mgbor 02.09.05, 13:20 czy mógłby ktoś napisać jak wygląda badanie u ginekologa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolinazajac Re: badanie ciążowe 02.09.05, 13:41 Na pierwszej wizycie po tym jak test dał pozytywny wynik lekarka zrobiła mały wywiad (kiedy ostatnia miesiączka itp.), zbadała przez brzuch i nie tylko chyba wielkość macicy albo coś w tym stylu i potwierdziła bardzo wczesną ciążę. Potem dała skierowanie na tysiąc badań, w tym krew, toxo i USG i kazała przyjść za miesiąc. Na najbliższej wizycie pewnie sprawdzi ciśnienie, wagę, to co poprzednio i założy kartę ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
mgbor Re: badanie ciążowe 02.09.05, 13:52 Czy takie badanie wewnątrz jest wykonywane ręką lekarza (wkłada rękę) i czy jest bolesne Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.mama Re: badanie ciążowe 02.09.05, 13:57 ???? to jest zwykłe badanie ginekologiczne - nie wkłada ręki tylko ewentualnie palec byłaś kiedys u ginekologa???? wygląda to tak samo, w ciąży czy bez Odpowiedz Link Zgłoś
mgbor Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:02 nie nie byłam jeszcze u ginekologa,nie miałam jeszcze powodu Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:06 Hm........ to dziwne. Bo nawet jak nie miałam powodu np.ciąża to też chodziłam po to by zrobić np.cytologię raz na rok.I czy ogólnie ginekologicznie jestem zdrowa. Do gina powinno chodzić się raz na rok. Gosi Odpowiedz Link Zgłoś
mgbor Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:08 Chcę pójść ale nie wiem kto jest lepszy lekarz kobieta ginekolog czy mężczyzna,możesz doradzić? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:16 To zależy.Jeśli peszy Ciebie mężczyzna bądź czujesz się skrępowana przy nim to idź do kobiety. Musisz też przygotować sobie takie rzeczy jak:kiedy miałaś pierwszą swoją miesiączkę,jak długie są Twoje cykle i ile trwają,czy są skąpe,mierne czy obfite. Czy roniłaś(poronienie samoistne czy sztuczne)jakie ew.miałaś choroby w dzieciństwie(różyczka,ospa czy przechodziłaś toxoplazmozę-choroba odzwierzęca) Czy miałaś jakieś dolegliwości ginekologiczne np.grzybicę czy inne choroby. Jaką stosowałaś antykoncepcję czy niekiedy od kiedy współżyjesz. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
o_tuska Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:15 każdy kiedyś idzie pierwszy raz opisze Ci jak wygląda normalne badanie - 1)wywiad- lekarz zapyta kiedy miałaś ostatnią miesiączkę (bądź przygotowana na tą odpowiedź) oraz czy współżyłaś,rodziłaś, poroniłaś, czy bierzesz jakieś leki 2)badanie- ulokuje Cie na fotelu i sprawdzi wziernikiem stan pochwy,szyjki macicy, sprawdzi czy nie masz nadrzerki(jśli masz powinien określić jej wielkość), wykona wymaz cytologiczny Następnie palcami (wprowadziwszy je uprzednio do pochwy) sprawdzi położenie macicy, jej wielkość Ostatnim etapem może być badanie usg-dopochwowe. i to wszystko Jeśli nie będziesz się napinać(mięśnie brzucha) to badanie jest niebolesne. Jeśli to Twoja pierwsza wizyta to najlepiej powiedz o tym lekarzowi - może idź do kobiety bedzie Ci łatwiej choć pamiętaj faceci nie traktują swoich pacjntek jak obiektow seksualnych i sa również bardzo mili - czasem bardziej niż panie Jak będziesz miła jeszcze jakieś pytanka to pytaj! kto pyta nie błądzi głowa do góry!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mgbor Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:19 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź,takiej właśnie oczekiwałam.Czy wiesz coś o szczepieniach na różyczkę,trzeba je odnawiać, czy wystarczy jedno na całe życie? Odpowiedz Link Zgłoś
o_tuska Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:22 nie mam pojęcia? al ewydaje mi się że wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:24 To zależu ile masz teraz lat. Bo obowiązkowe szczepienie dziewcząt jest w 13 r.ż i jeśli upłynęło 10 lat od ostatniego szczepienia to można się dla bezpieczeństwa doszczepić raz jeszcz,ale uwaganie możesz być w ciąży. Jeśli chcesz się doszczepić to po szczepieniu musisz odczekać trzy miesiące z ciążą. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
karolinazajac Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:23 Przeciwciała różyczki zostają na zawsze. Dlatego to szczepienie które miałyśmy jeszcze w podstawówce jest bardzo ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
o_tuska Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:23 a jeszcze jedno ile masz lat - tak z ciekawości pytam - chba musiz być młodziutka z takim stanem wiedzy, co ??? Odpowiedz Link Zgłoś
mgbor Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:26 Mam jeszcze pytanie o tarczycę leczoną jodem.Mój mąż jest po dawce jodu na nadczynność tarczycy,wiesz czy ma to wpływ na stan plemników, czy bez obaw mogę zajść w ciążę ,czy dziecko będzie zdrowe? Odpowiedz Link Zgłoś
o_tuska Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:32 nie wiem- proponuje o to zapytać lekarza Jesli dopiero planujesz ciążę to polecam wizytę u lekarza zrobisz wstęne badania, powie Ci czy budowa Twoich narządów rozrodczych jest prawidłowa, powie jak przygotowac się do ewentualnej ciąży warto się przygotowac to skutkuje później a przy okazji będziesz mogła rozwiać swoje wszelkie wątpliwości, bo masz prawo zadawać pytania! a lekarz fachowo na nie odpowie - dużo fajnych info na www.poradnikmedyczny.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ol Re: badanie ciążowe 02.09.05, 16:36 kiedy mial podawany jod? mialam podobna sytuacje. faktycznie przez jakis czas powinien cie unikac i zapytaj lekarza ile masz odczekac przed zajsciem w ciaze. Odpowiedz Link Zgłoś
mgbor Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:31 jaki jest najlepszy wie kna pierwszą wizytę u lekarz gin. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinazajac Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:35 Nie ma chyba najlepszego wieku. Ja byłam pierwszy raz jak miałam 18 lat z powodu bardzo bolesnych miesiączek. Potem jak miałąm 21 lat i chciałam przed ślubem tabletki antykoncepcyjne. No a potem co miesiąc, może dwa po recepty na następne opakowania. Odpowiedz Link Zgłoś
o_tuska Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:36 najlepiej jak rozpoczniesz współżycie- jak się coś niepokojącego dzieje- niezależnie od wieku - są przypadki że i dzieci chodzą jeśli jesteś dziewicą i nic się nie dzieje to 16-18 lat wydaje mi się odpowiednim okresem to są ważne sprawy i warto o nie dbać Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:02 Cz Ty nigdy nie byłaś badana ginekologicznie?Że zadajesz takie pytania Mam nadzieję,że bywałaś u ginekologa? To takie samo badanie ginekologiczne jak zawsze czyli lekarz bada przez pochwę wkładając dwa swoje palce. W ten sposób bada długość szyjki macicy i czy jest brak rozwarcia,stan macicy czyli czy wielkość macicy odpowiada do tygodni ciąży. Badanie nie powinno być bolesne choć nieraz może być lekko nieprzyjemne. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
mgbor Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:06 czy otrzymujesz w gabinecie jakiś fartuch jak się rozbierasz? jak najlepiej iść ubrana aby było wygodnie? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:09 Żadnego fartucha nie dostajesz. Najlepiej jak ubierzesz spódnicę bądź sukienkę(podnosisz po prostu do góry) wtedy nie musisz ściągać spodni. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:19 Niekoniecznie. W gabinecie mojego ginekologa jes osobna lazieneczka- przebieralnia. Sa tam do dyspozycji pacjentek specjalne jednorazowe zielone fartuszki i ochraniacze na stopy, zeby nie latac po gabinecie z gola pupa i na bosaka. Kiedy siada sie na fotel, fartuszek sie rozchyla, a lekarz bada. Niestety, chyba nie wszedzie sa takie warunki. Czasami trzeba sie rozebrac w obecnosci lekarza. Najwygodniejsza bylaby wowczas luzna spodnica. A jesli chodzi o wybor miedzy mezczyzna a kobieta ginekologiem, to chyba nie jest to az tak istotne. Przeciez to lekarz. Wedlug moich doswiadczen i odczuc zdecydowanie bardziej delikatni sa mezczyzni. Ale, jak juz wspomnialam to tylko moja prywatna opinia. Pozdrawiam niedoswiadczona ginekologicznie Odpowiedz Link Zgłoś
malgolkab Re: badanie ciążowe 02.09.05, 15:41 przepraszam za pytanie, ale poczatkowo myslalam, ze masz 15 lat. jestes mezatka i nigdy nie bylas u ginekologa?? to idz jak najszybciej, nie wszystkie schorzenia daja objawy Odpowiedz Link Zgłoś