Dodaj do ulubionych

IBUPROM ZATOKI a ciąża

14.07.05, 10:09
Czy istnieje zagrożenie dla plodu jeżeli na kilka dni przed zapłodnieniem
zażywało sie Ibuprom zatoki ( 2x dziennie)???
Obserwuj wątek
    • kasikk3 Re: IBUPROM ZATOKI a ciąża 14.07.05, 11:04
      Nie wiem czy może zaszkodzić, jeśli brałaś przed - nie sądzę. Nie wolno brać
      już w ciąży - to na pewno - ibuprom i np. nurofen jest na ibuprofenie, który
      jest szkodliwy dla płodu, można brać środki przeciwbólowe na paracetamolu, on
      jest bezpieczny dla płodu, czyli np.apap, codipar.
    • beti1970 nic się nie stało 14.07.05, 11:32
      jak byłam kiedyś u gina to przeczytałam taką broszurę i tam pisało że w ciągu 7
      dni od zapłodnienia komórka wędruje aby się zagnieździć i wtedy nie działaja na
      nią teratogeny (leki, RTG i inne), dopiero po zagnieżdżeniu w macicy czyli od
      około 7 dnia po zapłodnieniu mozna ją uszkodzić własnie takim rzeczami jak
      leki. a w trzecim miesiącu też miałam zapalnie zatok (trzytygodniowe) i brałam
      antybiotyk Duomax - on jest bezpieczny bo nie przenika przez łozysko i apap.
      nie wolno tylko brać ibuprofenu, pyralginy i leków mukolitycznych
      (wykrztusnych).
      • kamila_11 Re: nic się nie stało 14.07.05, 12:11
        W ibupromie zatoki oprócz ibuprofenu jest również chlorowodorek pseudoefedryny
        który jest bardziej niebezpieczny niż ibuprofen. Ale przed ciążą nie zaszkodzi.
        • juwil1 Re: nic się nie stało 14.07.05, 15:14
          kamilko pocieszyłaś mnie czesciowo... że nie powinno zaszkodzić przed dziekuje
          przynajmniej moge spokojnie zsypiąć....
      • amwaw Re: nic się nie stało 14.07.05, 22:08
        Nie zaszkodzi. Nawet na początku ciąży nie zaszkodzi- do 19 dc leki działają na
        zasadzie "wszystko albo nic"- blastacysta ma niesamowitą zdolność do
        regeneracji- a jeżeli nie uda się naprawić( a to muszą być bardzo silne leki np
        metotreksat, przeciwnowotworowe)- etap ten jest tak ważny, że po prostu
        następuje poronienie.
        Pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka