Dodaj do ulubionych

Szkoła rodzenia

13.08.05, 16:29
Myśleliśmy z mężem o zapisaniu sie do szkoły rodzenia. Tak naprawdę to
zastanawiam się od którego t.c. należy najlepiej tam uczęszczać i czy warto
na takie przygotowanie do porodu chodzić, jak sądzicie?
Moze ktoś zna godne polecenia szkoły rodzenia w Warszawie??
POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • groszek28 Re: Szkoła rodzenia 13.08.05, 16:35
      Warto! Przynajmniej tak twierdzą znane mi osoby, które uczęszczaly do szkoły
      rodzenia. Są różne, w niektórych jest sama teoria, bez ćwiczeń - do takiej bym
      sie nie zapisała, bo czytamy na ten temat tyle różnych publikacji będąc w
      ciązy, że kolejne wykłady są nam mało potrzebne, a ćwiczenia owszem. Podobno
      ułatwia poród umiejętnośc oddychania i inne. jestem z Poznania, nie umiem
      polecic więc szkoly w Warszawie smile
      • marychna31 Re: Szkoła rodzenia 13.08.05, 17:06
        Ja jestem z Poznania i również chetnie zapisałabym sie do takiej szkoły!smile) Od
        kiedy powinnam to zrobić -dodam, ze kilka godzin temu odkrylam dopiero dwie
        kreseczkismile))))
        • joasia33 Re: Szkoła rodzenia 13.08.05, 18:40
          Witam. Moja Julia ma już wprawdzie 4,5 miesiąca, ale się wtrącę. Otóż szkołę
          rodzenia polecam jak najbardziej! My z mężem zaczęliśmy chodzić w 28 tygodniu
          ciąży 2xtyg. po 2,5 godz. Oczywiście w klinice, w której chciałam rodzić.
          Zajecia trwały 7 tygodni i były super. Najpierw były ćwiczenia lekkie, przy
          muzyczce, taki ni to aerobik (no, w wersji bardzo light, hihihi),ni to
          rozciąganie, takie tam, bardzo przyjemne, potem wykład ginekologa lub położnej
          (na zmianę), ćwiczenie oddechów itd. Dla nas najważniejsze było co innego:
          ponieważ ostatecznie pod koniec ciąży i tak się okazało, że będę miała cc
          planowane ze względu na ułożenie dziecka, to te wszystkie ćwiczenia oddechowe na
          nic mi się nie zdały (no, chyba, że na przyszłośćsmile), ale za to pielęgnacja
          noworodka to było coś, co wspominam z wdziecznością. Nauczyliśmy się kąpać,
          przewijać, ubierać (a dla nowicjuszy to nie jest tak hop-siup). Polecam zatem
          naprawdę. No, a poza tym było bardzo sympatycznie i na pewno warto sobie takie
          coś zafundować parę tygodni przedsmile
          Pozdrawiam
          Asia i Julia
        • groszek28 Re: Szkoła rodzenia 13.08.05, 18:55
          To zależy od szkoły rodzenia, zazwyczaj ok. 24 tc, a na pewno po 20tc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka