Dodaj do ulubionych

Jak to jest z terminem porodu ??

13.09.05, 22:15
Może mi ktoś powiedzieć który termin brać pod uwagę?? Ten z okresu mam na 18
września a robiłam w poniedziałek USG i doktor powiedziała że termin jest na
25.09. To jak to wkońcu jest??
Obserwuj wątek
    • tynia3 Re: Jak to jest z terminem porodu ?? 13.09.05, 22:39
      Żaden wink. Dziecko sobie samo wybiera wink. Najbardziej prawdopodobny jest z usg
      (oblicza się wiek ciaży na podst ogólnych wymiarów). Ale nie trafisz wink.

pzdr
      • andaba Re: Jak to jest z terminem porodu ?? 13.09.05, 22:44
        Odpowiadasz na :
        tynia3 napisała:

> Żaden wink. Dziecko sobie samo wybiera wink. Najbardziej prawdopodobny jest z usg
        > (oblicza się wiek ciaży na podst ogólnych wymiarów). Ale nie trafisz wink.
        >

Właśnie wymiarów, a jedno dziecko się rodzi i ma 2500, a drugie 4500 i obydwoje
        są tak samo donoszeni.
        Termin porodu to jest data przypuszczalna, mało kto trafia...
      • anulaaa Re: Jak to jest z terminem porodu ?? 13.09.05, 22:45
        ja wg @ miałąm na 10.12 z pomiarów w 8tc przeszło na 16.12
        od tamtej pory wszystko się zgadza(wymiary dziecka) wg tgo drugiego terminu ale
        gin mi powiedział,że mam się liczyć z "walnięciem"+/-2tygodniebig_grin
    • pimpek_sadelko Re: Jak to jest z terminem porodu ?? 14.09.05, 08:14
      wg usg powinnam rodzic ok 4 wrzesnia, wg om 11 wrzesnia a dupa... dalej w ciazy
      laze.
      • annam21 Re: Jak to jest z terminem porodu ?? 14.09.05, 08:20
        a no ciekawi mnie tez ta sprawa choc u mnie usg i om termin ida lep w lep,lub
        czasem na usg wyjada male roznice dnia czy dwoch.ALe czasem sie tak zastanawiam
        czy ze styczniowki nie zrobi sie ze mnie lutowka, osobiscie wolalabym zeby sie
        zrobila np koncowa grudniowkasmile)))
    • jadis76 Re: do pimpka 14.09.05, 08:59
      to mamy bardzo podobnie aczkolwiek odwrotnie
      ja wg OM mialam na 5 września, a wg pierwszego usg, które podobno bardzo ważne
      na 12 września
      i nadal nic i też w ciąży chodzę wink)))
      a wizyty w szpitalu nic nowego nie przynoszą
      martwię się czasem tylko o dzidziula, ale skacze w brzuchu, wiec chyba jej
      dobrze
      • pimpek_sadelko Re: do pimpka 14.09.05, 09:02
        mi wizyty w szpitalu daja odwrotny efektsmile
        przed ktg mialam w dzien skurcze, nie jakies duze, ale byly wyrazne, brzuch
        bolal...weszlam do szpitala i banka mydlana pekla!
        spokoj, cisza.jak w poniedzialek mnie tam poloza "na stale" to za chiny ludowe
        nie urodze. jak widze lekarzy, polozne itd... to jestem zdrowa i nic mnie nie
        bolibig_grin
        • jadis76 Re: do pimpka 14.09.05, 09:07
          mnie też chcą polożyć w poniedzialek
          a na wizyty reaguję dokladnie jak Ty
          w domu skurcze, jakieś bóle, a w szpitalu nic - cisza
          zwariować można
          trochę się boję tego polożenia w szpitalu, ale już wolę to niż "wieczną ciążę"
          dodatkowo cala rodzina dzwoni, znajomi i wszyscy mi mówią, że się denerwują...
          tak jakbym ja nie denerwowala się najbardziej ;DDD
          oby już to bylo za nami, na razie jutro kolejna wizyta w szpitalu mnie czeka
          • pimpek_sadelko Re: do pimpka 14.09.05, 09:11
            wiesz... zawsze w poludnie ucinam obie drzemke. wczoraj po raz pierwszy nie
            dalam rady sie przespac, co chwila dzwonila komorka... wiadomo jakie padaly
            pytaniabig_grin
            no to ja wylaczylam.... zdazylam zasnac a dzwoni stacjonarny...smile
            coz.... slyszalam, ze po ciazy ciezko sie wyspac z malcem przy boku, ale, ze w
            ciazy inni zyc nie daja...wink
            jakos damy radesmile
            mam tylko nadzieje, ze jak trafie do szpitala, to poleze na sali z jakas fajna
            babka i czas bedzie milo lecialsmile
            • jadis76 Re: do pimpka 14.09.05, 09:34
              ja mam nadzieję, że jak trafię do szpitala to podadzą mi te wszystkie
              oksytocyny i inne straszne rzeczy i albo szybko urodzę albo zrobią mi cesarskie
              cięcie...;DDD
              wiem, ze to może być malo przyjemne i bolesne bardziej niż przypuszczam, ale
              nie mam już sily czekać...
              czytalam w postach dziewczyn, że różnie z tym bywa, że czasami trwa to kilka
              dni, ale mam nadzieję, że pójdzie w miarę szybko...
              też wierzę, że damy radę
              kurde, 9 miesięcy dawalyśmy to i teraz też, no nie ?
              • pimpek_sadelko Re: do pimpka 14.09.05, 09:38
                wiesz...ja bym tylko chciala poznac decyzje mojego gina: rodze naturalnie czy
                przez cc?
                on sam sie waha... mowi, ze jestem drobna, mam duzy brzuch( nie jest on
                wynikiem tycia, bo malo przybralam, nie jest on wynikiem wielowodzia, bo wod
                mam akurat), duze dziecko...i ciagle na glos mysli czy jest sens "meczenia".
                mam nadzieje, ze teraz sie czegos dowiem.
                nie wiem dlaczego, ale chcialabym wiedziec co bedzie... jakos sie nastawic a
                nie tak z marszu, wpadnie ktos na sale i powie : pani X za pol godziny ma pani
                ccuncertain albo: zaraz kroplowka z oksytocynyuncertain
    • gosiunia333 Re: Jak to jest z terminem porodu ?? 14.09.05, 09:50
      sorry moze to glupie pytanie, ale tryskam teraz niewiedza, jak liczy sie termin
      na podstawie OM ?
      • pimpek_sadelko Re: Jak to jest z terminem porodu ?? 14.09.05, 09:53
        gosiunia333 napisała:

