siula5 04.10.05, 13:51 wydaje mi się, że Materna jest droga, a jakie wam lekarz przepisał leki, może zaczęłabym brać jakieś inne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tweety_bird Re: Materna jest droga.. 04.10.05, 13:54 Cześć! Mnie lekarka powiedziała, że jeśli chodzi o witaminy, to mogę sama wybrać jakie chcę, byle by były przeznaczone dla kobiet w ciąży. Ja wybrałam akurat Maternę, ale możesz zapytać w aptece o tańszy odpowiednik. Te wszystkie preparaty oparte są z reguły na podobnych komponentach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beata761 Re: Materna jest droga.. 04.10.05, 15:40 Ja biorę FEMINATAL oprócz wszystkich witamin i minerałów ma w składzie kwas foliowy i jod. Odpowiedz Link Zgłoś
beata761 Re: Materna jest droga.. 04.10.05, 15:42 FEMINATAL ma w składzie takze kwas foliowy i jod. Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: Materna jest droga.. Falvit i Jodid 04.10.05, 14:03 Materna jest droga ale wg opini na forum ma najwiekszy zestaw witamin (dla mnie porywnawalny z innymi preparatami) ma nawet jod w skladzie a nie wszystkie preparaty go maja... No ale ponoc fatalnie sie przelyka... Ja na poczatku zazywalam Prenatal ale po jakims czasie przezucilam na FALVIT - ma dosc duze ale okragle tabletki w swietnej oslonce, ktora dobrze mi sie przelyka a Prenatal mnie dusil... Falvit ma wszystkie potrzebne witaminy choc nie ma jodu, no ale w Prenatalu tez go nie mialam i lekarz przepisal mi jodid 100 do zazywania dwa razy dziennie, bo to odpowiednia dawka dla kobiet z terenow ubogich w jod a zaden preparat nie ma i tak takiej dawki wiec lykam to dodatkow i swietnie sie po jodzie czuje. Mozesz sprobowac stosowac Falwit a nic nie ryzykujesz bo 30 tabletek kosztuje 6 zl! Jodid 100 100tabl. kosztuje 11 zl - wiec i tak najtanszy zestaw... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
siula5 Re: Materna jest droga.. Falvit i Jodid 04.10.05, 14:08 Łyka się po tabletce dziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: Materna jest droga.. Falvit i Jodid 04.10.05, 14:23 Wszystkie preparaty stosuje sie po tabletce dziennie rowniez Falvit. Odpowiedz Link Zgłoś
izoldziak Re: Materna jest droga.. 04.10.05, 15:14 Ja biorę Feminatal - 60 tabletek kosztuje ok.33 złotych i jest ok. A co do Falvitu to nie ma on bodajże w swoim skladzie kwasu foliowego, więc trzeba brać dodatkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
tankgirl5 Re: Materna jest droga.. 04.10.05, 15:18 Ja używam falvitu, ze względu na cenę- poleciła mi go hematolog. Kwas foliowy biorę osobno. Razem wychodzi i tak bardzo tanio bo około 10 zł na miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: Materna jest droga.. 04.10.05, 15:25 Kwasfoliowy stosuje sie do 3 msc ciazy i i tak kazdy zazywa go osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
ankekon Re: Materna jest droga.. 04.10.05, 15:31 uff, właśnie się przestraszyłam że już nie biorę kwasu foliowego - ale taka była rada mojej Pani Doktor... Za to z tym jodem - nie zwróciłam uwagi na to że w Prenatalu go nie ma ... Jutro idę do Pani Doktor to zapytam co i jak Odpowiedz Link Zgłoś
tankgirl5 Re: Materna jest droga.. 04.10.05, 15:41 Ja biorę od początku kwas foliowy i witaminy bo mam słabe wyniki krwi. Póki co 15t cały czas biorę Odpowiedz Link Zgłoś
izoldziak Re: Materna jest droga.. 04.10.05, 15:51 Jeśli kwas foliowy wg niektórych z was jest niby potrzebny tylko w pierwszym trymestrze, to dlaczego preparaty witaminowe dla kobiet w ciąży go mają i to więcej niż w Foliku??? Odpowiedz Link Zgłoś
bambinek Re: Materna jest droga.. 04.10.05, 16:17 ja tez jestem za falvitem.Po maternie sie bardzo tyje. Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: Materna jest droga.. 04.10.05, 16:20 nie wiem kiedy po maternie się tyje - biorę ją od początku ciąży i od początku ciąży moja waga zamiast w górę, poszła w dół Odpowiedz Link Zgłoś
bambinek Re: Materna jest droga.. 04.10.05, 16:31 katren zobaczysz pozniej,a po zatym na poczatku zawsze sie chudnie Odpowiedz Link Zgłoś
eem Re: Materna jest droga.. 04.10.05, 16:48 pierwsze słyszę że po Maternie się tyje. Ja brałam w pierwszej ciąży (do końca wyniki miałam dobre i waga też w normie) i teraz też. I owszem przytyłam ale z wiadomego powodu...ale może o czymś nie wiem? Farmaceutka porównywała i powiedziała, że wg niej Materna zawiera najwięcej tych wszystkich składników. Zresztą mój lekarz też mi polecał. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
zgalazka Re: Materna jest droga.. 04.10.05, 17:29 mi lekarz nie przepisywal zadnych witamin jest sezon na warzywa i owoce poco Ci sztuczne witaminy. No chyba ze masz jakies niedobory.Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Materna jest droga.. 04.10.05, 18:21 Mi lekarz nie przypisywał żadnych leków. Przy pierwszej wizycie ginekolog zapytała się jakie witaminy zażywam. Powiedziałam, że Maternę. Stwierdziła, że dobrze. Po jakimś czasie przerzuciłam się na Prenatal i ginekolog ostatnio znowu zapytała się o witaminy i gdy odrzekłam, że zażywam Prenatal, to też powiedziała, że dobrze i wpisała do mojej karty. A skoro i jedno i drugie to jest "dobrze", to pewnie rzeczywiście nie ma sensu przepłacać . Z tego co się orientuję, to Materna kosztuje ponad 30 zł, natomiast za Prenatal zdaje się płacę kilkanaście. Ale mogę się mylić. Na pewno jednak jest tańszy. Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: Materna jest droga.. 05.10.05, 09:16 Jesli dobrze pamietam za Prenatal rowniez placilam 30 zl za 100 tabl. Falwit zas mnie kosztuje 6 zl za 30 tabl. a w porownaniu z iloscia witamin jest lepszy jedynie mniej ma zelaza 32 mg a Prenatal 60 mg. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Materna jest droga.. 05.10.05, 09:44 > Jesli dobrze pamietam za Prenatal rowniez placilam 30 zl za 100 tabl. Możliwe . W moim opakowaniu jest 30 tabletek i wydaje mi się, że płaciłam za nie 12 zł, natomiast za Maternę (również 30 tabletek) ponad 30. > Falwit zas mnie kosztuje 6 zl za 30 tabl. a w porownaniu z iloscia witamin jest > > lepszy jedynie mniej ma zelaza 32 mg a Prenatal 60 mg. Nie wiem, nigdy się tym tak do końca nie interesowałam co ma więcej, a co mniej witamin. Jeśli się je dużo warzyw, owoców, to myślę, że nie ma to jakiegoś większego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Multi tabs 05.10.05, 09:20 Zdecydowanie multi tabs tabletki. Wychodzi naprawde niedrogo. Trzy ciaze na tym przezylam ze swietna morfologia. A ze na opakowaniu nie pisze, ze dla ciezarnych? I co z tego?To, ze w Maternie wiecej witamin? To, ze wiecej nie znaczy, ze lepiej. Ma byc wystarczajaco, a nie jak najwiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: Multi tabs - NIE! 05.10.05, 09:29 Czy to takie rozuszczalne swinstwo? Nie polecam! nie chce straszyc ale w mojej aptece tego nie sprzedaja... farmaceutki twierdza, ze to swinstwo... zreszta wiekszosc dzieci po hemioterapi ma zakazane stosowanie tych rozuszczalnych witamin bo jest w nich skladnik podejrzany o powodowanie/przyracanie raka... te wiadomosci mam od doktora z krakowskiego Prokocimia! Moj maz tez uwielbial te witaminy ale juz ich nie kupujemy! Odpowiedz Link Zgłoś