Dodaj do ulubionych

pierwsze ruchy

19.10.05, 15:59
W ktorym tygodniu je poczulyscie? Ja jestem w 18tc.
Obserwuj wątek
    • marychna31 i poczułaś?:))) (nt) 19.10.05, 16:05

• simonkapl Re: i poczułaś?:))) (nt) 19.10.05, 16:07
        Nie, no wlasnie nic a nic, dlatego pytam.
        • anulaaa Re: i poczułaś?:))) (nt) 19.10.05, 16:08
          pierwsze w 16tc-od 18-19 były już regularne i czułam je codzienniesmile
          reguły nie mabig_grin
        • tsunami05 Ruchy 19.10.05, 16:09
          Ja chyba w 19 tygodniu, jakos krotko przed połówkowym usg smile Na początku były
          słabe, rzadkie i kosztowały mnie sporo stresów, więc się nie martw jesli na
          początku poczujesz je okazjonalnie smile
          • konefka29 Re: Ruchy 19.10.05, 16:50
            Ja poczulam dopiero w 22 tc i strasznie sie wczesniej marwilam, a u pierworodek
            tak moze byc i to jest jeszcze norma. Za to moja przyjaciolka poczula juz w 16 tc.
            • kasiabambo Re: Ruchy 19.10.05, 16:55
              ja poczulam ok.20tc.
        • kate232 Re: i poczułaś?:))) (nt) 19.10.05, 19:33
          simonkapl napisała:

> Nie, no wlasnie nic a nic, dlatego pytam.
          nie wiem
    • madzia31op Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 17:52
      witam
      ja gdy byłam w ciązy z pierwszym dzieckim ruchy poczułam w 19 tyg, teraz jestem
      w 16 tyg i wydaje mi sie ze czasami czuje lekkie smyranie w brzuszku, trudno mi
      określić czy to już ruchy ponieważ teraz mam od początku ciąży straszne ruchy
      robaczkowe jelit, i to niekoniecznie zaraz po posiłkach dlatego sama juz nie
      wiem co faktycznie czuję, ale słyszałam, że przy drugiej ciąży ruchy są
      wyczuwalne wcześniej pozdrawiam magda
      • malgolkab Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 18:01
        pierwsze jakos w 17-18 tyg, ale byly bardzo delikatne i nie codzienne, od 20
        tyg. sa juz po pare razy dziennie.
    • mika_007 Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 18:02
      co ciążę to dzieci mam leniwsze wink
      w I czułam w 18,w II w 20,a teraz w 21 big_grin
      mówię tu o pierwszym prawdziwym kopniaku a nie muskaniu wink
      • ledzeppelin3 Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 18:18
        Przynajmniej odróżniasz ruchy od perystaltyki jelitowejsmile
    • hanka45 Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 18:50
      Dosc wczesnie jak na pierwsza ciąze-w 17 tygodniu. Choc wtedy jeszcze nie byłam
      pewna, że to mój synek. Rano po przebudzeniu czułam, jakby w dole brzucha
      przepłynęła rybka. I tak to własnie byłosmile
    • soniavenir Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 19:22
      Ja poczułam dokładnie tydzień temu, a teraz jestem jak Ty w 18tc. A Ty już coś czujesz?
      • soniavenir Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 19:27
        To jeszcze ja, nie martw się-na to nie ma reguły. To na początku jest takie śmieszne uczucie, jak trzepotanie skrzydełek motyla. Ja czuję ruchy dzidziusia kiedy spokojnie leżę lub siedzę, wtedy najwięcej fika. A jak już poczujesz, to zapewniam Cię, że nie pomylisz z czymś innym. Nie skupiaj się tak na oczekiwaniu na ruchy, chociaż to brzmi nieco nierealnie.
    • marcysia801 Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 19:44
      W 16tygi6d czyli na początku 18tyg.Pierwsza ciążasmile
      • simonkapl Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 20:02
        Moja lekarka uwaza ze poczucie czegos przed 20 tc to tylko bulgotanie jelit,
        ruchy to byc nie moga, a na pewno nie w 1 ciazy.Troche mnie dziwi ze wiele z was
        poczulo cos tak wczesnie.Pozdrawiam
        • gonia28b Re: pierwsze ruchy 20.10.05, 08:36
          Ta Twoja lekarka to chyba bardzo dawno w ciąży nie była i nie pamięta już jak
          to się czuje ruchy dziciątka. To moja pierwsza ciąża i pierwsze ruchy poczułam
          już w 18 tc. Tego nie można pomylić z żadnym bulgotaniem w jelitach. Pierwsze
          określenie jakie mi przyszło do głowy to takie właśnie smyranie po brzuchu od
          środka. Ogonek rybki i skrzydełka motylka to dobre porównanie.
          • gonia28b Re: pierwsze ruchy 20.10.05, 08:40
            No, ale tak jak piszą tutaj dziewczyny - nie ma na to reguły. Niektóre
            zaczynają odczuwać dopiero w 22 tc. Moja przyjaciółka, która urodziła miesiąc
            temu, poczuła te ruch gdzieś w 21 tc i... chyba była trochę zazdrosna, o to, że
            ja to już od 18 tc. Ale ten mały, to za to teraz jej spać nie daje sad
      • niunia64 Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 20:06
        Nic a nic sie nie martw!!! Ja też ciągle o to pytałam, bo wszystkich na forum
        dzidzie kopały, a mnie nic! Tak porządnie zaczęłam czuć od 25 tc, a wcześniej
        sporadycznie, potem tez bywały oprzewrwy i stres- zupełnie niepoptzrebny, bo
        to, czy czujesz zależy od połozenia łozyska (na perzedniej ścianie gorzej
        czuja, bo dzidzia kopie do środka), od Twojej budowy, polożenia dzidzi, ilości
        płynu w macicy, jej wielkości, tkanki tłuszczowej i wielu innych czynników.
        Teraz jestem w 36i czasami chciałabym, by przestała na chwile, bo jak
        taki "klocek" 2,5 kilowy walnie to po prostu boli..., a Twoja dzidzia to
        jeszcze kruszynka, ma tyle miejsca, że wcale nie musi dotykac ścianek Twojej
        macicy.Jednak doskonale rozumiem Twoje pbawy, bo kazdy Ci pisze, że w 16,
        17..., a tak naprawde to nie wiedzą, czy to sa ruchy, czy rozrastajaca sie
        macica. Prawdziwe ruchy czuć przed około 30 tc. i dalej oczywiście. Nie martw
        sie nic a nic, spokojnie czekaj jedz dużo nabiału, owoców i warzyw.
        • adesso Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 20:16
          No, to mnie uspokoiłyście! Na innym forum czytam licytacje, jak to czują
          bulgotanie w 11., 12. tyg, ja jestem na początku 14. i nic. Coś tam plumka, ale
          przypisywałam to raczej pracy jelit. To czekam cierpliwie(chociaż nie mogę się
          już doczekac!!)Dzięki
          magda
    • aga.spych Re: pierwsze ruchy 20.10.05, 08:54
      Cześć dziewczyny!Dobrze że poruszyłyście tą sprawe.Dziś kończy się 19 tydzień a
      ja nic nie czuje.Juz się bardzo martwie.W przyszłym tygodniu ide na usg to się
      dowiem czy wszystko ok.Ale to jeszcze tyle dni że zwariuje.
      Pozdrawiam
      Aga i ?
      • pom Re: pierwsze ruchy 20.10.05, 09:54
        Jestem w 20tc i od czasu do czasu czuję smyranie, ale głowy nie dam, czy to
        dzidzia czy moje paranoje. Za tydzień idę na usg połówkowe i zobaczymy.
    • espressoo Re: pierwsze ruchy 20.10.05, 10:06
      biorąc pod uwagę, że ja czuję ruchy gdzieś w okolicach pęcherza (no ciut wyżej)
      to chyba nie mogą to być jelita?!wink) A pierwszy raz poczułam w 18 tygodniu.
      Także wszystko możliwesmile
    • galia29 Re: pierwsze ruchy 20.10.05, 10:11
      W pierwszej ciąży ewidentne ruchy poczułam w 16 tygodniu, a teraz...koniec 13!
      Nikt mi nie chciał wierzyć, ale teraz wierzą bo jestem 17 na 18 tydzień a mi po
      prostu widać jak się brzuch rusza, wczoraj koleżanka przyłożyła rękę i aż
      podskoczyła, jak poczuła co to małe wyprawia- ale to może dlatego ,że ja dalej
      jestem płaska jak deska i to małe miejsca nie ma.Ale u mnie to już nie smyranie
      tylko regularne piąchy i kolanka.
    • sabi35 Re: pierwsze ruchy 20.10.05, 10:14
      W pierwszej ciąży w 21tc, w drugiej w 18/19tc, w trzeciej (obecnej) w 16/17tc,
      prawdziwe kopniaki w 18tc.
      Na początku naprawdę trudno jest je odróżnić od pracy jelit wink
    • diament79 Re: pierwsze ruchy 20.10.05, 10:44
      Wszystko zależy też od tego jak usadowi sie dzieciatko, jesli wygodnie mu pupą
      do brzucha to nic nie będziemy czuć. Jesli tez brzuszek jest z tłuszczyczkiem
      to tez będziemy czuć dużo póxniej, przeciez na macicy nie ma zakończen
      nerwowych żeby tam cos czuć. Dziecko musi być ułożone przy brzuszku i musi być
      spore żeby poczuć prawdziwe ruchy. Nie twierdzę, że ktoś tam nie poczuł, bo
      jeśli czuć pod ręką i widać ruchy na brzuchy to jest to TO, a z tego co wiem to
      takie rybki czy motylki to zwykłe ruchy czegoś tam w jelitach smile Pamiętajcie,
      że Wasze narządy też sie przemieszczaja wraz ze wzrostem dziecka, na początku
      mogą być własnie z przodu. Ja mam teraz 20 czy 21 tydzień i dopiero co zaczęłam
      czuć. Nic sie nie matrwcie! Jeszcze będziemy chciały żeby nasze bejbiczki dały
      nam troszkę świętego spokoju smile))
    • marcysia801 Re: pierwsze ruchy 20.10.05, 17:24
      Twoja lekarka nie ma racji.Ruchy odczuwa się zupełnie inaczej niż jelita i nie
      sposób(tak myślę)tego pomylić.Ja gdy odczułam je po raz pierwszy to było jak
      delikatne kopniaczki,nisko tam gdzie podbrzusze.jestem szczupła,może dlatego je
      "już"czuję.Wczoraj byłam u gina,powiedziałam mu że czuję Dzidzię,nie był wcale
      zdziwiony i na karcie ciąży odnotował oprócz tętna płodu także ruchy.Trzeba
      pamiętać,że każda ciąża jest indywidualna,i nie ma co się porównywać do
      innych.Pozzdrawiamsmile
    • viola33 Re: pierwsze ruchy 20.10.05, 17:30
      jestem w 18tyg.ciąży i bardzo dobrze czuje swojego maluszka, ale to dlatego jak
      objaśnił mi gin,ponieważ to jest juz moja druga ciąża i wiem czego sie
      spodziewać a macica jest bardziej rozlużniona,powiem wam że cudownie po 10
      latach od pierwszego porodu jest znów poczuc w sobie tą istotke nie ma czegos
      piekniejszego. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka