milkaa111 05.09.05, 18:26 Słyszałam,ze w czasioe ciąży łatwo złapać zapalenie pochwy. Mnie właśnie chyba coś takiego dopadło.. Czy któraś z was też to przechodziła? czym to się leczy? Pomóżcie, bo sytuacja nie jest komfortowa. Czy to ma jakiś wpływ na dzidzię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misia_7 Re: Zapalenie pochwy w ciąży 05.09.05, 19:57 chodzi Ci o infekcję grzybiczą? Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: Zapalenie pochwy w ciąży 05.09.05, 20:02 no właśnie, bo jeżeli tak to w ciąży grzybica trafia się bardzo często. Ginekolog przepisze Ci takie leki, które nie zaszkodzą dzidzi. Nie ma się czym martwić. Pozdrawiam ----- tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;0;126/st/20050930/dt/6/k/479a/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
milkaa111 Re: Zapalenie pochwy w ciąży 05.09.05, 20:04 Uff...Dzięki za pocieszenie. w takim razie chyba muszę się udać do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
milkaa111 Re: Zapalenie pochwy w ciąży 05.09.05, 20:02 Właściwie sama nie wiem co to jest - zielonkawe upławy i swędzenie...Miałaś to? Czy to mija samo? Starałam się bardzo uważać na higienę intymną, a do mycia używam laktacyd. Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: Zapalenie pochwy w ciąży 05.09.05, 20:06 zielonkawych upławów nie miałam, ale swędzenie owszem Ja też myje się płynem do higieny intymnej, mam swój ręcznik a grzybica mnie dopadła już 3 razy!!! Milkaa111 idź do ginekologa jak najszybciej, przepisze Ci leki i wszystko będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: Zapalenie pochwy w ciąży 05.09.05, 20:09 a powiedz mi jeszcze w którym jesteś tyg.? Odpowiedz Link Zgłoś
milkaa111 Re: Zapalenie pochwy w ciąży 05.09.05, 20:52 Dzięki kuncwotku - naprawdę mi pomogłaś. Jestem w 6 tygodniu i również bardzo dbam o higienę...No cóż tylko boję się o te upławy. Nigdy przd ciążą takich nie miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa Re: Zapalenie pochwy w ciąży 05.09.05, 20:57 upławy w ciąży są całkowicie normalne(no chyba,że je "czuć" bo to może wskazywać na infekcję) przy każdym podejrzeniu infekcji nalży iść do lekarza-tylko badanie wykonane przez niego może potwierdzić co to no i tylko lekarz może zalecić ci odpowiednie leki... infekcje w ciazy nie są groźne jeśli są leczone więc szybko do lekarza sama się niedawno jednej takiej paskudy pozbyłam Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: Zapalenie pochwy w ciąży 05.09.05, 20:57 próbowałam znaleźć od czego są zielone upławy i niestety nie znalazłam Biegnij jutro do lekarza, bo nie leczenie infekcji jest o wiele gorsze niż stosowanie globulek. Napisz mi jutro jak możesz jakie Ci przepisał leki Pozdrawiam buziaki dla Was ) ---- tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;0;126/st/20050930/dt/6/k/479a/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia801 Re: Zapalenie pochwy w ciąży 05.09.05, 20:57 Skoro zielonkawe,to raczej nie grzybica.Grzybica to białe i serowate.Lekarz na pewno zaradzi Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa Re: Zapalenie pochwy w ciąży 05.09.05, 20:58 tylko pamiętaj,że białe też twarzysza ciąży więc lepiej idź do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
misia_7 Re: Zapalenie pochwy w ciąży 05.09.05, 21:07 ja właśnie się leczę. muszę aplikować sobie tabletki - Nystatynę dopochwowo, i jeszcze smarować na zewnątrz Clotrimazolem. Nie wiem czy mi to pomogło, bo już kończę kurację , a nie jestem pewna co do efektow Odpowiedz Link Zgłoś
milkaa111 Re: Zapalenie pochwy w ciąży 05.09.05, 21:25 Dziewczyny dzięki za wsparcie! Jutro dzwonię do mojego lekarza - rzeczywiście lepiej iść niż zwlekać. Ja po prostu słyszałam, że to częste, a nie chcoałam z każdą błahostką latać do lekarza. Mam 30 lat i to moja pierwsza ciąża, więc nie chciałam zeby pomyślał, że jestem aż tak bardzo przewraźliwiona. Dziękuję i buziaki dla Kuncwołka - jutro na pewno napiszę co i jak. psychicznie już mi zdecydowanie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: Zapalenie pochwy w ciąży 05.09.05, 22:11 misia_7 napisała: > ja właśnie się leczę. muszę aplikować sobie tabletki - Nystatynę dopochwowo, > > i jeszcze smarować na zewnątrz Clotrimazolem. Nie wiem czy mi to pomogło, bo > już kończę kurację , a nie jestem pewna co do efektow Powiem Ci, że mi Nystatyna też nie pomogła! Zastanawiam się tylko dlaczego lekarz kazał Ci smarować się Clotrimazolem - podobno w 1 trym. nie powinno się smarować, ale skoro ginekolog Ci przepisał to wie lepiej. Ja mam tylko inf. z ulotki, ale oni zawsze tak piszą. W zwalczeniu infekcji pomogły mi globułki Gyno Pevrylon ( czy coś takiego - już nie pamiętam dokładnej nazwy . Są drogie ( ok. 50-60 zł ) ale naprawdę skuteczne - przynajmniej mi i mojej siostrze pomogły Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
majeczka262 Re: Zapalenie pochwy w ciąży 06.09.05, 09:30 Ja mam niedoleczoną nadżerkę,miałam ją domrozić we wrześniu,ale jestem już w 11 tygodniu.Tęż używam płynu do higieny intymnej,ale mam nawracające stany zapalne,żółte upławy i swędzenia.Gin kazał mi się podmywać roztworem nadmanganianu potasu 1 tabl na szklanke przegotowanaej wody(ok.4 zl za 30 tabl) i wykupić laktovaginal,który można stosować bezpiecznia przez całą ciąże,a ostatnio mi przepisał Gyno femidazol(0d 2 trymestru ciąży,ale już zaczęłam stosować i jest duża poprawa(za 2 opakowania=30 tabl.dopochwowych 8 zl) Przez tą nadżerkę miałam upławy w 2 poprzednich ciążach,ale i tak kobieta w ciązy jest czesciej narazona na stany zapalne.Glowa do gory.Pozdrawiam. Maja mama 7 letniego Marka, 4,5 letniej Angeliki, mam termin na 27 marca Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: Zapalenie pochwy w ciąży 06.09.05, 09:39 Zerknijcie do tego wątku - co prawda dotyczy infekcji dróg moczowych, ale te dwie rzeczy w ciąży często się ze sobą wiążą. Infelcje pochwy itp niekoniecznie muszą być spowodowane grzybicą, mogą również bakteriami, a wtedy Clotrimazolum i inne takie nie pomogą. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10669&w=27791286 Odpowiedz Link Zgłoś
milkaa111 Re: Zapalenie pochwy w ciąży 06.09.05, 17:15 cześć dziewczyny. Dzwoniłam dziś do mojego gina i kazał mi smarować kremem Pimafucin. Na ulotce jest napisane, że można go stosować w czasie ciąży. Jak nie pomoże mam brać Nystatynę, ale po tym co napisałyście, że mało co pomaga - chyba nie będę jej stosować. Pozdrowienia dla wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa Re: Zapalenie pochwy w ciąży 06.09.05, 17:21 jak to? przepisała cileki bez badania??? ło matko.... Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: Zapalenie pochwy w ciąży 06.09.05, 18:24 no właśnie!!! Ale Nystatyna to chyba jest na receptę. A tak poza tym to dlaczego u Niej nie byłaś??? Sorki, że się tak pytam, ale niepokoję się o Ciebie!!! Zielone upławy to nie zabawa!Idź koniecznie i niech Cię przebada. Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: Zapalenie pochwy w ciąży 06.09.05, 18:25 a poza tym samo smarowanie napewno Ci nie pomoże!!!Musisz mieć jakieś globułki!!!Koniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
milkaa111 Re: Zapalenie pochwy w ciąży 06.09.05, 18:31 Chodzę do lekarza prywatnie. Dziś dzwoniłam do niego i powiedziałam jakie mam objawy. Wizytę mam dopiero na 23 września. Powiedział zebym wykupiła te lekarstwa, że to często się zdarza w ciąży. fakt - jedno i drugie jest na receptę. W aptece poprosiłam o lekarstwa i powiedziałam,ze receptę donoiosę pod koniec września. Nie robili mi większych trudności. Lekarz, do którego chodzę, cieszy się dobrą opinią, wręcz zalicza się do tych najlepszych. Nawet na forum wiele razy był polecany. Nie wiem już co o tym myślec... Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: Zapalenie pochwy w ciąży 06.09.05, 20:32 powiem Ci milkaa, że bardzo mnie zdziwiło to, że dali Ci leki w aptece bez żadnego problemu. Z tego co jest napisane na ulotce to Nystatyna jest antybiotykiem przeciwgrzybicznym, a Ty nie masz grzybicy - tak mi się wydaje, bo masz zielone upławy a nie białe, serowate. I jeszcze coś - skoro chodzisz do prywatnego lekarza to chyba powinnaś iść wtedy jak coś się dzieje - przecież płacisz to wymagasz!Jeżeli jednak nie możesz iść to aplikuj tą Nystatynę i smaruj się kilka razy dziennie maścią, może jednak się wyleczysz. ----- tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;0;126/st/20050930/dt/6/k/479a/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek1980 Re: Zapalenie pochwy w ciąży 07.09.05, 10:21 Lekarzom sie poprostu nie chce myslec i przepisuja to co zawsze (maja doswiadczenie ze w 90% to zadziala). Jest duza szansa ze jestes w tych 90% i Nystatyna Ci pomoze. Ja bym Ci radzila zrobic wymaz z pochwy - posiew, kosztuje to jakos 35-45 zl, jak Ci cos wychoduja bedziesz wiedziala czym leczyc. Tylko zeby lekarz sie nie obrazil to zadzwon i zapytaj ze zeby sie upewnic co sie dzieje chcesz zrobic posiew. A jak dostaniesz wyniki (czeka sie do 7 dni) to znowu zadzwonisz i przeczytasz mu co Ci tam wychodowali. Odpowiedz Link Zgłoś
tusia.ms Re: Zapalenie pochwy w ciąży 07.09.05, 00:14 mnie także nie pomogła nestatyna. teraz biorę clotrimazolum ale w globulkach do pochwowo i dodatkowo lekarz kazał się smarować tym samym (tylko oczywiście w kremie) mojemu mężowi. na razie jestem zadowolona z efektów, zobaczymy jak będzie dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: Zapalenie pochwy w ciąży 07.09.05, 05:22 Sprawa jest prosta: - wizyta u lekarza - posiew z pochwy i kanału szyjki + antybiogram - branie antybiotyków, na które wrażliwe są bakterie. Sorry, ale ja bym zielonych upławów nie bagatelizowała - i zmieniłabym lekarza, skoro bez badania i bez posiewu zapisuje leki przecigrzybiczne... U mnie nie było żadnych objawów, a w posiewie wyszły mi dwie bakterie! Odpowiedz Link Zgłoś
milkaa111 Re: Zapalenie pochwy w ciąży 07.09.05, 16:55 ale cz w ogóle można brać takie antybiotyki w pierwszym trymestrze? Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: Zapalenie pochwy w ciąży 07.09.05, 17:27 Można. Nie doustne, ale np. ręcznie robione globulki z antybiotykiem. Ja miałam takie z amoksycyliną w 8 tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
milkaa111 Re: Zapalenie pochwy w ciąży 07.09.05, 22:00 Cześć dziewczyny! Byłam dziś u mojego gina. Przepisał mi globulki i maść. Już nie tą nastatynę o której pisałyście. A posoiew mam zrobić później. Więc wszystko jest już pod kontrolą. Dzięki za wsparcie i buziaczki. PS. I tak się matrtwię, bo to pierwszy trymestr... Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: Zapalenie pochwy w ciąży 07.09.05, 22:08 no w końcu!!! Już się martwiłam! A powiedz co to w końcu za infekcja? I jakie Ci przepisał globułki? Ja też jutro jadę do ginekologa, bo chyba grzybica znowu mnie dopadła Wyobraźcie sobie, że najpierw w szpitalu przepisali mi Nystatynę, a później kazali zrobić posiew. Co z tego wynikło? Że Nystatyna nie działa na takie drobnoustroje jakie ja mam!!!( wydałam jeszcze kupe kasy i się nie wyleczyłam !!! ) Odpowiedz Link Zgłoś
milkaa111 Re: Zapalenie pochwy w ciąży 07.09.05, 22:25 Lek nazywa się Pimafucin. W opakowaniu są 3 globulki, które aplikuje się codziennie wieczorem. Potem tydzień porzerwy - jeśli objawy nie miną to trzeba użyć następne opakowanie. Przez cały czas kazał mi stosować Pimafucin krem. Na ulotce jest napisane, że można używać w ciąży i nie uczula. U mnie najprawdopodbniej jest to typowa 'ciążowa" infekcja grzybiczna. Z tego co mówił lekarz ten lek jest bardzo skuteczny i pomaga na różne "grzybki". badania na posiew powiedział ze będę robić dopiero około 14 tygodnia. I masz rację - ta nastatyna jest dość kiepska i w wielu wypadkach nie pomaga. Dziś biorę pierwszą globulkę, więc jutro napiszę czy upławy i swędzenie się zmniejszyło. Mam nadzieję, że drugiego opakowania nie będę musiała używać. J Ps. A co to za bakteria na razie nie wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: Zapalenie pochwy w ciąży 07.09.05, 23:27 mam nadzieję, że się wyleczysz Zastanawiam się po co lekarze przepisują tą Nystatynę jak ona nie działa!!! mi nie pomogła ani razu !!! Pozdrawiam i buziaki ----- tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;0;126/st/20050930/dt/6/k/479a/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
milkaa111 Re: Zapalenie pochwy w ciąży 08.09.05, 16:38 Hej! A więc muszę wam powiedzieć, że zadziałało!!!! Po pierwsze mniejsze upławy, a po drugie Zmniejszył się świąd, który nie dawał mi spokoju. W pracy nie mogłam wysiedzieć na miejscu. teraz czuję ulgę, bo dziś juz tak cholernie nie swędzi. To dopiero jedna globulka. Dziś na noc biorę drugą, więc jestem dobrej myśli. Polecam Pimafukort czopki i krem. W dodatku na ulotce pisze, że można stosować w ciąży. Już mi lepiej . A co u Ciebie Kuncwotku? Co zapisał Ci lekarz? Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: Zapalenie pochwy w ciąży 08.09.05, 22:22 witam witam byłam u lekarza i przepisał mi Ster... - nie moge rozczytać. Jeszcze nie wykupiła, bo nie było w aptece Jutro z samego rana biegnę znowu do apteki. Mój ginekolog powiedział, że można te globułki brać w ciąży, ale jeżeli było by coś nie tak to mam odstawić!!! Dziwne co? Skoro można to co ma być nie tak??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
milkaa111 Re: Zapalenie pochwy w ciąży 08.09.05, 23:36 Napisz w takim razie jak się po nich czujesz i czy pomagają. Buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: Zapalenie pochwy w ciąży 10.09.05, 13:07 Hej ten lek to Sterovag. Jak narazie wszystko jest ok, ale zobaczymy efekty dopiero po zakończeniu leczenia Można go stosować u ciężarnych. Plus to taki, że są nie drogie ok 10 zł za 6 sztuk i łatwo się aplikują - nie to co Nystatyna!! Pozdrawaim buziaki ----- tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;0;126/st/20050930/dt/6/k/479a/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
zanetastocka Re: Zapalenie pochwy w ciąży 10.09.05, 13:12 Ja właśnie przechodzę infekcję grzybiczną Dostałam Clotrimazolum 500, mam brać tylko przez 2 dni, bo nie jest jeszcze tak źle. Ale w 1 ciąży chyba z 5 razy się na to cholerstwo leczyłam z racji jeżdżenia na uczelnię i korzystania z tamtejszych ubikacji Odpowiedz Link Zgłoś
misia_7 do Kuncwotek 10.09.05, 23:35 ja tez się zdziwiłam , ze mam stosować Clotrimazolum i bałam sie , ale stosowałam. Po Nystatynie jest mi chyba jeszcze gorzej, nie wiem czy to możliwe? Mam kontrolę na początku przyszłego tygodnia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: zapalenie pochwy 12.09.05, 13:14 Misio powiem Ci szczerze, że z kolei ten Sterovag nie pomaga Stpsuje już go 4 dni i nic!!! Kto zna jakiś dobry środek na infekcję??? Misia_7 napisz jak tam po kontroli. Milkaa a jak u Ciebie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś