ptaszek21 17.11.05, 10:43 dziewczyny zapodzialam gdzies ulotke i nie wiem czy te kropelki sa bezpieczne w ciazy? Dopadl mnie straszny katarzysko o tylko to mam pod reka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
editt7 Re: krople do nosa xylometazolin??? 17.11.05, 10:50 Mnie dopadl katar kilka tyg temu...lekarz przepisal mi zel do nos o nazwie OXALIN (mozna go brac w ciazy)dwa razy dziennie nie dluzej niz 3 dni. Katar zniknal w drugim dniu!!!!Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: krople do nosa xylometazolin??? 17.11.05, 11:01 Ja używałam dość często bo mam ciągle katar i nic się nie działo,ale niedawno(już po porodzie) usłyszałam wypowiedź lekarza że krople do nosa mogą wywołać skurcze. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: krople do nosa xylometazolin??? 17.11.05, 11:22 Ja też wyczytałam,że niewskazane jest używanie kropli do nosa obkurczjących naczynia krwionośne śluzówki, bo może spowodować niedotlenienie dziecka. Ale ja miałam w ciąży dwa razy taki potworny katar,ze musiałam brać xylorin, bo nie mogłam w nocy oddychać. Ale o wiele bezpieczniejszy jest euphorbium. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: krople do nosa xylometazolin??? 17.11.05, 13:33 Szczerze mówiąc, to nie wiem. Ale dziewczyny piszą tutaj, że można. Osobiście jednak bym nie polecała. Ja w ogóle unikam kropli Xylometazolin jak ognia. A to dlatego, że mój Mąż jest od nich uzależniony. Tzn. ma po prostu, tak wysuszoną śluzówkę, że nie jest w stanie się bez nich obejść. Zawsze ma przy sobie taka małą plastikową fioleczkę xylometazolinu. Tak więc od kiedy go znam (a parę lat już to jest), to jak mam katar - to wszystko byle nie ten xylometazolin. Taką po prostu mam fobię. Godny polecenia jest Inchalol. Nalewasz do filiżanki gorącej wody i dodajesz kilka kropli inchalolu, no i robisz sobie taką inhalację. Jest naprawdę super. Pozdrawiam serdecznie. Dużo zdrówka życzę. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
paula_poznan81 Re: krople do nosa xylometazolin??? 17.11.05, 13:51 Ja niestety też jestem uzależniona od tych kropli a do tego jestem alergikiem i zadne inne kropelki mi nie pomagają - prosze pomóżcie mi co mam robić. W nocy to obowiązkowo musżę zakraplac nos bo sie duszę. Homeopatyczne tez juz przerabiałam i nic Odpowiedz Link Zgłoś
hanejek Re: krople do nosa xylometazolin??? 17.11.05, 13:58 ja tez mam z tym problem. od 26 tc (a jestem w 36 tc) "puchna" mi sluzowki w nosie. laryngolog stwierdzil, ze to "efekt uoczny" ciazy (jak puchniecie lydek) i ze nic sie na to nie da poradzic. wiec zgodnie z zaleceniem uzywam Nasivinu Soft - 3xdzien. bo inaczej nie moge oddychac i spac i w ogole to koszmar bez kropelek (z kropelkami tez, bo mi okropnie wysuszaja tam wszystko). chyba sie od nich uzaleznilam, poza tym martwie sie, ze to ma wplyw na synka. ale bez kropelek ani rusz. macie jakies domowe sposoby na obkurczanie sluzowek? Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: krople do nosa xylometazolin??? 17.11.05, 15:30 Ja się tak uzależniłam w 5 m-cu ciąży. Brałam xylorin przez tydzień a wolno max 5 dni. Poszłam w końcu do laryngologa a ona przepłukała mi porządnie nos i poradziła,żeby radykalnie odstawić xylorin i przemęczyć się 1,2 noce. I tak zrobiłam. Męczyłam się potwornie, nie spałam prawie wcale, ale nos się wyleczył z uzależnienia. Kazała mi wtedy używać euphorbium zamiast xylorinu w te męczące nocki, dla nawilżenia nosa. Aha i poleciła mi trzymać wyżej głowę podczas snu, więc leżałam prawie na siedząco. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: krople do nosa xylometazolin??? 17.11.05, 16:19 Dziękuję za radę. Może uda mi się uwolnić Męża od Xylometazolinu. Chociaż nie wiem - u niego trwa to już tyle lat... Powiedz mi, czy to euphorbium można kupić bez recepty? Czy to są krople, czy tabletki? Odpowiedz Link Zgłoś
paula_poznan81 Re: krople do nosa xylometazolin??? 18.11.05, 08:33 Gonia te kropleki to są homeopatyczne i możne je dostać w aptece bez recepty - kosztują ok 30 zł. Ale mi niestety one nie pomagały Odpowiedz Link Zgłoś
hanejek Re: krople do nosa xylometazolin??? 18.11.05, 10:15 bylam wczoraj u laryngologa. okazuje sie, ze dluzsze stosowanie kropli typu xylometazolin jest niebezpieczne dla dziecka!! (sama stosowalam prawie 3 m-ce i teraz nie moge sobie wybaczyc tej nieroztropnosci). chodzi o wplyw na krazenie malucha. tak sie boje, ze cos mu zaszkodzilam!!! na moje "puchnace" sluzowki i obfita wydzieline z nosa (na rozrzedzenie) dostalam jakies inne bezpieczne specyfiki, jak ktos jest zaiteresowany, sluze informacjami. pozdrawiam i uwazajcie z tymi kroplami!! aha, euphorbium jak najbardziej jest ok!! Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Zatem podsumowując: 18.11.05, 10:28 Euphorbium, inchalol - POLECAMY Xylometazolin, xylorhin itp. - OSTROŻNIE Odpowiedz Link Zgłoś
kasia010185 Re: krople do nosa xylometazolin??? 06.01.15, 18:08 Hej mozesz mi napisać dokładniej o co chodzi z krazeniem? Jak twoje dziecko, krople mialy wpływ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jajofka Re: krople do nosa xylometazolin??? 18.11.05, 10:41 paula ja tez ( teraz na dodatek jestem chora i nie wierze, ze takie ilosci kataru moga sie pomiescic w jednej osobie ( pomaga mi tylko xylometazolin...ktory stosuje, ale mam nadzieje, ze nie zaszkodzi to mojej coroni, na wszystkich badaniach jest ok ) Odpowiedz Link Zgłoś
ursz-ulka Re: krople do nosa xylometazolin??? 07.01.15, 11:31 Jeszcze prenatal jest dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
ursz-ulka Re: krople do nosa xylometazolin??? 07.01.15, 11:32 Prenalen miałam napisać.. Odpowiedz Link Zgłoś