dominika2701 27.09.05, 18:45 wiem, ze to pewnie bylo setki razy, ale jestem ciekawa co obecne 'forumowiczki' sadza o chodzeniu na solarium? piszcie dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksaa1 Re: solarium 27.09.05, 18:51 do solarium w ciąży? Używaj raczej balsamów brazujacych albo daruj sobie opaleniznę wogóle. W ciąży nie chodziłam i Tobie też odradzam . Lepiej nie przegrzewać organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinam80 Re: solarium 27.09.05, 18:52 W pierwszej ciąży chodziłam do 19 tygodnia.Teraz nie byłam ani razu bo była ładna pogoda i opalałam się na słonku. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinam80 Re: solarium 27.09.05, 18:53 Aha i chodziłam na pare minut do 10 - 15 więc raczej nie przegrzewałam brzusia. Odpowiedz Link Zgłoś
majan2 Re: solarium 27.09.05, 18:53 To w ogle nie jest zdrowe, a w ciazy zabronione. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka45 Re: solarium 27.09.05, 18:58 Odradzam solarium. W ciąży zwłaszcza. Odczyn rumieniowy po 10 minutowym seansie pojawia sie do 24 godzin, więc mozna ulec fałszywemu przekonaniu, że nie przegrzałysmy brzucha, bo przecież "nic nie widać" zaraz po wyjściu z solarium. Chyba nikt nie badał szczegółowo wpływu promieni UVA i UVB na płód. Dlatego uważam, że powinno się opalania brzuszka w ciąży unikać.Bo kto wie jakie to ma konsekwencje...? Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinam80 Re: solarium 27.09.05, 19:07 Miałam sprawdzone solarium i wiedziałm na ile mogę wejść ,zresztą lekarz mi pozwolił tylko z umiarem kazal korzystać.A poza tym można normalnie korzystać ze słońca byle by tylko nie leżec plackiem nie wiadomo jak długo.Wskazane jest opalanie w ruchu - czytałam ostatnio wypowiedź pani doktor na ten temat i tak właśnie polecała. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika2701 Re: solarium 27.09.05, 19:14 dzieki, dzieki.jak widze , kazda ma swoje zdanie.ale nie bede niczego krytykowac, bo kazda ma tez swoj rozum wsrod lekarzy zdania tez sa podzielone Odpowiedz Link Zgłoś
miimiimii Re: solarium 27.09.05, 20:23 ja łąziłam kilka razy jakoś do 20 chyba tygodnia. bez szaleństwa, maks 10mniut, żeby nie straszyć bladością, potęgowaną jeszcze przez mdłości i wymiotki. mój lekarz twierdził, że wszystko jest dla ludzi, tylko w rozsądnych ilościach, w nadmiarze nawet witaminy szkodzą. ostatnie opalanie przykrywałam brzuszek, żeby go nie naświetlać. a w dobrym solarium, z dobrą klimatyzacją, nie ma obaw o przegrzanie. ale wszystko każdy musi sam sobie przemyśleć Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: solarium 28.09.05, 09:39 Generalnie nie mialam oporu przed pojsciem do solarium (moj ginekolog rowniez nie zakazal choc proponowal umiar) no i wybralam sie na 10 min seans w 20 tc przed weselem u przyjaciol... Niestety mi to nie posluzylo, bo po 6 minutach zemdlalam - nigdy mi sie to nie zadazylo a bylo to miejsce pelne wentylacji i wiatrakow... Dzieki Bogu bylo to solarium stojace, bo w lezacym moglabym sie tak szybko nie ocknac! Po tej przygodzie juz sie do solarium w ciazy nie wybiore (i raczej nie proponuje nikomu na tak dlugo)pomimo,ze w ciazy ogolnieczuje sie bardzo dobrze a jednak... W 3 msc ciazy bylam tydzien na zaglach i slonce mi nie doskwieralo a tu taki incydent... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamcia102 Re: solarium 28.09.05, 10:06 cześć tak się składa że właśnie pracuję w solarium i mogę ci powiedzieć że odradzam korzystania z solarium chyba że opalanie jest ważniejsze od twojego dziecka .Solarium jest bardo szkodliwe nawet dla normalnych ludzi .Jest bardzo dużo przeciw wskazań z korzystania z solarium a ciąża jest na pierwszym miejscu .Ja też jestem w ciąży 23tydzień i się zamartwiała czy mogę pracować w solarium? a ty się martwisz czy można się opalać.Ja solarium mam na codzień i wogóle się nie opalam .Raz przyszła do solarium dzieczyna w ciązy i chciała się opalać wybiłam jej to z głowy . Dziewczyny na wszystko jest czas!!!!!!!!! szanujcie swoje maluszki!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
miimiimii Re: solarium 28.09.05, 10:28 oczywiście jesteś mądrzejsza od lekarza.. jaką masz więc specjalizację autorytecie w dziedzinie szkodliwości dla ciąży..? Odpowiedz Link Zgłoś
mamcia102 Re: solarium 28.09.05, 11:00 o co ci chodzi????? wasza sprawa co robicie w ciąży masz ochotę to się opalaj tylko póżnie mniej żale do siebie miłego opalania . Odpowiedz Link Zgłoś
miimiimii Re: solarium 28.09.05, 12:36 znerwicowana dziewczynko.. napisałam, że opalałam się kilka razy do 20 tygodnia - to raz wypowiadasz swoje opinie, będące w sprzeczności z opinią wziętego lekarza.. jak się okazuje, nie tylko jednego - to dwa a ja cie pytam, kim w takim razie jesteś, że poważażasz zdanie lekarza..? - to trzy tylko tyle i nie unoś się tak głupotami, bo to duuużo groźniejsze dla dzecka w łonie matki Odpowiedz Link Zgłoś
mamcia102 Re: solarium 28.09.05, 13:33 dziewczynkę znajdz sobie w piaskownicy.To ty się strasznie uniosłaś tym co napisałam nie do ciebie.Uważaj na swoje dziecko . Cześć nie mam ci nic do powiedzenia Pa Odpowiedz Link Zgłoś
dominika2701 Re: solarium 28.09.05, 14:51 jezeli tak dobrze sie orientujesz, to napisz prosze, z jakich dokladnie wzgledow solarium jest p/wskazane. z gory dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
miimiimii Re: solarium 28.09.05, 15:08 hehe) przeciez to wybitnie wykształcona osoba, specjalistka, autorytet.. pracuje w solarium! a to nie byle co..!) jak możesz podważać jej kompetencje..??! ach dominika.. ty bezczelna dziewucho..!!)) hehe mamciu na 102, wyluzuj dziewczyneczko) Odpowiedz Link Zgłoś
bebe73 Re: solarium 29.09.05, 09:56 Solarium jako takie nie jest p/wskazane. P/wskazane jest przegrzewanie brzucha i to nie tylko w solarium ale na plaży. Przegrzanie może też być spowodowane gorącą kapielą czy wysoką gorączką. Przegrzewanie brzucha może powodować wady układu centralnego układu nerwowego (na początku ciąży) lub skurcze przedwczesne (potem). Do solarium w ciąży nie chodzę, ale lato spędziłam nad morzem wystawiając wszystko na słońce (prócz brzucha, który przykrywałam)) i ładnie sie opaliłam. Odpowiedz Link Zgłoś
patttrycja Re: solarium 28.09.05, 18:42 Nie jestem specjalistka, jednak wydaje mi się że lepsze od saolarium jest naturalne słonko. Jeśli chodzi o okres zimowy to myśle że lepsze jest opalanie metodą Air Brush Sun Spa Odpowiedz Link Zgłoś