Dodaj do ulubionych

zwymiotowalam glukoze i co teraz??

12.08.05, 11:16
witam
dzisiaj mialam badanie na czczo na cukier 50 g glukozy poszlam do labortorium
i dostalam do wypicia wcisnelam sobie cytrynke wypilam w ciagu 20 min. i po
10 min. wszystko zwymiotowalam......do lekarza ide dopiero we srode i boje
sie jak jeszcze raz bede musiala to przechodzic sad(( macie jakies sposoby na
wypicie tego swinstwa i nie zwymiotowanie? jesli tak to napiszcie jakies
rady... pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • amwaw Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 12.08.05, 11:21
      Nawet na pewno będziesz musiała to przechodzić- te wyniki będą zupełnie nie
      miarodajne, chyba , że ginowi nie będzie zależeć na wynikach.Glukozę powinno
      się wypić błyskawicznie. Może zwymiotyowałaś ją przez to nadmiernę delektowanie
      sięwink (czyt długie picie) i następnym razem jak szybciutko wypijesz będzie OK?
      Popij potem wodą.
      Pozdrawiam
    • kokons Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 12.08.05, 11:30
      Z Cytrynka?! - tak mozna?
      POlecam mies przy sobie butelke schlodzonej ulubionej mineralnej i popicie a
      nawet najpiejrw przplukanie ust ta woda.
      Trzymaj sie bo badanie musisz powtorzyc - tobie a nie lekarzowi ma na nim
      zalezec!
    • lirio Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 12.08.05, 11:38
      Piłaś ją 20 minut????? Tak nie można!!! To trzeba wypić jednym łykiem i od tego
      momentu liczy się 60min, ważny jest czas wchłaniania cukru, a takie picie go
      fałszuje. Co do cytryny - to mnie powiedziano, że też fałszuje wyniki. Żeby nie
      zwymiotować po wypiciu wody z glukozą dobrze jest popić jeszcze 2-3 łykami wody
      mineralnej.
      • malgo111 Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 12.08.05, 11:57
        Potwierdzam- glukoze trzeba wypic w ciagu 5 min. Rozpuść glukoze najlepiej w
        wodzie mineralnej i wciśnij nawet cala cytryne. Naprawde warto zrobic to
        badanie, bo mi wykrylo cukrzyce.
    • groszek28 Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 12.08.05, 11:54
      Właśnie wczoraj walczyłam żeby jej nei zwymiotować, okropieństwo!
      Musisz powtórzyć badanie niestety, bardzo współczuję. Spróbuj wypić to
      gó.. "na raz" i wcisnąć tam pół cytrynki przed wypiciem. Niektórzy laboranci
      się buntują, ale powiedz że lekarz pozwala . Móoj gin powiedział, ze nie
      fałszuje to wyniku.
      • malgo111 Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 12.08.05, 12:01
        To tez potewierdzam- cytryna nie falszuje wyniku - w dobrych laboratoriach to
        potwierdzą. Moja lekarka tez tak mowi- to chodzi o tolerancje glukozy przez
        organizm i zakwaszenie preparatu nie wplywa na wynik, a przynajmniej da sie to
        wypic.
    • hanka45 Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 12.08.05, 12:00

Dzis rano przechodzilam to samo. Pani laborantka kazała mi to wypic duszkiem,
      potem szybko podała zimną wodę i juz po kilku minutach czułam sie dobrze.

lilypie.com/days/060101/4/0/1/+10[/img][/link][/center]
    • asia1108 Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 12.08.05, 12:03
      w którym tygodniu ciąży trzeba zrobić to badanie?
      • gosia_grabosia Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 12.08.05, 12:07
        Jeśli pierwsze wyniki glukozy miałaś ok, to około 18-22. Jeśli były podwyższone
        to pewnie ginio skieruje cię wcześniej.
    • gosia_grabosia Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 12.08.05, 12:06
      No niestety powtórka wskazana. Dla własnego bezpieczeństwa i dzidziusia poproś
      gina o powtórne skierowanie.

U mnie w laboratorium trzeba to wypić w ciągu 10 minut, panie pielęgniarki
      dosypują kwasek cytrynow, a potem jeśli jestes sama to pierwszą godzine musisz
      siedzieć pod ich okiem. Dlatego najlepiej przyjść z kimś i wyjść na powietrze,
      ja może dlatego nie zwymiotowałam.

I wodą nie wolno popijać, najwyżej mały łyk bo to fałszuje wyniki. Natomiast
      dobrze jest płukać usta, najlepiej taką z lekką cytrynką.

Ja miałam 3 razy pobranie : bez glukozy, po 1h i po 2h.

Pozdrawiam
      • amwaw Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 12.08.05, 12:10
        Woda nie ma prawa fałszować wyników. Nie ma żadnego wpływu na wchłanianie
        glukozy- co najwyżej pomaga ją przyswoić. Co może mieć woda do glukozy? Coś złe
        mają dane w Twoim laboratorium.
        Pozdr
        • kasia1309 Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 15.08.05, 12:18
          Witam u mnie też nie wolno popijać glukozy wodą . Trzeba wypic ją i dopiero po
          2 godzinach można napić się wody. Ale można wcisnąć cytrynę.
    • gemmavera Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 12.08.05, 12:19
      Oczywiście można pić glukozę z cytryną - ale może to przez tę cytrynę
      zwymiotowałaś? Jakby nie było to jest duuużo kwaśnego na pusty, ściśnięty przez
      ciążę żołądek... Nie każdy żołądek to wytrzyma. smile

Proponuję rozpuścić glukozę w małej ilości wody, wypić to na kilka łyków, i
      popić wodą mineralną, tak jak tu radzą Ci dziewczyny.
      Pozdrawiam
      gemma
      • przyszla_mama1 Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 12.08.05, 13:47
        dzieki dziewczyny za rady,no to poprosze moja gin. o ponowne skierowanie i
        popije zimna woda....mam nadzieje ze nastepnym razem bedzie lepiej.
        pozdrawiamy smile
    • ariana1 Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 12.08.05, 13:56
      Dla niezorientowanych kiedy to badanie - między 24 i 28 tc. A dla tych co są
      przekonane,ze popijanie wodą fałszuje wynik - bzdura. Chodzi o stężenie cukru
      we krwi w mg oraz o jego rozkład przez insulinę, jak ona sobie z tym radzi. A
      rozcieńczenie roztworu nie ma tu nic do rzeczy. Podobnie jak cytryna.
      Zakwaszenie jest tylko i wyłącznie dla smaku i nie wpływa na poziom cukru we
      krwi, nie obniża go niestety.
      • budzik11 Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 12.08.05, 15:50
        Ariana ma 100% racji. Nic dodać, nic ująć. Może tylko tyle, że dziewczyny się
        nasłuchają niesamowitych opowieści o tej glukozie i później są takie kwiatki.
        Nie ma co panikowac, to tylko mocno słodka woda. Nastaw się pozytwnie, nie sącz
        roztworu 20 minut, bo nie dość, że dużo bardziej czujesz smak, to jeszcze 20
        minut picia może fałszować wyniki, bo liczy się dokładny czas - 60 minut od
        wypicia całości a nie ostatniego łyka, bo od wypicia pierwszego łyka mija wtedy
        80 minut a to już może dużo zmienić.
        • magdarog Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 12.08.05, 15:58
          Ja po wypiciu glukozy po okolo 15 minutach stracilam przytomnosc w szpitalnej
          poczekalnie, okolo godziny dochodzilam do siebie w rezultacie maz mnie odebral
          samochodem bo na autobus juz szans nie bylo ... smile Do dzisiaj lekarze nie
          wiedza czemu tak zareagowalam mimo ze mam cukier ok ,stwierdzili ze czasem sie
          to moze zdarzyc pozdrawiam smile
          • bujanna Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 12.08.05, 16:30
            Dziewczyny nie przesadajcie glukoza nie jest taka straszna, ja osobiscie nie
            lubie bardzo slodkich napojów ale to da sie wypic.
            Mozna zatkac nos i wypic duszkiem przeciez to tylko maly kubeczek.
            Nie wiem czego sie bac, sa gorsze rzeczy.
            • eminka1 Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 12.08.05, 19:36
              Muszę przyznać, że przez forum i straszne opowieści na nim o glukozie
              nastawilam się na mękę pańską, no i mile zaskoczenie, bylam na badaniu dzisiaj -
              naprawdę nie bylo to takie straszne, powiem więcej - w ogóle nie wiem o co
              tyle szumu, wypilam kubeczek glukozy w 2 minuty i nawet się nie skrzywilam. Aż
              się zastanawiam, czy to byla glukoza po tych wszystkich dramatycznych
              historiach przytaczanych na forum.
              Rozumiem, że każda z nas inaczej toleruje taką slodycz, ale naprawdę nie ma co
              przesadzać. Tak jak zawsze dużą rolę odgrywa tu nastawienie psychiczne. Teraz
              czekam na wyniki i mam większy stres. Powodzenia wszystkim.
            • przyszla_mama1 Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 12.08.05, 19:36
              mam juz wyniki gukozy na czczo norma jest od 70-120 a ja mam 64 czyli ponizej
              normy a co do tego czy to maly kubeczek to nie wiem ale ja dostalam w takiej
              szklance jak dostaje sie piwo w barze i mniej wiecej bylo tyle samo co piwa tongue_out
              jak pilam to tez sie dobrze czulam ale po ok 15 min zrobilo mi sie slabo wiec
              wyszlam z mezem na dwor i zaczelo mi sie robic ciemno przed oczami i musialam
              zwymiotowac na trawke big_grin pozdrawiam.
              • biedronkaa Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 13.08.05, 23:46
                i wcale ci sie nie dziwie ja w pierwszej ciąży ialam podobnie teraz to 10 tydz i
                jak widać zaczynam czytać posty jak to przejść, lekko nie jest
              • zgalazka Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 14.08.05, 00:03
                popierwsze sa dwa rozne badania cukru 1 na czczo i to jest ta norma od 70 do
                120 a 2 to badanie cukru to po wypiciu roztworu 50 glukozy w ok 300 ml wody ten
                roztwor trzeba wypic w czsie ok 5 min niemoze byc dluzszy potem po 1h od
                wypicia tego roztworu (niewolno go niczym popijac (jak ktos wczesniej sugerowal)
                ( ani tez niewolno po wypiciu nigdzie chodzic zeby niespalic tego co sie wypilo)
                trzeba zrobic badanie jesli sie zwymiotuje roztwor przed pobraniem krwi to
                badanie trzeba powtorzyc innego dnia wczoraj rozmawialam na ten temat z
                lekarzem
                • amwaw Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 14.08.05, 08:28
                  Nieprawda z popijaniem! Co ma stężenie glukozy w żołądku do poziomu we krwi,
                  oprócz tego, że z prostej chemiczno- biologicznej proporcji LEPIEJ przenika coś
                  izoo albo hipoosmotycznego??? Bardziej się organizm nabiedzi próbując wchłonąć
                  glukozę nierozcieńczoną, mniej jest pewny wtedy wynik. Nie badamy stężenia w
                  żołądku tylko poziom we krwi.
                  Pozdrawiam
                • ariana1 Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 15.08.05, 12:08
                  zgalazka napisała:

> popierwsze sa dwa rozne badania cukru 1 na czczo i to jest ta norma od 70 do
                  > 120 a 2 to badanie cukru to po wypiciu roztworu 50 glukozy w ok 300 ml wody
                  ten
                  >
                  > roztwor trzeba wypic w czsie ok 5 min niemoze byc dluzszy potem po 1h od
                  > wypicia tego roztworu (niewolno go niczym popijac (jak ktos wczesniej
                  sugerowal
                  > )
                  > ( ani tez niewolno po wypiciu nigdzie chodzic zeby niespalic tego co sie
                  wypilo
                  > )
                  > trzeba zrobic badanie jesli sie zwymiotuje roztwor przed pobraniem krwi to
                  > badanie trzeba powtorzyc innego dnia wczoraj rozmawialam na ten temat z
                  > lekarzem

Lekarz bardziej niedouczony niż niektóre laborantki.... Faktycznie, jak
                  napisała Budzik, niektórzy nasłuchają się (naczytają) różnych "kwiatków" i
                  potem opowiadają takie brednie na forum. I straszą inne forumowiczki.
                  • groszek28 Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 15.08.05, 12:19
                    A skąd wiesz, że twój lekarz sie nie myli, hę? Mój twierdzi, że popijanie woda
                    nei ma wpływu na wynik i wierzę, że lepiej wie co mówi niz laboranci!
                    • amwaw Re:lekarze 15.08.05, 12:29
                      Ależ spokojnie- ariana1 pisała właśnie o tym, że można popijać glukozą. Swoją
                      drogą- nic dziwnego, że lekarze często źle podają, że glukozy nie można
                      popijać. W końcu chemii na studiach już nie mieli, ostatnie ich dane pochodzą z
                      liceum, a przez całe studia uczyli się o anatomii, patologii, chorobach etc.
                      Nawet nie wiem czy jest jakiś egzamin z diagnostyki labolatoryjnej na studiach
                      choć wątpię. I nie ma co się dziwić, że podają takie dane-chuchają na zimne.
                      Natomiast laboranci przez 3( lub 5) lat swoich studiów(ew szkoły) akurat tego
                      się uczyli-mają lepszą na ten temat wiedzę. Nie ma co złościć się na lekarzy-
                      to nie ich działka. Lekarze nie muszą wiedzieć wszystkiego o wszystkim tylko
                      dlatego, że są po medycynie.
                      Pozdrawiam
                      • zgalazka Re:lekarze 15.08.05, 23:09
                        > drogą- nic dziwnego, że lekarze często źle podają, że glukozy nie można
                        > popijać. W końcu chemii na studiach już nie mieli, ostatnie ich dane pochodzą
                        > z liceum, a przez całe studia uczyli się o anatomii, patologii, chorobach
                        > etc.
                        witam,
                        obejrzyj sobie program studiów medycznych, przez pierwsze trzy lata na
                        medycynie uczą się chemii, biochemii i diagnostyki laboratoryjnej
                        www.am.wroc.pl/progrl.html
                        Pozdrawiam
                        • amwaw Re:lekarze 15.08.05, 23:23
                          Akurat na tej uczelni wogóle jest chemia- na Warszawskiej nie ma. Nie sądze,
                          żeby wszyscy lekarze kształcili się na Wrocławskiej AM. Natomiast obejrzyj na
                          farmacji( z późniejszą specjalizacją analityka kliniczna), tudzież na
                          diagnostyce laboratoryjnej i porównaj z dowolnej uczelni.
                          Co to jest 22 godziny ćwiczeń w semestrze( dla wytłumaczenia- m/w 1 h w
                          tygodniu) po 1-szym roku, a z diagnostyki jak widzisz ZUPEŁNIE NIE MA EGZAMINU,
                          a ćwiczeń jest 30 h na CAŁE STUDIA i co ma z tego pamiętać lekarz po
                          specjalizacji? Lekarski trwa 6 lat+ specjalizacja. I mają pamiętać 1h ćwiczeń
                          tygodniowo z 1-szego roku(tudzież brak) oraz ćwiczenia bez egzaminu?Kpina.
                          Pozdr
                        • amwaw dla spokoju ducha: 15.08.05, 23:46
                          Lekarz diabetolog( zajmujący się diagnozowaniem cukrzycy) zakładam- znający się
                          na tym co mówi:
                          "Test diagnostyczny należy wykonać na czczo(...) czystą wodę można natomiast
                          pić bez ograniczeń"
                          www.przychodnia.pl/porady/faq.php3?d=13&sub=11&id_faq=1079
                          Pozdr
                          • survvivve mało wody ;) 16.08.05, 11:33
                            hehehe...co opinia, to cos nowego smilezatem i ja dodam, ze: rozpuściłam sobie te
                            glukoze w małej ilości wody, ewidentnie był to roztwór przesycony, po to by
                            łyknac prawie na raz...a z cytrynka było niezłe tongue_out
                            • survvivve Re: mało wody ;) 16.08.05, 11:37
                              i dodam, ze ze hehehehe ta glukoza sie przez zołądek do krwioobiegu dostaje
                              hehehehehehe...
          • mamapiotra Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?? 14.08.05, 11:09
            Zaliczanie gleby po glukozie podobno często się zdarza. Ja zjadłam sobie wcześniej kanapke i wszyscy na mnie nawrzeszczeli ze tak nie można. I mieli racje. Ale wymagać ode mnie że będę czekać do 9. aż otworzą labolarorium to za dużo. Polecam popijanie wodą. A lekarz na końcu powiedział, ze wyniki były dobre.
            • kokons Re: zwymiotowalam glukoze i co teraz?-kiedy wynik? 14.08.05, 12:00
              Napiszcie mi prosze jak dlugo czeka sie na wyniki z tego badabnia? Czy to
              kwestia jednego dnia czy dluzej?
              • asiulka1976 jaki smak ?? 14.08.05, 12:13
                No tak straszycie ze szok!! bede szla w strachu, przed ciaza uwielbialam
                slodkie teraz krzywo sie patrze. Mozecie napisac to czego mniej wiecej ten smak
                jest podobny ??? domyslam sie ze to jest slodkie ale jak slodkie czy cytryna
                zabija ta slodycz ???
                • jolanta8 Re: jaki smak ?? 15.08.05, 17:01
                  asiulka nie czyaj tych postów od dziewczyn gdzie pisza ,ze to koszmar,ze się
                  wymiotuje itd

ja sie naczytałam i szłam w wielkim strachu na to badanie ,wzięłam ze sobą
                  cytrynę i wiesz co? nawet nie wycisnęłam bo mi SMAKOWAŁO!!
                  Ten smak jest podoby do trochę słodszej fanty
                  i wierz mi,ze jak mogłabym iśc za Ciebie to bym poszła!!
                  to nie jest takie straszne jak dziewczyny piszą
                  • asiulka1976 Re: jaki smak ?? 15.08.05, 17:19
                    dzieki Jolu, powiem Ci jeszcze ze synka tez nazwe Olivier surprised)
                    zastanawiam sie jak w urzedzie podejda do litery "V" w imieniu uncertain bo jesli to
                    bedzie dziewczynka to Livia, i znow to "V"
                    • ariana1 Re: jaki smak ?? 15.08.05, 19:21
                      Jasne,ze nie warto się nastawiać negatywnie. Trzeba podejść z nastawieniem,ze
                      wszystko jest dla ludzi smile A tu dodatkowo - dla malucha. A co do imion Olivier
                      albo Livia, to sądzę,ze USC odmówi rejestracji, ze względu na niepolską
                      pisownię i prawdodpodobnie każe wam zmienić V na W. Polecam forum "Wszystko o
                      imionach" - tam można poczytać na w/w temat a także o przepisach USC dot.
                      rejestracji imion w Polsce. Warto!
                      • jolanta8 Re: jaki smak ?? 15.08.05, 21:17
                        Przykro mi to stwierdzić ale Polska to jeszcze zacofany kraj jeżeli chodzi o
                        imiona w USC!!!
                        Ja juz się spotkałam z imieniem chłopczyka Olovier przez V ale nie pytałam się
                        gdzie sie urodziłsmile))))) więc niektóre urzedy są jeszcze w miarę normalne!!!

pozr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka