Dodaj do ulubionych

badanie ciążowe

02.09.05, 13:20
czy mógłby ktoś napisać jak wygląda badanie u ginekologa.
Obserwuj wątek
    • karolinazajac Re: badanie ciążowe 02.09.05, 13:41
      Na pierwszej wizycie po tym jak test dał pozytywny wynik lekarka zrobiła mały
      wywiad (kiedy ostatnia miesiączka itp.), zbadała przez brzuch i nie tylko chyba
      wielkość macicy albo coś w tym stylu i potwierdziła bardzo wczesną ciążę. Potem
      dała skierowanie na tysiąc badań, w tym krew, toxo i USG i kazała przyjść za
      miesiąc. Na najbliższej wizycie pewnie sprawdzi ciśnienie, wagę, to co
      poprzednio i założy kartę ciąży.
      • mgbor Re: badanie ciążowe 02.09.05, 13:52
        Czy takie badanie wewnątrz jest wykonywane ręką lekarza (wkłada rękę) i czy
        jest bolesne
        • ewa.mama Re: badanie ciążowe 02.09.05, 13:57
          ????
          to jest zwykłe badanie ginekologiczne - nie wkłada ręki tylko ewentualnie palec
          byłaś kiedys u ginekologa???? wygląda to tak samo, w ciąży czy bez
          • mgbor Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:02
            nie nie byłam jeszcze u ginekologa,nie miałam jeszcze powodu
            • malgosiek2 Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:06
              Hm........ to dziwne.
              Bo nawet jak nie miałam powodu np.ciąża to też chodziłam po to by zrobić
              np.cytologię raz na rok.I czy ogólnie ginekologicznie jestem zdrowa.
              Do gina powinno chodzić się raz na rok.
              Gosi
              • mgbor Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:08
                Chcę pójść ale nie wiem kto jest lepszy lekarz kobieta ginekolog czy
                mężczyzna,możesz doradzić?
                • malgosiek2 Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:16
                  To zależy.Jeśli peszy Ciebie mężczyzna bądź czujesz się skrępowana przy nim to
                  idź do kobiety.
                  Musisz też przygotować sobie takie rzeczy jak:kiedy miałaś pierwszą swoją
                  miesiączkę,jak długie są Twoje cykle i ile trwają,czy są skąpe,mierne czy
                  obfite.
                  Czy roniłaś(poronienie samoistne czy sztuczne)jakie ew.miałaś choroby w
                  dzieciństwie(różyczka,ospa czy przechodziłaś toxoplazmozę-choroba odzwierzęca)
                  Czy miałaś jakieś dolegliwości ginekologiczne np.grzybicę czy inne choroby.
                  Jaką stosowałaś antykoncepcję czy niekiedy od kiedy współżyjesz.
                  Gosia
            • o_tuska Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:15
              każdy kiedyś idzie pierwszy raz
              opisze Ci jak wygląda normalne badanie -
              1)wywiad- lekarz zapyta kiedy miałaś ostatnią miesiączkę (bądź przygotowana na
              tą odpowiedź) oraz czy współżyłaś,rodziłaś, poroniłaś, czy bierzesz jakieś leki
              2)badanie- ulokuje Cie na fotelu i sprawdzi wziernikiem stan pochwy,szyjki
              macicy, sprawdzi czy nie masz nadrzerki(jśli masz powinien określić jej
              wielkość), wykona wymaz cytologiczny
              Następnie palcami (wprowadziwszy je uprzednio do pochwy) sprawdzi położenie
              macicy, jej wielkość
              Ostatnim etapem może być badanie usg-dopochwowe.
              i to wszystko
              Jeśli nie będziesz się napinać(mięśnie brzucha) to badanie jest niebolesne.
              Jeśli to Twoja pierwsza wizyta to najlepiej powiedz o tym lekarzowi - może idź
              do kobiety bedzie Ci łatwiej choć pamiętaj faceci nie traktują swoich pacjntek
              jak obiektow seksualnych i sa również bardzo mili - czasem bardziej niż panie
              Jak będziesz miła jeszcze jakieś pytanka to pytaj!
              kto pyta nie błądzi
              głowa do góry!!!!
              • mgbor Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:19
                Dzięki za wyczerpującą odpowiedź,takiej właśnie oczekiwałam.Czy wiesz coś o
                szczepieniach na różyczkę,trzeba je odnawiać, czy wystarczy jedno na całe życie?
                • o_tuska Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:22
                  nie mam pojęcia? al ewydaje mi się że wystarczy
                  • malgosiek2 Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:24
                    To zależu ile masz teraz lat.
                    Bo obowiązkowe szczepienie dziewcząt jest w 13 r.ż i jeśli upłynęło 10 lat od
                    ostatniego szczepienia to można się dla bezpieczeństwa doszczepić raz
                    jeszcz,ale uwaganie możesz być w ciąży.
                    Jeśli chcesz się doszczepić to po szczepieniu musisz odczekać trzy miesiące z
                    ciążą.
                    Gosia
                • karolinazajac Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:23
                  Przeciwciała różyczki zostają na zawsze. Dlatego to szczepienie które miałyśmy
                  jeszcze w podstawówce jest bardzo ważne.
                • o_tuska Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:23
                  a jeszcze jedno ile masz lat - tak z ciekawości pytam - chba musiz być
                  młodziutka z takim stanem wiedzy, co ???
                  • mgbor Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:26
                    Mam jeszcze pytanie o tarczycę leczoną jodem.Mój mąż jest po dawce jodu na
                    nadczynność tarczycy,wiesz czy ma to wpływ na stan plemników, czy bez obaw mogę
                    zajść w ciążę ,czy dziecko będzie zdrowe?
                    • o_tuska Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:32
                      nie wiem- proponuje o to zapytać lekarza
                      Jesli dopiero planujesz ciążę to polecam wizytę u lekarza
                      zrobisz wstęne badania, powie Ci czy budowa Twoich narządów rozrodczych jest
                      prawidłowa, powie jak przygotowac się do ewentualnej ciąży
                      warto się przygotowac to skutkuje później a przy okazji będziesz mogła rozwiać
                      swoje wszelkie wątpliwości, bo masz prawo zadawać pytania!
                      a lekarz fachowo na nie odpowie -
                      dużo fajnych info na www.poradnikmedyczny.pl
                    • ol Re: badanie ciążowe 02.09.05, 16:36
                      kiedy mial podawany jod? mialam podobna sytuacje. faktycznie przez jakis czas
                      powinien cie unikac i zapytaj lekarza ile masz odczekac przed zajsciem w ciaze.
                  • mgbor Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:31
                    jaki jest najlepszy wie kna pierwszą wizytę u lekarz gin.
                    • karolinazajac Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:35
                      Nie ma chyba najlepszego wieku. Ja byłam pierwszy raz jak miałam 18 lat z
                      powodu bardzo bolesnych miesiączek. Potem jak miałąm 21 lat i chciałam przed
                      ślubem tabletki antykoncepcyjne. No a potem co miesiąc, może dwa po recepty na
                      następne opakowania.
                    • o_tuska Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:36
                      najlepiej jak rozpoczniesz współżycie-
                      jak się coś niepokojącego dzieje- niezależnie od wieku - są przypadki że i
                      dzieci chodzą
                      jeśli jesteś dziewicą i nic się nie dzieje to 16-18 lat wydaje mi się
                      odpowiednim okresem
                      to są ważne sprawy i warto o nie dbać
        • malgosiek2 Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:02
          Cz Ty nigdy nie byłaś badana ginekologicznie?Że zadajesz takie pytania
          Mam nadzieję,że bywałaś u ginekologa?
          To takie samo badanie ginekologiczne jak zawsze czyli lekarz bada przez pochwę
          wkładając dwa swoje palce.
          W ten sposób bada długość szyjki macicy i czy jest brak rozwarcia,stan macicy
          czyli czy wielkość macicy odpowiada do tygodni ciąży.
          Badanie nie powinno być bolesne choć nieraz może być lekko nieprzyjemne.
          Gosia
          • mgbor Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:06
            czy otrzymujesz w gabinecie jakiś fartuch jak się rozbierasz? jak najlepiej iść
            ubrana aby było wygodnie?
            • malgosiek2 Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:09
              Żadnego fartucha nie dostajesz.
              Najlepiej jak ubierzesz spódnicę bądź sukienkę(podnosisz po prostu do góry)
              wtedy nie musisz ściągać spodni.
              Gosia
              • bonnie75 Re: badanie ciążowe 02.09.05, 14:19
                Niekoniecznie. W gabinecie mojego ginekologa jes osobna lazieneczka-
                przebieralnia. Sa tam do dyspozycji pacjentek specjalne jednorazowe zielone
                fartuszki i ochraniacze na stopy, zeby nie latac po gabinecie z gola pupa i na
                bosaka. Kiedy siada sie na fotel, fartuszek sie rozchyla, a lekarz bada.
                Niestety, chyba nie wszedzie sa takie warunki. Czasami trzeba sie rozebrac w
                obecnosci lekarza. Najwygodniejsza bylaby wowczas luzna spodnica.
                A jesli chodzi o wybor miedzy mezczyzna a kobieta ginekologiem, to chyba nie
                jest to az tak istotne. Przeciez to lekarz. Wedlug moich doswiadczen i odczuc
                zdecydowanie bardziej delikatni sa mezczyzni. Ale, jak juz wspomnialam to tylko
                moja prywatna opinia.
                Pozdrawiam niedoswiadczona ginekologicznie smile
                • malgolkab Re: badanie ciążowe 02.09.05, 15:41
                  przepraszam za pytanie, ale poczatkowo myslalam, ze masz 15 lat. jestes mezatka
                  i nigdy nie bylas u ginekologa?? to idz jak najszybciej, nie wszystkie
                  schorzenia daja objawy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka