Dodaj do ulubionych

skutecznie zwalczyć grzybicę

20.10.05, 10:04
Wiem, że ten temat się przewijał na forum, ale bardzo bym prosiła, żeby
wszystkie dziewczyny, które poradziły sobie z grzybicą w ciąży napisały jaki
specyfik im pomógł. Moja ginka przepisuje mi wciąż pimafucin i natamycynę,
które na mnie nie działają. Po skończonym opakowaniu historia zaczyna się na
nowo... Twierdzi, że nic innego w ciąży nie może mi dać. A ja jestem
zrozpaczona, bo jak długo mogę brać leki bez żadnego skutku sad Z mężem nie
kochaliśmy się wieki, na basen nie chodzę, całą radość z ciąży przysłania mi
ta infekcja. Napiszcie więc proszę, jakie jeszcze leki można brać i co
najbardziej pomogło.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mika_007 Re: skutecznie zwalczyć grzybicę 20.10.05, 10:13
      dostałam czopki -Gynalgin (brałam 1 na noc) i Clotrimazolum
      (2xdziennie),później profilaktycznie dokupiłam maść Clotrimazolum (bez recepty)
      i smarowałam przez jakieś 10 dni -do dziś śladu nie ma
      Lekarz powiedział,że zawsze w razie jakby objawy się pojawiały mogę stosować
      maść i robić nasiadówki z Tantum Rosa
      • siula5 Re: czy mam grzybicę? 20.10.05, 13:01
        mam takie małe białe plamki, jakby twarożek i jest swędzenie no bo mokro, czy
        to grzyb czy infekcja?
        • kokons Re: czy mam grzybicę? 20.10.05, 13:04
          Tylko lekarz moze to zinterpretowac a jesli odczuwasz dyskomfort zglos sie
          koniecznie go ginekologa.
    • uselinka Re: skutecznie zwalczyć grzybicę 20.10.05, 10:26
      Nie przejmuj się, ja mam tak samo. Ciągnie się to cholerstwo za mną prawie całą
      ciążę. Też dostaję od lekarki na zmianę pimafucin i nystatynę no i krem
      clotrimazolum i nic. Po leczeniu spokój mam na jakiś tydzień a potem historia
      zaczyna się od nowa. Lekarz mnie pociesza, że bardzo często kobiety w ciąży
      przez całe 9 miesięcy mają grzybicę co jest spowodowane zmianami w gospodarce
      hormonalnej ale nie ma to wpływu na dziecko pod warunkiem, że się ją leczy. Tak
      więc głowa do góry. Będzie dobrze.

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;17;28/st/20051112/dt/7/k/908f/preg.png
    • alfika Re: może jako pomocniczy środek... 20.10.05, 11:25
      początki grzybicy, a jak się ciągnie całą ciążę, to cały czas - lekarka
      koleżance poradziła bardzo, o dziwo, skuteczny sposób - kefir albo jogurt,
      odrobinę na dłoń i posmarować
      rozśmieszyło mnie taki "sposób babuni", ale naprawdę pomogło - tylko co drugi
      dzień musi być oczywiście świeżo otwarty i trzeba używać wkładki (bo moczy)

w tych - i tylko tych - przetworach jest kolonia bakterii mlecznych i kwas
      mlekowy - to odbudowuje właściwą florę bakteryjną, do tego pomaga zachować
      kwaśne pH, do tego mozna używać kilka razy dziennie
      • kokons Re: może raczej Laktowaginal! 20.10.05, 11:53
        Rowniez bralam kiedys te leki przed ciaza i nie skutkowalysad
        W ciazy bralam na poczatku delikatna Nystastyne ale tez nie skutkujesad
        Najskuteczniejszy okazal sie Clotrimazolum! I od 14 tc mam spokoj...

Nie wiem czy lekarz o tym wspomnial, bo malo kto to robi ale moj podpowiedzial,
        ze po takiej kuracji warto jest kupic w aptece Laktovaginal (bez recepty za 22
        zl.) to globulki z paleczkami kwasu mlekowego ktore odbudowuja flore bakteryjna
        w pochwie i ilekroc tego nie zrobilam zaraz przyplatywala sie nastepna infekcja
        bo ph w pochwie bylo oslabione. Takze polecam po kazdej grzybkowej kuracji!
        A do codziennej pielegnacji polecam tylko i wylacznie dobry apteczny plyn do
        higieny intymnej - osobiscie za najlepszy uwazam Laktacyd ( do codziennej
        pielegnacji 6 zl lub ginekologiczny przy infekcjach 22 zl).
        Pozdrawiam)

I jeszcze jedno: a moze zrob posiew jak leki nie pomagaja? Moze masz jakas
        bakterie... po posiewie bedziesz wiedziala na co bedzie wrazliwa. kuracje
        bedzie skuteczna wtedy, nie bedziesz na sobie eksperymentowac. A jeżeli jednak
        robiłaś wymaz i jest na 100% pewne, że to nie grzybica-możliwe, że potrzebne
        jest leczenie Twojego partnera. Bardzo rzadko, ale zdarza się, że partner jest
        nosicielem grzybicy i stąd nawracające infekcje.

No i jeszcze przestroga: nie można w ciąży pakować sobie niczego do pochwy, tym
        bardziej jogurtu - masz od tego Laktowaginal !

Pozdrawiam
        • olamarka Re: :))) 21.10.05, 09:56
          otóż widać, że kokons wie NA PEWNO wszystko lepiej, do pochwy nie wolno sobie
          niczego "" w ciąży, na pewno jogurtu - to, że zawiera od razu kultury bakterii
          nie ma znaczenia - nie wolno i już smile)) (zapewne argumant brzmi: bo tak smile))

"pakować" za to można lactovaginal i clotrimazolum (skądinąd również dobre,
          choć nie każdy lekarz przepisuje w ciąży maść z klotrimazolem) - ale to zapewne
          przyjmuje się doustnie smile))))))

ps. a nie chodziło aby o bezpieczne specyfiki, które komuś pomogły?
          bo miałam takie wrażenie smile)))))))
        • alfika Re: :))) 21.10.05, 09:57
          otóż widać, że kokons wie NA PEWNO wszystko lepiej, do pochwy nie wolno sobie
          niczego "" w ciąży, na pewno jogurtu - to, że zawiera od razu kultury bakterii
          nie ma znaczenia - nie wolno i już smile)) (zapewne argumant brzmi: bo tak smile))

"pakować" za to można lactovaginal i clotrimazolum smile))))))

ps. a nie chodziło aby o bezpieczne specyfiki, które komuś pomogły?
          bo miałam takie wrażenie smile)))))))
    • amwaw Re: skutecznie zwalczyć grzybicę 20.10.05, 11:32
      Pimafucin i natamycyna to wystarczająco silne leki na grzybice( zakładam, że
      miałaś robiony wymaz i jest na 100% pewne, że to były grzyby).Po pimafucinie
      częste są uczulenia, które dają objawy podobne jak grzybica(trzeba przeczekać).
      Po terapii- laktovaginal, do podmywania Laktacid(plyn) i przejdzie w koncu.
      Kefiry sobie odpuść( zdecydowanie). Jedz mniej słodyczy, wieczorem- witaminkę C.
      Nie jest prawdą, że kobiety w ciąży tak mają i trudno( tak podchodzą lekarze
      którym się po prostu nie chce leczyć).
      Miałam grzybki, nie leczyłam nawet, stosowałam tylko lactacyd+laktovaginal-
      przeszło i więcej nie wróciło. Za dużo leków szkodzi.
      pozdr
    • zolza78 Re: skutecznie zwalczyć grzybicę 20.10.05, 11:40
      ja sie mecze z grzybica od poczatku ciazy (teraz koniec 15 tyg.). bralam
      nystatyne (zadnej poprawy), potem Clotrimazol (tez nic) i dopiero gyno-
      femidazol mi pomogl. moja ginka zapisala mi przez 5 dni dwa razy dziennie, rano
      i wieczorem, a przez nastepne 5 dni tylko na noc. narzie, odpukac, jest
      spokoj...
    • hanula12 Re: skutecznie zwalczyć grzybicę 20.10.05, 13:05
      Racja, odstaw w miarę mozliwości słodycze, przerzuć się na naturalny jogurt do
      picia. poza tym amwaw ma rację Pimafucin często powoduje uczulenia i świąd
      także czasem po skończonej kuracji trzeba odczekać. spróbuj okładów z Tantum
      Rosa.
      • siula5 Re: skutecznie zwalczyć grzybicę 20.10.05, 14:03
        jak się robi te okłady? z waty? ja wcześniej polewałam rozstworem z Tantum
    • kalejdoskopik Re: skutecznie zwalczyć grzybicę 20.10.05, 13:52
      Lactovaginal, Nystatyna nie do końca wyleczone, następnie Lactovaginal i
      Gyno-femidazol
    • a.prentka Re: skutecznie zwalczyć grzybicę 20.10.05, 14:57
      Mi pomógł Gyno pevaryl (niestety kuracja trwa dwa tygodnie), do smarowania
      Clotrimazol i Tantum Rosa na samym początku do irygacji. Po zakończeniu
      leczenia Lactovaginal na noc. Mój lekarz kazał mi zrezygnować całkowicie ze
      słodyczy, podobno grzybki bardzo je lubią smile
      Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    • sunrise3 Re: skutecznie zwalczyć grzybicę 20.10.05, 15:09
      ten sam problem ....
      Najpierw dostalam Pimafucin, 3 globulki, niestety nie pomogly, lekarz zapisal
      Clotrimazl - 6 globulek. Po tym przestalo piec i swedziec ale jeszcze przez
      kilka dni stosowalam na popekane miejsca krem Clotrimazol. Po tygodniu na
      nastepnej kontrolnej wizycie okazalo sie ze jeszcze cos jest i dostalam
      Sterovag (6 globulek). Mam nadzieje, ze tym razem pomoze i bedzie to juz koniec
      tych doswiadczen. Zostaly mi jeszcze 3 globulki ...
      Staram sie nie jesc slodyczy ale to bardzo trudne :0(
    • mamusiagusia Re: skutecznie zwalczyć grzybicę 20.10.05, 19:29
      dzięki za rady. Najgorsze jest to, że moja lekarka nie zrobiła mi posiewu i nie
      wierzy, żeby leki nie pomagały. Sugeruje, że zarażam się od męża (który zresztą
      się leczy) choć nie dotknął mnie od 3 miesięcy!!! Uważa, że po każdej kuracji
      zarażam się na nowo. Lactovaginal i lactacyd do przemywania stosuję, nie
      wiedziałam tylko o tych słodyczach i wit. C. Może w takim razie spróbuję
      jeszcze tych sposobów. Oj, ciężko będzie z tymi słodyczami...
      pozdrawiam
    • kajka29 Re: skutecznie zwalczyć grzybicę 20.10.05, 20:30
      Ogólnie grzybica jest wstrętna do wyleczenia. Miałam ja w czasie pierwszej
      ciązy, miałam między ciążami i mam teraz w drugiej ciązy.Zaliczyłam już chyba
      wszystkie leki wymienione na forum i pomaga tylko na jakiś czas. Kiedys miałam
      robione jakieś wymazy czy biogramy aby określic rodzaj grzyba. Po kuracji
      przeszło ale powraca. Do tego mąż też ciągle narzeka, że cos mu tam "wyskakuje"
      i teraz próbujemy jeszcze go wyleczyć. Ogólnie lekarz kazał zerzygnować ze
      słodyczy ( ciężka sprawa), pic jogurty, kefiry (niecierpię) , bieliznę nosić
      bawełnianą, zero jeansów czy innych obcisłych spodni , najlepiej
      spódniczki.Niełatwo jest sie dostosować dlatego się męcze. Ale Tobie może
      pójdzie lepiej leczenie.powodzenia P.S. przy grzybicy dobre efekty daje
      Citrosept -wyciąg z greppfruta-ale nie można chyba brać tego w ciąży.
    • honi_29 Re: skutecznie zwalczyć grzybicę 20.10.05, 20:59
      Oj,ile ja się namęczyłam z nawracającymi grzybicami.Najskuteczniejszy u mnie
      okazał się gyno-femidazol,a po ciąży clotrimazol jakiś silniejszy(jedna
      gałka),i dodatkowo gin kazała łykać trilac 3 razy dziennie.Chyba miesiąc żarłam
      trilac i w końcu przeszło,uf...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka