Dodaj do ulubionych

UBG w moczu

29.07.05, 18:39
Hej Mam pytanie co to jest to UBG (urobilinogen??) i co oznacza że jest on w
nadmiarze w moczu ? Proszę o odpowiedź. smile))
Obserwuj wątek
    • koza76 Re: UBG w moczu 29.07.05, 19:27
      Witaj! Urobilinogen to jest taki barwnik, jedno z ostatnich stadiów przemiany
      bilirubiny. Występuje on fizjologicznie w moczu - jego obecność tam świadczy,
      że nie masz żółtaczki mechanicznej. Ale nie za dużo, bo to z kolei może być
      spowodowane jakimiś zaburzeniami wątroby albo żółtaczką hemolityczną. Ale jeśli
      nie masz objawów klinicznych (np. właśnie żółtej skóry), morfologię masz w
      normie, a badania stanu watroby typu AspAt, AlAt, białko, bilirubina, próba
      tymolowa masz ok, to raczej nie ma powodu do zmartwienia. Może warto w
      niedługim czasie jeszcze raz zrobić badanie moczu. Najczęściej na wyniku jest
      napisane URO +- norm - i to jest ok; a konkretne wartości liczbowe sa
      takie:0,85-6,76umol (0,5-4mg) - to jest dobowe wydalanie urob. Pokaż koniecznie
      swojemu ginowi ten wynik w najblizszym czasie; on Cię na pewno uspokoi. Bardzo
      być może, że w ciąży wyższe wartości są dopuszczalne - tego nie wiem, ale w
      przypadku innych parametrów się to zdarza, więc kto wie czy tu też nie ( sama
      też już byłam pare razy zaskoczona, bo wydawało mi sie, że coś jest nie tak, a
      tymczasem w ciązy-ok). Powiedz ginowi. Na pewno wszystko będzie dobrze smile.
      Pozdrawiam Ciebie i Twojego Dzidziusia. smile)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka