kiniak7 25.09.05, 19:46 macie na to jakąś radę? i powiedzcie czy to że duużo piję wody ma na to wpływ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agao_72 Re: spuchniete nogi 25.09.05, 20:18 hej nogi wyzej, lezymy i jemy pietruszkę - takie są rady moje pani doktor. i pić normalnie wodę. a przy okazji dość reguralnie sprawdzać białko w moczu i we krwi. niestety to kolejna "przyjemność" ciążowa aaa!!! i powiedz o tym swojemu lekarzowi - nie zapomnij Odpowiedz Link Zgłoś
eem Re: spuchniete nogi 25.09.05, 20:23 tak jak wyżej - nogi do góry wtedy kiedy się tylko da. Poradzono mi tez (połozna) moczyć nogi w specjalnej soli - można kupić w sklepie zielarskim. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kiniak7 Re: spuchniete nogi 29.09.05, 13:13 a jeżeli nie pomaga leżenie z nogami do góry, a jest coraz gorzej to co to może być? Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: spuchniete nogi 29.09.05, 13:16 Mojej koleżance puchły nogi tak strasznie, że prawie nie mogła chodzić (pomijając fakt że nie miesciła się w żadne buty. Lekarz powiedział jej, że to się zdarza i że jeśli nie ma białka w moczu to nie ma niebezpieczeństwa. Pamiętam, że przykładała sobie do nóg zmrożone liście kapusty (tak jak przy zapaleniu piersi). Twierdziła, że to działa. Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: spuchniete nogi 29.09.05, 13:18 Zazwyczaj w ciąży muszą nosić o 10-15 kilogramów więcej. To dodatkowe obciążenie sprawia, że często puchną. Wówczas ulgę mogą przynieść okłady. Wystarczy zmieszać np. pięć kropel oleju z drzewa herbacianego i łyżkę octu owocowego z litrem letniej wody. Potem trzeba nasączyć płynem ręcznik, wyżąć, położyć na podudziu i owinąć drugim - suchym ręcznikiem, który utrzyma ciepło. Kompres najlepiej pozostawić na 20 minut, trzymając nogi wysoko. To dobry moment, by poczytać ulubioną książkę albo po prostu pomarzyć. Jeśli nie masz czasu na takie zabiegi, zrób pięciominutowe stąpanie w wannie albo moczenie stóp w kąpieli z kilkoma kroplami olejku mięty pieprzowej lub soli. Po takich zabiegach nogi warto posmarować żelem chłodzącym przeciw obrzękom no i na codzień stosować kremy do stóp dla ciężarnych: ja ma taniutki krem z Rosmana z serii babydream. Powodzenia A wyniki moczu masz dobre? Skonsultuj kwestie z ginekologiem! Odpowiedz Link Zgłoś
27kate Re: spuchniete nogi 29.09.05, 13:27 Też mam z tym problem. Wydaje mi się, że nawet po nocy spędzonej z uniesionymi nogami nie ma poprawy. Wyniki mam ok. więc gin zalecił dużo odpoczynku i lek "cyclo3forte". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: spuchniete nogi 29.09.05, 14:54 U mnie obrzeki pojawiły się dosłownie z dnia na dzień. No, może w ciągu 2-3 dni, do tej pory ich w ogóle nie miałam. A teraz - palce u rąk jak parówki, nogi spuchnięte tak, że ledwo wcisnęłam buty. Siedzę w pracy boso. Okropność. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrice73 Re: spuchniete nogi 29.09.05, 15:48 a w ktorym jestes tygodniu? mierz cisnienie i uwazaj zeby nie byl za wysokie. mam znajoma ktorej tak sie zaczelo zatrucie ciazowe. wyladowala w szpitalu. mierzyla cisnienie pare razy dziennie. pogadaj z lekarzem, nie ma zartow! Odpowiedz Link Zgłoś