Dodaj do ulubionych

BARDZO WAZNE!! wycofano lek !!!

22.09.05, 08:49
Dziewczyny byłam przed wczoraj u mojej ginekolog i zapytała jakie biorę
witaminy bo wycofano jakiś lek...niestety nie pamiętam nazwy ale coś na
f..folik czy coś podobnego,ale mówię ,że nie jestem pewna jego nazwy.Ja biorę
prenatal na szczęście.Może któraś z Was wie gdzie się można dowiedzieć jaki
to lek został wycofany ,ale wolę Wam o tym napisać bo może zaszkodzić
dzidzi.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tynia3 Bardzo piękny żarcik... tiaaaaa 22.09.05, 08:54
      I w dodatku mający na celu wzbudzić przerażenie u przyszłych mam wink
      Ha, Ha.
      Nic nie wycofano.
      Folic jest zalecany.
      To debiut monisse25 na forum - nieudany i oczywista prowokacja.

Spokojnie dziewczyny - nie karmcie trolla.
      • tynia3 A! I na przyszłosć. 22.09.05, 08:58
        Proszę nie sieć plotek. Tu się naprawdę mamy przejmują i dobrze jest pisać jak
        się coś wie na pewno.
      • k.a.s.i.a.82 Re: Bardzo piękny żarcik... tiaaaaa 22.09.05, 09:00
        Dzieki bardzo za pocieszenie bo juz stwierdzilam, ze
        cos w tym swiecie sie popieprzylo. A tej prowokatorce
        zdrowka zycze uncertain
        • tynia3 Re: Bardzo piękny żarcik... tiaaaaa 22.09.05, 09:04
          Taaa, była wczoraj u gin, wie, ze wycofali coś tylko nie pamięta nazwy wink))). I
          akurat wycofali najbardziej powszechne - kwas foliowy, przez wszystkie
          zażywane... mhmmmm. Jasne. I w dodatku wie, że bardzo szkodzi, tylko nie wie,
          jak.
          A świstak siedzi... wink.
    • amwaw Re: BARDZO WAZNE!! wycofano lek !!! 22.09.05, 09:02
      Pewnie chodzi o Feminatal- 1 serię leku. Wg GIF-u wygląd tabletki nie zgadza
      się z deklarowanym. Dziecku zaszkodzić nie możesmile, co najwyżej urazić odczucia
      estetycznesmile
      Ew. chodzi o folifort( ale folifort to tylko kw.foliowy)- zaw. kwsu różni się
      z deklarowaną.
      pozdr
    • michalina761 Re: BARDZO WAZNE!! wycofano lek !!! 22.09.05, 09:11
      Uffff. Jak dobrze, że to nie na m.. jak Materna, bo z rozpaczy pobiegłabym
      przed siebie aaalbo i dalej...
      • sdff1 Re: BARDZO WAZNE!! wycofano lek !!! 22.09.05, 15:54
        Jesteś Boska. Rozśmieszyłaś mnie do łez...
    • karina75 Re: BARDZO WAZNE!! wycofano lek !!! 22.09.05, 09:11
      Kto by pomyślał że możecie być takie złośliwe..... Dziewczyna chciała dobrze
      więc raczej nie powinniście jej szykanować.
      Dzięki takiemu info co najwyżej każda z nas potwierdziła by swoje leki u
      swojego gina więc nie popadajmy w panikesmile
      • elieka wycofano lek -elevit 22.09.05, 09:45
        No faktycznie dziewczyna miała rację a naskoczyłyście na nia sad
        Wycofano elevit, ale z takiego powodu,iż producent nie zdążył na czas z jakimiś
        formalnościami ( tak mnie poinformował gin który mi polecił te witaminy na moje
        stwierdzenie że nigdzie ich kupić nie mogę!!)
        Pozdrawiam smile
      • monisse25 Re: BARDZO WAZNE!! wycofano lek !!! 22.09.05, 09:45
        Dziewczyny napisałam ,że nazwy nie jestem pewna i że najlepiej jak któraś umie
        to niech gdzieś to poszuka.A w panikę nikogo nie miałam zamiaru wprowadzać...a
        pozatym chyba umiecie czytać..chociaż co niektóre to musiałyby się trochę
        nauczyć...Nie chcę być zgryźliwa ,ale niektóre z Was szukają zaczepki.Jednak
        ciąża powoduje ,że mamy różne humory.smile
        • katrem Re: BARDZO WAZNE!! wycofano lek !!! 22.09.05, 10:29
          wczoraj bez problemu zakupiłam foliksmile
          • tynia3 Dobra, dobra... 22.09.05, 12:46
            Najlepiej jest słyszec, ze dzwonią, tylko nie wiadomo w którym kościele. Dla
            mnie podawanie zdawkowych informacji jest sianiem zamętu. Jak już coś mówić, to
            konkretnie, zwłaszcza gdy się mozna natknać na przewrażliwione nieco mamy (bo
            tu i takie bywają). A Elevit faktycznie jest na f wink... , jak to sugerowała
            autorka wątku. Tym sposobem o każdy preparat trzeba by pytac, czy aby nie
            wycofany, bo koleżanka chciała dobrze wink. Ech...
    • niess Re: Do monisse 25 22.09.05, 12:47
      "Dziewczyny byłam przed wczoraj u mojej ginekolog i zapytała jakie biorę
      witaminy bo wycofano jakiś lek...niestety nie pamiętam nazwy ale coś na
      f..folik czy coś podobnego,ale mówię ,że nie jestem pewna jego nazwy.Ja biorę
      prenatal na szczęście.Może któraś z Was wie gdzie się można dowiedzieć jaki
      to lek został wycofany ,ale wolę Wam o tym napisać bo może zaszkodzić
      dzidzi.Pozdrawiam"

Wiem, że nie chciałaś nikogo nastraszyć, ale w Twojej wypowiedzi jest pewna
      niespójność:piszesz,że Twoja pani ginekolog powiedziała, że wycofano jakiś lek,
      Ty nie pamiętasz nazwy(tzn.że poinformowała Cię jaki to lek)i pamiętasz
      tylko,że coś na f.A potem pytasz nas, czy wiemy jaki lek został wycofany i że
      wolisz nam o tym napisać(? ale o czym ,o niepewnej informacji?), bo może
      zaszkodzić dziecku. Mogłaś przecież zadzwonić do Twojej ginekolog i jeszcze raz
      zapytać jaki to lek wycofano, skoro ona Cię o tym poinformowała i posiada taką
      sprawdzoną informację.
      Niektóre z nas mogłaś przestraszyć, a tak swoją drogą, to nie bierzesz
      dodatkowo Folika? Nie bądź zła, że to napisałam, ale taka jest moja opinia na
      temat tego co napisałaś. Pozdrawiam
    • agao_72 Re: BARDZO WAZNE!! wycofano lek !!! 22.09.05, 12:58
      Tak proponuję - sprawdź kobieto, a potem strasz.
      A wiesz, ze jest projekt dodawania kwasu foliowego do mąki. Na razie w
      wybranych województwach, a potem w całym kraju.
      • szept_ciszy Re: BARDZO WAZNE!! wycofano lek !!! 22.09.05, 14:21
        Eh... ale się wystraszyłam, tymbardziej że folik brałam przez większość ciąży
        ze względu na niską hemoglobinę. A Kwas soliowy sprzyja wchłanianiu się żelaza.
    • iwonek34 Re: BARDZO WAZNE!! wycofano lek !!! 22.09.05, 14:33
      no fanatstycznie, od dwoch cykli sie starami i szpikuje sie folikiem jak
      glupia - oczywiscie bez przesady. a tu taki news. troche zdretwialam, ale potem
      szybciutko doszlam do wniosku, ze to raczej niemozliwe, bo co nagle mialoby sie
      zmienic po tylu pokoleniach, ktorym zalecano folik. tak jak inne dziewczyny
      zalecam jednak troche wiecej ostroznosci w publikowaniu takich rewelacji, tym
      bardziej, że czy w ciazy czy starajace sie, jestesmy na tym forum bardzo
      wyczulone na wszytskie nowinki. a na pewno nie mozna pisac o wycofaniu leku na
      podstawie "może, nie pamietam nazwy a tym bardziej, ze gin to
      powiedzial".pozdrawiam
      • aguacate kwas foliowy PURITANS PRIDE wycofany 22.09.05, 14:56
        z tego, co się orientuję wycofano kwas foliowy firmy Puritans Pride, nie
        wiadomo dlaczego. nie jest to lek szkodzący zdrowiu broń Boże! może
        niedochodowe było sprzedawanie 250 tabletek po 14 zl, kiedy Folik kosztuje 7 zł
        za 30 tabl. W warszawie nie można dostać Puritans Pride,ale Folik bez problemu
    • emilko1 Re: BARDZO WAZNE!! wycofano lek !!! 22.09.05, 16:17
      moze ferrograd folic? ale nie sadze zeby go wycofali
      • monisse25 Re: BARDZO WAZNE!! wycofano lek !!! 22.09.05, 16:32
        Dziewczyny ja biorę Prenatal w którym jest wystarczająca dawka kwasu foliowego
        bo wiem jaki jest ważny dla dzidzi.I dlatego nie zwróciłam uwagi na nazwę jaki
        podała mi lekarka ,nie wiedziałam ,że z powodu podania takiej info przezemnie
        zrobi się tu takie zamieszanie.I nie napisałam,że Folik tylko coś na
        f...Chodziło mi o to,że może któraś z Was wie o jaki lek chodzi to mogłaby to
        podać do ogólnej info.Przykro mi ,że niektóre z Was wpadły w taką panikę.
    • bonnie75 amwaw!!!!!!!! 22.09.05, 17:29
      Feminatal? Jestes pewna? Kurde, zasialas we mnie niepokoj, bo zazywam go od
      poczatku ciazy.....
      • amwaw Re: amwaw!!!!!!!! 22.09.05, 17:34
        Pewna jestem. Ale nie chodzi o to, że jest szkodliwy tylko z tej wycofanej
        serii nie wygląda tak ładnie jak powinien i tylesmile Ale głowny inspektorat ma
        obowiązek wycofać leki niezgodne ze specyfikacją, choćby to było różnica w
        jednej literce na ulotce. Naprawde nie ma zupełnie czym się przejmować-tym
        bardziej, że jeżeli nie zauważyłaś zmian w wyglądzie tabletek to pewnie
        opakowania z tej serii nie kupiłaś.
        Pozdrawiam
        • apolusia Re: amwaw!!!!!!!! 22.09.05, 18:23
          Ja mam feminatal z tej felernej serii ale poza tym, że faktycznie po 1,5
          miesiąca zaczął wyglądać troszkę inaczej tzn osłonki zaczęły odchodzić od
          tabletki ale to nic strasznego tak mi farmaceutka w aptece i można je spokojnie
          brać a jak któraś się boi to można wymienić w aptece u mnie nie ma to już sensu
          bo zostało mi 5 tabletek w opakowaniu. Pozdrawiam
    • joanna29 Re: BARDZO WAZNE!! wycofano lek !!! 22.09.05, 18:27
      chodzi na pewno o Feminatal po 60 tabl., ale o konkretnym terminie ważności i
      serii a nie o wszystkie opakowania na rynku, data ważności to 04.2007 seria
      9832301 i tylko ta seria jest wycofana
      wycofany jest tez Folifort 5 tabl. 5 mg po 30 tabl. o serii 04.06.04 i dacie
      ważności 04.2007
      • mysiunia2001 TO co ztym Feminatalem?WAŻNE !!!!!!!!! 24.09.05, 12:59
        Troche się zmarwtiłam bo ja biore feminatal o 2 miesiąca ciąży i tą starą serię
        też brałam.Teraz biore nową i niewiem czy mam dalej brać czy zmienić.Odpiszcie
        prosze.
        • amwaw Re: TO co ztym Feminatalem?WAŻNE !!!!!!!!! 24.09.05, 13:03
          Nicsmile 1 seria brzydziej wygląda niż inne i tyle- więc jeżeli Twoja seria
          wygląda brzydko to możesz na ładniejszą wersję w aptece wymienićsmile Poza tym-
          nic niepokojącegosmile
          Pozdrawiam
          • mysiunia2001 Re: TO co ztym Feminatalem?WAŻNE !!!!!!!!! 24.09.05, 13:08
            Jeśli chodziło tylko o wygląd to ok.Jak pamiętam to w tej starej serii własnie
            cos dziwnego sie robiło z tymi tabletkami ze odchodziły te osłonki ale brałam
            dalej te tabletki bo data była ok.Teraz mam tą nową serie i narazie nic sie nie
            dzieje.Mam nadzieje ze to chodzi tylko o wygląd bo tak to niechciałabym się
            martwić.Dzięki za odp.
            • amwaw Re: TO co ztym Feminatalem?WAŻNE !!!!!!!!! 24.09.05, 13:20
              Chodzi tylko o wygląd- prawdopodobnie źle dopasowali siłę ścisku, bo pęka
              otoczka. Tak czy siak- nawet jeżeli jest ta wadliwa seria( a pewnie nie jest,
              bo zauważyłabyś, że się tabletki rozpadająsmile ) to i tak jedyny skutek mógłby
              być taki, że bardziej mogło drażnić żołądek i mniej witamin się wchłaniać. Na
              pewno w żadnej mierze nie mogło być szkodliwesmile Nie masz czym się martwićsmile
              Pozdr
        • joanna29 Re: TO co ztym Feminatalem?WAŻNE !!!!!!!!! 24.09.05, 13:07
          Jeśli Twoje opakowanie jest innej serii niż wycofane to możesz brać. Jeśli masz
          serie wycofaną to lepiej nie brać.
          • mysiunia2001 Re: TO co ztym Feminatalem?WAŻNE !!!!!!!!! 24.09.05, 13:12
            Tzn, żę jak brałam starą serię to było coś nie tak bo już zgłupiałam.
    • renata70 Re: BARDZO WAZNE!! wycofano lek !!! 22.09.05, 19:38
      Nie Folik, tylko Feminatal. Nie spełnia wymogów stawianych przez Unię. A brałam
      go od początku ciąży i teraz przerzuciłam się na Maternę. Pozdro
    • joanna29 Re: BARDZO WAZNE!! wycofano lek !!! 22.09.05, 19:57
      chodzi tylko o jedna serie Feminatalu przesyłam link do decyzji o wycofaniu tam
      sa wszystkie dokładne dane, łącznie z przyczyna wycofania,
      Feminatal o innej serii niz wymieniony w decyzji jest ok i ani Unia ani NieUnia
      nie ma z tym nic wspólnego
      www.gif.gov.pl/pdf-y/WC/WC_2005-07-29-025.pdf
      • aaanulka Re: BARDZO WAZNE!! wycofano lek !!! 22.09.05, 20:17
        Cholera jasna zejdzcie wreszcie z tej dziewczyny.
        Jakie to mądre się porobiło
        Jeśli napisała że nie pamięta to tyle i już, ale żeby od razu że tu straszy
        kogoś, dajcie spokuj.
        Wycofano nie wycofano, każda z nas chodzi do lekarza i napewno poinformował by
        że taki czy inny lek jest wycofany.
        A czy są to pogłoski czy inne farmazony niech se będą, każda wie co wolno a
        czego nie - prawda ???
      • bonnie75 joanno i amwaw 22.09.05, 21:46
        Dzieki za Wasze posty. Uspokoily mnie smile
    • mysiunia2001 WAŻNE!!!!!! 24.09.05, 13:17
      Dziewczyny sprawdziłam teraz ten feminatal z nowej serii i dzieje sie dokładnie
      to samo tzn.Osłonki odchodzą i co mam zrobić?
      • mysiunia2001 Re: WAŻNE!!!!!! 24.09.05, 13:20
        www.torfarm.com.pl/page.php?pageID=66 jest ten feminatal ale nie ma
        powodu wycofania.
      • amwaw Re: WAŻNE!!!!!! 24.09.05, 13:23
        Sprawdź czy to ta seria:
        www.gif.gov.pl/pdf-y/WC/WC_2005-07-29-025.pdf
        Jeżeli ta i masz rachunek z apteki- mozesz sobie wymienić na nową serię w
        aptece w której kupiłaś.
        Pozdr
        • mysiunia2001 Re: WAŻNE!!!!!! 24.09.05, 13:31
          niestety nie mam opakowania bo zostało mi chyba 7 tabletek.Niewiem czy mam je
          wziąść do końca czy darować sobie.
          • amwaw Re: WAŻNE!!!!!! 24.09.05, 13:32
            Zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi, choć wchłania się mniej witamin niż powinno,
            ale, jeżeli ni masz po nich strasznej zgagi- ja bym wybrała do końca- zawsze
            coś tam się wchłonie..
            pozdr
            • mysiunia2001 Re: WAŻNE!!!!!! 24.09.05, 13:36
              oki wezme do końca chociaż mam pewne obawy ale następnym razem kupie sobie juz
              inne witaminy.dzięki za odp i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka