simonkapl 19.10.05, 15:59 W ktorym tygodniu je poczulyscie? Ja jestem w 18tc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
simonkapl Re: i poczułaś?:))) (nt) 19.10.05, 16:07 Nie, no wlasnie nic a nic, dlatego pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa Re: i poczułaś?:))) (nt) 19.10.05, 16:08 pierwsze w 16tc-od 18-19 były już regularne i czułam je codziennie reguły nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
tsunami05 Ruchy 19.10.05, 16:09 Ja chyba w 19 tygodniu, jakos krotko przed połówkowym usg Na początku były słabe, rzadkie i kosztowały mnie sporo stresów, więc się nie martw jesli na początku poczujesz je okazjonalnie Odpowiedz Link Zgłoś
konefka29 Re: Ruchy 19.10.05, 16:50 Ja poczulam dopiero w 22 tc i strasznie sie wczesniej marwilam, a u pierworodek tak moze byc i to jest jeszcze norma. Za to moja przyjaciolka poczula juz w 16 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
kate232 Re: i poczułaś?:))) (nt) 19.10.05, 19:33 simonkapl napisała: > Nie, no wlasnie nic a nic, dlatego pytam. nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
madzia31op Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 17:52 witam ja gdy byłam w ciązy z pierwszym dzieckim ruchy poczułam w 19 tyg, teraz jestem w 16 tyg i wydaje mi sie ze czasami czuje lekkie smyranie w brzuszku, trudno mi określić czy to już ruchy ponieważ teraz mam od początku ciąży straszne ruchy robaczkowe jelit, i to niekoniecznie zaraz po posiłkach dlatego sama juz nie wiem co faktycznie czuję, ale słyszałam, że przy drugiej ciąży ruchy są wyczuwalne wcześniej pozdrawiam magda Odpowiedz Link Zgłoś
malgolkab Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 18:01 pierwsze jakos w 17-18 tyg, ale byly bardzo delikatne i nie codzienne, od 20 tyg. sa juz po pare razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 18:02 co ciążę to dzieci mam leniwsze w I czułam w 18,w II w 20,a teraz w 21 mówię tu o pierwszym prawdziwym kopniaku a nie muskaniu Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 18:18 Przynajmniej odróżniasz ruchy od perystaltyki jelitowej Odpowiedz Link Zgłoś
hanka45 Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 18:50 Dosc wczesnie jak na pierwsza ciąze-w 17 tygodniu. Choc wtedy jeszcze nie byłam pewna, że to mój synek. Rano po przebudzeniu czułam, jakby w dole brzucha przepłynęła rybka. I tak to własnie było Odpowiedz Link Zgłoś
soniavenir Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 19:22 Ja poczułam dokładnie tydzień temu, a teraz jestem jak Ty w 18tc. A Ty już coś czujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
soniavenir Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 19:27 To jeszcze ja, nie martw się-na to nie ma reguły. To na początku jest takie śmieszne uczucie, jak trzepotanie skrzydełek motyla. Ja czuję ruchy dzidziusia kiedy spokojnie leżę lub siedzę, wtedy najwięcej fika. A jak już poczujesz, to zapewniam Cię, że nie pomylisz z czymś innym. Nie skupiaj się tak na oczekiwaniu na ruchy, chociaż to brzmi nieco nierealnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia801 Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 19:44 W 16tygi6d czyli na początku 18tyg.Pierwsza ciąża Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 20:02 Moja lekarka uwaza ze poczucie czegos przed 20 tc to tylko bulgotanie jelit, ruchy to byc nie moga, a na pewno nie w 1 ciazy.Troche mnie dziwi ze wiele z was poczulo cos tak wczesnie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: pierwsze ruchy 20.10.05, 08:36 Ta Twoja lekarka to chyba bardzo dawno w ciąży nie była i nie pamięta już jak to się czuje ruchy dziciątka. To moja pierwsza ciąża i pierwsze ruchy poczułam już w 18 tc. Tego nie można pomylić z żadnym bulgotaniem w jelitach. Pierwsze określenie jakie mi przyszło do głowy to takie właśnie smyranie po brzuchu od środka. Ogonek rybki i skrzydełka motylka to dobre porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: pierwsze ruchy 20.10.05, 08:40 No, ale tak jak piszą tutaj dziewczyny - nie ma na to reguły. Niektóre zaczynają odczuwać dopiero w 22 tc. Moja przyjaciółka, która urodziła miesiąc temu, poczuła te ruch gdzieś w 21 tc i... chyba była trochę zazdrosna, o to, że ja to już od 18 tc. Ale ten mały, to za to teraz jej spać nie daje Odpowiedz Link Zgłoś
niunia64 Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 20:06 Nic a nic sie nie martw!!! Ja też ciągle o to pytałam, bo wszystkich na forum dzidzie kopały, a mnie nic! Tak porządnie zaczęłam czuć od 25 tc, a wcześniej sporadycznie, potem tez bywały oprzewrwy i stres- zupełnie niepoptzrebny, bo to, czy czujesz zależy od połozenia łozyska (na perzedniej ścianie gorzej czuja, bo dzidzia kopie do środka), od Twojej budowy, polożenia dzidzi, ilości płynu w macicy, jej wielkości, tkanki tłuszczowej i wielu innych czynników. Teraz jestem w 36i czasami chciałabym, by przestała na chwile, bo jak taki "klocek" 2,5 kilowy walnie to po prostu boli..., a Twoja dzidzia to jeszcze kruszynka, ma tyle miejsca, że wcale nie musi dotykac ścianek Twojej macicy.Jednak doskonale rozumiem Twoje pbawy, bo kazdy Ci pisze, że w 16, 17..., a tak naprawde to nie wiedzą, czy to sa ruchy, czy rozrastajaca sie macica. Prawdziwe ruchy czuć przed około 30 tc. i dalej oczywiście. Nie martw sie nic a nic, spokojnie czekaj jedz dużo nabiału, owoców i warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
adesso Re: pierwsze ruchy 19.10.05, 20:16 No, to mnie uspokoiłyście! Na innym forum czytam licytacje, jak to czują bulgotanie w 11., 12. tyg, ja jestem na początku 14. i nic. Coś tam plumka, ale przypisywałam to raczej pracy jelit. To czekam cierpliwie(chociaż nie mogę się już doczekac!!)Dzięki magda Odpowiedz Link Zgłoś
aga.spych Re: pierwsze ruchy 20.10.05, 08:54 Cześć dziewczyny!Dobrze że poruszyłyście tą sprawe.Dziś kończy się 19 tydzień a ja nic nie czuje.Juz się bardzo martwie.W przyszłym tygodniu ide na usg to się dowiem czy wszystko ok.Ale to jeszcze tyle dni że zwariuje. Pozdrawiam Aga i ? Odpowiedz Link Zgłoś
pom Re: pierwsze ruchy 20.10.05, 09:54 Jestem w 20tc i od czasu do czasu czuję smyranie, ale głowy nie dam, czy to dzidzia czy moje paranoje. Za tydzień idę na usg połówkowe i zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
espressoo Re: pierwsze ruchy 20.10.05, 10:06 biorąc pod uwagę, że ja czuję ruchy gdzieś w okolicach pęcherza (no ciut wyżej) to chyba nie mogą to być jelita?!) A pierwszy raz poczułam w 18 tygodniu. Także wszystko możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
galia29 Re: pierwsze ruchy 20.10.05, 10:11 W pierwszej ciąży ewidentne ruchy poczułam w 16 tygodniu, a teraz...koniec 13! Nikt mi nie chciał wierzyć, ale teraz wierzą bo jestem 17 na 18 tydzień a mi po prostu widać jak się brzuch rusza, wczoraj koleżanka przyłożyła rękę i aż podskoczyła, jak poczuła co to małe wyprawia- ale to może dlatego ,że ja dalej jestem płaska jak deska i to małe miejsca nie ma.Ale u mnie to już nie smyranie tylko regularne piąchy i kolanka. Odpowiedz Link Zgłoś
sabi35 Re: pierwsze ruchy 20.10.05, 10:14 W pierwszej ciąży w 21tc, w drugiej w 18/19tc, w trzeciej (obecnej) w 16/17tc, prawdziwe kopniaki w 18tc. Na początku naprawdę trudno jest je odróżnić od pracy jelit Odpowiedz Link Zgłoś
diament79 Re: pierwsze ruchy 20.10.05, 10:44 Wszystko zależy też od tego jak usadowi sie dzieciatko, jesli wygodnie mu pupą do brzucha to nic nie będziemy czuć. Jesli tez brzuszek jest z tłuszczyczkiem to tez będziemy czuć dużo póxniej, przeciez na macicy nie ma zakończen nerwowych żeby tam cos czuć. Dziecko musi być ułożone przy brzuszku i musi być spore żeby poczuć prawdziwe ruchy. Nie twierdzę, że ktoś tam nie poczuł, bo jeśli czuć pod ręką i widać ruchy na brzuchy to jest to TO, a z tego co wiem to takie rybki czy motylki to zwykłe ruchy czegoś tam w jelitach Pamiętajcie, że Wasze narządy też sie przemieszczaja wraz ze wzrostem dziecka, na początku mogą być własnie z przodu. Ja mam teraz 20 czy 21 tydzień i dopiero co zaczęłam czuć. Nic sie nie matrwcie! Jeszcze będziemy chciały żeby nasze bejbiczki dały nam troszkę świętego spokoju )) Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia801 Re: pierwsze ruchy 20.10.05, 17:24 Twoja lekarka nie ma racji.Ruchy odczuwa się zupełnie inaczej niż jelita i nie sposób(tak myślę)tego pomylić.Ja gdy odczułam je po raz pierwszy to było jak delikatne kopniaczki,nisko tam gdzie podbrzusze.jestem szczupła,może dlatego je "już"czuję.Wczoraj byłam u gina,powiedziałam mu że czuję Dzidzię,nie był wcale zdziwiony i na karcie ciąży odnotował oprócz tętna płodu także ruchy.Trzeba pamiętać,że każda ciąża jest indywidualna,i nie ma co się porównywać do innych.Pozzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
viola33 Re: pierwsze ruchy 20.10.05, 17:30 jestem w 18tyg.ciąży i bardzo dobrze czuje swojego maluszka, ale to dlatego jak objaśnił mi gin,ponieważ to jest juz moja druga ciąża i wiem czego sie spodziewać a macica jest bardziej rozlużniona,powiem wam że cudownie po 10 latach od pierwszego porodu jest znów poczuc w sobie tą istotke nie ma czegos piekniejszego. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś