Dodaj do ulubionych

ZZO za i przeciw

02.11.05, 11:57
Dziewczyny, pewna sa na tym forum takie, ktore milay to znieczulenie.
Podajcie mi argumenty za i przeciw.
Bo rozzwazam takie rozwiazanie, ale za to moj maz juz panikuje na sama mysl,
ze wbija mi igle w kregoslup.
pozd
Obserwuj wątek
    • s79 Re: ZZO za i przeciw 02.11.05, 13:30
      Wpisz ZZO w wyszukiwarkę. Też szukałam info - jest wiele wątków. Ja
      zdecydowałam się na tak i już raczej decyzji nie zmienię mimo wielu tygodni do
      porodu..
      Pozdrawiam.
    • niunia78wroc Re: ZZO za i przeciw 02.11.05, 13:48
      Cześć, ja rodzę lada dzień i już jestem po konsultacjach z anestezjologiem w
      sprawie zzo. Polecam Ci je jak najbardziej. Lekarz wytłumaczył mi wszystko i
      nie boję się wogóle tego znieczulenia.Igła jest wbijana między kręgi (musisz
      przyjąć tzw. "kocią" pozycję, żeby sie one rozeszły) w miejscu gdzie już nie ma
      rdzenia kręgowego. Dlatego nie ma możliwości porażenia kończyn, czy coś w tym
      stylu. Srodek znieczulający jest wstrzykiwany w pustą przestrzeń, jedyne
      zagrożenie jeśli lekarz wbije się za bardzo, to natrafi na naczynia, przez
      które może wyciekac płyn jakiś tam mózgowysmile i dlatego może potem boleć
      głowa.Ale jeśli będziesz miała lekarza doświadczonego, to naprawdę nie ma się
      czego bac.A więcej jest zalet takiego znieczulenia niż wad. Moja szwagierka
      miała zzo i podczas porodu czytała gazetę, a inne kobiety niestety krzyczały z
      bólu.Aczkolwiek kazdy przypadek trzeba rozpatrzyć indywidualnie gdyż podczas
      tego znieczulenia jest potrzebna naprawdę dobra współpraca pacjentki z lekarzem
      podczas porodu.Mój ginekolog tez mi polecał i mówi że to naprawdę super sprawa!
      Tak jak z leczeniem zębów, można leczyć bez znieczulenia i ze znieczuleniem,
      tak samo sprawa ma się do porodu. Rodzisz w komforcie, albo i nie. Jesli masz
      jakieś pytania to pisz do mnie na maila niunia78wroc@gazeta.pl lub na GG
      3766219.
    • a.prentka Re: ZZO za i przeciw 02.11.05, 14:56
      morfeusz2001.webpark.pl/znieczulenie.porodu/zewoponowka.swf
      Naprawde warto tam wejść.
      • vulpes1978 Re: ZZO za i przeciw 02.11.05, 15:08
        Hej
        25.10 urodziłam Córeczkę. Miałam podane znieczulenie (szpital Ujastek w
        Krakowie). To naprawdę dobre wyjście. Ogromna ulga w bólu, człowiek ma szansę
        nabrać sił na II fazę porodu. U mnie akcja skurczowa nie zwolniła (co podobno
        czasami się zdarza). Wszystko szło, jak należy. Oczywiście, jak ktoś tu już
        powiedział, warunek to dobry, doświadczony anestezjolog. Ja miałam szczęście na
        takiego trafić. Po wszystkim nie miałam żadnych dolegliwości typu ból głowy.
        Tak więc, polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka