Dodaj do ulubionych

dłuższy urlop macierzyński?

06.11.05, 16:08
czy ktoś słyszał o prawdopodobnym przedłużeniu urlopu macierzyńskiego do 7
miesięcy?
od kiedy miałby być wprowadzony?
interesuje mnie to, gdyż jestem w 6 miesiącu ciązy i nie wiem czy mnie
również objełaby ta nowa ustawa? jeśli tak - to super!
Obserwuj wątek
    • kamilka_sit Re: dłuższy urlop macierzyński? 06.11.05, 16:22
      Słyszałąm, że planuje się przedłużyć do końca 6 miesiąca, ale nie wiem od kiedy.
      Dobrze by było....
      • sofi76 Re: dłuższy urlop macierzyński? 06.11.05, 17:54
        gdzie o tym słyszałaś?smile

nasza dzidzia
        • dagizpl Re: dłuższy urlop macierzyński? 07.11.05, 18:06
          czytalam w internecie (teraz nie pamietam strony), ale
          ostatnio kolezanka tez mi o tym mowila.
          podobno beda na ten temat rozmawiac 10.11. w telewizji (niestety tez nie
          pamieta jaka stacja).

dlatego napisalam posta, bo myslalam ze sie tu czegos wiecej dowiem...
    • an_ni Re: dłuższy urlop macierzyński? 06.11.05, 19:50
      LPR pewnie obiecywalo
      ale oni to sobie moga ...
    • visenna2 Re: dłuższy urlop macierzyński? 07.11.05, 18:13
      Ja bym na to nie liczyła, jak zwykle naobiecują i guzik z tego będziesmile
    • kahina Re: dłuższy urlop macierzyński? 07.11.05, 18:20
      Chyba wniosę lekki powiew pesymizmu:

Oto fragment artykułu z dzisiejszej GW:
      Expose premiera w TV Trwam i w Radiu Maryja
      "Marcinkiewicz przedstawił najważniejsze punkty programu swojego rządu. [...]
      Obiecał politykę prorodzinną: ulgi podatkowe na dzieci, wydłużenie urlopów
      macierzyńskich, wyprawka za urodzenie dziecka, tańsze podręczniki i przybory
      szkolne. Ani słowa nie powiedział o tym, jakie konsekwencje będzie to miało dla
      budżetu."

Więc... super może kiedyś będzie, ale na razie premier jeszcze nawet expose nie
      wygłosił ... votum zaufania też nie ma pewnego... tak więc w ogóle nic nie
      wiadomo sad((
      • justin301 Re: dłuższy urlop macierzyński? 07.11.05, 18:53
        Ja już w to nie wierzę, poza tym teraz jestem na macierzyńskim a pamiętam: lex
        retro non agit czyli prawo nie działa wstecz.
        • utunia Re: dłuższy urlop macierzyński? 07.11.05, 18:56
          To byłoby zbyt piękne żeby było prawdziwe...
          • nicol.lublin Re: dłuższy urlop macierzyński? 07.11.05, 19:33
            Justyna, ale ostatnio jak wydłużali urlopy, to załapały się wszystkie
            dziewczyny, które w momencie wejścia ustawy były na macierzyńskim, więc masz
            szansę!
            ja nie ukrywam, że bardzo liczę na dłuższy urlopik
            • mgalkiewicz1 Re: dłuższy urlop macierzyński? 12.11.05, 16:45
              Czy jesteś tego pewna? Pracuję w dziale personalnym i nie przypominam sobie, by
              tak było. Prawo nie działa wstecz. Jeśli urodziłaś przed dniem wejścia w życie
              ustawy, to niestety wydłużenie urlopu macierzyńskiego Ciebie nie obejmowało.
              Kurcze, w końcu już sama nie wiem (od początku ciąży jestem na zwolnieniu i
              trochę mi już wyleciało z głowy), ale coś mi się tak wydaje. Sama jestem w 26.
              tc. i też bardzo bym się ucieszyła na jeden miesiąc więcej pełnopłatnego
              przebywania z dzieckiem. Hmmm...ale czy posłowie zdążą to uchwalić przed moim
              porodem? ;P Z drugiej strony nie cieszmy się tak, bo jak widać z przeszłości
              wydłużanie urlopu macierzyńskiego jest krótkotrwałe, bo sporo kosztuje Państwo.
              • gosia_grabosia Re: dłuższy urlop macierzyński? 13.11.05, 11:46
                ja też się załapałam na ten dłuższy urlop, a jak urodziłam to chyba był jeszcze
                krótszy.
    • mm19811 Re: dłuższy urlop macierzyński? 10.11.05, 09:53
      Slyszalam o macierzynskim dluzszym o miesiac czasu wczoraj w telewizji.
      Zobaczymy co z tego bedzie ale tak wczoraj uslyszalam to obudzily sie we mnie
      nadzieje ze bede mogla posiedziec z niunia dluzej w domku smile Ciekawe od kiedy
      mialby obowiazywac nowy wymiar urlopu... Ja mam termin na koniec stycznia także
      moze....
      • justyna62 Re: dłuższy urlop macierzyński? 10.11.05, 10:00
        Ja słyszałam ze do pół roku, tak jak to było w 2000r, czyli o 2 miesiące.

Justyna
        • zabolek27 Re: dłuższy urlop macierzyński? 10.11.05, 10:55
          a od kiedy to mialo by wejsc w zycie?
          • justyna62 Re: dłuższy urlop macierzyński? 10.11.05, 11:06
            No własnie boje sie czy to czasem nie będą ustawy na 2007 r bo chyba budżet na
            2006 jest juz ustalony, ja rodzę pod koniec grudnia i obawiam sie że juz
            niestety nie załapie się na te zmiany.

Justyna
            • patysiak Re: dłuższy urlop macierzyński? 10.11.05, 11:08
              dziewczyny ... nie wierzcie w te obiecanki cacanki nowego premiera. jak oni
              niby maja to zrobic? skad wezma na to pieniadze? lepiej nie nastawiajcie sie na
              te wszystkie "zmiany" ktore obiecuje nowy rzad. choc oczywiscie urlop
              macierzynski powinien byc przedluzony smile
              • justyna62 Re: dłuższy urlop macierzyński? 10.11.05, 11:13
                No tak ale raz już tak wprowadzili w 2000r,więc dlaczego teraz mieliby nie
                wprowadzić?

Justyna
                • m_golightly Re: dłuższy urlop macierzyński? 10.11.05, 11:16
                  bo dłuższy urlop macierzyński to większy wydatek niż becikowe, to miesiąc czy
                  dwa więcej płatnego urlopu jakby na to nie patrzeć, a budżet z gumy raczej nie
                  jest...
                  • clara2 Re: dłuższy urlop macierzyński? 10.11.05, 14:05
                    Ale chyba ktoś musi wreszcie myśleć perspektywicznie. Ostatnio Eurostat czyli
                    unijny urząd statystyczny opublikował raport, w któym wynika, że Polki rodzą
                    przeciętnie 1,23 dziecka, a potrzeba dwa razy więcej, by liczebność populacji
                    nie malała. I coś z tym trzeba zrobić.
                    My zdecydowaliśmy się na drugie dziecko ale to decyzja na granicy dużego ryzyka
                    finansowego, ze tak się wyrażę. Natomiast na tle naszych znajomych mamy i tak
                    całkiem niezłą sytuację. Świetnie rozumiem to, że ludzi nie stać na dzieci.
                    Jestem pełna nadzieji na lepszą politykę w tej kwestii.
    • atlantis75 to była tylko kiełbasa wyborcza n/t 11.11.05, 22:33

• ariana1 Re: dłuższy urlop macierzyński? 12.11.05, 13:03
      Jeżeli miałby być dłuższy, to tylko o 4 tygodnie, czyli 20 tygodni. Tak pisała
      GW. Nie wiem skąd te plotki,że 7 m-cy.
      • justyna62 Re: dłuższy urlop macierzyński? 12.11.05, 14:40
        Ja słyszałam ze miałoby to byc przywrócenie tego co zabrali w 2001r czyli 26tyg.

Justyna
        • mgalkiewicz1 Re: dłuższy urlop macierzyński? 13.11.05, 11:09
          Jeśli już to o jeden miesiąc.
    • jadrom Re: dłuższy urlop macierzyński? 14.11.05, 10:14
      Dziewczyny, jestem prawnikiem i jedno jest pewne - jest zasada prawna, że prawo
      nie działa wstecz (tak jak jedna z Was napisała lex retro non agit). Zatem nie
      ma takiej możliwości, żeby "załapały się" na dłuższy urlop macierzyński osoby,
      które w dacie wejścia w życie ustawy pozostają już na tym urlopie, chyba, że
      tzw. przepisy przejściowe i/lub końcowe aktu prawnego dotyczącego urlopu
      macierzyńskiego (ustawy zmieniającej przepisy kodesu pracy) wyraźnie określą,
      że zmiany przepisów (tutaj: dłuższy okres urlopu macierzyńskiego) dotyczą
      również osób pozostających na urlopie macierzyński. Ale dopóki nie ma
      uchwalonej ustawy, nie znamy tych przepisów przejściowych, zatem możemy sobie
      tylko "pogdybać".
      • dido_dido Re: dłuższy urlop macierzyński? 14.11.05, 10:39
        Jadorum, przepisy o długości urlopu macierzyńskiego już dwa razy zmieniałay sie
        za mojej kadencji bycia matką.Raz na lepsze, raz na gorsze. Przy wydłużaniu
        zawsze obowiązywała zasada, że kobiety będące na urlopie w dniu wejścia nowych
        przepisów również zyskiwały prawo do urlopu w nowym większym wymiarze.
        Oczywiście liczono od dnia rozpoczęcia urlopu.
        W przypadku skrócenia urlopu wszystkie kobiety, które były w ciąży w dniu
        wejścia w życie (nawet nie uchwalenia) nowych przepisów miały prawo (a nie
        obowiązek) do skorzystania z urlopu w starym większym wymiarze.
        Mam nadzieję, że i teraz przepisy będą korzystne dla kobiet.
        Iwona
        • jadrom Re: dłuższy urlop macierzyński? 14.11.05, 10:54
          Miła dido_dido,
          Ale było tak tylko dlatego, że tak regulowały tę kwestię przepisy przejściowe
          ustaw zmieniających, a nie dlatego, że tak jest i ma być z samej zasady. A
          teraz nie ma jeszcze uchwalonych zmian, więc nie wiemy jak będzie. Należy
          zakładać, że będzie optymistyczny dla nas wariant.
          Pozdrawiam
          • dido_dido Re: dłuższy urlop macierzyński? 14.11.05, 11:00
            Jadrom, doskonale zdaję sobie sprawę, ze diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach.
            Dlatego na końcu wypowiedzi napisałam, że mam nadzieję (a nie że tak będzie na
            pewno), że i tym razem prawo będzie dla nas korzystne.
            Chciałam tylko napisać jak to było w zamierzchłej przeszłości kilka lat temu bo
            pewnie większość oczekujących tego nie wie wink
            Pozdrawiam
            Iwona
      • mika_007 Re: dłuższy urlop macierzyński? 14.11.05, 10:46
        jadrom napisała:

> Dziewczyny, jestem prawnikiem i jedno jest pewne - jest zasada prawna, że
        prawo
        >
        > nie działa wstecz (tak jak jedna z Was napisała lex retro non agit).

czasem działa-jeśli "państwu" na tym zależy - wystarczy np."adnotacja",że nowe
        zasady obejmują wszystkie matki które urodziły dzieci po 1.01.2006r bądź nawet
        rok czy dwa lata wstecz
        • ariana1 Re: dłuższy urlop macierzyński? 14.11.05, 17:50
          Ha, ha, ha! W naszej Najjaśniejszej wszystko jest możliwe, nawet prawo
          działające wstecz. Mnie już nic nie zadziwi.
          • tommylee77 Re: dłuższy urlop macierzyński? 16.11.05, 07:24
            ja własnie sobie znalazlam ustawe z 1999r jak wtedy wydluzali
            urlopy,zatwierdzili ja 22.10, zaczela obowiazywac od 1.01, ale jest w niej
            napsiane, ze z wydluzonych urlopow skorzystac beda mogly takze matki, ktore w
            chwili wejscia w zycie ustawy sa juz na urlopach. Moze tym razem bedzie tak
            samo!jesli w ogole do tego dojdzie.
    • mamka22 Re: dłuższy urlop macierzyński? 18.11.05, 18:59
      Liczę na to, a przede wzzystkim na to, że będą mogły skorzuystać z niego osoby
      przebywająca już na macierzyńskim !!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka