bursztyn3 Re: położenie plodu 10.10.05, 09:59 Witajcie! Tydzień temu znalazłam się w szpitalu, tu okazało się, ze mój Dzidziuś jest już wstawiony główką do kanału rodnego (34 tydz.). Faktycznie, że od kilku dni przed tą informacją jakoś lepiej się czułam, lżej, miałam pozorne wrażenie, że brzuch się zmniejszył. Z literatury wynika, ze do porodu jeszcze 3- 4 tyg. (bo tyle czasu zwykle mija po tym, jak dzidziś tak się ułoży). Nastraszyli mnie w szpitalu, że z tego powodu muszę leżeć, ale...przecież to jeszcze 3-4 tyg., a wtedy będzie już 9-ty miesiąc. Dodam, ze od 17 tyg. jestem na fenoterolu (liczę na to, że podtrzyma mi skuteczni ciążę do tego 37 tyg.) Czy ktoś tak miał? Kiedy Wasze Dzidzie przybrały "pozycję startową"? Odpowiedz Link Zgłoś
jola261 Re: położenie plodu 10.10.05, 12:56 Od 33 tygodnia ciąży mam skróconą szyjkę macicy,jest miękka a dzidziuś leży główką do dołu.Od tamtej pory jest mi lżej na żołądku i oddychać jest lepiej.Za to częściej siusiam.No i mam skurcze macicy i ból w krzyżu i w dole brzucha ale nie zawsze i silniejszy ból sutków.Teraz jestem w 36 tygodniu i spodziewam się urodzenia dzidzi w każdej chwili.Ale nie przeraża mnie to.Dziecko jest silne i zdolne do samodzielnego życia.Od 37tyg.dzidziuś zwykle nie jest uważany za wcześniaka o ile ma odpowiednią wagę i jest dobrze rozwinięty.To fakt trzeba jak najwięcej leżeć aby jak najdłużej nosić dzidzię w brzuszku. Odpowiedz Link Zgłoś