> sorry moze to glupie pytanie, ale tryskam teraz niewiedza, jak liczy sie
        termin
        >
        > na podstawie OM ?
        tak licza lekarze:
        Jak obliczyć datę porodu, wg reguły Naegelego:
        Od daty ostatniej prawidłowej miesiączki odejmuje się trzy miesiące i do
        uzyskanej daty dodaje się 7 dni. Jeśli ostatnią miesiączkę miałaś 22 marca
        (liczy się pierwszy dzień jej trwania), to po odjęciu 3 miesięcy i dodaniu 7
        dni, Twoja data porodu to 29 grudnia. Jeśli ostatnia twoja miesiączka miała
        miejsce 2 grudnia, to termin porodu masz 9 września itd.
        • gosiunia333 Re: Jak to jest z terminem porodu ?? 14.09.05, 09:55
          dziekuje bardzoi
    • midzi1 Re: Jak to jest z terminem porodu ?? 14.09.05, 11:27
      to posluchajcie tego.
      na poczatku jeden doktor ustalil mi date tylko z usg na 11.10 i tego sie
      trzymalam nic nie mowil o dacie z om, teraz bedac pewna ze jestem w 36 tyg
      zmienilam lekarza bo zdecydowalam sie na inny szpital, doktor na podstawie
      lozyska , odgietej szyjki i malego rozwarcia stwierdzil ze to 39 tyg ciaza, i
      wyznaczyl termin na 13.09 .i co ja mam sobie myslec cieszyc sie bo przeciez
      moglo sie cos stac,jakby mala sama nie chciala wyjsc ,czy co!!!!!
      oh pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka