Dodaj do ulubionych

komisja ZUS-czy moge odmowic badania gin.

17.08.05, 10:28
hej!
wlasnie dostalam wezwanie na komisje lekarska Zus (jestem na L4 od 3 tc).
Obecnie jestem w 22tc i zastanawiam sie czy beda chcieli mnie przebadac
ginekologicznie...
Czy moge nie zgodzic sie na takie badanie?Szczerze mowiac ufam tylko mojego
doktorkowi!
Na zwolnieniu jestem z powodu bardzo niskiego cisnienia i uporczywych
wymiotow.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: komisja ZUS-czy moge odmowic badania gin. 17.08.05, 10:29
      jeszcze nie slyszalam o tym, zeby w zusioe mieli "pilota" ginekologicznego i
      gionekologa... pewnie siedzi tam pan internista lub pani pediatra i niby jak
      mieliby Cie zbadac? znaja sie na ciazy? nie wierze...
      • saaba83 Re: komisja ZUS-czy moge odmowic badania gin. 17.08.05, 10:33
        a wlasnie podobno moga chciec Cie przebadac i mozesz sie nie zgodzic ! ja
        jestem na zwolnieniu od konca lipca i czekam na taka ewentualna kontrole, a o
        tym powiedziala mi moja pani doktor, wiec ja sie nie zgodze, skoro mam takie
        prawo.. pozdrawiam smile
        • pimpek_sadelko Re: komisja ZUS-czy moge odmowic badania gin. 17.08.05, 10:37
          sluchajcie...albo ja czegos nie nrozumiem, albo zyjemy w glupszym kraju niz
          sadzilam: jak lekarz innej specjalnosci moze stwierdzic, ze ciaza jest totalnie
          ok i l4 sie nie nalezy?
          chyba mam za mala wyobraznie albo wszystkie niepotrzebnie latamy do ginekologow!
          • phantomka Re: komisja ZUS-czy moge odmowic badania gin. 17.08.05, 10:48
            Hej, ale dlaczego maja ja w ogole badac ginekologicznie, skoro lekarz
            prowadzacy wydal zwolnienie ze wzgledu na niskie cisnienie a nie np. skracajaca
            sie szyjke. Ja bym sie absolutnie nie zgodzila na takie badanie, chociaz nie
            wydaje mi sie, zeby w ogole bylo ono przeprowadzane. Co najwyzej moga cie
            skierowac do jakiegos gina, ktory jest orzecznikiem.
    • poziomka76 Re: komisja ZUS-czy moge odmowic badania gin. 17.08.05, 10:59
      Oj kobitki, czy Wy naprawdę sądzicie, że idąc na kontrolę do zusu będzie
      zmuszone do, przepraszam za określenie, rozłożenia nóg przed pierwszym lepszym
      (chodzi o specjalizację oczywiście) lekarzem orzecznikiem??? Jeśli ten pierwszy
      lepszy lekarz będzie podejrzewał, że z Waszym zwolnieniem coś jest nie tak,
      zostaniecie skierowane na badania u specjalisty. I niestety nie możecie
      odmówić. Na pocieszenie dodam, że ciąża jest traktowana dość ulgowo i bardzo
      bardzo rzadko podważane są decyzje Waszych lekarzy.
      • dzidzia_ch Re: komisja ZUS-czy moge odmowic badania gin. 17.08.05, 11:14
        Zupenie nie wiedzialam jak wyglada taka komisja i ze nie ide do lekarza
        ginekologa...
        W takim razie to chyba rzeczywiscie formalnosc...
        Ignaś
        • wielorybka Re: komisja ZUS-czy moge odmowic badania gin. 17.08.05, 12:43
          W zusie rzadko kiedy trafia się na specjaliste z dziedziny, której badanie
          orzecznicze (jakiekolwiek) dotyczy. Chyba, że pisze się odwołanie do komisji to
          wtedy może na 3 lekarzy jeden wie o co chodzi w danej dziedzinie. Zupelnie nie
          mam pojecia czemu tak jest, ale jest i już. Może dlatego, że najwięcej
          orzeczników wywodzi się spośród internistów?
          • dzidzia_ch Re: komisja ZUS-czy moge odmowic badania gin. 18.08.05, 13:30
            Hej Dziewczyny!
            wrocilam z Komisji Zus!i rzeczywiscie strach ma wielkie oczy smile!
            lekarz to starszy Pan(chyba internista) ktory na moj widok wykrzyknal:
            "a po coz Cie dziecko wzywali jak ty jestes w ciazy" i zaraz zaczal wypisac
            zatwierdzenie decyzji o prezdluzeniu zwolnienia smile
            Spytal mnie jeszcze ktory tydzien,jakie mam cisnienie(!) i kazal skserowac
            karte ciazy!zyczyl mi jeszcze szczesliwego rozwiazania smile!cala wizyta trwala
            okolo 10 minut!
            I pomyslec ze tak sie denerwowalam smile)))!
            Trzymajcie sie cieplutko!
            • olunia24 Re: pimpek sadełko 18.08.05, 14:45
              przeciez nikt ni e mówił o tym,że będzie badana ginekologicznie przez pediatrę
              albo internistę niekiedy ale to rzadko się zdaża maja ginekologa który sprawdza
              stan pacjentki ale to prawda mozna odmówic nie wiem jakie są tego konsekwencje
              oni tez boją sie stresowac kobietę w ciazy bo w razie czego są pozamiatani!!smile

cieszę sie dzidzia_ch ,ze wszystko się dobrze skonczyłosmile
              pozdr
    • dodadada Re: komisja ZUS-czy moge odmowic badania gin. 18.08.05, 15:12
      Zadzwioń do ZUS czy w ciąży musisz sie stawiać u nich - może to przeoczyli.
      Moją przyjaciółkę wezwali bo skończyło jej się ustawowe 180 dni zwolnienia ale
      jak zadzwoniła i powiedziała o ciąży to nawet jej nie kazali przychodzić i od
      ręki jej przedłuzyli prawo do dalszych zwolnienia. Pozdrawiam Dorota
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka