Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie

24.07.05, 12:20
Cześć Dziewczyny!
Mam pytanie. Czy wiecie coś na temat ubezpieczenia (bodajże PZU), które
obejmuje m.in. urodzenie dziecka lub poronienie (tzn. otrzymuje się w takich
wypadkach określoną kasę). Jak sie nazywa takie ubezpieczenie? Czy jest jakaś
kontrola przy jego zawieraniu, oraz czy wypłata z tytułu porodu nalezy się
także wówczas, jeżeli samo ubezpieczenie (umowa) było zawierane już w trakcie
trwania ciąży.

Nie jestem nigdzie ubezpieczona. Słyszałam, że większość firm pośredniczy w
zawieraniu takich ubezpieczeń dla swoich pracowników. W mojej firmie nikt mi
nigdy nie proponował żadnego ubezpieczenia. Pewnie nie mogę sie w takiej
sytuacji załapać na żadne ubezpieczenie grupowe. Czy indywidualnie mogę się
tak ubezpieczyć?
Obserwuj wątek
    • baaasiiia Re: Ubezpieczenie 24.07.05, 14:53
      Witaj
      Z tego co wiem (byłam kiedyś agentem ubezpieczeniowym, ale mogło się od tego
      czasu zmienić), to tego typu ubezpieczenia są kierowane tylko do zakładów pracy
      i indywidualnie nie można go zawrzeć. Można natomiast je kontynuować już po
      zaprzestaniu pracy w danej firmie. Z tego co wiem, żeby nastąpiła wypłata z
      tytułu urodzenia dziecka , musi być okres karencji, czyli musi upłynąć
      określony przez dane Towarzystwo Ubezpieczeniowe czas między zawarciem umowy a
      urodzeniem dziecka (np w Allianz jest to okres 10 mcy, czyli nie "załapiesz
      się", jeżeli zawrzesz umowę w trakcie ciąży).
      Podsumowując - raczej tego typu ubezpieczenia zawierane są przez firmy.
      Ale najlepiej zrobisz, jeżeli obdzwonisz kilka TU i się dowiesz szczegółów
      Pozdrawiam
      Basia
      • r.kruger Re: Ubezpieczenie grupowe w PZU 24.07.05, 16:25
        karencja 6miesięcy, polisę podpisywałam w poprzednim zakładzie pracy,teraz
        kontynuuje indywidualnie.Podobno można też ubezpieczyć się przez Pośrednictwo
        pracy
        • gabi67 Re: Ubezpieczenie grupowe w PZU 24.07.05, 16:34
          Ja jestm ubespieczona grupowo w zkaladzie pracy mojego męza i nie ma u nas
          zadnej krencjii zalezy to od umowy jak jest podpisana zkładme pracysmile
          Pozdrawim Gabismile
          • dorro1 Re: Ubezpieczenie grupowe w PZU 25.07.05, 12:17
            Trzeba zapytać w swoim zakładzie pracy. Bo ja prawie po roku peracy
            dowiedziałam sie że coś takiego istnieje i włąsnie przystąpiłam, a wcześniej
            nikt mnie o tym nie informował. Okres karencji zależy od firmy ubezpeczeniowej
            i od "regulaminu" w firmie. W PZU najczęsciej jest 6 miesiecy, wiec na poczatku
            ciaży warto przystapić, jeżeli urodzisz w terminie po tych 6 mies. karencji.
            Powodzenia!
            • margonik Re: Ubezpieczenie grupowe w PZU 27.07.05, 20:10
              Dziękuję dziewczyny!
    • nina78 Re: Ubezpieczenie 28.07.05, 08:53
      Takie ubezpieczenie nalezy do grupy ubezpieczen na zycie i mozna wykupic je
      indywidualnie. Oferuje je wiele firm (PZU, Warta, takie ubezp. maja tez chyba
      fundusze emerytalne). Skladka zalezy od wysokosci na jaka sie ubezpieczysz. W
      ramach ubezp. jest tez smierc rodzicow, tesciow, wypadek, strata dziecka itp.
      Z drugiej strony - to nie oplaca sie to az tak bardzo. Za urodzenie dziecka
      dostane 700 zl, a miesiecznie place skladki 45zl. Ubezpieczeniem jestem objeta
      juz 3 lata, wiec de facto wplacilam ok. 1600 zl.
      Pozdrawiam,
      Nina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka