Dodaj do ulubionych

Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie

26.08.05, 08:46
Niedawno przeczytałam w gazecie o tym programie finansowanym przez urząd
miasta zamiast becikowego. W internecie znalazlam info o placówkach które
wygrały konkurs na realizacje tego programu tj. opiekę zdrowotną nad kobietą
w ciąży niepowikłanej oraz edukację przedporodową. Zadzwoniłam do jednej z
przychodni a tam nikt nie słyszał o tym programie. Może Wy co wiecie na ten
temat. Podaję adres listy placowek:
www.um.warszawa.pl/v_syrenka/new/?dzial=aktualnosci&ak_id=4201&kat=3
www.warszawianka.waw.pl/tematy/index.php?id=62
Obserwuj wątek
    • ewka_z Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 26.08.05, 09:45
      Ja osobiście w 2003 roku korzystałam programu "Mama, tata i ja" w
      Fundacji "Zdrowie" przy Niekłańskiej. Mieli wówczas podpisaną umowę. To
      przychodnia płatna -więc za pierwsza wizytę u gina musiałam zapłcic, a jak się
      okazało że jestem w ciąży- wizyty i badania były bezpłatne.
      Ostatnia wizyta wypadała już po nowym roku-2004- a że umowa na program "Mama,
      tata i ja" wygasła- za ostatnią wizytę musiałam zapłacić.
    • sandra1001 Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 26.08.05, 09:49
      Na liście są w większości państwowe placówki zdrowia. Zastanawiam się jaki więc
      jest sens tego programu. W wogóle czy on już działa?
      • marchefka27 Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 26.08.05, 10:01
        Tez nie wiem jaki jest sens finansowania badań w placówkach państwowych. Mnie
        zainteresowało finansowanie szkół rodzenia. Zadzwoniłam do Biura Polityki
        Zdrowotnej i dowiedziałam sie, ze w momencie podpisania umów przez wybrane
        placówki z urzedem miasta program zaczyna działać. Poradzono mi zadzwonic do
        nich jeszcze 1.09 i dowiedziec sie ktore placowki podpisaly umowę. Byłoby
        super. Moze uda nam sie zalapac na darmowa szkołe rodzenia smile
    • dosiamamafilipa Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 26.08.05, 10:07
      hej
      mnie tez ten program interesowal ale po obdzwonieniu wszystkich mozliwych osob
      w urzedzie polityki zdrowotnej czy cos takiego kto to organizuje doszlam do
      wnisku ze to nie ma zadnego sensu owszem konkurs rozstrzygniety placowki nie
      maja pojecie kiedy podpisza z nimi umowy bo w urzedzie jeden na drugiego
      dyrektorzy zwalaja przygotowanie tych umow, wiec nikt nie wie kiedy bedize to
      gotowe chyba zdaze urodzic a oni nadal nie beda gotowi.
      pzdr.
      dorota
      • marchefka27 Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 27.08.05, 12:58
        no coz polska rzeczywistosc...ciezko bylo wyplacac kasę, ale wymyslic kit ze
        pieniadze pojdą na badania dla ciezarowek (a jakiez to dodatkowe badania i to
        jeszcze w panstwowych placowkach chca nam finansowac???), wypisac na internecie
        ze konkurs rozstrzygniety, a potem odwlekac realizacje w nieskonczonosc - a nuz
        rozejdzie sie po kosciach to takie typowo polskie...
        Podobno w jakiejs przychodni na Natolinie wisi informacja o tym programie i
        zaproszenie do zapisywania sie do skoly rodzenia. To ja juz nic nie rozumiem -
        jedni juz realizuja a inni jeszcze czekają?
        • kkalina75 Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 27.08.05, 13:15
          Dowiedziałam się w mojej przychodni, ze rusza u nich program, o którym
          piszecie. W tej przychodni nie bylo nigdy szkoly rodzenia. Położna musi więc
          zakupic wszystkie pomoce , przygotować program, zaprosić specjalistów. obiecała
          że wyrobi się do początku października. będę więc w pierwszej grupie. Termin
          mam na styczeń. Pieniądze jak widać są już. Pewnie tam gdzie była już
          zorganizowana szkola rodzenia bedzie szybciej
    • bonnie75 Ten program niech sobie wsadza!!!!!!!!!!!! 27.08.05, 13:32
      Zgadzam sie z Toba w calej rozciaglosci. Zreszta zalozylam juz jakis czas temu
      watek na ten temat. Ale jeszcze raz wyraze swoja opinie na ten temat.
      Uwazam, ze to mydlenie oczu ciezarnym. Niewiel skorzysta z tego,
      jakze "fantastycznego" programu, za wymyslenie ktorego jakis jajoglowy, albo i
      klika jajoglowych wziela mase pieniedzy (naleznych nam oczywiscie).
      Po pierwsze: jakiez to badania bedzie ow program finansowal w PANSTWOWYCH
      placowkach (a z tego co wiem, tylko takie podpisaly umowe, o ile podpisaly)???
      Po drugie: co ze znakomita wiekszascia ciezarnych, ktore swoja ciaze prowadza
      prywatnie?
      Po trzecie: owszem, bezplatne szkoly rodzenia, na ktore chetnych bedzie pewnie
      miliony, a juz sobie wyobrazam sposob realizacji ( przepelnione sale, zajecia
      na odczepnego).
      ZENADA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Niech oddaja becikowe, dranie jedne!!!!!!!!!!!
      • kkalina75 Re: Ten program niech sobie wsadza!!!!!!!!!!!! 28.08.05, 11:35
        Dziś na stronie życia warszawy przeczytalam, ze program ruszył. Każda
        mieszkanka Warszawy w ciazy ma prawo do kilku usg, echo serca płodu, badania na
        toksoplazmoze, 15 lekcji szkoły rodzenia i coś tam jeszcze. w piatek idę do
        swojej przychodni - ciekawe ile w tym prawdy a ile zwykłego szumu
        • kkalina75 Re: Ten program niech sobie wsadza!!!!!!!!!!!! 28.08.05, 11:42
          "Na program przeznaczono 11 mln zł. Na każdą kobietę zostanie wydane z budżetu
          miasta 1500 zł na specjalistyczne badania i 400 zł na zajęcia w szkole rodzenia"
          To cytat z Życia Warszawy - chyba przegięli z obietnicami przed tymi wyborami.
          Za tę kase pewnie mają zamiar wozic nas odrzutowcem na badania. No nie , no
          musze to sprawdzić. A założe się że jak pójde do przychodni to bede żebrać o
          badanie na tokso.
          • bonnie75 Re: Ten program niech sobie wsadza!!!!!!!!!!!! 28.08.05, 12:46
            Prosze Cie!!!!!!!!!!!!!!!!!
            Klamstwo za klamstwem i brak logiki. Zal im bylo wyplacic 1000 PLN becikowego,
            a w zamian za to chca kazdej ciezarnej "ofiarowac" 1500 PLN na badania, ktore i
            tak naleza Ci sie jezeli prowadzisz ciaze panstwowo jak psu kielbasa!!!!!!!
            Mamienie, powtarzam raz jeszcze!!!!!!!!!
            • amwaw Re: Ten program niech sobie wsadza!!!!!!!!!!!! 29.08.05, 09:58
              Bonnie- po pierwsze to becikowe zablokował wojegoda mazowiecki( sld-wski), a
              nie posłowie. Nikt tego becikowego nie "zabrał". Po drugie- rada wwy się sądzi
              o to. Program ten został wprowadzony po to, żeby jednak jakoś nam pomóc, mimo
              niechęci wojewody..Takie rzeczy się docenia( nawet jeżeli choćby 30% z tego
              wejdzie w życie), a nie "oddajcie becikowe"- kto ma Ci oddać, z czego?Jeżeli
              NSA wyda decyzję, uchylającą sprzeciw wojewody- to tak. Ja wydałam już kupe
              pieniędzy na usg, szkołę rodzenia, toksoplazmoze, a na echo nie było mnie stać.
              Gdyby ktoś mi to zasponsorował- w rękę bym pocałowała.
              Tylko, że dla mnie jest za późno, ale mam nadzieje, że innym pomoże.
              pozdr
              • bonnie75 amwaw! 29.08.05, 10:09
                Wez pod uwage, ze nie napisalam KACZYNSKI albo WOJEWODA MAZOWIECKI.
                Napisalam: "Ci z gory" i guzik mnie obchodzi czy to wojewoda, prezydent czy
                inny cwaniak. I oczywiscie, ze zabral, bo jak inaczej nazwiesz cudowne
                znikniecie tych pieniedzy, z ktorymi juz sie prawie witalysmy, bo z tego co
                wiem budzet przewidywal iles tam milionow. I co ja mam wedlug ciebie docenic?
                To, ze obejde sie smakiem, a skorzysta znowu ktos inny. Podziekuje za taka
                dobrodusznosc. Niestety moja przychodnia panstwowa nie podpisala ZADNEJ umowy i
                o ZADNEJ umowie nie ma pojecia z tym programem. Inne przychodnie w poblizu
                mojego miejsca zamieszkania, ktore BIORA POD ROZWAGE EWENTUALNOSC podpisania
                takiej umowy daja pierwszenstwo SWOIM pacjentkom. Mam zatem latac po wszystkich
                przychodniach i zakladac sobie karte pacjenta? Jakby i tego bylo malo, mam
                prowadzic ciaze w kilku miejscach plus oczywiscie prywatnie, bo na glupie usg
                musze zapisywac sie z kilkumiesiecznym wyprzedzeniem, a sprzet jest taki, ze
                pozal sie Boze? Za to mam dziekowac????????? I byc jeszcze wdzieczna za pomoc?

Wybacz, ale dla mnie to smiechu warte. Pomijam tu juz szkoly rodzenia, bo
                przekonacie sie same, ze to pic na wode!
                • amwaw Re: amwaw! 29.08.05, 10:16
                  To masz do dupy przychodnie, tyle- pretensje możesz mieć tylko do niej.
                  Pieniądze nie zniknęły i nie wiem skąd masz takie pomysły. Moja przychodnia
                  wygrała przetarg( ustawa o zamówieniach publicznych- jak Twoja nie stanęłą do
                  przetargu, nic o nim nie wie to skąd u diabła miałaby wygrać coś do czego nie
                  stanęła???)- pieniądze są. Niestety w dzisiejszych czasach nie odbywa się to
                  tak, że jakiś dziad stoi na rogu ulicy i rozdaje kuponiki tylko jest to prawnie
                  regulowane. A pieniądze Twoje nie były i Ci się nie NALEŻĄ-to była dobra wola
                  rady wwy i prezydenta miasta. Radomianki( też mazowieckie) tego nie mają, nie
                  narzekają, a Ty tylko się pieklisz, że nie ma już, nie ma Twoja ( notabene-
                  zacofana) przychodnia i nie idzie do Twojej kieszeni. A dlaczego?A bo tak...
                  no brawo!!!
                  • bonnie75 Re: amwaw! 29.08.05, 11:40
                    Wiesz co, widze, ze to Ty sie bardzo pieklisz i bardzo bronisz tego programu.
                    Wiec dobrze, podaj mi same jego pozytywne strony, co bede miala z tego ja -
                    zwykla Kowalska zameldowana w Warszawie? Bardzo chcialabym wiedziec, o co moge
                    sie starac (bo przeciez wedlug ciebie mi sie nie nalezy). I coz, nie moja to
                    wina, ze moja przychodnia jest "zacofana", a wyczuwam w tym sformulowaniu., ze
                    okreslasz tak w glownej mierze mnie. Wiec moze po prostu podaruj sobie te
                    niechec w stosunku do mnie, tylko dlatego, ze mam inne zdanie na
                    temat "fantastycznego" programu, tylko wyloz mi jego pozytywy.
                    I bardzo cie prosze o jedno, nie rozmawiaj ze mna w tym tonie, bo nie znosze
                    protekcjonalnosci.
                    • amwaw Re: amwaw! 29.08.05, 12:28
                      Nadinterpretujesz i to zdrowo, może lepiej opieraj się na tym co czytasz, a nie
                      co "wyczuwasz"- przychodnie masz zacofaną, a pretensje masz do bliżej
                      nieokreślonego "kogoś" kto ma "oddać pieniądze"- słowem teoria wielkiego
                      spisku. Plusy dla Ciebie GDYBYŚ wybrała porządną przychodnie były by takie, że
                      np nie musiałabyś płacić za SR, za toksoplazmozę.Jak nie wiesz jakie mogły by
                      być plusy,co miałabyś za darmo, to nad czym wogóle dyskutujesz? Nie bronię
                      akurat tego programu tylko irytuje mnie roszczeniowa postawa ludzi takich jak
                      Ty- założenie, że ktoś Cię krzywdzi, bo chcesz dostać lizaka za darmo a Ci nie
                      przynoszą do domu, trzeba się tym zainteresować i to jest wg Ciebie podłe.
                      Nieważne, że inni tego lizaka też nie dostają.I nie moją rolą jest wyłuszczanie
                      Ci pozytywów programu. Rusz tyłek i sprawdź, a nie oskarżasz wszystkich o to,
                      że nie przyszli, nie poinformowali Cię i nie dali rozpiski- włącznie z forum.
                      Pozdr
                      • bonnie75 Re: amwaw! 29.08.05, 12:47
                        Juz piszac: "GDYBYŚ wybrała porządną przychodnie (...)" rozsmieszasz mnie do
                        lez. To tak jakbys mi mowila: "Gdybys urodzila sie w kraju mlekiem i miodem
                        plynacym...".
                        Problem w tym, ze nie potrafisz wymienic chocby jednej pozytywnej strony, bo ow
                        program nie ma ZADNYCH plusow. I wiem, zabrzmi to egoistycznie, ale mnie
                        interesuje w tym momencie wylacznie moja osoba, a nie miliony innych i mam na
                        wzgledzie swoje dobro, a nie wypchany portfel pomyslodawcy poronionego (moim
                        zdaniem) pomyslu.
                        A roszczeniowa postawa w tym konkretnym przypadku jest (moim zdaniem
                        oczywiscie) jak najbardziej uzasadniona. Bo jak wytlumaczyc fakt psioczenia na
                        niz demograficzny, na wygodnictwo kobiet, ktorym "nie chce sie" rodzic dzieci,
                        skoro nawet minimum opieki zdrowotnej im sie nie nalezy?
                        A rob sobie babo co chcesz, bylebys duzo dzieci miala, ktore beda pracowaly na
                        przyszle emerytury, ale od panstwa niczego nie oczekuj, bo mozesz sie szczerze
                        zawiesc. - taka oto postawa egzystuje w naszym panstwie. Nie zapewnia ci
                        darmowych badan, na L4 beda ci skladac wizyty z ZUS-u i wnikac, dlaczego i
                        jakim prawem wzielas sobie w 37 tygodniu tydzien zwolnienia. Bo przeciez
                        powinnas pracowac do dnia rozwiazania, a potem szybko wracac do pracy, zeby cie
                        przypadkiem nie zwolnili itp.itd.
                        I nie jest to, jak to okreslilas zadna teoria spisku. Ja mam zal po prostu do
                        decydentow w naszym rzadzie, ktorzy nie potrafia zapanowac nad tym calym
                        bajzlem w sluzbie zdrowia. A bajzel ow jest widoczny golym okiem, chocby w
                        wychwalanym przez ciebie programie "Zdrowie, mama i ja", o ktorym gros placowek
                        nie ma zielonego pojecia. I nie sa to placowki "zacofane".

Tyle mam do powiedzenia w tej kwestii. A ty sobie dalej zyj w swojej iluzji
                        panswta, gdzie dobrobyt rozsadza glowy.
                        • amwaw Re: amwaw! 29.08.05, 13:07
                          Nie pisze GDYBYŚ bo sama sobie zaszkodziłaś wybierając złą, a masz pretensję do
                          innych. Wymieniłam Ci 2 pozytywy programu( ślepa jesteś czy co???) dodam
                          jeszcze ECHO serca. GDYBYŚ wybrała inną przychodnię miałabyś takie same
                          pozytywy jak te miliony, które Cię nie obchodzą.A że dałaś ciała, źle wybrałaś-
                          Twój problem, Twój błąd a nie programu. Co to za przychodnia, która nie wie o
                          programie o którym trąbi zwykłe forum od kilku miesięcy- pogratulować.I to nie
                          jest placówka zacofana? Jest.Zobacz sobie na str ile przychodni wygrało
                          przetarg. Na szczęście moja nie jest i czyta to co do niej przysyłają( bo
                          informacja o przetargu wysyłana była do wszystkich placówek zgodnie z ustawą o
                          zamówieniach publicznych).Naucz się zozróżniać-sejm od np. rady
                          wwy, "decydentów w rządzie" od tego kto stara Ci się zrobić dobrze.Do urzędnika
                          urzędu skarbowego masz pretensję za to, że płacisz podatki czy do tego kto
                          podatki uchwalił i podpisał( sejm, senat, prezydent)? Rada Wwy nie ma żadnego
                          obowiązku uprzyjemniać Ci życie i naprawiać błędów sejmu, a stara się to robić.
                          Ale i tak obwiniasz ją o to co zasądził sejm i "decydenci w rządzie". No, tylko
                          tęsknić za Piskorskim i kradzieżami bo przynajmniej nie było programu w którym
                          udziału nie wzięła Twoja przychodnia, prawda?
                          pozdr
                          • werrap wtrącę się 29.08.05, 13:15
                            amwaw napisała:

> Nie pisze GDYBYŚ bo sama sobie zaszkodziłaś wybierając złą, a masz pretensję do
                            >
                            > innych. Wymieniłam Ci 2 pozytywy programu( ślepa jesteś czy co???) dodam
                            > jeszcze ECHO serca. GDYBYŚ wybrała inną przychodnię miałabyś takie same
                            > pozytywy jak te miliony, które Cię nie obchodzą.A że dałaś ciała, źle wybrałaś-
                            > Twój problem, Twój błąd a nie programu.

program przynajmniej teoretycznie adresowany jest do WSZYSTKICH WARSZAWIANEK a
                            jak przychodzi co do czego zaczynają się schody... nie dziw się ze kobieta się
                            irytuje
                            wera

• bonnie75 Re: wtrącę się 29.08.05, 13:21
                              amwaw, mam juz dosc dyskusji z toba, bo widze, ze zaczynasz byc bardzo
                              nieprzyjemna ("slepa jestes", "dalas ciala")i robisz osobiste wycieczki.
                            • amwaw Re: wtrącę się 29.08.05, 13:22
                              Oj, ja się nie dziwie, że ktoś się niecierpliwi, ale nie zaraz teorie spisku,
                              histerie i "jak to mi źle zrobili". Zgodnie z ustawą o zamówieniach publicznych
                              musiało to przejść na zasadzie przetargu. Nie ma innej możliwości i wszystkie
                              przychodnie powinny się zgłosić. Ale ktoś kto ogłasza przetarg nie ma fizycznej
                              możliwości zmusić przychodnie do stanięcia do przetargu.Nawet szpitale kupując
                              leki na ratowanie życia muszą to robić drogą przetargu( czas realizacji
                              przetargu min 4 tyg niezależnie od tego na jak szybko potrzebne są te leki)-
                              nie ma więc wyjątku i w tym przypadku.
                              Problem pojawia się tedy i mnie to wkurza jak ktoś inny nabroi( sejm), a ktoś
                              ma pretensje do tych, którzy chcą pomóc. I to mnie irytuje-wrr
                              pozdr
                              • werrap Re: wtrącę się 29.08.05, 13:34
                                akurat na czym polegają konkursy i przetargi w służbie zdrowia wiem bo pracuje
                                tam nie jedna osoba z mojej rodziny... i zmartwię cię bardzo często wygrywają te
                                najtańsze, bo niestety wszystko bazuje na braku kasy... także przychodnia która
                                nie wygrała tego konkursu może wcale nie być zacofana

cóź i nie bardzo podoba mi się sposób w jaki do siebie mówicie bo jedna i druga
                                się na wzajem obrażacie a prawda jest i tak po środku - nie rozumiem tego
                                ale to już tylko moje prywatne odczucie
                                a w ten sposób dyskutując i tak niewiele się osiągnie - niewiele pomoże to
                                osobom "niefaworyzowanym" i tego się chyba nie zmieni - a nerwów można sobie tak
                                czy siak naszarpać przy tym (bo ja tez próbowałam a na razie nie wyszło) - także
                                oszczędźcie sobie stresów
                                wera
                                • amwaw Re: wtrącę się 29.08.05, 13:39
                                  wera..
                                  ale ta przychodnia NIE WIEDZIAŁA( albo tak twierdzi) nic programie.Nie miała
                                  możliwości go wygrać skoro do niego nie stawała.
                                  I akurat to był przetarg w którym wystarczyło spełnić pewne wymaganie- stanąć
                                  do niego,zapewnić realizacje programu.
                                  pozdr
                                • bonnie75 na marginesie 29.08.05, 13:44
                                  werrap, masz racje. Moze sie unioslam za bardzo, ale coz.....glowa muru nie
                                  przebije. Zreszta...... to nie na moje nerwy.
                                  A tak a propos "zacofanych" przychodni. Zadzwonilam dokladnie do czterech, tych
                                  polozonych najblizej mojego miejsca zamieszkania i ZADNA, kompletnie ZADNA nie
                                  miala zielonego pojecia, o czym mowie, a staralam sie dotrzec do osob
                                  kompetentnych. Tak wiec, chyba obracam sie wsrod baaaaaaaaaaaaaardzo zacofanego
                                  towarzystwa medycznego smile
                                  • werrap Re: na marginesie 29.08.05, 13:57
                                    ja wiem że nawet te co wygrały konkurs jeszcze często nic nie wiedzą co z tym
                                    dalej...
      • marianka_pod_choinke Re: Ten program niech sobie wsadza!!!!!!!!!!!! 28.08.05, 18:47
        Bonnie! Po co tak pesymistycznie...Jak ktos będzie siedział bezczynie, to na
        pewno nic nie osiągnie- przecież nikt nie zadzwoni do niego i nie zaprosi do
        szkoły rodzenia. Ja dowiedzialam sie o programie, o tym że w końcu rusza chyba
        w ten czwartek a i juz nastepnego dnia byłam wpisana na listę na Madalińskiego.
        Tam już zapisują. Podobno też na Czerniakowskiej. Ale na Solcu jeszcze np. nie
        wiedzą. Poszukajcie na forum grudniówek, jest wątek na ten temat, osobiście
        podałam zgromadzone telefony i kontakty do miejsc, którymi byłam zainteresowana
        i po nitce do kłębka udało mi się dotrzeć do kompetentnych osób w danych
        placówkach.
        • werrap Re: Ten program niech sobie wsadza!!!!!!!!!!!! 28.08.05, 19:14
          a ja po części zgadzam się z bonnie, bo większość badań, chrmonogram wizyt itd
          itp są takie same za jakie płaci w państwowych placówkach fundusz zdrowia...
          więc co za dodatkowe pieniądze na to pójdą a panie prowadzące ciąże prywatnie
          już wiem że mają problemy z darmowymi badaniami w ramach tego programu... nie
          wiem jak ruszą szkoły rodzenia...
          wera
          • kkalina75 Re: Ten program niech sobie wsadza!!!!!!!!!!!! 28.08.05, 19:32
            Moja przychodnia wygrała przetarg, ale z tego co wiem od
            połoznej ,pierwszeństwo mają osoby, które posiadają tam w przychodni karte.
            Jestem pesymistycznie do tego nastawiona. Pamietam, że kiedy chciałam w mojej
            przychodni zrobić usg miałam czekać 3 miesiące. Powiedziałam, że zapłace z
            własnej kieszeni a pani na to że nie można ,bo aparat jeden, lekarzy mało i po
            prostu nie wyrabiają się. Musiałam iśc do przychodni niepublicznej. Teraz
            pewnie nic się nie zmnieni. Pojawi się więcej chętnych i gigantyczne kolejki.
            Jestem ciekawa czy dostane w piątek skierowanie na tokso i dodatkowe usg. Jeśli
            nie to wielka kicha. Obym się myliła. Do szkoły rodzenia pewnie się
            zakwalifikowałam, bo zgłosilam swoją chęć już w czerwcu, kiedy tylko
            dowiedziałam się o programie. W tej państwowej przychodni szkoła jest dopiero
            organizowana i tak na prawde nie wiadomo czego się spodziewać. Wolałabym
            becikowe a jeśli na prawde nie moga go dac to wyjsciem byłoby coś w rodzaju
            bonu dla ciężarnej. Gdyby każda miała do dyspozycji 1500 zł mogłaby przeznaczyć
            je na poród rodzinny, znieczulenie zzo czy coś innego i to w dowolej przychodni
            czy szpitalu. A tak pieniądze wchłona państwowe przychodnie i to na badania ,
            które i tak każdej przysługują z NFZ. NFZ zaoszczędzi, Kaczyński zbierze
            punkty, bo wszyscy myslą że taki wspaniały pieniądze ciężarnym rozdaje a
            ciężarne bedą miały z tego wielkie nic. Obym się myliła. Zobaczę w piatek
            • sandra1001 Re: Ten program niech sobie wsadza!!!!!!!!!!!! 29.08.05, 08:23
              I jak? Byłaś w piątek w przychodni? Coś udało się zalatwić? Program działa?
              Jeśli tak, to w której przychodni?
              • sandra1001 Re: Ten program niech sobie wsadza!!!!!!!!!!!! 29.08.05, 08:25
                Sorki. Ale jestem niecierpliwa. Pewnie idziesz dopiero w ten piątek. Ale napisz
                koniecznie wrażenia jak wrocisz.
                • werrap Re: Ten program niech sobie wsadza!!!!!!!!!!!! 29.08.05, 09:24
                  ja to tam sądzę ze te pieniądze tak naprawdę mogą nieistnieć że fundusz tak samo
                  będzie zwracał za badania za które zwracał bo niby na jakiej podstawie miałby
                  tego nie robić... a kaczyński może da tylko tę część na szkoły rodzenia (czyli z
                  1500 robi się już tylko 400) a resztę przejedzą kolejni urzędnicy zatrudnieni
                  przy tym programie przecież pieniążki same sobie nie pójdą w odpowiednie miejsce
                  - ktoś za to musi odpowiadać...
                  a moje zdanie np co do echo serca czy być może też i innych badań... może i nie
                  robi ich się rutynowo ale jeśli jest taka potrzeba należą się jak psu zupa (też
                  z funduszu... tak samo za darmo) - nie wiem o co chodzi ale moim zdaniem o
                  wybory............. niestety jak zawsze dużo obiecują i mało dają sad
                  a akurat kaczyński który teoretycznie daje kasę na przedszkola i szkoły a nie
                  chce pozwolić na remont przedszkola do którego chodzi maja córka (bez
                  konkretniejszej argumentacji: tylko nie bo nie) nie wzbudza u mnie zaufania

sorry za polityczną wstawkę ale już mnie to zaczyna irytować...
                  moze jak komuś się coś uda niech napisze coś bardziej pozytywnego... może zacznę
                  wierzyć że i u nas można coś zorganizować z kożyścią dla ludzi
                  wera
                  • niussia82 Re: Ten program niech sobie wsadza!!!!!!!!!!!! 29.08.05, 12:26
                    1. Zgadzam się, że to becikowe to był jakiśtam projekt, który nie wyszedł i nie
                    ma ci się pienić, że to były już nasze pieniądze. I tak, jak ktoś tu mówił -
                    inne miasta tego nie mają i nie narzekają, bo nikt im obiecanek w tej kwestii
                    nie składał.

2. Po przeczytaniu tej notki na temat programu zwrocila moją uwagę jedna rzecz -
                    wzmianka o tym, że na poród przyjeżdżają kobiety bez nawet jednego badania krwi.
                    I myślę, że do tych kobiet częściowo jest kierowany ten program. Dla nas to nie
                    do pomyślenia, bo sam fakt, że spędzamy czas na tym forum świadczy o tym, że się
                    naszymi maluchami od początku zajmujemy... i chociaż często narzekamy to
                    dziecko jest dla wiekszosci z nas przynajmniej najważniejsze. Ale nie wszystkie
                    kobiety są takie i może warto się do nich skierować.. dać im pewność, że nie
                    musza płacić za takie badania, a ich znaczenie jest kolosalne.

3. Oczywiście dla nas ma ten program niewielkie znaczenie, bo jakoś znacznie nam
                    życia nie ułatwi... tym bardziej, że za tym wszystkim powinna pójść lepsza
                    infrastruktura, więcej lekarzy w przychodniach, więcej lepszej jakości sprzętu.
                    Może wtedy faktycznie miałoby to większe znaczenie. Dla mnie np ma znaczenie to,
                    że nie mam czasu wysiadywać w przychodniach państwowych na badania i
                    konsultacje. Gdyby to wszystko działało sprawniej to może zrezygnowałabym z
                    prywatnego prowadzenia ciąży i nie musiałabym wydawać pieniędzy.

4. Co do "pierszeństwa własnych pacjentek" to w sumie się nie dziwię.. jakieś
                    zasady muszą być i wydaje mi się, że każda przychodnia ma prawo faworyzować
                    własnych pacjentek.

5. Jedna z Was zaproponowała wyjście w formie talonów... a mi się wydaje, że
                    logistycznie ciężko byłoby to wszystko zorganizować. A co jak kobieta
                    dostawałaby ten 1000 zł a wydawała tą kasę na coś zupełnie innego? Jak to
                    kontrolować? W służbie zdrowia tak wiele jest przekrętów i tak wiele osób
                    korzysta z ulg, które im nie przysługują, że takie rozdawnictwo gotówki po
                    prostu nie ma szansy bytu. Nie mówiąc już o tym, że pewnie trzeba byłoby
                    zatrudnić dodatkowe osoby, które by się tym zajmowały, kontrolowały to itd.
                    • kruszyna75 Re: Ten program niech sobie wsadza!!!!!!!!!!!! 29.08.05, 21:24
                      tak generalnie pomysł jest ok, tylko jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. No
                      bo jak sobie obliczyć to tak naprawdę połowę z tego co oferuję należy się z
                      NFZ, więc 1500 zł na każdą to chyba raczej chwyt marketingowy.
                      Poza tym, czy kobieta, która nie wykonała żadnego badania w trakcie ciąży nie
                      zrobiła tego z powodu braku kasy? ja śmiem w to wątpić.
                      Gdyby to wszystko było lepiej zorganizowane (dzwoniąc do szkół rodzenia
                      słyszałam owszem one WIEDZĄ O CO CHODZI, ale co tego jak brak umowy blokuje
                      wszystko) to mniej byłoby negatywnych uwag. A tak, dobry pomysł pomocy kobietom
                      w ciąży chyba przerósł co po niektórych.
                      Tak generalnie wkurzają mnie prowizorki, więc jak dla mnie ten program to
                      niewypał.
        • gloria2 Re: Ten program niech sobie wsadza!!!!!!!!!!!! 29.08.05, 21:01
          marianka_pod_choinke napisała:
          >Ja dowiedzialam sie o programie, o tym że w końcu rusza chyba
          > w ten czwartek a i juz nastepnego dnia byłam wpisana na listę na
          Madalińskiego.
          > Tam już zapisują
          Marianko, czy zapisałaś siędo przychodni czy tylko na listę chętnych do szkoły
          rodzenia? Czy aby skorzystać ze szkoły rodzenia trzeba być pacjentką takiej
          przychodni? Czy są jakieś placówki, które nie stawiaja takiego warunku i można
          się leczyć gdzie indziej a skorzystać ze szkoły rodzenia?
          Jeśli mogłabyś podać mi nr telefonu na Madalińskiego byłabym bardzo zobowiązana
          • marianka_pod_choinke Re: Ten program niech sobie wsadza!!!!!!!!!!!! 29.08.05, 23:38
            Zapisano mnie od razu do szkoły. Dlatego troszkę nie rozumiem Was Dziewczyny,
            które z góry przekreśliłyscie sprawę, twierdząc, ze dostaną sie nieliczne itp
            itd i utwierdzacie sie w tym przekonaniu. Osobiscie uważam, że program daleki
            jest od ideału- ja jednak patrzę na to, co mi może dać, skoro jest, jak mogę
            skorzystać. Nie zapisałabym sie do płatnej szkoły rodzenia, to ze mogę w ramach
            akcji "Zdrowie Mama i ja" jest pozytywnĄ stroną działań UM. Zatem Babki, nie
            narzekac tylko do dzieła.

Przede wszystkim nie ma ograniczeń typu -panie z danej przychodni tak, panie z
            poza nie. Starają sie robić ograniczenia (Czerniakowska), ale nie są zgodne z
            założeniami programu. Zachecam do lektury linku do grudniówek który załączyłam
            w zeszłym tygodniu. Tam już przetarłysmy pierwsze ścieżki. Ja byłam na Banacha,
            dowiadywałam się jak jest na Lindleya, Solcu, Madalinskiego. Naprawdę zapisanie
            się do Madalinskiego zajeło mi moment. Nikt nie pytał gdzie się leczę,
            poprosili m.inn. o NIP.
            Podaję telefon na Madalinskiego- 45 02 210. Mnie zapisano na 13 września,
            wczesniej były terminy na 5,6 września. Zajecia są w pon i śr lub ewentualnie
            we wt i czw. Trzeba być co najmniej w 24 tc.

Pozdrawiam i zachęcam do działania!
            • werrap do marianka_pod_choinke 30.08.05, 11:03
              hej możesz podać linka do tego waszego forum - jakoś nie mogę znaleźć...

niestety próbuję dzwonić w różne miejsca (z tych co powygrywały) i niestety albo
              nie wiedzą, nie zapisują albo pytają czy u nich się ciążę prowadzi smile albo tak
              jak np na madalińskiego nie sposób się dodzwonić...
              ja niestety szybko tracę cierpliwość jak dzwoni się tysiąc razy, wiecznie łączą
              nie tam gdzie trzeba itd itp...
              wera
              • izagrab Re: do marianka_pod_choinke 30.08.05, 13:14
                Po kilki dniach udalo mi sie w koncu dodzwonic na Madalinskiego. Cieszylam sie,
                ze uda mi sie zapisac na szkole rodzenia a tu taki szok !!!!
                Pani oznajmila mi, zebym lepiej zapisala sie na platna bo ta darmowa ma
                kiepskie rokowania. Poprosilam o wyjasnienie, zapytalam czy nie ruszy a ona na
                to, ze ruszy ale nie ma szans przetrwania i chyba szybko skonczy swoja
                egzystencje sad
                Juz nic nie rozumiem. Co sie dzieje z naszymi pieniedzmi? Po co to mydlenie
                oczu? Kazda z nas jakby dostala ta kwote do reki to zrobilaby z niej pozytek i
                kupila wieke potrzebnych rzeczy dla dzieci. Jedyne co mamy z tego programu to
                nerwy, wiszenie na telefonie i ciagle odsylanie do innych placowek. !!!
                • amwaw organizacja 30.08.05, 13:22
                  No i właśnie dlatego pan wojewoda mazowiecki to zablokował-co by to za łatwo
                  nie było. A pieniądze z kraju wywiózł piskorski do brukseli, bo na przetargach
                  się obłowił.
                  Mnie nie obchodzi co mówią- ja się zapisałam. Swoją drogą- bo to jest tak, że
                  jak p wojewoda zablokował becikowe to nikt nie pisnął. Trzeba by jakąś
                  organizację powołać...Ja nie wiem- górnicy wystrajkują, pkp wystrajkuje, a my w
                  ciąży to tylko marudzimy...Ktoś zna jakąś organizację, która faktycznie zajmuje
                  się tym? Żeby np przy takich szopkach wysyłać listy do p wojewody?Pytam
                  poważnie...Ktoś zna?
                  • bonnie75 Re: organizacja 30.08.05, 14:01
                    Widzisz amwaw, jednak moje przypuszczenia odnosnie "fantastycznego" programu,
                    na temat ktorego wczoraj kruszylas ze mna kopie powoli sie sprawdzaja. Czulam,
                    ze te darmowe szkoly rodzenia to pic na wode. I nie pomylilam sie uncertain
                    A co do organizacji, to sie przylaczam i chetnie podpisze sie pod takim apelem
                    do pana wojewody mazowieckiego!!!
                    • werrap Re: organizacja 30.08.05, 14:07
                      ja od rana wiszę na telefonie i dzwonie
                      dowiedziałam się ze madalińskiego i jeszcze coś tam jeszcze jako nieliczne jak
                      na razie podpisały umowę i moża się zapisywac też uradowana ze się zapiszę
                      dzwonię i dowiedziałam się ze teraz od 5 mają komplet a dalej nie wiadomo czy
                      coś będzie i nie zapisują... nic nie rozumiem, a marianka_pod_choinke zapisała
                      się od 20 września podobno bez problemów... potem jak będę dzwonić pewnie znowu
                      miejsc nie będzie sad
                      wera
                      • marianka_pod_choinke Re: organizacja 30.08.05, 20:53
                        Aż sprawdziłam w notesie-od 13 września, wtorki i czwartki od 17 do 18.30.
                        Zerkam teraz 13 wrzesnia, tak, to wtorek. Więc nie rozumiem. Zadzwonie jutro i
                        sie upewnie, może coś uległo zmianie. Dam znać.
                        • marianka_pod_choinke Re: organizacja 31.08.05, 17:26
                          niestety nie udało mi się tam dzisiaj dodzwonic, a próbowałam ponad 20x w ciągu
                          całego dnia.
                    • marianka_pod_choinke Re: izagrab - link do grudniówek i tematu szkół ro 30.08.05, 14:08

