jest normalne. Wiem to od lekarza hematologa (pracuje w aptece w szpitalu i mam znajomą hematolog), przepytałam ja o swoją morfologię, bo sie denerwowałam podwyższonymi leukocytami. Gorzej by było gdybyś miała za duzo limfocytów, bo to świadczyło by o infekcji. Co do Twojego lekarza, to ja też w 12 tyg. zmieniłam swojego, bo też na żadnej z 4 wizyt nie siedziałam na fotelu. Choć chyba nikt nie lubi badania, to w ciązy jest to konieczne, sprawdzają czy szyjka jest odpowienio twarda i się nie otwiera, są tez upławy, które czasami trzeba leczyć. Ja od nowego lekarza od razu dostałam Lactovaginal. Obmacuje też brzuch zewnętrznie, słucha specjalną słuchawką tętna dziecka itd. Zmień koniecznie, już najwyższy czas. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
myfa80 limfocyty 08.07.05, 10:13 14 tys to nie jest malo norma to do 10 tys wiec wszytsko jest ok skoro jestes w ciazy nie masz sie czym martwic...ja takze mam podwyzszona ilosc leukocytow - 12 tys, limfocytow tez mam wiecej ale procentowo jest wszystko w normie podobnie z granulocytami mam 7,6 ale procentowo wszystko jest w normie, jak to w takim razie mam intepretowac? nie przejmuje sie zbytnio bo wkoncu to ciaza i podwyzszony stan ich to norma....poza tym w srode ide do ginekologa zobaczymy co on powie bo infekcji nie mam przynajmniej nic nie czuje... Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_grabosia Re: limfocyty 08.07.05, 10:36 Dziewczyny, a jakie są oznaczenia limfocytów i leukocytów, bo ja mam same skróty Niepokoi mnie też hemoglobina, bo w 5 tygodni spadła mi o 1, czerwone ciałka też spadają...... Odpowiedz Link Zgłoś
myfa80 Re: limfocyty 08.07.05, 11:41 leukocyty maja najczesciej oznaczenie WBC, limfocyty LYM moze byc jeszcze chyba LYMPH, nie przejmuj sie hemogllobina jesli masz w normie mi spadla z 13,9 na 12,4 a to wynik nie jedzenia niektorych prodoktow bo mnie odzucaja teraz isie przelamuje i zaczynem je jesc wiecej warzyw chudego mieska i bedzie dobrze zelaza organizm potrzebuje....mi zapadly w pamiec slowa mojej znajomej kolezanki lekarki - teraz jak juz jestes w ciazy wyniki nie beda takie jak wczesniej.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_grabosia Re: limfocyty 09.07.05, 10:35 Ja miałam fatalne wyniki w poprzedniej ciąży i musiaam bardzo dużo żelaza brać, dlatego się martwię. Ale zobaczymy we środę, może będzie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: limfocyty 08.07.05, 12:24 hehehe Moja hgb zaczęła sie od 12,4 na początku ciąży, potem bylo ok 11,3 - niezależnie od przyjmowania( na własną rękę hehe) żelaza- wpadłam więc na piękny pomysł...że skoro taka jest stała to należy tym się nie przejmować, mogę przestać zmuszać się do jedzenia czerwonego mięska, no i przestałam tak solidnie przyjmować Prenatal. Po 4 tyg spadla do 10,8. Kara boska za głupotę. Dziecko sobie poradzi( to taki mały odkurzacz, który wyciąga z Ciebie wszystko co potrzebuje, zostawiając resztę Tobie), ale ja zaczynam spać w kolejce po chleb))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
myfa80 Re: limfocyty 08.07.05, 19:58 to prawda dziecko sobie poradzi, ale dbac trzeba o to co sie je pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś