martaa26 Re: Nadwaga a ciąża? 20.10.05, 12:53 wraz z moim mężem od jakiegos czasu staramy sie o dziecko moim problemem jest spora nadwaga ważę 84 kg przy wzroście 166 juz od jakiegos czasu stram sie ją zrzucic ale bezskutecznie ,chcialabym sie dowiedzieć czy moze ktoraś z was zaszla w ciąze pomimo swojej tuszy i jak sie z tym czula przy ciąży? pozdrawiam marta Odpowiedz Link Zgłoś
eps Re: Nadwaga a ciąża? 20.10.05, 13:20 Ja do bardzopulchnych co prawda przed ciaża nie należalam, ale do szczupłych teżnie. Przy wzroście 168 ważyłam 68 kg. Wg mnie tusza nie ma nic do rzeczy czy to przy zajściu w ciaże czy przechodzeniu ciazy.Moja sasiadka przy wzroście 160 wazyła niecałe 90 kg, więc pulchniutka była trosze, zaszła w ciaze i bez problemów ją przeszla. Co prawda jak ktoś nie wiedział o ciazy to po jej sylwetce nie było widać, bo cały czas okraglutka byla. Jak wróciła z dziciątkiem ze szpitala to wiekszośc sie dziwiła skąd dzidzia się wzięła. Odpowiedz Link Zgłoś
jola261 Re: Nadwaga a ciąża? 20.10.05, 13:36 Ja zachodząć w ciąże ważyłam 77,wzrost-167cm. Doszło mi 25kg w ciąży i nie wiem co to będzie potem.Ciągle o tym myślę.Po prostu mam tendencje do tycia. Nie mam większych problemów ze zdrowiem 37tc.Ale rzeczywiście bolą kolana,jest ciężko,szybko się pocę i męczę.Ale nie mam problemów z dużym nadciśnieniem,po prostu jest na pewno ciężej chodzić,ból stóp itp.Ale najważniejsze aby dzidzia była zdrowa,tylko o tym marzę i wierzę, że uda mi się wybrnąć z tych kilogramów z czasem.Powodzenia i nie przejmuj się,zaczniesz po ciąży sport przy zajmowaniu się dzieckiem to na pewno poradzisz sobie z nadwagą. Odpowiedz Link Zgłoś
libretka Re: Nadwaga a ciąża? 20.10.05, 13:48 Pewnie, że lepiej być szczupłym, ale nie martw się - waga nie przeszkadza w zajściu w ciążę i w szczęśliwym rozwiązaniu. W czasie ciąży trzeba uważać, by tyć racjonalnie i nie objadać się za dwoje. Poza tym trzeba częściej mierzyć ciśnienie - ryzyko nadciśnienia i badać poziom cukru - większe ryzyko wystąpienia cukrzycy ciężarnych. Lekarz prowadzący może też chcieć częściej Cię widzieć, by kontrolować te dwa parametry. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martaa26 Re: Nadwaga a ciąża? 20.10.05, 14:06 kochane dziewczyny dziekuję bardzo za słowa otuchy i wsparcia,mam nadzieję ze jak bedę w ciązy to wszystko bedzie w porzadku,a narazie poki co biorę sie za siebie i postaram sie zrzucic choć 5 kilo.pozdrawiam wszystkie przyszłe i obecne mamy! Odpowiedz Link Zgłoś
aniela000 Re: Nadwaga a ciąża? 20.10.05, 14:37 czesc marta właśnie przeczytałam twój wątek i bardzo się ucieszyłam tzn.ucieszyłam się że ktoś tak jak ja ma podobny problem.Mam propozycję może razem będziemy się wspierać?proszę napisz do mnie prywatnie.Mi gi powiedziała że tusza obniża poziom płodnośći, ale to nie znaczy że nie moę zajść w ciąże.Jednak zaleciła mi schudnąć.Mam koleżankę która ważyła 130 kg, przez cztery lata nie mogła zajść w ciążę,potem wzieła sie za siebie i schudła do 70kg przy wzroście 1.73.I od razu zaszła w ciąże, czy to nie dziwne?nie rozmawiałam z nią na ten temat bo nie jestesmy ze sobą aż tak blisko,nie miałam odwagi.Sama ciągle się nad tą otyłościa zastanawiaa, dodam że ważę więcej niż ty!proszę odezwij sie do mnie Odpowiedz Link Zgłoś
natka110 Re: Nadwaga a ciąża? 20.10.05, 17:31 Moj tat - gin mowi, ze nadwaga przeszkadza zajsc - bo w tkance tluszczowej jest depo estrogenowe, i to pomniejsza szanse zajscia, o ile dovbrze zrozumialam. A mowi tak, bo i jak chce dziecko( a bardziej on wnuka), a mam pare ladnych kg do zrzucenia - ok 90 kg, oprzy 174 cm... Odpowiedz Link Zgłoś
aniela000 Re: Nadwaga a ciąża? 20.10.05, 17:44 skoro tata natki jest gi to napewno dobrze podpowiedział swojej córce.Dziewczyny może wspólnie sie zmobilizujmy do odchudzania, aby zajść w ciąże?cieszę się że w swoim problemie nie jestem sama Odpowiedz Link Zgłoś
ulaw-k Re: Nadwaga a ciąża? 20.10.05, 14:43 Ja też mam dużą nadwagę, zaszłam w ciążę bez problemu (wpadka) w czasie gdy się odchudzałam (przed zajściem w ciągu 5 miesięcy schudłam 15 kilo). Teraz jestem już w 40 tc. przytyłam 9 kilo, wyniki przez całą ciążę miałam idealne, zero cukrzycy kontorlowałam tylko ciśnienie. Moja lekarka powiedziała, żeby się nie przejmować bo nie ja pierwsza i nie ostatnia mam nadwagę i jestem w ciązy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wejda Re: Nadwaga a ciąża? 20.10.05, 17:46 witaj! U mnie z gabarytami jest podobnie jak u ciebie...udalo sie zajść bez problemu i obecnie jestem w 25 tc może dlatego że nie myśleliśmy o tym żeby sie starać o dziecko ale o tym by było przyjemnie Dzieki ciąży nawet schudłam...brak apetytu i aktywny tryb życiaitp. Ale najlepsze jest to,że wszyscy mówią że lepiej teraz wyglądam niż przed ciążą i że ten stan mi służy. zatem powodzenia, nie stresuj sie za bardzo że jest cie za dużo tylko do dzieła- treningi też odchudzają dorota Odpowiedz Link Zgłoś
grandet Nadwaga a ciąża? 20.10.05, 14:47 Te kobiety, ktore maja nadwage to, nie maja raczej problemow z zajsciemw ciaze i normalnie ja zanosza. Tak jest w moim przypadku, cuzje sie normalnie. Mysle, ze problem (jezeli juz) to moze dotyczyc kobiet otylych. Miedzy nadwaga a otyloscia jest roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
z-a-g-a-t-k-a Re: Nadwaga a ciąża? 20.10.05, 20:41 Ja jestem otyla, a w ciaze zaszlam. Mam 160 cm wzrostu, pierwsze wazenie u gina: 93 kg. Sporo. Wczesniej juz bylam w ciazy i poronilam, wiec robilam rozne badania i okazalo sie, ze mam cykle bezowulacyjne. Lekarz powiedzial ze mozna to wyregulowac lekami. Bralam clo i okazalo sie ze pojawilo sie jajeczko, dostalam pregnyl na pekniecie i juz . Okazalo sie ze zaszlam w ciaze w pierwszym cyklu staran. Teraz jestem w 32 tc. A jezeli chodzi o mase ciala... W tej chwili waze... 90 kg. Tak mniej niz przed ciaza, to skutek diety, ktora dal mi lekarz. Jest to dieta dla kobiet z cukrzyca ciazowa. Cukrzycy nie mam, wszystkie wyniki mam idealne, zadnej anemii, nadcisnienie itp. Generalnie na poczatku ciazy wazylam nawet 88 kg. Potem poszlo troszke w gore, ale to dlatego ze dziecko rosnie. A teraz od 3 miesiecy waga stoi, a to znaczy ze dalej chudne... Przez to ze moj organizm przyzwyczajony jest do duzej masy nie boli mnie kregoslup, stopy, stawy itp. Czuje sie rewelacyjnie, podobno tez swietnie wygladam. Wiec mysle, ze nie powinnas sie przejmowac. Powinnas zajsc w ciaze bez problemow. A z odchudzaniem uwazaj, bo anemia w ciazy jest duuuuuzo gorsza niz nadwaga. A wyniki leca na leb na szyje. Ja zaczynalam z hemoglobina 14,6 a teraz mam 12,5. A lekarz twierdzi, ze on by chcial miec takie wyniki jakie ja mam . Zycze Ci jak najszybszego zafasolkowania, a jak masz jakies pytania to pisz (z_agatka@aster.pl) pozdrawiam z_agatka Odpowiedz Link Zgłoś
mysiunia2001 Ja też jestem pulchna:) 20.10.05, 21:01 zaszłam w ciąże ważąc 77 kg przy wzroscie 162.Teraz jestem w 39 tc i waże 93 kg tzn przytyłam 16 kg.Mam nadzieje że duzo zrzuce po porodzie.Jesli chodzi o ciąze mając nadwage to trzeba troche uważać na zdrowie i nie objadac się za bardzo bo istnieje ryzyko nadciśnienia i cukrzycy ciążowej. Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: Ja też jestem pulchna:) 20.10.05, 22:15 dziewczyny nie ma co histeryzowac teraz i odchudzać się niewiadomo jak, zwłasza że jeśli potem zajdziecie w ciąże to organizm sobie straty szybciutko odbije.Znam dziewczynę ktróa przed ciązą schudła 20kg a w czasie ciazy zyskała 36!!! Dbajcie o siebie i bierzczie sie do roboty. ewntualnie zróbcie badanie poziomu tarczycy( tsh, ft3,ft4) , ich niedobór powoduje problemy z zajściem w ciąże, a w ciaży u dziecka upośledzenie umysłowe, a ponad to niedoczynność tarczycy jest często powodem otyłości. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
aniela000 Re: Ja też jestem pulchna:) 21.10.05, 10:43 dziewczyny jak czytam wasze odpowiedzi to zaczynam wierzyć że jednak będę w ciąży.Dziękuję wam bardzo, ale może jednak trochę się odchudzę, przynajmniej spróbuję, pozdrawiam i trzymam kciuki za was i siebie! Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: Ja też jestem pulchna:) 21.10.05, 13:14 A dlaczego mialabys nie zajsc? Ja tez mam mala nadwage, waze sporo, chociaz tego mzoe nie widac, bo mam po prostu mocna budow i sporo miesni.Zaszlam natychmiast w pierwszym miesiacu prob.Ciaze znosze wspaniala, koncze 4 miesiac, brzucha nawet nie widac.Bedzie ok, nie martw sie! Odpowiedz Link Zgłoś
19maj Re: Nadwaga a ciąża? 21.10.05, 10:59 ja ważę 82 kg i zaszłam w ciążęczułam się bardzo dobrze i nie miałam żadnych komplikacji na początku schudłam do 65 kg a teraz 5 miesięcy po porodzie znowu mam swoją starą (Nad)wagę. Odpowiedz Link Zgłoś
diablica26 Re: To ja was zaskocze 21.10.05, 12:37 Ja przed ciążą ważyłam ponad trzy cyfry,grubo ponad 3 z powodu 6-cio letnich komplikacji z hormonami i depresją,zaszłam w ciąże i nie mam żadnych problemów dzięki Bogu i oby nie było,nie brałam żadnych leków,nie plamie,nie mam skórczy,szyjka mi się nie skraca,wyniki super,ciśnienie też,gdyby nie kamień w nerce czułabym się jak nowo narodzona.Wcale się nie męcze,nic mnie nie uciska,do 5 miesiąca tyłam po 1 kilo na miesiąc,w 24tc jak byłam u gina te 5 kilo schudłam więc wróciłam do wagi z przed ciąży,ciuchy ze mnie spadają,mieszcze się w ciuchy z przed ciąży i czuje że tak zostanie, wcale jeść mi się nie chce,tylko dużo pije bo musze by nerke filtrować.Lekarz mówi że moje dziecko korzysta z mych zapasów tłuszczu więc ja chudne ono rośnie.Czuje że ciąża mnie uzdrawia...I wcale nie wierze w te bzdury że otyła kobieta ma problemy,tak zawsze gadają,ale z innej perspektywy ile chudych kobiet ma problemy z utrzymaniem ciąży?A to musi leżeć a to plami a to skórcze ma,ja się czuje rewelacyjnie i moje dziecko też,mam gdzieś,że tak piszą w gazetach czy na broszurach,moja ciąża przebiega bez problemów i oby tak dalej,także co wy się martwicie że ważycie 80-90kg?Co to za waga,kobiety dajcie spokój i więcej uśmiechu lilypie.com Odpowiedz Link Zgłoś
aniela000 Re: To ja was zaskocze 21.10.05, 15:38 diabliczko,naprawdę podniosłaś mnie na duchu ja właśnię ważę ponad 3 cyferki!i gi powiedziała że muszę schudnąć ,może moj organizm inaczej reaguje na wagę, bo od roku nie mogę zajść w ciążę.I z tego powodu chyba coraz bardziej jestem smutna.Jak byłam u gi to powiedziała miże akurat mam cykl bezowulacyjny i żebym się zgłosiła za 3 miesiące jak schudnę, nie robiła mi żadnych badań.Z powodu swojej nadwagi jakoś wstydzę się chodzić do gi, boję sie ich złośliwych reakcji.Ale ty trochę podniosłaś mnie na duchu że jednak można zajść w ciążę.Dziękuję ci!a czy nie miałaś problemów z cyklami bezowulacyjnymi?i jak szybko zaszłaś w ciążę>? Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Nadwaga a ciąża? 21.10.05, 14:18 Dziewczyny, a czy macie jakieś namiary na sklepy z ciążowymi ciuchami w naszym (dużym) rozmiarze? Bo w sklepach internetowych wszystko co dotychczas widziałam jest za małe (( Też mam okropną nadwagę, i płakać mi się chce na myśl o tym, że nic ciążowego na siebie nie dostanę (szczególnie spodni) i mam czarne wizje ciąży spędzonej w męskim dresie z podwiniętymi nogawkami (( Odpowiedz Link Zgłoś
19maj Re: Nadwaga a ciąża? 21.10.05, 17:23 ja kupowałam spodnie w 9fashion fajne mają tam spodnie Odpowiedz Link Zgłoś