Dodaj do ulubionych

Pielucha tetrowa

13.09.05, 16:02
Przyzwyczailam sie do mysli o uzywaniu pampersow, kazdy w okol mnie ich
uzywa, ale dzisiaj rozmawialam z jedna doswaidoczona mama i powiedziala, ze
przez pampersy dziewczynkom zle rozwijaja sie bioderka (nogi sa za blsiko
siebie) i ze poniewaz dziecko nie odcuzwa dyskomofortu to duzo dluzej uczy
sie korzytsania z nocnika niz "tetrowe dzieci". Nie mowiac o tym, ze pampersy
to jednak bb duzo chemii blisko ciala takiego maluszka. No i teraz sie nad
tym zastanawiam. Duzo znjaomych dizewczynke nosi rozpurki bo zle sie
rozwijaja bioderka, dzieci dlugo korzytsaja z pieluch itd, ale z drugiej
strony te tetrowe wymagaja tyle pracy... Zastanawiam sie nad kompromosem: w
dzien tetra, w nocy pampers.
Obserwuj wątek
    • kasiadove Re: Pielucha tetrowa 13.09.05, 16:07
      Mi to sie jakoś nie widzi. Po pierwsze co ma do tego płeć? Po drugie jedna
      pielucha tetrowa wydaje mi się "chudsza" niż pampers. Słyszałam o ewentualnym
      zakładaniu tetry na pampersa - żeby było szerzej i ewentualnie ku temu się
      skłaniam.
      Ps. Kupiłam 20 tetrowych piluch - bo zawsze się przydadzą, po prasowaniu miałam
      dość.
      • mokopi Re: Pielucha tetrowa 13.09.05, 16:11
        Ja tak robiłam tzn zakładałam tetrę na pampers i mała nie ma problemu z bioderkami. Na chemię nie ma co zwracać uwagę, bo kosmetyki to też chemia, tak jak proszki do prania, chusteczki do wycierania, nawet woda do kąpania nie jest idealnie czysta.
    • kokons Re: Pielucha tetrowa 13.09.05, 16:07
      No chyba, zeby sie wykonczyc!
    • budzik11 Re: Pielucha tetrowa 13.09.05, 16:10
      Po piersze - dlaczego tylko dziewczynkom deformują się biorda? Chłopcy mają
      przecież takie same biodra i takie same piluszki?
      Po drugie - to moim zdaniem jest kwestia sposobu wiązania (wiąże się dwie
      piluszki tetrowe, jedną - w trójkąt, drugą w prostokąt). Przecież my wszyscy
      wychowaliśmy sie na tetrze a kto nosił jakieś rozpórki?
    • mala.ela Re: Pielucha tetrowa 13.09.05, 16:12
      ja juz wymyśliłam: pampresy nie cały czas (głównie ze względów finansowych,
      tetra jest jednak tańsza...), na pewno na noc. Aż do momentu gdy dziecko bedzie
      w stanie "zajarzyc" co to siusianie i że po posikaniu się ma mokro w pieluszce.
      Do takiego pojmowania sprawy tetra jest chyba niezbędna.

Proponuję nie przesadzac też z pampersami z innego względu: sama byłam
      świadkiem takiej sceny: mój kuzyn, skończone 2 latka, bawi sie na golasa w
      basenie i nagle wielki płacz, lament i rozpacz. Biegnie do mamy i krzyczy: mamo
      co mi się dzieje???!! A tam z siusiaka siuśki sobie lecą... Moja
      ciocia "trochę" leinwa jest i nigdy nie uczyła go sikania do nocnika, zawsze
      zakładała pampersy bo tak jej wygodniej było.
      • mrowka75 Re: Pielucha tetrowa 14.09.05, 10:18
        czy aby tetra jest tansza???
        robilismy z mężem przy synku porównanie.
        przy kosztach tetry nalezy uwzględnić:
        - koszt zakupienia pieluchy (jednorazowy)
        - koszt zużytej do prania wody (codziennie)
        - koszt podgrzania tej wody do 90 stopni - tzw. pranie z gotowaniem(a tak
        naprawdę pieluchy powinno sie klasycznie gotować - 90 stopni z pralki
        automatycznej to niestety za mało na wysterylizowanie pieluchy) - codziennie
        - koszt proszku do prania - dziecięce proszki nie sa tanie
        - koszt prasowania
        - koszty własne (zmęczenie, dodatkowe zajęcie)
        - po jakims czasie trzeba wymienić pieluchy, bo używanie (gotowanie, pranie)
        wpływa na jej wygląd i jakość

Próbowalismy tetry z mężem przy synku i bardzo szybko zrezygnowalismy.
        Więc szeroko pieluchowalismy, wg zaleceń lekarza do 3 mż, używając pieluchy
        tetrowej i flanelowej na pampersa w zasadzie robiliśmy to tylko w ciągu dnia,
        bo dzieciakowi naszemu nie było za fajnie w tym szerokim pieluchowaniu - było
        gorąco bardzo i odparzała mu się pupa.
    • amwaw Re: Pielucha tetrowa 13.09.05, 16:13
      Rozmawiałam z pediatrą- nie ma żadnej różnicy w stosowaniu tetry i pamperów pod
      kątem bioderek. Nawet,nawet.. jeżeli trzeba dziecko "szeroko pieluchować" to na
      pampersa kładzie się tetre i jest to samo co przy 2 tetrach. Koleżanka chciała
      faktycznie Cię chyba zamęczyć, a nie doradzić.
      Ja chce rozpocząć z tetrą( ale a. z innych powodów b.mam pralko-suszarkę) i
      dość dokładnie starałam się dowiedzieć o różnice w stosowaniu jednych i drugich-
      jeżeli chodzi o bioderka nie ma żadnej.
      Pozdrawiam
      • majan2 Re: Pielucha tetrowa 13.09.05, 16:15
        A inne względy? Bo mi sie tak wydaje, ze cos tak sztucznego tuz przy tak
        delikatnym cialku to chyba nie jest takie dobre.
        • amwaw Re: Pielucha tetrowa 13.09.05, 16:25

-Niektóre dzieci są uczulone na zawarte w pampersach granulki, a wiadomo, że po
          tym jak dziecko uczuli się na 1 rzecz uczula się na kolejne, poza tym ta
          reakcja przypomina zapalenie skóry i bywa mylone.
          -Pieluszki tetrowe są delikatniejsze, łatwiej skóra ziarnicuje.
          -Nauka sikania( pampery przedłużają ten okres)

W sumie tetra ma 2 wady: częstość wymiany, pracochłonność.
          Mam pralko-suszarkę więc nie powinno być źle.
          Od razu zastrzegam, że na wyjazdy, wyjścia itp planuje pampersy.
          Pozdrawiam
    • kasiadove Re: Pielucha tetrowa 13.09.05, 16:16
      Oj bez przesady...
      • bomba001 Re: Pielucha tetrowa 13.09.05, 16:26
        a zastanów się, czy mocz, b. naturalny, blisko delikatnego cialka to dobrze.
        jakoś dzieci maja teraz dużo mniej problemnów ze skórą niż miały. o cenie nie
        wiem, wydaje mi się że pranie suszenie + prasowanie tanie nie są + bardzo
        nieekologiczne. zależy tez jak wyceniasz swój czas, bo ja wolę ten czas spędzic
        na zabawie z dzieckiem, rozmowie z mężem czy czytaniu gazety.
        jeżeli chodzi o bioderka: dziweczynki ponoć częściej wymagają korekcji, z
        tym ,ze tylko w polsce robi sie to profilaktycznie za pomoca pieluch, na świcie
        sie juz od tego dawno odezło. kładzie sie dziecko odpowiednio często na
        brzuchu, żeby sie panewki odpowoiednio kształtowały. a jeżeli wada istnieje, to
        żadne tam pieluchy, tylko absolutnie od razu poduszka lub rozwórka. ale
        niestety, nasi pediatrzy są poi prostu zakochani wtym pieluchowaniu.
        jeżeli chodzi o sikanie: owszem dzieci ponoc uczą się dużo później, ale co to
        za różnica. po prostu nie kładzie się juz takiego nacisku na sparawy związane z
        wypróżnianiem, bo to dla dziecka wcale tak nie dobrze. ale na prawdę jest to
        sprawa odległa, jak będziesz chciała dziecko uczyć, to możesz przejścna tetrę.
        pozdr,
        • amwaw Re: Pielucha tetrowa 13.09.05, 16:28
          W Polsce też już nie robi się tego profilaktycznie- od szerokiego pieluchowania
          już się odeszło. Niektórzy jeszcze tak robią ale nie jest to zgodne z tym co
          mółwią pediatrzy tylko "bo ciocia mówiła", chyba, że pediatra jest bardzo
          starej daty.
          Pozdrawiam
          • bomba001 Re: Pielucha tetrowa 13.09.05, 16:34
            amwaw napisała:

> W Polsce też już nie robi się tego profilaktycznie- od szerokiego
            pieluchowania
            >
            > już się odeszło. Niektórzy jeszcze tak robią ale nie jest to zgodne z tym co
            > mółwią pediatrzy tylko "bo ciocia mówiła", chyba, że pediatra jest bardzo
            > starej daty. \
            czyli większośćsad((
            Przynajmniej tak mi sie wydawało przy pierwszym dziecku, włączjąc w to nawet 1
            ortopedę....

• luna333 Re: Pielucha tetrowa 13.09.05, 16:35
            szerokie pieluchowanie robi się jak zaleci ortopeda - dzieciaczki mają
            obowiązkową wizytę między 6 a 8 tygodniem życia - lekarz ogląda bioderka i
            wtedy zaleca albo nie leczenie. Co do tego że dziecko nie wie że nasikało w
            pampersa- no cóż - mój mały siknie w pieluszkę i wyje więc nie ma problemu
            (chwilowo używam Huggies - wydają się cieniutkie i przewiewne - natomiast
            biedronkowe Dada faktycznie były grube i małemu się dupka odparzała)- co do
            tetry to nie wyobrażam sobie - kiedy wreszcie mały uśnie na chwilkę to mam czas
            usiąść do kompa, albo coś zjeść albo się umyć a tak musiałabym stać i prasować -
            bo bez prasowania strasznie sztywne i nieprzyjemne te pieluchy tetrowe.
    • nitka111 Re: Pielucha tetrowa 13.09.05, 16:34
      Ja używałam pieluch tetrowych i pampersów tzn.: pampersy na noc i na spacer,
      tetra w pozostałych sytuacjach. Nie narzekałam nigdy na pranie i prasowanie, a
      czasu na zabawę i lekturę też mi nie brakowało. Chociaż może to dlatego, że
      miałam dużą pomoc w mężu, który prasować się nie wstydzil. Na same pampersy
      przeszłam , jak synek zaczął chodzić, dla wygody jego, bo pieluszka tetrowa
      ciągle mu się przekrzywiała. Majać półtora roku synek zaczął chodzić bez pieluch
      i korzystał z nocniczka. Owszem przygody mu się zdarzały, ale na szczęście
      właśnie nadeszło lato i mniej warstw miał na sobie, a ponadto wszystko szybko
      schło.
      Teraz mam zamiar postąpić tak samo.
      • mamand Re: Pielucha tetrowa 13.09.05, 21:28
        czyba piszesz o mnie wink)))

dodam jeszcze, że synak miał odparzoną pupe raz (ma 2 lata), a przewijanie może
        być super zabawą - u nas przeciągało się i w 30min
    • agakapalka Re: Pielucha tetrowa 13.09.05, 18:05
      Jestem mamą 3 tyg. dziewczynki. Od początku byłam zdecydowana na tetrę. W
      szpitalu przed pójściem do domu rozmawiałam z pediatrą. I dowiedziałam sie, że
      wszystkie dzieci do 2 m-ca włacznie należy szeroko pieluszkować, by uniknąć
      dysplazji bioderek. Najlepiej uzyważ 2 pieluch tetrowych, bo umożliwiają
      idealnie szeroki rozstaw nóżek. Nie wolno zakladać ciasnych spioszków i
      pajacyków. Jeśli koniecznie trzeba użyć pampersa, to na niego też dodatkowo
      założyć tetrę. To wszystko mówiła lekarka więc chyba powinnysmy jej słuchać,
      prawda? Ja używam tetry, choc wiele mam straszyło mnie wysypką itp. Nic na
      pupce mojej córeczki nie zauważam, wiec chyba toleruję zwykle pieluszki. Na noc
      czasami zakładamy pampersy, ale skoro mała i tak budzi się dosć często na
      jedzenie, to mąż bez problemu zmienia jej pieluszkę. Jedynie gdy planujemy
      dłuzsze wyjście, zakładamy pampresa.

Aga i Zuzia (3 tyg. i 2 dni)
      • amwaw Re: Pielucha tetrowa 13.09.05, 18:09
        Mi pediatra ze szpitala w którym rodze(W-wa Żelazna) ZAKAZAŁA szeroko
        pieluchować, chyba, że będie trzeba-ponoć szerokie pieluchowanie jeżeli nie
        jest konieczne może być też szkodliwe. Potwierdził to rehabilitant
        dziecięcy.Może lekarka podejrzewała problem z bioderkami u Twojej małej?- bo na
        100% nie pieluchuje się już standardowo dzieci.
        Pozdrawiam
        • kocianna Re: Pielucha tetrowa 13.09.05, 20:22
          "Kiedyś nie nosiło się rozwórek" - ja nosiłam smile Wyobraźcie sobie teraz: tetra,
          ruchliwe dziecko i rozwórka do tego (ja miałam tą paskudniejszą - szynę Koszli).

Lidzia potrafi mieć początki odparzonego pupska nawet w pampersie - ma 8
          miesięcy i jak siknie, to jest pełna pielucha - no i trzeba zmieniać smile Tetry
          nie używałam, tylko na początku, do szerokiego pieluchowania - to było zalecenie
          ortopedy ze szpitala, ale po 2 tygodniach była już rozwórka (tym razem dla
          Lidzi, nie dla mnie smile. Tą drugą pieluchę zakładałam na pampersa.

Na szkole rodzenia mówili nam tak: kupujcie na początek tanie i wygodne rzeczy w
          małych opakowaniach. Jeśli mydło Bambino jest OK, to po co wydawać na Oilatum?
          Jeśli nie ma uczulenia na jednorazowe pieluszki, po co męczyć się z tetrą?
    • deotyma11 Re: Pielucha tetrowa 13.09.05, 20:57
      Temat pieluch: tetrowa czy jednorazowa, chyba nigdy nie zostanie
      rozstrzygnięty. Nasza pediatra zaleca jednorazowe, bo trzymają mocz z dala od
      ciała i jest mniejsze prawdopodobieństwo odparzeń i pieluszkowego zapalenia
      skóry (oczywiście jeżeli zmienia się je odpowiednio często). Jeżeli chodzi o
      naukę korzystania z nocnika to zaleca się w tym czasie przejście na pieluszki
      tetrowe, żeby zmniejszyć dziecku komfort.
    • asia710 Re: Pielucha tetrowa 13.09.05, 21:08
      A ja pewnie jestem szalona, bo mysle, ze widok suszacych sie pieluch jest
      bardzo radosny!!!! A tak zupelnie serio, to tetrowe pieluszki sa bardziej
      ekologiczne i chociazby z tego powodu ja sie nad ich uzywaniem zastanawiam.
      • jakw Re: Pielucha tetrowa 14.09.05, 01:32
        asia710 napisała:

> A ja pewnie jestem szalona, bo mysle, ze widok suszacych sie pieluch jest
        > bardzo radosny!!!! A tak zupelnie serio, to tetrowe pieluszki sa bardziej
        > ekologiczne i chociazby z tego powodu ja sie nad ich uzywaniem zastanawiam.
        Ech, przy 1-szej córze też chciałam być ekologiczna. Tylko te pieluchy jakoś nie
        chciały wystarczająco szybko schnąć...
    • jakw Re: Pielucha tetrowa 14.09.05, 01:25
      U dziewczynek chyba rzeczywiście dysplazja stawów biodrowych występuje częściej
      - ale u chłopców też występuje. Zawsze możesz włożyć 1 tetrę na pampersa - i też
      będziesz miała tzw. "szerokie pieluchowanie".
      Odnośnie nauki korzystania z nocnika: starszej córze po prostu w którymś
      momencie zdjęłam pieluchy wogóle (ciepło było i wiosna). Po 2 dniach już
      wiedziała o co chodzi.
      Jak chcesz mieć górę prania - baw się w tetrę.
    • agutek76 Re: Pielucha tetrowa 14.09.05, 07:48
      ja czytałam w Dzienniku Bałtyckim artykuł- porównanie cen uzywania tetry i
      pieluch jednorazowych- były tam obliczenia, które wskazywały, ze używanie tetry
      wcale nie jest duzo tansze- policz sobie wode, prad na podgrzanie w pralce,
      proszki dla dzieci, ktore sa bardzo drogie, do tego naklad pracy- prasowanie,
      ciagle zmienianie- a jak sie uzywa tetry to niestety pralka chodzi codziennie
      • mamand Re: Pielucha tetrowa 14.09.05, 08:41
        wystarczy, że chodzi co 2 dzień

miałam 60 pieluch, prałam co 2 dni, synio robił kupkę rano w nocnego pampersa -
        gotowałam pieluchy tylko raz na jakiś czas, prasowałam wieczorem ok 20 min przy
        telewizji, przebieranie to 30min zabawy

nie zamierzam demonizować pampersów i uważam to za świetny wynalazek, ale
        pieluchy tetrowe wcale nie są pracochłonne i uciążliwe, są po prostu inne
    • mruwa9 Re: Pielucha tetrowa 14.09.05, 09:40
      Ja jestem leniwa i tetre zakladalam tylko przez kilka tygodni u pierwszego
      dziecka..Pralko-suszarka? Gdy Ci przyjdzie zaplacic pierwszy rachunek za prad
      po narodzeniu dziecka, to entuzjazm do tetry minie..ja wole czas, ktory
      mialabym poswiecic na pranie i rozwieszanie pieluch, spiochow i poscieli (przy
      pieluchach tetrowych dziecko czesto wymaga przebrania w calosci, nie tylko
      zmiany pieluchy) spedzic na zabawie z dzieckiem, odpoczynku lub na forum wink
      Pieluchy jednorazowe nie musza kosztowac tak strasznie drogo- my uzywamy co
      prawda oryginalnych pampersow, ale dziewczyny na forum chwala pieluszki z Lidla
      czy fioletowe z Tesco, tansze od pampersow (choc jesli trzeba je czesciej
      zmieniac, moze wyjsc rownie drogo,jak pampersy). Poza tym jesli babcie czy
      ktokolwiek chce cos kupowac wnuczkowi, mozna zasugerowac, zeby zamiast
      dziesiatej grzechotki i czterdziestych skarpetek podsponsorowali
      pampersy..Kilka pieluch tetrowych i tak sie przyda do podkladania pod buzie,
      jesli dziecko ulewa, czasem jako "baldachimek" w wozku, itd.
      • guruburu Re: Pielucha tetrowa 14.09.05, 10:34
        Na zachodzie modne są też takie niby majtki bawełniane, w kształcie pieluszki
        jednorazowej ale, ze z materiału to działa jak tetra, tzn. wielorazowego użytku.
        Są różnego rodzaju, także z wkładką zatrzymującą wilgoć. No ale zabawa ta sama -
        wieczne pranie itd.
        Ja i tak szczęśliwie nie mam wyboru, bo w domu nie mam pralki ani żelazka a
        przed remontem chałupy (tzn. niewiadomo kiedy) i tak mieć nie mogę, bo
        instalacja nie wytrzyma. Choć naturalnie, tetry ileś tam mam, bo się przydaje w
        wielu sytuacjach.
    • tosia.ru Re: Pielucha tetrowa 14.09.05, 10:38
      BZDURA!!!!
      Nauka korzystania z nocnika zalezy od rodzicow a nie od dziecka. Jesli sama
      zaczniesz odpowiednio wczesnie pilnowac zeby w odpowiednim momencie posadzic
      dziecko na nocnik (po snie, po jedzeniu, w trakcie zabawy, wieczorem itp) to
      twoje dziecko samo bedzie sie prosic niezaleznie od pieluch jakie uzywasz.
      Wiecej chemii uzywasz w oliwce dla dziecka niz jest w pampersach! A co dotyczy
      bioder to jest to ani pieluch y tetrowe ani pampersy nie maja na to zadnego!
      wplywu.
      Pozdrawiam,
      P.S. ja bede uzywc pampersow - zamiast machac zelazkiem pol dnia, bede sie
      bawic z moim Synkiem, dzieki czemu on bedzie sie szybciej rozwijac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka