Dodaj do ulubionych

tygodnie ciąży

20.10.05, 09:50
Gubię się.
Wedle pomiarów dziecka robionych mniej więcej w 5 miesiącu ciąży właśnie
rozpoczął mi się siódmy miesiąc. Ile więc jestem tygodni w ciąży?
Czy liczy się je w ten sposób, że każdy miesiąc ma 4 tygodnie (wiem, że tak
moja gin liczy)? W takim razie jestem teraz w 28 tygodniu ciąży, czyż nie? A
ciąża trwa (taka książkowa, idealna) 40 tygodni, czyli 10 miesięcy? No to w
sumie pasowałoby, bo za trzy miesiące stuka mi 10 miesiąc, więc 40 tygodni, a
termin mam na 27 styczeń. To dlaczego każdy mówi, że ciąża 9 miesięcy trwa a
nie 10? sad Na chłopski rozum, to myślałabym, że skoro w marcu zaciążyłam, to
urodzę w grudniu... no ew. na początku stycznia.
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: tygodnie ciąży 20.10.05, 09:56
      Skoro termin masz na 27 stycznia, to 27 grudnia zacznie Ci się 9 miesiąc, 27
      listopada - 8 miesiąc, a 27 października - 7 miesiąc. Czyli na razie jesteś w 6
      m-cu.
      • koza_w_rajtuzach Re: tygodnie ciąży 20.10.05, 09:59
        budzik11 napisała:

> Skoro termin masz na 27 stycznia, to 27 grudnia zacznie Ci się 9 miesiąc, 27
        > listopada - 8 miesiąc, a 27 października - 7 miesiąc. Czyli na razie jesteś w 6
        >
        > m-cu.

Właśnie nie. Jestem w siódmym miesiącu. Tak twierdzi nawet ginekolog.
        • uselinka Re: tygodnie ciąży 20.10.05, 10:02
          No to skoro wiesz lepiej to po co pytasz?!
          • koza_w_rajtuzach Re: tygodnie ciąży 20.10.05, 10:07
            uselinka napisała:

> No to skoro wiesz lepiej to po co pytasz?!

Pytam się, bo do wściekłości doprowadza mnie to, że nie wiem kiedy urodzę.
            Ginekolog wpisując mi w karcie, że mam poród na 27 styczeń zaznaczyła: "ale pani
            i tak sporo szybciej urodzi". Gdy spytałam się "kiedy?", odpowiedź brzmiała
            "dużo, dużo szybciej". Już potrafię nawet zrozumieć to, że wpisała mi w karcie
            coś co zupełnie odbiega od prawdy, ale chyba powinnam wiedzieć kiedy spodziewać
            się porodu i kiedy moja ciąża będzie już donoszona. Dlatego też pytam się czy 7
            miesiąc to 28 tydzień? Bo wiem, że tak liczy moja ginekolog, ale jakoś jej dawno
            przestałam ufać.
        • konefka29 Re: tygodnie ciąży 20.10.05, 10:03
          policz ile tygodni ma miesiac. Jestes pewna , ze 4? Sprawdz w kalendarzu.
          Kazdy miesiac oprocz lutego liczy kilka dni wiecej niz 4 tygodnie i dlatego to
          przesuniecie. Jeli chcesz dokladnie wyliczyc tygodnie ciazy to wez kalendarz i
          policz sobie tygodnie recznie od daty pierwszego dnia ostatniej miesiaczki.
          • koza_w_rajtuzach Re: tygodnie ciąży 20.10.05, 10:11
            konefka29 napisała:

> policz ile tygodni ma miesiac. Jestes pewna , ze 4? Sprawdz w kalendarzu.
            > Kazdy miesiac oprocz lutego liczy kilka dni wiecej niz 4 tygodnie i dlatego to
            > przesuniecie. Jeli chcesz dokladnie wyliczyc tygodnie ciazy to wez kalendarz i
            > policz sobie tygodnie recznie od daty pierwszego dnia ostatniej miesiaczki.

Wiem ile tygodni ma miesiąc, ale moja ginekolog liczy, że każdy miesiąc ma
            cztery tygodnie i mówi, że tak lekarze obliczają.
            A według miesiączki nie policzę, bo jeszcze w ciąży ją miałam, tak przynajmniej
            twierdzi moja ginekolog. Zresztą pod tym względem raczej się nie myli, bo już
            wcześniej miałam objawy ciążowe (bolące, ciemniejące sutki, większe parcie na
            mocz). Aż się przestraszyłam, że znowu zaczynam dojrzewać i piersi mi się
            rozrastają smile.
            • martunia78 Re: tygodnie ciąży 20.10.05, 10:28
              Taki sam problem ma moja koleżanka, jeden jej mówi, ze urodzi 17 stycznia,
              drugi, ze 17 grudnia. I bądź tu mądrymuncertain
              • koza_w_rajtuzach Re: tygodnie ciąży 20.10.05, 10:34
                martunia78 napisała:

> Taki sam problem ma moja koleżanka, jeden jej mówi, ze urodzi 17 stycznia,
                > drugi, ze 17 grudnia. I bądź tu mądrymuncertain

Tak to już bywa z ginekologami.
                Mój mi robi zamęt w głowie i jeszcze ciągnie pieniądze niczym pijawka big_grin.
    • mika_007 Re: tygodnie ciąży 20.10.05, 10:08
      liczysz w tygodniach od ostatniej miesiączki
      ciąża trwa 280 dni (40 tygodni)odostatniej miesiączki lub 266 dni od dnia
      poczęcia,ale lekarze najczęściej liczą od okresu

podziel sobie 40 tygodni na 9(miesięcy)i wyjdzie Ci co ile tygodni w który
      miesiąc wchodzisz wink

jest też suwaczek który zrobi to za Ciebie wink w/g niego jesteś jeszcze w 6
      miesiącu

to Twój suwaczek wink : tickers.baby-gaga.com/p/dev026pr___.png

• ulkaka1 Re: tygodnie ciąży 20.10.05, 10:21
      od terminu który wyznaczył ci lekarz odejmij 3 tyg i dodaj 3 tyg w ten sposób
      otrzymasz 6 tyg w których mozesz urodzić!! Jeśli chodzisz regularnie do lekarza
      to to napewno wcześniej zauważy i powie Ci że to sie zbliza!! Nie panikuj!
      • mika_007 Re: tygodnie ciąży 20.10.05, 10:26
        ulkaka1 napisała:

> od terminu który wyznaczył ci lekarz odejmij 3 tyg i dodaj 3 tyg

hehehhe to wyjdzie na zero winkbig_grin

ale tak na serio to lekarz powinien ustalić tydzień ciąży na podstawie
        wysokości macicy-nic trudnego
        • mika_007 Re: tygodnie ciąży 20.10.05, 10:28
          aaa i rozbieżności jeśli już są to raczej po 2 tygodnie w obie strony -1,5
          miesiaca to trochę za dużo
      • koza_w_rajtuzach Re: tygodnie ciąży 20.10.05, 10:30
        ulkaka1 napisała:

> od terminu który wyznaczył ci lekarz odejmij 3 tyg i dodaj 3 tyg w ten sposób
        > otrzymasz 6 tyg w których mozesz urodzić!! Jeśli chodzisz regularnie do lekarza
        >
        > to to napewno wcześniej zauważy i powie Ci że to sie zbliza!! Nie panikuj!

No tak, tylko, że gdybym tak zrobiła, a zaczęłaby mi się akcja porodowa
        przykładowo w grudniu, to wtedy zaczęłabym naprawdę panikować smile. Zaczynam się
        zastanawiać nad zmianą ginekologa. Mówi mi, że jestem w siódmym miesiącu ciąży,
        wpisuje datę porodu na 27 styczeń i mówi: "ale ty, kotku (sic!) i tak urodzisz
        dużo szybciej". No chociażby powiedziała menda jedna kiedy! Ten 27 styczeń wziął
        się stąd, bo tak by wyszło według ostatniej miesiączki, a ja łącznie z
        ginekologiem wiemy, że ciąża jest starsza.
        Mam nadzieję, że wcześniej zauważy i powie mi, że poród się zbliża, bo
        przerażona jestem sad. Ja CHCĘ cokolwiek do cholery wiedzieć!
        • karola691 Re: tygodnie ciąży 20.10.05, 10:37
          Mioim zdaniem jak jesteś w 28 tygodniu to siódmy miesiąc ja jestem w 29 i
          jestem w siódmym miesiącu i rodzę 1 stycznia ,a zaciążyłam w kwietniu na
          początku. Skoro ty zaszłaś w ciąże w marcu to chyba urodzisz pod koniec grudnia
          • mamawoj Re: tygodnie ciąży 20.10.05, 10:46
            A nie masz terminu wyznaczonego z USG? Przeciez to jest standard.
            Przechodzilam przez to samo co ty - z OM co innego, a z USG i moich obserwacji
            3 tygodnie pozniej. I wiekszosc lekarzy w Polsce brala termin wylacznie z OM
            mowiac, ze prawdziwy jest ten z USG !?! Doslownie, nawet w szpitalu. I badz tu
            madry...
            Teraz mieszkam poza Polska i w mojej karcie ciazy nie ma wzmianki o terminie z
            OM, a wylacznie ten z USG (do ktorego, niestety, raczej nie dotrwam).
            • koza_w_rajtuzach Re: tygodnie ciąży 20.10.05, 10:57
              No właśnie nie mam terminu wyznaczonego wedle USG. Gdyby tak było, to
              podejrzewam, że wyszedłby mi koniec grudnia. Boję się, że jak pójdę rodzić w
              grudniu, a położne zobaczą moją kartę, to zasieją panikę, nawet jeśli to będzie
              już ciąża donoszona. Nie wiem czego mogę się spodziewać.
              Za kilka tygodni będę miała robione dokładne USG. Może wtedy ginekolog się
              określi, bo zaczynam się zamartwiać. A martwię się, bo mam coraz częściej
              skurcze i coraz większą świadomość tego, że będę rodzić dziecko.
        • dido_dido Re: tygodnie ciąży 20.10.05, 10:49
          Kobieto , nie panikuj. O ile ciąża moze być starsza - myślę, ze góra o tydzień
          czyli z terminu miesiaczki wypada 27 stycznia a z terminu poczęcia 20 stycznia.
          Za ciążę zakończoną w terminie uważa się gdy poród następuje do 2 tyg przed lub
          po terminie zwykle wyznaczonym od miesiączki.
          Co do przepowiedni lekarza, ze urodzisz wcześniej to może wynika z jego
          obserwacji szyjki macicy.
          I moze przy następnej wizycie zapytaj go dlaczego mówi, że urodzisz wcześniej i
          jak liczy tygodnie i miesiące ciaży.
          • koza_w_rajtuzach Re: tygodnie ciąży 20.10.05, 11:13
            dido_dido napisała:

> Kobieto , nie panikuj.

Jakby Ci ktoś taki mętlik w głowie zrobił, to też byś panikowała wink.

> O ile ciąża moze być starsza - myślę, ze góra o tydzień
            > czyli z terminu miesiaczki wypada 27 stycznia a z terminu poczęcia 20 stycznia.

No właśnie z terminu miesiączki wypada 27 styczeń. Jednak już przy pierwszej
            wizycie ginekolog powiedział: "o, kochana, to o wiele starsza ciąża". Gdy
            spytałam się czy to możliwe, żebym miała menstruację jeszcze w ciąży, to
            usłyszałam, że tak i że tak właśnie było w moim przypadku.

> Za ciążę zakończoną w terminie uważa się gdy poród następuje do 2 tyg przed lub
            >
            > po terminie zwykle wyznaczonym od miesiączki.

No właśnie, zwykle wyznaczonym od miesiączki. Moim zdaniem to chore. Więc moje
            dziecko prawdopodobnie będzie wcześniakiem urodzonym tak naprawdę o czasie smile.

> Co do przepowiedni lekarza, ze urodzisz wcześniej to może wynika z jego
            > obserwacji szyjki macicy.

I z obserwacji szyjki macicy i z pomiarów dziecka, które ewidentnie na to
            wskazują, że jest ono starsze.

> I moze przy następnej wizycie zapytaj go dlaczego mówi, że urodzisz wcześniej i
            >
            > jak liczy tygodnie i miesiące ciaży.

Liczy, że każdy miesiąc ma cztery tygodnie, czyli jestem w 28 tygodniu ciąży, a
            tak naprawdę, to gdzieś w 30-31 tc.
    • cerezanita Re: "nierówne" miesiące 20.10.05, 11:06
      W literaturze jest taki oto podział ciąży na tygodnie i miesiące (i wszędzie
      należy wstawić słowo "około"):
      I trymestr - 1 do 13 (!) tygodnia, czyli 1-3 miesiąc
      II trymestr - 14 do 27 tygodnia, 4-6 miesiąc
      III trymestr - 28 do 40 tygodnia, 7-9 miesiąc.
      Z tego wynika, że II trymestr jest dłuższy od pierwszego o tydzień oraz, że
      jeśli jesteś w 28 tygodniu, to zaczynasz 7 miesiąc. A w ogóle to jest to czarna
      magia, pewnie też dla tych, co to wymyślali smile.
      Nie martw się na zapas - wydaje mi się, że "biurokracja" to jedna rzecz,
      natomiast lekarka widzi, że termin "papierowy" nie pasuje do rozwoju Twojej
      ciąży. Tak, jak któraś z dziewczyn już pisała, możesz ją prosić o szersze
      wyjaśnienia przy kolejnych wizytach.
      Pozdrawiam słonecznie.
      • koza_w_rajtuzach Re: "nierówne" miesiące 20.10.05, 11:22
        No jestem już uspokojona... uffffff.. ale mi teraz dobrze smile).
        Przy następnej wizycie pewnie powie mi coś więcej odnośnie porodu, tym bardziej,
        że ma mi zrobić jakieś dokładniejsze USG.
        • cerezanita Re: "nierówne" miesiące 20.10.05, 11:34
          Bardzo się cieszę. Zobaczysz, będzie wspaniale! Dużo zdrówka!
        • lilith76 Re: "nierówne" miesiące 20.10.05, 13:46
          nie martw się. moja znajoma miała termin na 12-go stycznia, a urodziła 15-go
          grudnia (też miała krwawienie, które wzięła za miesiączkę). nikt w szpitalu nie
          brał tego porodu jako wcześniaczy, a z dzieckiem wyszła po trzech dniach do
          domu.
    • maja305 Re: tygodnie ciąży 20.10.05, 16:44
      Ja czytałam ze termin porodu oblicza sie dodajac do dnia ostatniej miesiaczki
      caly rok potem odejmuje sie 3 miesiace i dodaje 7 dni!Czyli jesli mialam ost
      mies 19 lipca 2005+ rok 19 lipca 2006 - 3 mies:19 kwie2006+ 7dni=26 kwie 2006 i
      taki tez termin napisal na mojej karcie lekarz
    • martina.15 Re: tygodnie ciąży 20.10.05, 18:15
      bo to jest 9 pelnych miesiecy a nie 10 pelnych ,ale ksiezycowych (czyli 28
      dniowych) normalny miesiac ma kilka dni wiecej nie uwazasz? ja jakos licze ze 2
      miesiace to 9 tygodni. to po pierwsze. po drugie- jak masz dokladnie 28 urodziny
      to idzie ci 29, czyz nie smile podobnie jest tez z tymi miesiacami- wiec zeby
      miesiac 9 byl "pelny" to musi on dojsc do konca czyli do stukniecia 10 miechow
    • mrockata Re: tygodnie ciąży 21.10.05, 01:34
      Witaj, ale tu mentlik.
      Ja tez mialam problemy ze zrozumieniem liczenia tygodni ciazy.tak dlugo
      myslalam, ze wymyslilam i zrozumialam. nie wiem czy sie zgadza ale dla mnie to
      logiczne.Otoz jak juz pisalas ciaza ma 40 tygodni czyli 10 miesiecy; kazdy
      miesiac po 4 tygodnie, a kazdy tydzien po 7 dni.Wszystko regularnie.Musze dodac
      ze chodzi tu o miesiace "CIAZOWE" ksiezycowe, a nie kalendarzowe(np.styczen: 31
      dni czyli 4 tyg i 3 dni).
      Ciaze liczy sie od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki. Jezeli od tej daty
      policzysz 40 tyg to wyjdzie ci termin porodu.Na chlopski rozum jeszcze nie
      mialo sie stosunku, a juz sie w ciazy bylo. wydaje mi sie ze ten podzial na 40
      tygodni ulatwia w medycynie liczenie lekarzom. 9 miesiecy to po prostu liczenie
      wg kalendarza.
      Zawsze mialam problemy z dogadaniem sie z osobami ktore liczyly na miesiace
      kalendarzowe, poniewaz ja liczylam tak jak moja gin.Czyli 10 mies.

Mam nadzieje, ze pomoglam
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka