juwil1 14.07.05, 10:09 Czy istnieje zagrożenie dla plodu jeżeli na kilka dni przed zapłodnieniem zażywało sie Ibuprom zatoki ( 2x dziennie)??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasikk3 Re: IBUPROM ZATOKI a ciąża 14.07.05, 11:04 Nie wiem czy może zaszkodzić, jeśli brałaś przed - nie sądzę. Nie wolno brać już w ciąży - to na pewno - ibuprom i np. nurofen jest na ibuprofenie, który jest szkodliwy dla płodu, można brać środki przeciwbólowe na paracetamolu, on jest bezpieczny dla płodu, czyli np.apap, codipar. Odpowiedz Link Zgłoś
beti1970 nic się nie stało 14.07.05, 11:32 jak byłam kiedyś u gina to przeczytałam taką broszurę i tam pisało że w ciągu 7 dni od zapłodnienia komórka wędruje aby się zagnieździć i wtedy nie działaja na nią teratogeny (leki, RTG i inne), dopiero po zagnieżdżeniu w macicy czyli od około 7 dnia po zapłodnieniu mozna ją uszkodzić własnie takim rzeczami jak leki. a w trzecim miesiącu też miałam zapalnie zatok (trzytygodniowe) i brałam antybiotyk Duomax - on jest bezpieczny bo nie przenika przez łozysko i apap. nie wolno tylko brać ibuprofenu, pyralginy i leków mukolitycznych (wykrztusnych). Odpowiedz Link Zgłoś
kamila_11 Re: nic się nie stało 14.07.05, 12:11 W ibupromie zatoki oprócz ibuprofenu jest również chlorowodorek pseudoefedryny który jest bardziej niebezpieczny niż ibuprofen. Ale przed ciążą nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
juwil1 Re: nic się nie stało 14.07.05, 15:14 kamilko pocieszyłaś mnie czesciowo... że nie powinno zaszkodzić przed dziekuje przynajmniej moge spokojnie zsypiąć.... Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: nic się nie stało 14.07.05, 22:08 Nie zaszkodzi. Nawet na początku ciąży nie zaszkodzi- do 19 dc leki działają na zasadzie "wszystko albo nic"- blastacysta ma niesamowitą zdolność do regeneracji- a jeżeli nie uda się naprawić( a to muszą być bardzo silne leki np metotreksat, przeciwnowotworowe)- etap ten jest tak ważny, że po prostu następuje poronienie. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś