misia33 29.07.05, 18:39 Hej Mam pytanie co to jest to UBG (urobilinogen??) i co oznacza że jest on w nadmiarze w moczu ? Proszę o odpowiedź. )) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koza76 Re: UBG w moczu 29.07.05, 19:27 Witaj! Urobilinogen to jest taki barwnik, jedno z ostatnich stadiów przemiany bilirubiny. Występuje on fizjologicznie w moczu - jego obecność tam świadczy, że nie masz żółtaczki mechanicznej. Ale nie za dużo, bo to z kolei może być spowodowane jakimiś zaburzeniami wątroby albo żółtaczką hemolityczną. Ale jeśli nie masz objawów klinicznych (np. właśnie żółtej skóry), morfologię masz w normie, a badania stanu watroby typu AspAt, AlAt, białko, bilirubina, próba tymolowa masz ok, to raczej nie ma powodu do zmartwienia. Może warto w niedługim czasie jeszcze raz zrobić badanie moczu. Najczęściej na wyniku jest napisane URO +- norm - i to jest ok; a konkretne wartości liczbowe sa takie:0,85-6,76umol (0,5-4mg) - to jest dobowe wydalanie urob. Pokaż koniecznie swojemu ginowi ten wynik w najblizszym czasie; on Cię na pewno uspokoi. Bardzo być może, że w ciąży wyższe wartości są dopuszczalne - tego nie wiem, ale w przypadku innych parametrów się to zdarza, więc kto wie czy tu też nie ( sama też już byłam pare razy zaskoczona, bo wydawało mi sie, że coś jest nie tak, a tymczasem w ciązy-ok). Powiedz ginowi. Na pewno wszystko będzie dobrze . Pozdrawiam Ciebie i Twojego Dzidziusia. ))) Odpowiedz Link Zgłoś