Dodaj do ulubionych

ZUS - ZWOLNIENIE

14.11.05, 13:23
Cześć.Jestem w 33 tygodniu ciąż, do tej pory miałam zwolnienie wystawiane, że
mogę chodzić, teraz Pani doktor wystawiła mi zwolnienie że mam leżeć, w
związku z tym mam pytanie.Czy kontrola z ZUSu przychodzi wieczorem lub w
weekend czy tylko w godzinach urzędowania ZUSu?Proszę o odpowiedź, bo
zostałam uziemiona i nie wiem czy mogę sobie np pójść wieczorem na spacerek
czy do szkoły rodzenia.Dzięki i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • wings6 Re: ZUS - ZWOLNIENIE 14.11.05, 13:31
      jesli masz leżeć to masz leżć !!! - nie bez powodu dostałaś takie
      zwolnienie !! takie jest moje zdanie... przeleżałam plackiem 8 tygodni i jakoś
      przeżyłam !!!
      • michal19762 Re: ZUS - ZWOLNIENIE 14.11.05, 13:44
        Wiem że jak mam leżeć to mam leżeć ale ja całą ciążę leżę, a czasem chce mi się
        na dwór pójść na spacerek jak już mogę chodzić troszkę. smile
        • phantomka Re: ZUS - ZWOLNIENIE 14.11.05, 13:45
          Do szkoly rodzenia mozesz chodzic z takim zwolnieniem? Ja dostalam zakaz,
          pomimo, ze mam teraz "chodzące" zwolnienie.
          • michal19762 Re: ZUS - ZWOLNIENIE 14.11.05, 17:11
            Cześć.Prawie całą ciążę przeleżałam bo miałam trochę kłopoty, pierwszą
            poroniłam i na początku tej też nie było wesoło, ale teraz jest już ok, niunia
            roziwja się prawidłowo i Pani doktor pozwolila mi chodzic na szkołę rodzenia i
            na spacery.A przecież na szkole rodzenia nie są tylko ćwiczenia ale też zajęcia
            z położną, zajęcia teoretyczne.Więc nie widzę przeciwwskazań.Pozdr.
    • iwona298 Re: ZUS - ZWOLNIENIE 14.11.05, 13:51
      ja mam tą samą sytuację, jestem w 29 tygodniu i już drugie zwolnienie z
      jedynką, też się obawiam wizyty z Zusu, ja dostałam zwolnienie z jedynką, po
      tym jak zaczął mnie boleć brzuch, tak jakbym miała skurcze, a czy u ciebie coś
      się wydarzyło, że lekarz wypisał, że musisz leżeć. Moja sąsiadka, która pracuje
      w Zusie powiedziała, że Zus często sprawdza, ale po wcześniejszym donosie z
      zakładu pracy i jeżeli zakład pracy jest mały i kto wystawił zwolnienie.
    • michal19762 Re: ZUS - ZWOLNIENIE 15.11.05, 08:47
      Czy u nikogo nie było wizyty z ZUSu?Może ktoś mi odpowie jeszcze na nurtujące
      mnie pytanko? smile Bardzo proszę.
      • moniszek1 Re: ZUS - ZWOLNIENIE 15.11.05, 10:47
        Ja też jestem na zwolnieniu leżącym od dwóch miesięcy. Zadnej kontroli nie
        miałam, no a czasem wychodzę, bo aż tak zle nie jest.Przecież musze wyjść na
        badania, do lekarza, czy cos kupic po prostu! wydaje mi się, ze im dlużej to
        trwa, tym większe prawdopodobieństwo, że ktos może nas odwiedzić, ale jak to
        wygląda - sama chciałabym wiedzieć.
        • bzz.basia Re: ZUS - ZWOLNIENIE 15.11.05, 12:14
          Hej!Ja osobiście przechorowałam "na leżąco" całe 182 dni i kontroli nie miałam
          na szczęście.Ale moja koleżanka miała i to 2 razy.Nie było jej w domu i później
          pisała pisma do ZUS-u z wyjaśnieniem,że w tym czasie przebywała u matki-pod jej
          opieką.Wzywano ją także na komisję,jednak lekarz,który ją prowadził napisał do
          Zusu,że może tam dotrzeć tylko na ich odpowiedzialność-była zagrożona porodem
          przedwczesnym.W końcu wszystko zakończyło się dobrze.P.S. Podejrzewam,że taka
          komisja pojawia się raczej w godzinach urzędowania a więc raczej nie wieczorami
          i w weekendy.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka