agako78 11.08.05, 08:51 co powinnam brac, jaki witmainy przyjomwac zeby malenstwo prawidlowo sie rozwijalo...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annam21 Re: 5 tydzien..jakie witaminy 11.08.05, 08:53 ja tylko kwas foliowy,na poczatku z reguly nie ma brakow witaminowych w organizmie,bo malenstwo nie cioagnie jeszcze za duzo!ale kwas foliowy to koniecznos do konca trzeciego miesiaca. Odpowiedz Link Zgłoś
agako78 Re: 5 tydzien..jakie witaminy 11.08.05, 08:55 wystarczy tabletka dziennie czy wiecej? annam21 napisała: > ja tylko kwas foliowy,na poczatku z reguly nie ma brakow witaminowych w > organizmie,bo malenstwo nie cioagnie jeszcze za duzo!ale kwas foliowy to > koniecznos do konca trzeciego miesiaca. Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: 5 tydzien..jakie witaminy 11.08.05, 08:56 Folik - Jedna tabletka dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek-21 Re: 5 tydzien..jakie witaminy 11.08.05, 08:54 jest duzo witamin PRENATAL ( ja biore ) MATERNA , FEMINAL i inne musisz sobie dobrac według własnego organizmu albo lekarz ci sam przepisze no obowiążkowo FOLIK Odpowiedz Link Zgłoś
agako78 Re: 5 tydzien..jakie witaminy 11.08.05, 08:57 kwas foliowy i ktoras z tych tabletek...?czy tak..nie chce przedobrzyc kwiatek-21 napisała: > jest duzo witamin PRENATAL ( ja biore ) MATERNA , FEMINAL i inne musisz sobie > > dobrac według własnego organizmu albo lekarz ci sam przepisze no obowiążkowo > FOLIK Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek-21 Re: 5 tydzien..jakie witaminy 11.08.05, 09:03 tak jedna tabletka witamin i folik też jedna tabletka nie przedobrzysz bo nadmiar wydalany jest z moczem pozdrawam Odpowiedz Link Zgłoś
ulaszka Re: 5 tydzien..jakie witaminy 11.08.05, 09:17 Te witaminy dla kobiet ciężarnych zawierają także kwas foliowy, więc nie ma sensu dublować. Ale jeśli nie zdarzył Ci się ostatnio jakiś nadzwyczaj wyczerpujący okres (choroba, odchudzanie, rejs po Morzu Śródziemnym itd.) to jeszcze nie ma potrzeby brać witamin (pomimo reklam "od początku ciąży", bo ,jak mówi mój lekarz, to tylko granie na uczuciach). Kwas foliowy obowiązkowo. Pozdrawiam Ulaszka Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: 5 tydzien..jakie witaminy 11.08.05, 08:55 Najwazniejszy jest teraz kwas foliowy, do nabycia w Aptece np. Folik 0,4mg (bez recepty ok. 6 zl.). Potem,mozesz wspomagac sie witaminami dla ciezarnych,ktorych jest wiele ale mysle, ze lekarz ci cos zaproponuje i zgodnie z wlasna praktyka powie od kiedy stosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: 5 tydzien..jakie witaminy 11.08.05, 09:00 Jak zaczniesz zazywac jakis preparat witaminowy powinnas odlozyc folik, bo we wszystkich tych zestawach jest rowniez folik a zalacena dawka dla ciezarnych to do 1,0mg dziennie. Z witaminami nie ma co przesadzac na poczatku, zwlaszcza o tej porze roku kiedy to mamy ich duzo w naturalnym pozywieniu. Moj ginekolog przestrzegal rowniez przed wczesnym ich zazywaniem, bo powoduja zatwardzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
agako78 Re: 5 tydzien..jakie witaminy 11.08.05, 09:01 bardzo dziekuje..cyzli na razie zazywam tylko folki 1 tabletke dziennie i bede wcinac duzo owocow i warzyw... kokons napisała: > Jak zaczniesz zazywac jakis preparat witaminowy powinnas odlozyc folik, bo we > wszystkich tych zestawach jest rowniez folik a zalacena dawka dla ciezarnych to > > do 1,0mg dziennie. > Z witaminami nie ma co przesadzac na poczatku, zwlaszcza o tej porze roku kiedy > > to mamy ich duzo w naturalnym pozywieniu. Moj ginekolog przestrzegal rowniez > przed wczesnym ich zazywaniem, bo powoduja zatwardzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kahnaz Re: 5 tydzien..jakie witaminy 11.08.05, 09:45 Czytalam, ze w I trymestrze powinno sie brac tylko folik, nie sa wskazane zadne tabletki dla kobiet ciezarnych (dopiero po I trymestrze), poniewaz posiadaja witamine A, ktora jest nie wskazana dla tak wczesnego plodu. Ja teraz biore 1 tabletke foliku+2 tabletki magnezu w witamina B6 Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: 5 tydzien..jakie witaminy 11.08.05, 10:41 1 tabletka foliku zawiera 0,4 mg kwasu foliowego, mi lekarka przypisała na receptę kwas foliowy 15 mg (biorę też 1 tabletkę dziennie) - to chyba znaczna różnica objętościowa? hmmm.... Odpowiedz Link Zgłoś
aloiram_m Re: 5 tydzien..jakie witaminy 11.08.05, 09:01 Najważniejszy jest kawas foliowy. Nie bierz na własną rękę dodatkowych witamin. Jesli lekarz uzna za stosowne to Ci je przepisze. Ja biorę feminatal od 5 miesiaca ciązy, bo pogorszyły mi się wyniki (anemia). Wczesneij tylko folik i maleństwo rozwijało sie bardzo dobrze. Grunt to nei popadać w przesadę. Odpowiedz Link Zgłoś