Dodaj do ulubionych

HCG - trzeba badac? jak dlugo?

15.07.05, 10:27
Dziewczyny,
pierwsze badanie HCG zrobilam w 23 dc i wyszlo 32, drugie w 28 dc i wynik
387. Nie mam plamien, czuje sie dobrze. Nie wiem czy powinnam jeszcze robic
to badanie, sprawdzac co jakis czas, czy systematycznie? do ktorego tygodnia
lub miesiaca? Czy kazda kobieta w ciazy powinna je robic, czy raczej wtedy
kiedy zaczynaja sie problemy np. plamienia, podjerzenia ciazy pozamacicznej
itd? No bo przeciez nie bede przez pare miesiecy robic co pare dni badan HCG?
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: HCG - trzeba badac? jak dlugo? 15.07.05, 10:30
      a po co w ogole robilas?smile
      nic nie musiszsmile
      jestes w ciazysmile
      gratuluje.
      • amwaw Re: HCG - trzeba badac? jak dlugo? 15.07.05, 10:35
        smile
        A beta rośnie książkowo. Gratuluje.
        Pozdrawiam
      • jula33 Re: HCG - trzeba badac? jak dlugo? 15.07.05, 11:08
        dziewczyny, a jak powinno na dobe rosnac BHCG?
        • pimpek_sadelko Re: HCG - trzeba badac? jak dlugo? 15.07.05, 11:09
          jula33 napisała:

> dziewczyny, a jak powinno na dobe rosnac BHCG?

nie bada sie na dobe tylko co 48 godzin. minimum prawidlowego przyrostu to 66%.
          z tym, ze to naprawde zaden wyznacznik rozwoju ciazy. naprawde. sa osoby z
          super beta i ronia, sa osoby ze slabym przyrostem i maja ciaze ok. to jest
          osobnicze.
          • jula33 Re: HCG - trzeba badac? jak dlugo? 15.07.05, 11:26
            pimpek_sadelko napisała:

> jula33 napisała:
            >
            > > dziewczyny, a jak powinno na dobe rosnac BHCG?
            >
            > nie bada sie na dobe tylko co 48 godzin. minimum prawidlowego przyrostu to 66%.

Ja wiem ze nie co dobe. Mam zrobic w odstepie 72 h, ale to jakby da mi jakis
            obraz. Mam krwawienia od srody, pecherzyka nie widac, a bez tych badan lekarze
            nie potrafia nic zdiagnozowac. Jutro odbieram pierwszy wynik BHCG i robie drugie
            badanie. Mysle, ze to juz jutro sie rozstrzygnie co sie dzieje... czy jesli juz
            poronilam to ten wynik powinien byc niski?
            • pimpek_sadelko Re: HCG - trzeba badac? jak dlugo? 15.07.05, 11:30
              roznie spada bet hcg po poronieniu. u mnie tydzien po obumarciu ciazy beta hcg
              bylo ok 2000 zatem wysokie. 10 tygodni po lyzeczkowaniu bylo juz zerowe.
              dlaczego tak dlugo czekasz na wyniki? sa laboratoria, w ktorych po dwoch
              godzinach dostaje sie wynik.
            • pimpek_sadelko Re: HCG - trzeba badac? jak dlugo? 15.07.05, 11:34
              a w ktorym dc bys byla teraz?
              jesli to kilka dni po spodziewanaje miesiaczce a krwawisz to bardzo realne jest
              to, ze ciaza byla tylko biochemiczna. wielu lekarzy nie uwaza tego za
              poronienie.
              • jula33 Re: HCG - trzeba badac? jak dlugo? 15.07.05, 11:44
                om byla 3 czerwca czy to 6 tc ,lekarz kazal zrobic badania w tym samym dniu w
                ktorym bylam w szpitalu czyli w ubiegla srode srode. Wynik jest dzis popoludniu,
                nie potrezba wczesniejszego bo i tak mam zalecenie powtorzenia dopiero po 72 g
                czyli jutro. Z tymi wynikami mam pojsc do lekarza w nastepna srode (tj po 7
                dniach) i zrobic kolejne usg. W srode badalo mnie 3 lekarzy rownoczesnie. Mam
                brac duphaston 2 X 1 i tyle. Wiem ze moze to byc poronienie, moze to byc ciaza
                pozamaciczna, a moze wszystko sie dobrze potoczyc. Bez tych wynikow nie da sie
                postawic diagnozy.
                • pimpek_sadelko Re: HCG - trzeba badac? jak dlugo? 15.07.05, 11:47
                  masz racje. w takich przypadkach hcg ma sens. trzeba sie pilnowac. pozdrawiam
                  cieplo. daj znac co powie lekarz.
                  • jula33 Re: HCG - trzeba badac? jak dlugo? 15.07.05, 11:50
                    dziekuje, pewnie sie odezwe do Ciebie jak beda pierwsze wyniki
                    mam wrazenie, ze juz to krwawienie nie jest takie mocne, ale wciaz co sie pojawia.
      • sunrise3 Re: HCG - trzeba badac? jak dlugo? 15.07.05, 13:29
        Tak jak juz pare razy pisalam poprzednia ciaze starcilam w 15 tyg - wada
        genetyczna. Czytalam ze jesli jest cos nie tak to HCG jest nieprawidlowe.
        Najpierw zrobilam badanie po to aby sparwdzic czy jestem w ciazy, potem
        chcialam sprawdzic jak przyrasta. Jestem panikara, do tego doswiadczenie z
        zeszlego roku. Moja analiza byla taka, ze jest HCG dobrze przyrasta to wszystko
        jest ok. Tylko co badac przez 3 msc co 48/72 h? Bezsensu. Wiec jak rozumiem
        bada sie tylko w przypadku problemow? Jak ma sie do tego wada genetyczna w
        poprzedniej ciazy?
        • sunrise3 no i jeszcze o normach HCG - moje "analizy" :0) 15.07.05, 17:36
          Mam tabelke, w ktorej podane sa normy dla HCG biorac pod uwage kolejne tygodnie
          od OM. Dzis u mnie 31 dc, czyli jest to 2 dzien 5 tygodnia od OM i moje HCG
          jest 1344. Ogolnie rzecz biorac HCG wzrasta co 48 h i wyglada chyba calkiem
          niezle?
          W tabelce jest nastepujaca norma dla 5 tyg od OM: 19 - 7,340. Zastanawilo mnie
          to, ze gorna norma w 5 tyg jest 7,340 czyli moje 1344 w tej skali jest male. I
          znalazalam takie wytlumaczenie, powiedzcie czy dobrze mysle -skoro HCG podwaja
          sie srednio co 48 godzin to znaczy ze pod koniec 5 tyg powinnam miec ok tej
          gornej normy? i jak to sobie policze te 1344 x 2 itd., to do ostatniego dnia 5
          tygodnia wychodzi nawet ponad ta norme, czyli 1344 na obecna chwile w normie 19-
          7,340 jest ok?
        • pimpek_sadelko Re: HCG - trzeba badac? jak dlugo? 15.07.05, 21:01
          sunrise3 napisała:

> Tak jak juz pare razy pisalam poprzednia ciaze starcilam w 15 tyg - wada
          > genetyczna. Czytalam ze jesli jest cos nie tak to HCG jest nieprawidlowe.
          nie chodzi tu o beta hcg a o wolne hcg a to calkiem co innego. wolne beta hcg
          jest wyznacznikiem wad genetycznych.
          • sunrise3 pimpek_sadelko mam pytanko 15.07.05, 21:39
            Bardzo cieszylam sie ze tak ladnie przyrasta mi beta HCG i przed chwila
            przeczytalam post o podejrzeniu ciazy pozamacicznej. U tej kolezanki gin
            powiedziala ze jest za wysokie, wystraszylam sie bo moze moje tez jest za
            wysokie?
            Prosze rzuc okiem i napisz czy sa ok, czy sa za wysokie (owu 12/13dc):
            23 dc - 32 (pocz 4t)
            28 dc -387 (koncowka 4t)
            31 dc - 1344 (srodek 5t)
            Tygodnie od OM licze od 1 dnia miesiaczki, to jest ok?
            Jesli chodzi o normy z tabelki "tydzien od ostatniej miesiaczki" to jakby
            jestem w tych normach bo:
            3 tydzien od OM to 5-50
            4 tydzien od OM to 4-426
            5 tydzien od OM to 19-7,340

Nie mam plamien, podbrzusze pobolewa lekko, tak jak poprzednio. Czy moje wyniki
            sa ok? nie rosna za szybko?
            • tweety_bird Re: pimpek_sadelko mam pytanko 16.07.05, 10:15
              Witaj Sunrise3!

Badałam HCG 2 razy i też przyrosło o więcej niż 66% na 48 godzin. I to dużo
              więcej (ponad 200% przyrostu). Poszłam do lekarki i kazała więcej nie badać, bo
              nie ma takiej potrzeby. Stwierdziła po USG, że jest piękny pęcherzyk ciążowy
              (4/5tc) i umówiła się ze mną za 2 tygodnie (wtedy zobaczyłam bijące serduszko).
              Jednak już nigdy nie badałam HCG. Jak do tej pory ciąża rozwija się prawidłowo
              (początek 14tyg.)
              Jeśli chodzi o pozamaciczną, to z reguły są jakieś objawy (plamienia, bóle itp.)
              I pęcherzyka nie widać w macicy, bo ciąża znajduje się wtedy jak sama nazwa mówi
              poza nią.

Życzę Ci wszystkiego dobrego!
              Pozdrawiam smile
            • pimpek_sadelko Re: pimpek_sadelko mam pytanko 16.07.05, 10:58
              daj spokoj. jest ok. ta lekarka, ktora wyskoczyla z "za wysoka beta" jest
              pogieta na wszelkie mozliwe sposoby!
              • tweety_bird Re: pimpek_sadelko mam pytanko 16.07.05, 11:01
                pimpek_sadelko napisała:

> daj spokoj. jest ok. ta lekarka, ktora wyskoczyla z "za wysoka beta" jest
                > pogieta na wszelkie mozliwe sposoby!

Aż dziw, że tacy "leczą"...Straszą ludzi tylko sad Tragiczne po prostu...
              • jula33 Re: pimpek_sadelko mam pytanko 16.07.05, 11:16
                Pimpek, a ja odebralam pierwsze badanie beta HCG i wyszlo 68,5 !!! a to byl 5t
                od OM. Czy to mozliwe, ze to taka wczesna ciaza i tak niski poziom? no i
                dochodza do tego krwawienia, juz mniejsze..w zasadzie teraz plamienia, ale sa.
                Czy jest nadzieja???
                • pimpek_sadelko Re: pimpek_sadelko mam pytanko 16.07.05, 11:20
                  na tym etapie ciazy hcg powinno byc duzo wyzsze. moze ta beta juz spada?
                  ciaza niestety tylko biochemicznasad
                  bardzo Ci wspolczuje!
                  jak bylam w podobnej sytuacji lekarze kazali mi odstawic leki i czekac az
                  wszystko wroci do normy.
                  jak skonczy sie krwawienie zbadaj hcg jeszcze raz, zrob koniecznie usg
                  dopochwowe, zeby sprawdzic czy wszystko wyglada ok. ze staraniami nie musisz
                  czekac, bo to byla ciaza biochemiczna. jakbys chciala gadac, to pisz na moj
                  adres gazetowy lub na gg 559322
                  w kazdym razie bedziesz mama. uda sie, szkoda, ze nie tym razem.... ale wiesz
                  mi, ze lepiej miec ciaze biochemiczna niz wieksza poronic i miec zabieg
                  lyzeczkowania. to moze zadna pociecha.... ale Ty juz za chwile bedziesz mogla
                  kolejny raz starac sie o maluszka! dasz rade na pewno.
    • leni_wa Re: HCG - trzeba badac? jak dlugo? 16.07.05, 10:26
      Sunrise!
      Chyba nie mamy innego wyjscia, jak tylko sie nie denerwowac. Ja trafilam na
      lekarki idiotki. Gdybym trzymala sie jednego lekarza nie byloby tragedii. Twoja
      beta jest piekna. Ja wg OM jestem w 5,6tc, a bete mialam wczoraj 8032! Mysle,ze
      nie masz sie co martwicsmile Ja juz jestem tym panikowaniem wykonczona. Musimy te
      9miesiecy, no wlasciwie juz 8 przezyc w spokoju i moze nawet uda sie w szczesciu!

Sciskam Cie mocno!

PS. tez bedziesz marcowa mamasmile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka