Dodaj do ulubionych

cukrzyca ciazowa

27.09.05, 00:20
Babeczki, jakie moga byc skutki ew niewykrycia cukrzycy ciazowej?
Chodzi mi o przypadek (moj niestety) kiedy ktos jak ostatnia baba
sredniowieczna zaniedbal badanie obciazenia glukoza. Po pierwsze, czy to ma
sens w 29 tyg? Po drugie czy moge miec cukrzyce i w ogole sie nie zorientowac
i czym to grozi?
Obserwuj wątek
    • eminka1 Re: cukrzyca ciazowa 27.09.05, 08:29
      Teraz masz akurat dobry czas na zrobienie testu. Jeszcze nie jest za późno.
      Niczego nie przegapiłaś.
      Pozdrawiam
    • nusia791 Re: cukrzyca ciazowa 27.09.05, 10:37
      Oczywiscie że jeszcze możesz zrobic test. Ja tego nie przegapiłam, ale los tak chciał ,że wykryto u mnie cukrzyce ciażową ale dopiero za drugim razem. Mój gin jest pedantem co do badań i orowadzenia ciaży.Naprwde swietny lekarz. Pierwszy test (przy obciążeniu 50 g glukozy) wyszedł dobrze, ale on dla pewności kazał zrobic test (przy obciążeniu 75 g glukozy) w tygodniu 33 lub 34 i wyszła cukrzyca ciazowa. wyniki nie były zbyt wysokie, ale mimo to skierowano mnie do poradni cukrzycowej dla kobiet ciężarych i zalecono diete. Dobrze gdybys zrobiła test, będziesz lepiej spała wiedząc że jest wszystko w porzadku. Pomyslnych wyników.
    • mmucha3 Re: cukrzyca ciazowa 27.09.05, 12:20
      U mnie też wykryto cukrzycę ciążową przy pierwszym teście glukozowym. Strasznie
      się martwiłam, ale lekarz zalecił dietę, bez owoców cukru i soków i po dwóch
      tygodniach miałam zrobić ponownie test z obciążeniem 75 glukozy. I wyszło ok.
      Muszę jednak unikać tych w/w rzeczy.
      Nie martw się to nie jest takie groźne. Przede wszystkim konsultuj się cały
      czas z lekarzem.

pozdrawiam
      Gosia
      • modrooczka Re: cukrzyca ciazowa 27.09.05, 21:06
        Dzieki za informacje. Troche sie uspokoilam. Badanie natychmiast zrobie (w
        czwartek) natomiast z lekarzem to jestem umowiona na 13.10. Prawde mowiac jak
        sie ma starsze dziecko i mase innych obowiazkow to niektore rzeczy tak
        uciekaja, ale jestescie kochane ze mnie uspokoilyscie. Forum rzadzi, forum
        radzi, forum nigdy cie nie zdradzi smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka