Dodaj do ulubionych

kiedy pierwsza wizyta u ginekologa?

19.08.05, 13:35
Ostatnią miesiączkę miałam 15 lipca więc jeśli liczyć tak jak jest napisane w
gazecie "ciąża bez lęku" dziś właśnie kończy się 5 tydzień, a jeżeli od
teoretyczznego dnia zapładnienia to kończy się 3 tydzień. Chciałabym już
zobaczyć Maleństwo na usg, ale nie stać mnie na bezpotrzebną wizytę. Moja
siostra poszła mniej więcej w tym czasie do lekarza to nawet nie dostała
karty ciąży bo lekarz stwierdził,że to jeszcze nie ciąża tylko pęcherzyk
ciążowy i jeszcze nic nie wiadomo.
Obserwuj wątek
    • kasiadove Re: kiedy pierwsza wizyta u ginekologa? 19.08.05, 13:38
      Podobny temat jest kilka wątków niżej smile
    • pimpek_sadelko Re: kiedy pierwsza wizyta u ginekologa? 19.08.05, 13:39
      lekarz mial racje wtedy. pecherzyk to nie ciaza. dlatego czasami ze zdumieniem
      czytam jak ktos z forum zobaczyl na usg pecherzyk i plakal z radosci bo widzial
      swoje dziecko. otoz dziecka jeszcze nie widzialsmile
      zeby nie marnowac pieniazkow idz w 8 tc ( po skonczonych7). Twoj bobas bedzie
      wtedy mial ok 1-2 cmsmile
      nie zwlekaj z wizyta gdybys plamila, krwawila itd.
      • nie_mama Re: kiedy pierwsza wizyta u ginekologa? 19.08.05, 13:49
        Dziękuję bardzo.No ale po 7 tygodniu od zapłodnienia czy tak jak liczą lekarze?
        • pimpek_sadelko Re: kiedy pierwsza wizyta u ginekologa? 19.08.05, 13:53
          nie_mama napisała:

> Dziękuję bardzo.No ale po 7 tygodniu od zapłodnienia czy tak jak liczą
          lekarze?

nie. po 7 tygodniu od daty ostatniej miesiaczki. ciazy nie liczy sie od dnia
          zaplodnienia, bo tego zazwyczaj nie znamy. chyba ze ktos mial transfer inv.
    • iw1978 Re: kiedy pierwsza wizyta u ginekologa? 19.08.05, 14:08
      Kartę ciązy lekarze zakładaja zwykle koło 10tc. Usg jesli
      nie ma powodów do niepokoju, też zwykle robi się wtedy
      albo nawet nieco później. Jeśli teraz pójdziesz do lekarza
      to pewnie zaleci ci kwas foliowy, ewentualnie jeszcze
      jakieś witaminy i da skierowanie na badania (morfologia,
      mocz, grupa krwi). Tak przynajniej wyglądała moja wizyta
      w tym okresie ciąży. Może więc warto pójść. Na usg wkrótce
      będzie widać pęcherzyk i serduszko (6-8tc), więc jeśli
      naprawdę nie możesz się doczekać, to może warto.
      • pimpek_sadelko Re: kiedy pierwsza wizyta u ginekologa? 19.08.05, 14:12
        jak to zwykle zaladaja karte w 10 tc?
        zwykle zaklada sie jak widac serducho...
        przynajmniej lekarze, do ktorych chodzilam tak wlasnie postepowali.
    • martusia251 Re: kiedy pierwsza wizyta u ginekologa? 19.08.05, 14:12
      Zapłodnienie nastąpiło 8 grudnia a 27 grudnia byłam na USG. Lekarz powiedział
      mi że na 80 % ciąża ale na ten czas nic nie może powiedzieć. Nastepne USG było
      wykonane w połowie stycznia i wtedy było 100 %, widziałam maleństwo i słyszałam
      serduszko. W takim wczesnym okresie nie ma sensu robić usg, ja niestety musiałm
      ponieważ przechodziłam remisje choroby.
    • kokons Re: Ważne terminy 19.08.05, 17:58
      Ważne terminy

Kobieta w trakcie ciąży powinna zrobić USG przynajmniej trzy razy (ideałem jest
      pięć). Podczas każdego badania lekarz ocenia inne parametry, dlatego tak ważne
      jest, by USG wykonywać w ściśle określonych tygodniach ciąży.

6.-8. tydzień Ze względu na małą ciążę badanie wykonywane jest przez pochwę.
      USG ma na celu potwierdzenie żywego zarodka (lub zarodków) w macicy. Pozwala
      wykluczyć ciążę pozamaciczną.

11.-14. tydzień To pierwsze bardzo ważne badanie oceniające anatomię płodu.
      Lekarz na USG zmierzy długość maleństwa od czubka głowy do kości ogonowej,
      dzięki czemu z dużą dokładnością (do 4–7 dni) określi wiek kruszynki. Obejrzy
      także zarys główki, rączki i nóżki (policzy paluszki), zobaczy żołądek, pęcherz
      moczowy i serduszko. Aby z dużym prawdopodobieństwem wykluczyć zespół Downa
      (oraz nieprawidłowości genetyczne i wady serca), zmierzy przezierność karku,
      czyli wielkość zbiornika płynu znajdującego się właśnie ok. 11.–14. tygodnia na
      karku płodu. Uwidoczni także kość nosową, która obok przezierności jest drugim
      ważnym markerem zespołu Downa.

18.-23. tydzień Podczas tego USG można ocenić wszystkie narządy płodu: serce,
      płuca, żołądek, wątrobę, pęcherzyk żółciowy, nerki, pęcherz moczowy, obejrzeć
      rączki, nóżki i buzię dziecka, a także obejrzeć wszystkie struktury mózgu oraz
      kręgosłup. W tym czasie także najczęściej udaje się już dostrzec płeć dziecka.

30.-32. tydzień Lekarz zmierzy obwód dziecięcej główki, brzuszka i długość
      kości udowej. Pomiary te pozwalają na wczesne wykrycie wewnątrzmacicznego
      zahamowania wzrostu płodu.
      Trudniej już w tym czasie dokładnie obejrzeć organy wewnętrzne i części ciała
      maluszka ze względu na jego wielkość (dziecko waży zwykle już 1300–1700
      gramów). Ocenia się natomiast indeks płynu owodniowego i stopień dojrzałości
      łożyska (w razie jakichkolwiek wątpliwości rozszerza się badanie o analizę
      dopplerowską, oceniającą przepływ krwi w naczyniach krwionośnych płodu).
      Wszystko po to, aby wykluczyć niedożywienie czy niedotlenienie maleństwa.

36.-38. tydzień Ostatnie badanie ma na celu określenie wagi dziecka i
      sprawdzenie indeksu płynu owodniowego. To właśnie teraz zazwyczaj podjęta
      zostaje decyzja o planowanym cesarskim cięciu (np. jeśli maluszek waży ponad
      4500 gramów albo ułożony jest nieprawidłowo).

• agakapalka Re: kiedy pierwsza wizyta u ginekologa? 19.08.05, 19:33
      Ja zaszłam w ciążę pod koniec listopada, a do lekarza poszłam 5 stycznia.
      Chciałam wcześniej, ale było Boże Narodzenie, a potem moja lekarka nie była
      dostepna. Usg miałam robione na pierwszej wizycie. Było już widać serduszko.
      Bardzo to przeżywaliśmy, bo strasznie chcielismy dziecka, a ponieważ nie miałam
      żadnych objawów ciażowych, poza brakiem @, więc się trochę balismy, że może to
      nie ciaża, tylko jakaś choroba. Na szczęście okazało się, że rosnie we mnie
      mały człowieczek i rozwija się prawidłowo smile Kartę miałam założona na 2
      wizycie. Moja koleżanka była u ginekologa dopiero w 4 m-cu. Powód? Nie chciała
      wcześniej wydawać kasy na wizyty! Dodam, że wizyta u tegoż lekarza wynosi 50
      zł, a na dodatek przyjmuje on też nie-prywatnie w przychodni. Co prawda nie
      jestem za bieganiem zaraz nastepnego dnia po stosunku, ale 4 m-ce to przesada.

Aga i Zuzia (?) 40 tydz. mija
    • wiolettaw-79 Re: kiedy pierwsza wizyta u ginekologa? 19.08.05, 19:37
      Widocznie twoja siostra trafiła do jakiegoś beznadziejnego lekarza.Dobry
      lekarz,ciążę stwierdzi od razu.Ja kartę ciąży dostałam od razu i oczywiście
      leki.Im wcześniej tym lepiej,więc nie zastanawiaj się tylko idź do lekarza,ale
      oczywiście dobrego.Od tego może zależeć życie i zdrowie twojego dziecka.Ja
      gdybym nie poszła tak wcześnie,prawdopodobnie straciłabym to dziecko.Dzisiaj
      jestem szczęśliwą mamą już trzyletniego synka.
      • nie_mama Re: kiedy pierwsza wizyta u ginekologa? 20.08.05, 11:10
        DziękujęDziewczyny za wszystki rady.Dziś zaczyna się 6 tydzień. Myślę,że na
        wizytę wybiorę się w piątek to będzie ostatni dzień 6-go tygodnia.Mam nadzieję,
        że wszystko bedzie dobrze, a jeśli coś nie tak to,że nie będzie za późno na
        reakcję. Na razie czuję się dobrze.Brzuch i piersi troszkę mnie
        pobolewają.Jestem dobrej myśli, bo to moje pierwsze dzieciątko wyczekane i
        wymodlone przez lata walki z niepłodnością.

Trzymajcie kciuki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka