04.08.05, 13:58
dziewczyny błagam...zwracajcie uwage na to, jak piszecie...wiem, ze to nie
forum dot. ortografii, ale czytając posty, gdzie czasami próbujemy być
mądrzejsze od siedmiu greckich filozofów, są takie błędy i nie myśle tu o
literówkach czy "zjedzonych ogonkach", że zaczynam się zastanawiać, jak nasze
maluchy zdzadzą maturę z polskiego hehehe
teraz pewnie dostane po głowie hehehehe
pozdr
Obserwuj wątek
    • malgo111 Re: PROŚBA 04.08.05, 14:02
      chyba dosatniesz po głowie.. ja jestem polonistką i od razu WIDZE błędy, ale
      jak piszę sama na forum, to staram sie nie zwracać uwagi na błęy innych. A co
      do matury - to niestety, teraz jest taki system, że możesz miec i 15 błędów
      (nie dostaniesz punktów za język), ale jeśli treść będzie sensowna, to i tak
      zdasz....smutne czasy.
      • grandet PROŚBA 04.08.05, 14:05
        Jak dobrze, ze poruszylas ten temat. Pisanie na forum nie zwalnia od
        przestrzegania zasad polskiej ortografii. Niektore wpisy staja sie nieczytelne
        przez bledy (to co trzeba pisac lacznie jest osobnie i odwrotnie).
      • ewcik_gda Re: PROŚBA 05.08.05, 16:39
        jak to??
        Ja nie zdałam matury i to właśnie za błędy!!!Zrobiłam ich 9 no i jeszcze
        stylistyczne.Nie uważam,że pisałam bez sensu,no cuż takie życie.
    • karolinazajac Re: PROŚBA 04.08.05, 14:02
      Ode mnie napewno nie dostaniesz smile Zgadzam się, że dziwnie się czyta posty z
      błędami ortograficznymi. Na wytłumaczenie (może dziwne) jest to, że niektóre
      dziewczyny w zaawansowanej ciąży żaliły się, że naprawdę mają kłopoty z
      ortografią (zmęczenie, brak koncentracji itp.)
    • pimpusia77 Re: PROŚBA 04.08.05, 14:04
      Nawet mi się tego komentować nie chce...
    • survvivve Re: PROŚBA 04.08.05, 14:16
      pmp...uśmiech smile

ale to ciekawe, ze niektóte babeczki w ciązy skarżą sie na to, ze maja kłopoty
      właśnie z ortografią, kolorami czy kierunkami...

ps. do malgo111 jesli mozna zapytac, gdzie i kiedy studiowałas? moze
      studiowałyśmy razem???
      • malgo111 Re: PROŚBA 04.08.05, 16:22
        studia na UW skończyłam w 1996, potem byłam tam na studiach doktoranckich...ale
        po 5 latach sie nie obronilam, doktorat lezy i zarasta kurzem - dziecko,
        praca..teraz drugie dziecko.
    • isia_50 Re: PROŚBA 04.08.05, 16:30
      I jeszcze interpunkcja. Niektóre posty czytam po kilka razy, bo bez przecinków,
      kropek w odpowiednich miejscach i początków zdań od dużych liter, po prostu nie
      można zrozumieć co autor miał na myślismile
    • hanka45 Re: PROŚBA 04.08.05, 16:38

Staram sie nie zwracać uwagi na czyjeś byki. Zwłaszcza jeśli pojawiają się w
      postach ciężaroweksmile. Z drugiej strony wiem, że czasem są tak okropne, że
      rozumiem sprzeciw koleżanek polonisteksmile).
      Z tej samej jednak beczki-czasem trudno jest odczytać sens postu, w którym
      autorka w ogóle nie uzywa znaków interpunkcyjnych. Zero przecinków, kropek, a
      post na 40 linijek uncertain

lilypie.com/days/060101/4/0/1/+10[/img][/link][/center]
      • bborucka11 Re: PROŚBA 04.08.05, 17:09
        zgadzam się, ale ja np muszę leżeć i naprawdę czasami jest trudno pisać jedną
        ręką leżąc na boku. uu ale tym razem chyba mi się udało??smile)
    • goshas3 Re: PROŚBA 05.08.05, 14:51
      Ale już najlepsze jest wytykanie błędów przez osoby, które same je popełniają.
      Nie zapomnę zjadliwego komentarza na temat mistrzostwa w ortografii, a chodziło
      o stworzenie słowa grubnąć. Ale to troche nie na tematsmile z drugiej strony mamy
      Pimpusie 77, która "pórystom jenzykowym stanofczo dzienkuje", a w której
      postach nie można sie dopatrzeć błędówsmile
    • amwaw Re: PROŚBA 05.08.05, 16:54
      Dziewczyny, nie przesadzajmy.
      To jest forum dla wszystkich, nie tylko dla tych z 5-tką z ortografii. Jedni
      piszą lepiej, drudzy gorzej. I co? To znaczy, że robiące błędy nie mają prawa
      pisać? Przecież nie robią tego specjalnie i nie okazują komuś przez to "braku
      szacunku". To, że mamy/jesteśmy matkami naprawde ma się nijak do otografii.To
      dyslektyk matką być nie powinien?
      Tym bardziej, nie rzucajmy kamieniami jeżeli same robimy błędy. A może powinna
      być lista błędów, które można robić, a które nie? Może niektórym nie odpowiada
      brak dużych liter, cała wypowiedź pisana jednym zdanie, zła interpunkcja itd
      Niedawno była głupia dyskusja nt pieniędzy i annam21 napisała coś niezłego- że
      może powinno to być forum od ??? zł na osobę.Także wg innych może powinno to
      być forum z ? z ortografii?

Pozdrawiam
      • karolinazajac Re: PROŚBA 05.08.05, 20:53
        Oj nie o to przecież chodzi. To jest tylko PROŚBA (jak sam tytuł wskazuje) żeby
        zwracać większą uwagę na pisownię. To ułatwi czytanie i ewentualną odpowiedź.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka