aguska231 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 11.08.05, 14:39 witaj, jestem w 15 tygodniu ciazy i mam twarda macice, szyjka macicy jest prosta, badania krwi i moczu wyszly dobrze, biorw nospe, czym to moze grozic?? co powinnam robic duzo leze, malo chodze, co moge jeszcze zrobic i co bedzie jak nadal bedzi macica twarda, poprosze o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 11.08.05, 22:15 Trakyuj się wyjątkowo oszczędnie,rzadko dotykaj brzuch.Gdyby sama No-spa nie pomagała,będziesz musiała przyjmować leki obniżające wzmożone napięcie macicy.Na chwilę obecną odpoczynek/psychiczny też/ i obserwuj siebie.Wszelkie nowe okolicznosci zgłaszaj lekarzowi.Trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
sylvuszka Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 11.08.05, 22:19 Witam serdecznie. Dzisiaj (11.08) mija mój termin porodu. Wczoraj byłam na KTG - skurczy zero, tętno maluszka w porządku. Ginekologicznie byłam badana 12 dni temu i wtedy moja szyjka była skrócona do 0,5 cm. Wczoraj po KTG położna, z którą będę rodzić powiedziała mi, że na kolejny zapis mam zgłościć się w sobotę, wtedy też zbada mnie lekarz i "zobaczymy - może będziemy rodzić". Zastnawiam sie jednak czy drugi dzień po terminie to nie za wcześnie na wywoływanie porodu? Tym bardziej że nie ma do tego żadnych wskazań. Chyba wolałabym uniknąć ryzyka i nieprzyjemności z tym związanych i cierpliwie poczekać aż poród zacznie sie naturalnie. Z drugiej strony słyszałam, że jeśli jest np. rozwarcie (ja nie wiem czy je mam) to po podaniu oksytocyny powinno pójść szybko... Jednym słowem - mam dylemat: czy i w jakich okolicznościach zgodzić sie na indukcję porodu, a w jakich nie? Pozdrawiam serdecznie i dziekuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
alaskarzewska Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 11.08.05, 22:21 Witam. Jestem w 32 tyg. ciąży i wczoraj nagle wyleciało mi trochę krwi. Zastanawiam się dlaczego. Czy to często się zdarza? Bardzo się przestraszyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 11.08.05, 22:33 A byłaś możę na wizycie ginekologicznej połączonej z badaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
alaskarzewska Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 11.08.05, 22:38 tak byłam miesiac temu i wszystko było w porzadku.Teraz idę dopiero za tydz. bo lekarz jest na urlopie. Usg robiłam w 22 tyg. i wszystko było dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 11.08.05, 22:56 Jesli to była sprawa incydentalna i krwawienie w małej ilości,to nie martw się.Czasami jesli na szyjce była np.nadżerka to może wystapic taka sytuacja.Nic o tym nie piszesz ,to trudno mi interpretować.Gdyby się to powtórzyło,idx koniecznie do lekarza/nawet innego,jesli twój jest jeszcze na urlopie/Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alaskarzewska Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 11.08.05, 22:57 Bardzo dziękuję za odpowiedź Mam nadzieję że to nic poważnego.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dosh Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 12.08.05, 08:19 droga midwife4, bardziej miałam na myśli okres w czasie starania się o ciążę... kobieta sie stara,,, ale nie wie, czy juz się udało, czy nie. a przecież w czasie starania nie będzie leżała do góry brzuchem. czy w przypadku, gdy nie wie się jeszcze o ciąży można zaszkodzić przez alkohol, wykonywanie ciężkich czynności, czy to ma znaczenie dopiero jak już płód się "uformuje"? Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 12.08.05, 10:24 Wazne by ogólnie prowadzić zdrowy styl życia,bez przegięć w którąkolwiek ze stron.Wszystkie wazne informacje dla dziecka są już "zapisane" od momentu poczęcia a nie jak się "uformuje".A tak w ogóle to kiedy on się "formuje "według Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
dosh Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 12.08.05, 12:26 nie chcę tu wytaczać jakiejś teorii od kiedy się formuje, ponieważ nie o to chodzi. zastanawiam się tylko, ze przecież tyle kobiet żyje w nieświadomości nawet do 2-3 mcy, ze jest w ciąży... i w tym czasie przegięć nie brakuje - czy to juz ma wpływ na ewentualne wady u dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
iga75 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 13.08.05, 07:51 Ja mam pytanie dotyczące łożyska przodującego. Jestem w 18 tyg. ciązy i łozysko jak określił lekarz jest bardzo nisko, na przedniej ściance, tuż przy szyjce, ale nie jest to klasyczne łożysko przodujące - trzeba je obserwować. Jakie jest prawdopodobieństwo, że stanie się przodującym (chyba duże ?) i jeśli za kilka tyg. okaże się, że jednak tak, to co? Czy mozna normalnie funkcjonowac czy trzeba leżeć i czy poród juz od początku określony zostanie jako cc? pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
anulka59 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 13.08.05, 10:22 Mam pytanie dotyczace glukozy.Wczoraj mialam robione badanie po wypiciu 50g glukozy i wynik mam 64mg% a norma w naszym labolatorium 70-115mg5.Czy tak sie czesto zdarza i czy to moze wplywac na to ze jetem ostatnio oslabiona ciagle mi sie chce spac?To 26tyd ciazy.Czy lekarz moze zalecic powtorne badanie z glukoza? (wypic wypilam ale strasznie mnie mdlilo)Dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaczka1 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 13.08.05, 10:42 Witam, Mam jeszcze jednot pytanie: 8/08 miałam termin, pisałam już o tym do Pani, ale nic się nie działo, rozwarcie zewnętrzne na 1 cm, w czwartek 11/08 byłam na badaniu, sytuacja bez zmian. Zbadała mnie i położna, i lekarz i druga lekarka. Po badaniu było małe plamienie, ale przeszło. Skurczów na ktg brak. Natomiast wczoraj, w piątek po południu odszedł chyba czop - lekarz uprzedzał, że mogę w ogóle nie zauważyć, bo szyjka jest drobna (i od 25/07 praktycznie skrócona). Nie dzowniłam jednak do położnej, bo mówiła, żeby czekać na regularne skurcze lub odejście wód. Ewentualnie gdyby działo się coś w stylu krwawienie etc. to wtedy mam jechać do szpitala. Dziś odeszła chyba kolejna część czopa - znowu dość mało śluzu i brązowe upławy, ale też w małej ilości - wszystko na jednej wkładce. Czy to możliwe, aby czop odchodził z tak dużymi przerwami i czy radzi Pani czekać, czy jednak jechać do szpitala? Chciałabym uniknąć leżenia na patologii przez ileś dni i czekania... Skurczów nadal nie odczuwam, przynajmniej teraz. Dziecko ruszało się nad ranem, teraz chyba śpi, ale położę się i poobserwuję (jednak przed południem zawsze jest mniej aktywne). Bardzo proszę o radę i info o czopie... - czy tak to może wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 13.08.05, 17:08 Faktycznie czop nie musi odejść jednorazowo,tylko "na raty".Dodatkowo możesz mieć teraz plamienie czy brudzenie po badaniu wew.Na pewno trzeba kontrolować tony serca płodu/zrobić KTG/ i obejrzeć wody płodowe/u Ciebie jest to możliwe,bo jest rozwarcie na 1 cm/Umawiaj się np.na co 2-gi dzień i sprawdzaj te parametry.Ty sama będziesz spokojniejsza Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaczka1 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 13.08.05, 19:09 Dziękuję za info! To naprawdę super, że jest Pani z nami! Pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości do Forumowiczek ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 13.08.05, 17:02 Nic nie mówisz o wyniku glukozy na czczo.Czy po wypiciu glukozy jest tendencja wzrostowa.Ale ogólnie obniżony poziom glukozy może poowdować ,że czujesz się osłabiona i ospała.Podaj dodatkowe informacje to rozwiniemy temat.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 13.08.05, 16:57 Ta sprawa wymwga ciągłego monitoringu.Ale prawdą też jest ,że łożysko ma tendencje do migracji w kierunku dna macicy/czyli jak najdalej od szyjki.Trudno więc w chwili obecnej mówić o sposobie zakończenia ciąży.Na pewno żyj oszczędnie,bez karkołomnuch działań Odezwij się jeszcze.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 13.08.05, 17:16 Łożysko ma tendencję do migracji czyli przesuwania się w kierunku dna macicy/to jest jak najdalej od szyjki/Może i u Ciebie tak będzie.Trzeba obserwować.Gdyby to było łożysko przodujące,to niestety lezenie i zakończenie ciąży drogą c.c.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
malina232 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 13.08.05, 17:19 Zalozylam osobny watek, ale moze tu tez otrzymam odpowiedz. Jestem w 22 tygodniu ciazy i wedlug lekarza z dzidzia wszytsko jest ok. Ale wykryto u mnie po prawej stronie wlokniaka na macicy o rozmiarach 7x4x5 cm. Jestem przerazona. Bol jest ogromny, rwacy,glownie gdy spedzam wiecej czasu w ruchu. Jestem w Anglii, w Polsce okreslono to w 11 tygodniu ciazy, jako powiekszenie jajnika.Jednak w Anglii lekarze twierdza jednoznacznie. Dodam,ze 6 lat temu mialam usuwana cyste z jajnika metoda laparoskopowa, wlasnie z prawej strony, ktora byla olbrzymia 11x9 cm. jestem zalamana,zaczelam bac sie o mojego dzidziusia i o porod. Prosze o pomoc, o jakas rade,nie wiem czy wracac do Polski i tam poddac sie pod opieke polskim lekarzom, czy moge zostac tu i spac spokojnie. (( Swiat mi sie wali. Bede bardzo wdzeiczna za udzielenie mi jakiejs porady . Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 13.08.05, 17:31 Myślę,że mówisz o mięśniaku macicy.O ile wiem,w ciąży się tego nie operuje,dopiero po połogu.Z tym,że w ciąży to może dynamicznie rosnąć/bo ciężarna macica jest bardzo ukrwiona/Sprawa na pewno wymaga obserwacji.W jakim mieście jesteś w Anglii?Powiedz czy to jest mięśniak czy włókniak? Odpowiedz Link Zgłoś
malina232 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 13.08.05, 17:40 Jest to wlokniak, po angielsku FIBROID.Wiem,ze szybko rosnie :9, sprawia ogromny bol, jakby wszytsko mi sie w srodku odrywalo. W polsce kolo 8 tygodnia byl wielkosc 4 cm, wtedy moj ginekolog pomylil go z powiekszonym jajnikiem,dzis juz wlokniak ma 7 x 4 x 5 cm. Jestem zalamama.Jest twardy i wyczuwam go reka po prawej stronie brzuszka troche ponizej pasa.Boje sie o dzidzie i o porod.Choc tutejsza lekarka powiedziala mi,ze mam w taki miejscu ,ze raczej nie bedzie konieczny porod przez cesarke. Jestem okolo 10 minut autobusem od Readingu (Berkshire) Odpowiedz Link Zgłoś
anulka59 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 13.08.05, 19:27 Dziekuje za odpowiedz.Poziom glukozy naczczo wynosil 61mg% wiec jest po wypiciu glukozy tego troszke wiecej 64mg% Odpowiedz Link Zgłoś
ktg29 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 13.08.05, 19:46 Droga położno Mam pytanie odnośnie opuchnięc dłoni i stóp. Ciśnienie mam w normie 135/70. Wyniki w normie, moczu również (bez białka). Opuchnięcia zaczeły się m-c temu, obecnie jestem w ósmym miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
julia30bb Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 13.08.05, 19:54 Jestem w 33 tyg. ciąży i również dokuczją mi opuchnięcia. Gestozy nie mam, ciśnienie w normie, wyniki również (bez białka w moczu). Czasami schodzą rano, nasilają się wieczorem. Opuchnięcia nie są wynikiem wzrostu temp. powietrza. Czasami zdarza się że opuchnięcie było na łydkach pod kolana i dłonie prawie po łokcie. Tak miałam 2 dni. Jeszcze jedno pytanie odnośnie kosmetyków, chusteczek wilg. i pieluch jakie firmy są najlepsze.... Pozdrawiam Julia i 33 tyg. synek. Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 13.08.05, 22:25 Odnośnie obrzęków przeczytaj mój poprzedni post.Co do kosmetyków.Wsród pieluch nie polecam firmy Bella,ponieważ rzepy są jednorazowego użytku.Przy próbie drugiego zapięcia pieluchy,już nie działa.Chusteczki nawilżone według mnie najlepsze Nivea.Oliwka sprawdzona w praktyce/wielokrotnej/ najzwyklejsza w świecie typu Bambino/nie daje uczuleń/Jesli coś pominęłam,pytaj dalej.Póki co pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 13.08.05, 22:18 Mamy wiec doczynienia z gestozą pod postacią obrzęków.Staraj się dużo leżeć,szczególnie wieczorem.Może spróbuj w diecie ograniczyć trochę sól/też zatrzymuje wodę w organiźmie/.Ważne ,że nie ma nadcisnienia.Niestety końcówka ciąży nie zawsze wyglada różowo.Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 13.08.05, 22:14 Myślę,że powinnaś zostać tam gdzie jesteś.Na pewno diagnostyka,a przede wszystkim aparatura jest tam lepsza.Zapytaj przy najbliższej wizycie u lekarza czy możesz brać leki rozkurczowe np.No-spę.Bądź dobrej myśli,jestes pod dobrą opieką.I wish you all the best.Keep in touch! Odpowiedz Link Zgłoś
malina232 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 13.08.05, 22:34 To chyba byla odp do mnie? Dziekuje , odezwe sie jak bede wiedziec wiecej.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia1309 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 15.08.05, 12:25 Witam mam pytanie jestem w 31 tc. i odczuwam bóle w dolnej części brzucha zwłaszcza wieczorem, i do tego momentami brzuch staje się twardy.Nie wiem czy to jest dziecko które wyciąga się czy może cos innego. Czasem mam takie wrażenie jakby bóle te spowodowane były ruchami dziecka,bo ono się rusza a mnie boli brzuch, ale czasem mam też takie bóle jakby od środka ciągnięcie. Dodam że brzuch jest twardy od góry a od dołu normalny. Ostatnio byłam u lekarza tydzień temu i wszystko było ok. Szyjka była twarda i zamknięta, czy przez tydzień mogło się coś zacząć dziać. Proszę o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 szkoła rodzenia 16.08.05, 15:22 Podnoszę wątek. Wracając do szkoły rodzenia w CZMP - to dziś było nieźle. Wszyscy przyszli - pełna gotowość bojowa. Prawie wszyscy parami, podnieceni, że będą oglądać porodówkę. I nici.....Nie poszliśmy....Mój mąż dał w tym celu nogę z pracy, inni pobrali urlopy. Zwiedzanie przełożone na czwartek. I teraz pójdę sama. Buuuuuuu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zyleta_w Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 16.08.05, 17:03 Witam !!! Mam pytanka: 1. Wiem, że u każdej kobiety, sygnały zbliżającego się porodu, jak i sam poród są inne. Jednak zastanawia mnie, czy regułą jest - u każdej z nas - na 2-4 tygodni przed rozwiązaniem "opuszczenie brzucha" ??? Ja mam termin na 26.08, a brzuszek dalej wysoko. Czy jednak możliwe jest, aby "opuszczenie" nastąpiło przed samym porodem tzn. kilka godzin przed ??? 2. Ponieważ mieszkam niedaleko szpitala w którym będę rodzić (10 minut drogi), nurtuje mnie taka rzecz, czy po wyjściu, muszę DZIDZIĘ przetransportować samochodem w foteliku, czy jednak mogę w nosidełku - na pieszo ??? Być może jest to śmieszne pytanie, jednak mnie to bardzo zastanawia. Czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam ZYLETA i SŁONECZKO Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 16.08.05, 17:50 1. Jak dbać o krocze po nacięciu żeby się szybko goiło, 2. Po jakim czasie wchłaniają się szwy rozpuszczalne, 3. Czy po porodzie należy używać pasów poporodowych - jeśli tak to w ile czasu po porodzie. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zyleta_w Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 17.08.05, 19:50 Witam. Czyżby nasza położna wróciła do pracy - po urlopie ??? Mam nadzieję, że jeszcze się odezwie i odpowie na nasze pytania. ZYLETA i MOJE SŁONECZKO Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Rechetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-)urlop? 18.08.05, 22:39 Chyba Pani położna odpoczywa nad morzem? ) Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: Rechetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-)u 19.08.05, 13:13 Chciałabym...Powrót do pracy był bolesny,ale radzę sobie.Pozdrawiam Forumowiczki Odpowiedz Link Zgłoś
bub26 wstyd 19.08.05, 09:26 Chciałam zapytać jak lekarze i położne podchodzą do rodzących. Czy porównują, ta krzyczy a ta nie , ta jest dzielniejsza a ta panikuje, czy pozycje jakie przyjmuje rodząca, a nie są one szczególnie powabne , jakoś się komentuje. Dodam, że dla mnie najgorsze było to w czasie porodu , że tyle ludzi na mnie patrzyło, ja się męczę, a oni uważają to za naturalne. Kiedy poprosiłam o zzo, położna wyraziła zdziwienie, że chcę. Bardzo proszę o komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: wstyd 20.08.05, 18:49 trudno to komentować.wszedzie spotykamy ludzi i ludzi.ja osobiscie staram się myśleć tak jakbym to ja była w danej sytuacji i reagować tak by nikogo nie urazic.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zyleta_w Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 19.08.05, 20:26 Witam "naszą położną". Chyba każdy po powrocie z urlopu do "szarej codzienności", ma tak jakby "doła". Ale cieszę się, że jest Pani znowu z nami. W takim razie ponawiam moje pytania: 1. Wiem, że u każdej kobiety, sygnały zbliżającego się porodu, jak i sam poród są inne. Jednak zastanawia mnie, czy regułą jest - u każdej z nas - na 2-4 tygodni przed rozwiązaniem "opuszczenie brzucha" ??? Ja mam termin na 26.08, a brzuszek dalej wysoko. Czy jednak możliwe jest, aby "opuszczenie" nastąpiło przed samym porodem tzn. kilka godzin przed ??? 2. Ponieważ mieszkam niedaleko szpitala w którym będę rodzić (10 minut drogi), nurtuje mnie taka rzecz, czy po wyjściu, muszę DZIDZIĘ przetransportować samochodem w foteliku, czy jednak mogę w nosidełku - na pieszo ??? Być może jest to śmieszne pytanie, jednak mnie to bardzo zastanawia. Będę wdzięczna za odpowiedzi. Pozdrawiam ZYLETA i MOJE SŁONECZKO Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 20.08.05, 11:20 witam!brzuszek może się opuścić lada szelest przed porodem.Co do powrotu z maluszkiem do domu,sposób dotarcia ja osobiście uzależniłabym od tego ,jaka bedzie temperatura a przede wszystkim czy to jest wietrzny dzień.Jeśli będzie spokojnie,to śmiało możecie wrócic piechotą.Konnieczna czapka/najlepiej wiazana i może być tetra lub inna chusteczka do nakrycia buzi.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hella76 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 20.08.05, 11:44 witam.p.pol.prosze o odp.czy male czerwone chrostki na brzuchu i piersiach przy strasznym swedzeniu,to normalne w 33 tc?czy to moze z oliwki?czy mozna calcium? z gory dziekuje/ Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 20.08.05, 18:42 myślę,że jest to jakies uczulenie.może jakiś nowy kosmetyk:oliwka czy balsam.calcium na pewno nie zaszkodzi.spróbuj zaobserwować co moze dawać takie objawy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zyleta_w Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 20.08.05, 16:53 Witam w ten słoneczny dzień. Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Życzę udanego weekendu. Pozdrawiam ZYLETA i MOJE SŁONECZKO Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka26 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 20.08.05, 18:45 Witam.Jestem w 40 tc i jak do tej pory nie zauważyłam odejścia czopa.Czy on musi odejść przed porodem ,czy w trakcie porodu może się zdarzyć ze odejdzie. Chyba nie przeoczyłam jego odejścia Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 20.08.05, 18:51 mozesz tego nie zauważyć bo np. odchodzi "na raty" albo jeszcze tkwi w miejscu.nie ma powodu do niepokoju.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorothys Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 20.08.05, 19:43 Mam pytanie, czy opuchlizne stóp , dłoni, i chyba ogólnie całego ciała, ale nie jakąś drastyczną, należy traktować w 39 tyg. i przy panujących obecnie temperaturach jako rzecz normalną, czy jednak lepiej to sprawdzić po kontem zatrucia ciążowego?? Jestem w dość niekomfortowej sytuacji bo mój lekarz jest na urlopie, i niebardzo wiem do kogo w razie czego się zwrócić. Czy iść po prostu do szpitala, i położna ma mnie obejrzeć, czy co?? Proszę o radę. Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 20.08.05, 19:53 końcówka to ciąży to mało komfortowy czas.obrzęki często się zdarzają,szczególnie wieczorem i przy takiej temperaturze.myślę,że nie ma powodu do niepokoju jednak gdyby się nasiliły,idź do szpitala w którym chcesz rodzić i powiedz o swoi niepokoju.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
quinny5 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 21.08.05, 19:05 witam panią, jeszcze 1 pytanie a propos duphastonu. zauważyłam na forum, że bardzo wiele dziewczyn bierze go w początkowych tygodniach ciąży np. 6, 7, 8 tydzień a przecież jeszcze w tym czasie ciężko coś stwierdzić i zwykle w 6 to jeszcze nie ma nas u lekarza na 1 wizycie. czy ten duphaston bierze się "na zaś" czy zawsze przepisuje go lekarz z konkretnymi wskazaniami? ja rok temu poroniłam 7-8 tydzień i nikt mi o tym lekarstwie wcześniej i po nie mówił. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 21.08.05, 21:12 w mojej praktyce nie spotkałam się z sytuacją by ktoś brał duphaston na "zaś".zawsze było to poparte wskazaniami lekarskimi i receptą wystawioną przez lekarza.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) intymne 22.08.05, 17:34 Już jestem zdecydowana na tę jedynkę w MP - udało się obejrzeć - w porządku, nie ma okien to jak będzie bolało nie przyjdzie mi do głowy wyskoczyć przez okno Szefowa położnych robi dobre wrażenie a ta sala z wanną to wręcz luksusowa. Ale można mieć tylko 1 przyjemność albo zzo albo wanna Ja wolę zzo. Pani dr DW powiedziała, że to dobry wybór ale jak to ja - zawsze ślepe szczęście akurat od 18 do 31.09 wyjeźdźa, więc raczej się tam nie spotkamy. A taką miałam nadzieję, że chociaż raz będę miała szczęście i trafię, ze akurat będzie miała dyżur. Więc jest mi z tego powodu smutno. A teraz może zapytam - jak to właściwie jest z tym goleniem i lewatywą? Czy koniecznie musi byc ta lewatywa? Nie da sie zakupić jakiś czopków, które załatwiłyby ten problem? Wprawdzie moja siostra ma poglad, ze lewatywa jest ekstra - dobra na wszystko i już mi cośtam chce dac w prezencie jakiś zestaw znaczy się ale ja wolałabym chyba jakiś czopek albo coś w tym rodzaju. Miłością do lewatywy moja siostra została zarażona w pracy od jakiegoś profesora, który napisal książkę o lewatywie i podobno robi sobie co jakiś czas dla zdrowia i moja siostra tez podobno próbowała i jest ekstra - zadziwia mnie ta moja siostra Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) in 24.08.05, 23:52 Dobry wybór.Gdybyś chciala jakąś położną,to odezwij się.Co do golenia-warto o to zadbać w domu.Łatwiej zadbać o higienę po porodzie.Co do lewatywy-przymusu nie ma,ale mnie osobiście przerażała myśl,że w najmniej odpowiednim momencie przytrafi mi się katastrofa.Mało przyjemny moment dla obudwu stron.Jest jeszcze trochę czasu,pomyśl sobie o tym.Póki co pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) in 25.08.05, 17:35 Rozważam taką możliwość. Najchętniej umówiłabym się z ....midwife4. Daję maila: justynatob@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ewqka Re: Bedzie szybciej? 23.08.05, 12:52 Właśnie rozpoczął się u mnie 36 tydzień ciaży,ale od dwoch dni odczuwam dość silne bóle pleców,raz z prawej strony a raz z lewej!Także boli mnie podbrzusze i coraz częsciej nasilają sie bóle dróg rodnych, które wcześniej odczuwałam przy miesiączce!Czy to znaczy,że urodzę wcześniej moją córeczke?Dodam jeszcze, że razem z tymi bólami nasiliła się jej ruchliwość! Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Bedzie szybciej? 23.08.05, 15:25 powtarzam się wprawdzie ale mam nadzieję że znajdzie Pani czas aby mi odpowiedzieć 1. Jak dbać o krocze po nacięciu żeby się szybko goiło, 2. Po jakim czasie wchłaniają się szwy rozpuszczalne, 3. Czy po porodzie należy używać pasów poporodowych - jeśli tak to w ile czasu po porodzie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: Bedzie szybciej? 24.08.05, 17:42 Podnoszę, w nadziei, ze midwife sie pokaże i nie zniknie, mimo że jest już po urlopie Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: Bedzie szybciej? 25.08.05, 00:03 Pojawiam się,choć nie tak często jak poprzednio.Nadal służę podpowiedziami! Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: Bedzie szybciej? 25.08.05, 00:02 Pielęgnacja krocza po porodzie-możliwie często myć/zwykłe mydło ale bardziej polecam środek Tantum Rosa/zawiera środek przeciwbólowy.Jeszcze w czasie pobytu w szpitalu,jak będziesz leżała w łóżku ,wkładkę rozłóż płasko pod pośladki,by odchody mogły spokojnie wypływać.Szwy rozpuszczają się średnio 2-3 tygodnie.Myślę,że żadne pasy nie będą potrzebne.Ja przynajmniej nie polecam.Wybór oczywiscie należy do Ciebie.Spokojnej nocy Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: Bedzie szybciej? 24.08.05, 23:55 myślę,że to wszystko o czym napisałaś świadczy o skurczach przepowiadających.To taki moment w którym macica i drogi rodne ucza się swoich nowych ról.Co do terminu porodu,trudno na tej podstawie coś wyrokować.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Bedzie szybciej? 25.08.05, 18:21 dziękuję za odpowiedź mam jeszcze jedno pytanko - a mianowicie - jak długo się krwawi po porodzie? urodziłam 2 tyg temu - kiedy mogę oczekiwać że się skończy? Odpowiedz Link Zgłoś
ankamk78 Re: Bedzie szybciej? 25.08.05, 20:45 Spotkałam sie z opinia ze pierwiatkom czesto odmawia sie porodu w wodzie (pomijam 1 faze porodu). Czy spotkala sie pani z taka praktyka? Prosze takze o opinie na temat nacinania, bo opinii tyle co pan na forum Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: Bedzie szybciej? 25.08.05, 21:32 Niestety wielokrotnie słyszałam o "porodach w wodzie",gdzie faktycznie w wodzie odbywa się tylko 1 okres porodu,czyli do momentu osiągnięcia pełnego rozwarcia.Faktyczny poród czyli wypieranie dziecka odbywa się na fotelu porodowym.Warto przed ostatecznym wyborem szpitala i sposobu porodu wszystkiego dokładnie się dowiedzieć,by uniknąć rozczarowań.Co do nacinania krocza/aż boję się podejmować ten temat/.Ja osobiście podejmuje decyzję o ewentualnym nacięciu bardzo indywidualnie,biorąc pod uwagę szereg czynników:wielkość dziecka,podatność krocza...itpPozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: Bedzie szybciej? 25.08.05, 21:23 Myslę,że to lada szelest nastąpi.W przypadku porodów dużych dzieci,macica jest duża w zwiazku z tym obkurczanie trwa dłużej.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ankamk78 Re: Bedzie szybciej? 25.08.05, 21:58 no szczkoda,bo rozwazałam porod w wodzie Dziękuje za opd Odpowiedz Link Zgłoś
alex.x problem 25.08.05, 22:24 Droga Pani, mam następujący problem, jestem juz 5 dni po porodzie, mam straszne bóle krocza pieczenie ran, podmywam sie po każdym skorzystaniu z toalety ale nawet zwykła woda powoduje duży ból, jak sobie ulżyć - wyszły mi hemoroidy na zwnątrz, one tak pieką, czy mogę te dość świeże rany czymś posmarować. Wkładam czopki HEMOREKTAL. Czy POSTErISan byłby lepszy, czy moge sobie kupić masć posterisan i już zacząć nią smarować. Tantum rosa mi nie pomogło. Bardzo boli. 2. Mam obrzęki nóg rąk palców (olbrzymie) - rano moje nogi są jak banie, po wstaniu z łóżka jest tragicznie - w ciązy nie miałam obrzęków, a już na pewno nie takie - co to moze być. Ciepłota ciała 37, 37-3 stopnie, czy Pani się to z czymś kojarzy - do tego BÓL GŁOWY. Czy to niebezpieczne - co się Pani nasuwa na myśl. Proszę o radę, będę czekała na Pani odpowiedź, proszę choć o jakaś sugestię, nie mam gdzie sie zwrócić do lekarza, proszę..... Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: problem 26.08.05, 09:50 Trudno tak doradzać na odległość ale spróbujmy.Jeśli Hemorectal nie przynosi ulgi ,śmiało możesz kupić jakiś inny środek/np. sprawdzony przez Ciebie przed porodem/.Co do krocza/czy jest obrzęk,zaczerwienienie/na początek spróbuj zastosować zwykłą butelkę z lodem/jeden się rozpuści to następny.Zwylke w takich przypadkach lód cudownie działa.Co do obrzęków ciała,trudno jednoznacznie mówić o przyczynach.Czy miałaś kiedyś problemy z nerkami?Póki co pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alex.x Re: problem 26.08.05, 10:35 dziękuję za pomoc, wie Pani proszę mi jeszcze napisać czy mogę to krocze - w 6 dniu już zacząć smarować jakimś preparatem, chodzi mi o maść posterisan na hemoroidy (w okolicy odbytu) ale zawsze to 1 wielka rana więc nie wiem, czy mogę smarować bo w szpitalu powiedzieli nam zeby nic z tym nie robic. Co do obrzeków niegdy nie miałam problemu z nerkami ale tez juz o tym myślę, czy przypadkiem w czasie porodu nie doznałam jakigos wstrzasu (bardzo dramatyczny oprzebieg porodu) - mam bardzo niskie ciśnienie i nie piję od jakieoś czasu kawy. Proszę napisać jeśli to wstrząs zw. z nerkami czy to niebezpieczne i co z tym ew. robić. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: problem 26.08.05, 12:19 proponuje naciętego krocza niczym nie traktować,spróbować zadziałać butelką z lodem i to prawie bez przerwy/na tyle,na ile to możliwe/Hemoroidy -zastosuj maść.Dbaj o krocze maksymalnie.Co do obrzęków,trudna rada co zrobić w domu.Spróbuj zaobserwować,ile pijesz a ile wydalasz moczu/dla pełnego obrazu i żeby nie obciążać głowy zapisuj sobie/.Gdyby te obrzęki narastały ,w moim przekonaniu powinnaś zgłosić się do szpitala gdzie rodziłaś.Muszą Cię przyjąć,jesteś w okresie połogu.Trzymaj się i jesli to mozliwe,odezwij sie jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 swędzenie 26.08.05, 14:00 Chyba tylko tego mi brakowało. Od dwóch dni wszystko mnie swędzi. Może to ta okropna cholestaza? Sama nie wiem. Idę do lekarza ale dopiero o 19tej - chyba sie zapłaczę. Czy wpakują mnie do szpitala czy raczej dostanę skierowanie na badania? Byłam już w szpitalu z podejrzeniem toxoplazmozy - nie przezyję chyba powtórki z rozrywki ( nie mialam w koncu tego diabelstwa ). Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: swędzenie 26.08.05, 14:16 Skierowanie na badania na bank.Czy szpital trudno powiedzieć.Trzymam kciuki i czekam na dalsze wiadomości.Ile to już tyg. ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: swędzenie 26.08.05, 14:34 Teraz 36ty właśnie biegnie. Mam nadzieję, ze to jednak nie to - teraz to już trudno mi nad tym zapanować nad tym swędzeniem obrzydliwym. Mam nadzieję, ze znowu się uda jak z tą toxoplazmozą. Czekam na wieści o położnej z 1ki na maila - tak chyba będzie lepiej. Nie byłaby pewnie zadowolona jakby się później dowiedziała, ze jej numer telefonu to na forum jest Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: swędzenie 26.08.05, 21:32 Byłam u przemiłego doktora, mam skierowanie na jutro na badania, wyniki też będą jutro. Przy okazji okazało sie, że mam wysokie ciśnienie. Jak nie urok to...wiadomo co.... Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: swędzenie 27.08.05, 08:46 czekam na wyniki badań i kontakt.Trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
agrzywka Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 26.08.05, 16:44 Witam, Jestem w 40 tygodniu ciąży, termin ustalony dokładnie na 27.08. w dniu 24.08 byłam u lekarza i stwierdził, że szyjka macicy jest spłycona i jest rozwarcie na 1 palec. Problem leży w tym, że główka dziecka co prawda jest ułożona na dole ale nie zstępuje do kanału rodnego, tylko opiera się na spojeniu łonowym. Lekarz mówi, że może to być spowodowane tym, że mam za wąski kanał rodny lub, że główka jest wygięta pod złym kątem. Czekamy do 31.08 - jeśli główka nie wejdzie w kanał rodny to będzie cesarka. Czy zna Pani takie przypadki i oczywiście powody, dlaczego tak się dzieje? Może główka jest za duża (dziecko wg. USG w dniu 1.08 ważyło 3160 g). Często odczuwam ból w dole brzucha podobny do miesiączkowego, dziś w nocy po raz pierwszy poczułam twardnienie brzucha i towarzyszący temu ból (sam lekarz był zdziwniony, że do tej pory tego nie czułam). Czy są jakieś sposoby, aby pomóc dziecku wsunąć się do kanału rodnego? Bardzo proszę i z góry dziękuję za odpowiedź. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 27.08.05, 08:44 czasami zdarza się niewspółmierność porodowa,zbyt duzy płód w stosunku do miednicy albo jakieś anomalie w budowie.Póki co spróbuj proste ćwiczenie/w czasie porodu to pomaga w obniżeniu się główki w kanale rodnym/a mianowicie rób okrężne ruchy biodrami/tak jak przy hula-hop/jakbyś chciała pisać ósemki.Na pewno nie zaszkodzi,a spróbować warto.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agrzywka Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 26.08.05, 16:44 Witam, Jestem w 40 tygodniu ciąży, termin ustalony dokładnie na 27.08. w dniu 24.08 byłam u lekarza i stwierdził, że szyjka macicy jest spłycona i jest rozwarcie na 1 palec. Problem leży w tym, że główka dziecka co prawda jest ułożona na dole ale nie zstępuje do kanału rodnego, tylko opiera się na spojeniu łonowym. Lekarz mówi, że może to być spowodowane tym, że mam za wąski kanał rodny lub, że główka jest wygięta pod złym kątem. Czekamy do 31.08 - jeśli główka nie wejdzie w kanał rodny to będzie cesarka. Czy zna Pani takie przypadki i oczywiście powody, dlaczego tak się dzieje? Może główka jest za duża (dziecko wg. USG w dniu 1.08 ważyło 3160 g). Często odczuwam ból w dole brzucha podobny do miesiączkowego, dziś w nocy po raz pierwszy poczułam twardnienie brzucha i towarzyszący temu ból (sam lekarz był zdziwniony, że do tej pory tego nie czułam). Czy są jakieś sposoby, aby pomóc dziecku wsunąć się do kanału rodnego? Bardzo proszę i z góry dziękuję za odpowiedź. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
agrzywka Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 26.08.05, 16:50 Witam, Jestem w 40 tygodniu ciąży, termin ustalony dokładnie na 27.08. w dniu 24.08 byłam u lekarza i stwierdził, że szyjka macicy jest spłycona i jest rozwarcie na 1 palec. Problem leży w tym, że główka dziecka co prawda jest ułożona na dole ale nie zstępuje do kanału rodnego, tylko opiera się na spojeniu łonowym. Lekarz mówi, że może to być spowodowane tym, że mam za wąski kanał rodny lub, że główka jest wygięta pod złym kątem. Czekamy do 31.08 - jeśli główka nie wejdzie w kanał rodny to będzie cesarka. Czy zna Pani takie przypadki i oczywiście powody, dlaczego tak się dzieje? Może główka jest za duża (dziecko wg. USG w dniu 1.08 ważyło 3160 g). Często odczuwam ból w dole brzucha podobny do miesiączkowego, dziś w nocy po raz pierwszy poczułam twardnienie brzucha i towarzyszący temu ból (sam lekarz był zdziwiony, że do tej pory tego nie czułam). Czy są jakieś sposoby, aby pomóc dziecku wsunąć się do kanału rodnego? Bardzo proszę i z góry dziękuję za odpowiedź. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
olkaaaa Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 27.08.05, 09:39 mam termin na dziś czyli 27 08 oczywiście nic sie nie dzieje zastanawiam sie czy zgłosić sie do szpitala na ktg czy może poczekać do poniedziałku???? Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 27.08.05, 13:47 myślę,że będziesz spokojniejsza wiedząc,że dzidziuś jest w dobrej kondycji.Idź dzisiaj na KTG.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 cholestaza 27.08.05, 15:21 Niestety, mam już wyniki i sa kiepskie jak diabli AST 157 U/I i ALT 287 U/I. Jem obiad, pakuję się i spadam do szpitala oczywiście do CZMP więc przede mną super weekend. Mam tylko nadzieję, ze skończy sie to dobrze. Może jeszcze damy radę pociągnąć z 2 tyogodnie. Najgorsze jest to, ze nie mam kontaktu do dr DW i umówiona byłam na USG na wtorek - to nie tak miało być (( Nie wyobrażam sobie, że mnie zostawią na miesiac w szpitalu Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
bulbulina Re: cholestaza 27.08.05, 15:36 witam!mam pytanie dotyczace miednicowego ulozenia dziecka. jestem obecnie w 37/38 tygodniu ciązy.Tydzień temu moj lekrza prowadzacy stwierdzil ze dziecko sie nie odwrocilo, nadal lezy w ulozeniu poprzecznym-miednicowym i wyznaczyl mi prawdopodobny termin cesarki(na 09 wrzesnia, bedzie to 39 tydz ciazy.chcialam zapytac czy jest mozliwość aby dziecko do tego czasu zmienilo swoją pozycję? Nastawilam sie juz na cc. chociaz bardzo sie boje( mialam juz 3 operacje na jelita,boje sie zrostow itp przygod.acha, w 36 tyg ważyło ok 3100.bardzo prosze o dopowiedz.Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: cholestaza 27.08.05, 20:52 połoznictwo jest nieprzewidywalne do końca.Chociaż na tym etapie ciąży rzadko dziecko dokonuje obrotów o 180 stopni.chociaż z tego co piszesz,nie jest ogromne.Na pewne rzeczy po prostu nie mamy wpływu...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: cholestaza 27.08.05, 16:08 POzytywne myślenie to podstawa.wspiera Cię "stara znajoma" Midwife4.Wyśle Ci e- maila z numerem kom.Gdybyś potrzebowała wsparcia,to wiesz co robić...Główa do góry! Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: cholestaza 27.08.05, 16:13 Dzięki bardzo, mój mąż będzie w takim razie sprawdzał maila. Może się spotkamy na tej patologii okropnej? Odpowiedz Link Zgłoś
kriskw A może być pytanie "po-porodowe" 03.09.05, 21:26 Nasz synek urodził się już prawie dwa tygodnie temu, ale do dzisiaj wraz z mamą jest w szpitalu. Powód: bakteria Escherichia Coli. Mam pytanie na ile ta bakteria jest groźna dla naszego maluszka i czy może zagrażać jego życiu? Jak się powinno z nią walczyć? Synek przez 7 dni bierze antybiotyk. Bardzo proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
m3mphis Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 04.09.05, 19:51 czesc moja zona jest w 39 tc i dzis spuchly jej rece i nogi, od poniedzialku jest w szpitalu bo jakis wynik moczu jest niebardzo i jutro maja jej wywolywac porod, prosze powiedz czy to jest grozne dla niej i dla dziecka te spuchniete rece i nogi, czy to zartucie ciazowe, troche miala podwyzszone cisnienie podczas ciazy, ale lekarz o wszystkim wiedzial byla pod kontrola, czy jest mozliwe cesarskie ciecie? jestem strasznym panikarzem ale bardzo sie boje o moje 2 najwazniejsz ekobietki w zyciu, prosze odpowiedz, m3mphis@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 04.09.05, 20:30 z tego co piszesz mamy doczynienia z zatruciem ciążowym zwanym gestozą.te zmiany w moczu to pewnie białkomocz + nadciśnienie.myślę,że dobrze się stało iz twoja żona jest w szpitalu.jest cały czas monitorowana i w razie niedobrych parametrów.,można szybko reagować.cięcie cesarskie w tym przypadku jest bardzo realnym rozwiazaniem.trzymaj sie dzielnie-twoje kobietki są na pewno pod dobrą opieka Odpowiedz Link Zgłoś
m3mphis Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 04.09.05, 20:33 mam jewszcze takie pytanko dzieki za slowa otuchy czy jest w tym przypadku mozliwy normalny porod? Odpowiedz Link Zgłoś
midwife4 Re: chetnie odpowiem na pytania dot.porodu :-) 04.09.05, 20:56 najważniejszym wyznacznikiem będzie ciśnienie-jesli to uda się w miarę opanować ,to poród drogami i siłami natury jest możliwy.jednak przy znacznym skoku ciśnienia isnieje ryzyko odklejenia się łożyska,a wtedy tylko natychmiastowe ciecie gwarantuje dobre dziecko i oczywiscie bezpieczną mamę.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
genevive Re: ból po nacięciu w nastepnej ciązy 08.09.05, 11:09 Jestem w 20 tyg ciąży i od 2 tyg co 2-3 dzień po południu boli mnie rejon po nacięciu i to nie tyle na wierzchu co gdzieś w środku. Wiem, że szyli mnie warstwowo, więc pewnie miejsce szwu się rozciąga. Da się z tym żyć, ale nie jest to przyjemne, a co gorsza przypomina mi horror jaki przeszłam w związku z nacięciem po porodzie ( bolało nawet po 3 miesiącach, bo rana obcierała się przy chodzeniu). Czy ten ból, związany chyba z rozciąganiem się wszystkich partii związanych z porodem, da się jakoś zmniejszyć. Czy powinnam już teraz zacząć masaż krocza. Wizytę u lekarza mam dopiero za 2 tyg. Dodam, że mimo długiego gojenia się rany, nie miałam potem problemów przy seksie, nie bolało to mnie, nigdy nie ciągnęło, zaczęło boleć dopiero teraz i bez związku ze współżyciem. Zaszłam w ciążę po 9 miesiącach od porodu. Odpowiedz Link Zgłoś