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28826&w=25969462
                    • werrap Re: organizacja 30.08.05, 14:10
                      a jeszcze jedno: 595 33 09 - to telefon do powiedzmy organizacji powiedzieli że
                      teraz to początek ale jak później będą jakiekolwiek problemy to będą
                      interweniować... warto wiedzieć
                      wera
                • ankat80 JA też sie zapisałam 30.08.05, 17:07
                  JA mam wrażenie,z ę ten program, to faktycznietaka skórka za wyprawkę;/, ale
                  cóż, lepiej,z ę jest, niżby mieli upełnie zrezygnować, a kasę przeznaczoną na
                  ciężarne przeznaczyć na coś innego...
                  Do szkoły rodzenia z programu zapisąłma się już półtora tyg temu w Amodencie
                  (Ursus).
                  Sprawdziłam listę przychodni, które wygrały przetarg na Szkoły i okazało sie,z
                  e moja prychodnia bioerze udziła w tym projekcie...
                  Zadzwoniłam, zapisałam się, bez problemów - co prawda jeszcze nic nie widomo,
                  oprócz tego, ze zajęcia rusza w połowie września i zaczęli remont (potrzebna
                  większa sala).
                  I zaznaczam, nie jest to przychodnia państwowa, tylko prywatn, która ma
                  podpisane umowy z NFZ na bezpłatne wiyty u specjalistów.
                  Takze ja nie mogę narzekać - jak będą wiedzieć już dokładnie, co i jak, dadzą
                  znać i zacznę sobie chodzić na szkołę rodzenia, na którą normalnie nie
                  wybieraliśmy się z mężem, z braku funduszy...
                  Takze jak się chce, to możnasmile
                  • werrap Re: JA też sie zapisałam 30.08.05, 17:18
                    mnie się też udało:

cały dzień telefonowania przyniósł jakieś rezultaty...
                    wiem że na dzień dzisiejszy umowę ma podpisaną Madalińskiego ale tam już nie
                    chcą zapisywać (tel jakby ktoś tak czy siak chciał: 45 02 210) i na ursynowie
                    parę pzrychodni (reszta dopiero będzie podpisywała albo jest w trakcie):
                    - Puszczyka 14 tel 644 88 35 / 644 88 21
                    - Romera 4 tel 641 67 57 (tu mi się udało zapisać... zajęcia są we wt i pt lub
                    pon i czw w godz: 18-21)
                    - Na uboczu 5 tel 649 65 02 w. 119

powodzenia
                    wera
                    • izagrab Re: JA też sie zapisałam 05.09.05, 11:54
                      Od kiedy ruszaja zajecia na Romera? Czy tam jeszcze zapisuja? Dzwinie tam od
                      rana ale caly czas jest zajete lub abonent niedostepny i tak na przemian sad
    • sandra1001 Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 31.08.05, 08:35
      Hej przyszłe mamusie! A może by tak zasypać gazety, w których wychwalano ten
      program listami że ten program nie działa. Ja czytałam artykuł na pół strony
      w "Super expressie" z 12.08.2005. Program ogromnie zachwalany, wypowiedź pana w-
      ce prezydenta Władysława Stasiaka i wogóle super reklama. Podobno był też
      artykuł w "Życiu Warszawy". Może tak poinformowac ich że ten program jest do
      bani, że niedługo rok się skończy a on jeszcze nie ruszył. Niech dziennikarze
      poproszą o wyjaśnienia p. w-ce prezydenta, może wtedy coś się ruszy. W końcu
      kampania wyborcza w toku....
      • reniula1 Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 31.08.05, 10:10
        Tak czytam i czytam, nie pisałam wcześniej ponieważ cały ten program wg. mnie
        jest beznadziejny szczególnie dla prowadzących ciąże prywatnie, ponieważ my na
        nim raczej nic nie skorzystamy.
        Apropos artykułów do gazet, myślę że dobrą gazetą do nagłośnienia tej sprawy
        byłaby wyborcza, czy Rzeczpospolita, może jeszcze Wprost.
        Ja swoją drogą napisałam kilka maili do "naszych" rządzących w Warszawie,
        naprawdę dobrze że miałam wtedy troszkę lepszy dzień i nie wyklinałam ich (za
        co mąż mnie pochwalił, w tej ciąży jestem nieco agresywna). Może by tak w
        ramach jakiejś akcji obrzucić rezydujących w ratuszu stosem emaili dotyczących
        becikowego.

Pozdrawiam
        Renata mama Ani i Kropeczki 28tc.
        • amwaw Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 31.08.05, 10:16
          Ja pisałam petycje kiedy wycofywano darmowe szkoły rodzenia( a to było spory
          czas przed tym jak zaszłam w ciążę) i informowałam znajomych gdzie można się
          pod taką petycją podpisać. Ale wtedy był bardzo mały odzew- bardzo mało petycji
          zostało złożonych, więc je zignorowanouncertain
          No nic- ja ide na szkołę rodzenia. Strasznie mi żal, że już na echo serca się
          nie załapię, ale- teraz to już mała musi być zdrowa..
          pozdr
          • marianka_pod_choinke Re: A jednak dalej zapisują na Madalińskiego 31.08.05, 18:47
            Co prawda sie nie dodzwoniłam, aby zobaczyć co w końcu z tymi zajęciami po 5-
            tym września, ale przeczytałam wypowiedź an_ni. Zirytowało mnie to, że
            udzielaja różnych informacji- mam np. na myśli kwestię zaświadczenia od lekarza
            o braku przeciwskazań do udziału w sr. UPEWNIAŁAM SIE ZE DWA RAZY= MNIE
            POWIEDZIANO, ŻE LEKARZ BEDZIE PIERWSZEGO DNIA NA MIEJSCU.
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28826&w=25969462&a=28424268
            • kruszyna75 Info - Szpital na Inflanckiej 01.09.05, 11:45
              Jeżeli jest ktoś zainteresowany to na Inflanckiej też już ruszyli z programem.
              Dostałam takie informacje: należy zgłosić się osobiście do przychodni
              przyszpitalnej (wtorek- czwartek między 9:00 a 13:00) do lekarza, który niejako
              kwalifikuje do programu, czyli po prostu dostaję od niego skierowanie, że mogę
              chodzić do szkoły rodzenia. Lekarz się nazywa bodajże Koprowicz (jeżeli dobzre
              zrozumiałam nazwisko, ale jest tam jeden i zresztą pielęgniarki będą wiedzieć
              do kogo skierować). Ja akurat kontaktowałam się ze szkołą rodzenia Ewy Szwarc
              (przy Inflanckiej są dwie szkoły) i powiedziała, że jeżeli będę mieć już to
              skierowanie to nie ma problemów z przyjęciem w ramach porgramu, bo oni też już
              są na ostatnim etapie uzgodnień formalnych. Także jadę w przyszłym tygodniu na
              Inflancką, zobaczymy jak to wszystko wyjdzie w praniu.
              • ewaq Re: Info - Szpital na Inflanckiej 01.09.05, 11:51
                Kruszynko, a skąd masz info, że przy Inflanckiej są dwie szkoły? Pod adresem
                www.um.warszawa.pl/v_syrenka/new/?dzial=aktualnosci&ak_id=4201&kat=3
                wymieniona jest jedna...
                • kruszyna75 Re: Info - Szpital na Inflanckiej 01.09.05, 13:16
                  Ewqi, przy szpitalu działają dwie szkoły, jedna Ewy Szwarc, która ma zajęcia w
                  samym szpitalu (i ta na pewno bierze udział w programie), a druga prowadzona
                  przez Beatę Szol i Agnieszkę Krajewo ma zajęcia w szkole na Stawki (ale nie
                  wiem czy ta szkoła też w tym programie bierze udział).
                  www.szkolarodzenia.com
                  www.szpital-inflancka.internetdsl.pl/szkola_rodzenia.htm
                  • ewaq Re: Info - Szpital na Inflanckiej 01.09.05, 13:29
                    aha, kumam, po prostu dwie przyszpitalne smile
      • ewaq Re: Realizacja programu po prawej stronie Wisły 01.09.05, 13:37
        Zadzwoniłam dziś w kwestii szkoły rodzenia do pięciu interesujących mnie
        ewentualnie przychodni (mieszkam w Wawrze, pracuję na Pradze Pd., więc szukam
        czegoś tutaj) i tak:

Samodzielny Zespól Publicznych Zakladów Lecznictwa Otwartego Warszawa-Wawer ul.
        Strusia 4/8 tel.812 00 41,
        815 24 11 Poradnia K - dzis spotkanie o 14.00 w poradni K z dyrekcją, na którym
        dostaną wytyczne i szkołę rodzenia na pewno będą prowadzić - mozna sie będzie
        już jutro zapisywać

Specjalistyczna Przychodnia Lekarskiej VITAMED Sp. z o. o.
        ul. Wilenska 18 tel. 473 79 07 - pierwsze spotkanie organizacyjne 13
        wrzesnia o godz.19.00; wzieto ode mnie nr kontaktowy, bo zadzwoni polozna i
        powie o szczególach

Samodzielny Publiczny Zaklad Lecznictwa Otwartego Warszawa - Wesola
        ul. Kilinskiego 50 tel. 773-84-26 - kontaktowac sie po niedzieli 4.IX w
        sprawie szkoly rodzenia

Samodzielny Zespol Publicznych Zakladów Lecznictwa Otwartego Warszawa Praga
        Poludnie ul. Krypska 39 tel. 813 30 51 - sa w trakcie przygotowywania, ale
        juz wiedza, ze szkoly rodzenia nie bedzie, a tylko badania w 5 podleglych im
        przychodniach (na Grochowskiej, Abrahama i gdzies tam jeszcze, nie zdążyłam
        zanotować)

Samodzielny Zespól Publicznych Zakladów Lecznictwa Otwartego Warszawa Bródno
        ul. Tykocinska 32/34 tel. 678 86 14 - Promocja Zdrowia - szkoły rodzenia nie
        będzie, realizuja tylko badania w przychodniach ginekologicznych przy
        Rembielinskej i Łojewskiej odkonca przyszlego tyg., tj. od 8-9 wrzesnia.
        Zapraszaja!

Mam nadzieję, że którejś się przydadzą te informacje smile
        • izagrab Re: Realizacja programu po prawej stronie Wisły 02.09.05, 11:59
          Jak mnie wkurza organizacja czegokolwiek w tym kraju. Program mial ruszyc 1.09
          co wedlug mnie oznacza, ze od 01.09 wszystkie kliniki objete programem powinny
          miec juz otwarte listy zapisow i dokladny plan zajec. Tymczasem gdzie nie
          zadzwonie slysze, ze nic konkretnego nie widza. Wlasnie dzwonilam do Wawra.
          Uslyszalam, ze wiedza jesynie, iz porgram ruszy i to wszystko. Mam dzwonic po
          niedzieli by sie czegos wiecej dowiedziec. To jakas paranoja !! Urodze szybciej
          niz ten program ruszy. KOlejny przekret w naszym kraju i sposob na
          wyprowadzenie duzych pieniedzy do prywatnych kieszeni !!
        • werrap Re: Realizacja programu po prawej stronie Wisły 02.09.05, 12:05
          jeszcze te parę dni temu nie mogłam się i tego dowiedzieć...
          jestem z wawra a zapisałam się na ursynowie, bo gdzie indziej nie można było (a
          samochodem t tam w 20min dojadę także nie najgorzej)
          ale widzę że po mału coś się rusza
    • enna Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 02.09.05, 15:54
      Właśnie zapisałam się do szkoły na Puszczyka. Pani powiedziała, że jestem
      dopiero trzecia i dopiero jak zbierze grupę, to do mnie zadzwoni.
      Więc zapisujcie się dziewczyny! Im więcej nas będzie, tym szybciej uruchomią
      program smile
      • izagrab Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 04.09.05, 23:41
        Dziewczyny mam pytanie do was. Mieszkam w Wawrze ale tutejsza szkola jeszcze
        nic nie wie. Zapisalam sie do szpitala praskiego ale okazalo sie, ze mam tam
        fatalny dojazd i utkne w korkach wiec zanim maz wroci z pracy i mnie zabierze
        to nie ma szans bysmy wyrobili sie na 18.
        Znacznie lepszy mamy dojazd na Ursynow wiec chyba tam sie przepisze. Gdzie na
        ursynowie ruszaja darmowe szkoly rodzenia? Bede wdzieczna za namiary i jakas
        podpowiedz, w ktorej dokladnie czesci Ursynowa znajduja sie ow szkoly.
        • werrap Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 05.09.05, 08:00
          trochę wczesniej o tym pisałam

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=28199858&a=28388950
          wera
          • marianka_pod_choinke RUSZYŁY SZKOŁY- DAJCIE ZNAĆ JAK JEST 05.09.05, 23:20
            Na pewno Madalińskiego i Praski. Jakie wrażenia?. Napiszcie
        • marianka_pod_choinke Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 05.09.05, 23:25
          No i jak- byłaś dzisiaj w Praskim? Mnie udało się dzisiaj tam dodzwonić. Miła
          położna. Proponowała zacząć w październiku, aby bardziej skorzystać - podobno
          im później tym lepiej. I chyba się przepiszę z Madalińskiego.

> Dziewczyny mam pytanie do was. Mieszkam w Wawrze ale tutejsza szkola jeszcze
          > nic nie wie. Zapisalam sie do szpitala praskiego ale okazalo sie, ze mam tam
          > fatalny dojazd i utkne w korkach wiec zanim maz wroci z pracy i mnie zabierze
          > to nie ma szans bysmy wyrobili sie na 18.
          > Znacznie lepszy mamy dojazd na Ursynow wiec chyba tam sie przepisze. Gdzie na
          > ursynowie ruszaja darmowe szkoly rodzenia? Bede wdzieczna za namiary i jakas
          > podpowiedz, w ktorej dokladnie czesci Ursynowa znajduja sie ow szkoly.
          • psychogirl Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 06.09.05, 10:03
            Dziewczyny - i jak sytuacja w Praskim? Byłabym wdzięczna za info, bardzo
            bardzo...
    • elennara Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 06.09.05, 00:30
      Widziałam w swojej przychodni rejonowej na Ursynowie, na ul Romera, na
      ginekologii, ogłoszenie o bezpłatnej szkole rodzenia na miejscu, chyba 5
      spotkań po 3h, na raz biorą 12 par bodajże.
      • izagrab Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 06.09.05, 10:35
        Niestety nie moge podzielic sie z wami wrazeniami z praskiego poniewaz
        przepisalam sie na Romera. Mimo, ze mieszkam w Wawrze znacznie lepszy dojazd
        mam na Ursynow wiec by zdarzyc na zajecia musialam sie przepisac. Maz pracuje w
        centrum wiec zanim wroci do domu po mnie to bedzie 17:30 i zostaje nam 30 min
        na dojazd a do praskiego sa spore korki crying
        Na Romera jest 5 spotkan ( pon- czw lub wt-pt) od 18 do 21. Troche dlugo ale
        wole jechac 5 razy niz 10 razy na 1h tak jak to jest w innych szkolach.
        Myslalam tez o Puszczyka, nawet sie tam wstepnie zapisalam ale okazalo sie, ze
        nbie zebrala sie jeszcze grupa i nie wiadomo kiedy sie zbierze. Jestem w 32 tyg
        wiec balam sie dluzej czekac bo moglo byc juz za pozno dla mnie.

bd.lilypie.com/F7XWp2/.png

• kkalina75 Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 08.09.05, 12:08
          Byłam w mojej przychodni na warszawskim Tarchominie. Program już ruszył.
          Dostałam 4 stronicowy wykaz badań, które mi przysługują. Nie ma żadnego
          problemu żeby je wykonać. Badania te w wiekszości pokrywaja się z tymi z NFZ.
          Jednak odkąd weszłam do tego programu NFZ nie pokrywa już kosztów moich wizyt -
          wszystkie pieniądze pochodzą właśnie z tego programu. pani połozna cieszyła się
          że program ruszył, bo prawie wszystkie pieniądze z NFZ szły na badania
          cięzarnych i pozostałe kobiety miałe marne szanse na skierowania. Ciesze się bo
          dostałam od ręki skierowanie do kardiologa, na usg, drugi raz toksoplazmoze.
          Szkoła rodzenia rusza chyba za miesiąc. Dowiedziałam się, że jest sporo wolnych
          miejsc, bo przychodnia dostała kontrakt na ponad 200 cięzarnych czyli dużo
          więcej niż prowadzi. Pytałam dlaczego w gazecie jest napisane, że na ciężarną
          przypada aż 1500 zł - to wg mnie bardzo dużo. Pani powiedziala że w to wliczone
          są wszystkie koszty - lekarz, połozna, prąd, wzierniki, badania ....itd bo NFZ
          już do tego nie dokłada. Na razie przeglądam wykaz przysługujących mi badań i
          program szkoły rodzenia. Najwazniejsze jest to, ze o nic nie trzeba sie prosić.
          Podpisuje chęc przystapienia do programu i robie wszystkie badania po kolei z
          listy. Oby tak dalej.
          • eli8 Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 09.09.05, 11:49
            Witaj,

Mozesz napisac o ktora przychodnie chodzi,na jakiej ulicy?

Pozdrawiam
            Ela
            • bbkk Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 09.09.05, 14:01
              Ja Ci odpowiem smile Na Milenijnej 4 na Białołęce. Cykl to 6 spotkań 2 razy w tyg.
              pon i sr 18:30-20:30. Pierwszy kurs pełen (od 14.09), drugi od 5.10, trzeci od
              26.10, chyba jest też czwarty od 16.11.
    • ryska123 Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 09.09.05, 12:04
      tak, ja tez sie naczytalam o tym programie, wiele szumu o nic przynajmniej w
      placowce do ktorej mam najblizej - Przychodnia na Czumy 1, pieknie to brzmi jak
      sie czyta rzeczywistosc niestety jak zwykle zawodzi na calej linii. Jeden
      ginekolog - chyba z przypadku zatrudniony jako zapchaj dziura, drugi - ponoc
      dobry ale ciagle go nie ma ( podobno ma odejsc). Ten, ktory zostal - sadysta
      (!). Bada jak rzeznik, pierwsze badanie ciezarnej trwalo ok 3 minut, nie
      zalozyl karty ciazy, pytal sie na jakie badania dac skierowanie, po badaniu
      krwawienie, niezadowolony z zycia i pracy. Na koniec stwierdzil, ze wlasciwie
      to nie ma juz limitow na ciezarne i lepiej poszukac gdzie indziej - istna
      rewelacja dla kobiety na poczatku ciazy ! Ja na szczescie bylam u niego tylko
      po recepte ( i chyba byl niezmiernie zadowolony bo wypisal szybciutko i juz,
      nie zawracalam mu d... ) ale siostra mojego meza byla razem ze mna zachecona
      tym wlasne programem chciala tam prowadzic swoja ciaze, bylysmy razem i
      wychodzac byla zdruzgotana postawa lekarza.
      Jedyny plus - swietna pielegniarka, wypyta o wszystko, podpowie lekarzowi co ma
      robic, co gdzie lezy, czego ma uzyc, mialam wrazenie, ze on jest z innej bajki.
      Tak wiec jak widac teoria teoria,program programem a rzeznik (czyt. lekarz) i
      tak swoje
    • ewaq Re: CZEKAJĄ NA CHĘTNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.09.05, 16:36
      Dziewczyny, dziś na Wileńskiej 12 miało być spotkanie organizacyjne w sprawie
      właśnie szkoły rodzenia. Niestety, NIE MA CHĘTNYCH sad(( Co ciekawe, jest to
      dwa kroki od szpitala praskiego, prowadzi to ta sama położna i mówi, że w
      praskim obłożenie całkowite, a tutaj, tj. w Specjalistycznej Przychodni
      Lekarskiej VITAMED (ul. Wilenska 18 tel. 473 79 07) pustki sad((
      Dziewczyny, którym po drodze, dzwońcie tam i umawiajcie się, bo moim zdaniem
      szkoda to zaprzepaścić wink
    • ewaq Re: Program "Zdrowie, mama i ja" w W-wie 13.09.05, 17:39
      up! żeby zainteresowanym nie umknęło! wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka