Dodaj do ulubionych

Pierwsze ruchy dziecka ?

21.11.05, 19:59
Jestem w 16 tyg ciazy i ciekawi mnie jak odczuwacie ruchy dziecka ?? mnie
kilka razy na dzien pokuwa w dole brzucha ale o jeszcze chyba nie to,
natomiast tatus malenstwa jak przylozy ucho do mojego brzucha to slyszy
babelki a czasami cisze czy to mozliwe ze to dzidzia tam robi fikolki ?
Obserwuj wątek
    • kalia29 Re: Pierwsze ruchy dziecka ? 21.11.05, 20:05
      Hej. Ja pierwsze ruchy poczułam w 20 tc.Gin powiedział mi że to może
      przypominać burczenie w brzuchu,ale ja będę wiedziała że to maleństwo
      kopie.Teraz mam 22tc,i coraz bardziej czuje jak tam sie wierci,a zwlaszcza jak
      źle się położe albo zadługo jestem w jednej pozycji,strasznie fajne
      uczucie,tylko że odczuwasz je tylko Ty w brzuszku w środku bo na zewnątrz tatuś
      jeszcze nie poczuje,najszybciej to około od 24 miesiąca.
      Pozdrawiam marcówki
      • kama_now Re: Pierwsze ruchy dziecka ? 21.11.05, 20:30
        Z tym czuciem przez tatusiów to chyba różnie... Ja teraz jestem w 24tc, ale
        właściwie odkąd czuję dzidzię, czyli od paru tygodni, mój mąż też Ją, a
        właściwie Jego, mógł poczuć - po przyłożeniu dłoni do brzusia. Teraz to już
        nawet widzi... jak brzuszek podskakuje...
    • sara-marta Re: Pierwsze ruchy dziecka ? 21.11.05, 20:11
      Ja pierwsze ruchy odczuwałam już w 15tc(2ciąża)na dole brzucha po lewej
      stronie,a gdy mąż przyłożył ucho to też słyszał bulgotanie(wtedy dzidzia nie
      śpi,a gdy jest cisza to śpi).Jeśli zaufasz swojemu dzidziusiowi to będziesz
      wiedziała czy to co czujesz to już ruchy.Za pare tygodni będziesz już pewna.
      Pozdrawiam Marta (29tc.)
    • kellss Re: Pierwsze ruchy dziecka ? 21.11.05, 20:14
      Ja poczulam w 22 tygodniu. NIe da sie tego z niczym innym pomylicsmile
      • ledzeppelin3 Re: Pierwsze ruchy dziecka ? 21.11.05, 20:41
        Bulgotania, przelewania i "bąbelki" to najpewniej perystaltyka jeltowa...
        • keri5 Re: Pierwsze ruchy dziecka ? 21.11.05, 21:21
          Ja zaczęłam czuć w 16 tc(1 ciąża), dla mnie to bardziej uczucie
          jakby ci mięsień bezwarunkowo drgał ale też bąbelki.
          • ania278 Re: Pierwsze ruchy dziecka ? 21.11.05, 22:30
            keri5, tez bym to tak to opisala, tak jakby miesien ci zadrgal,skurczyl sie,
            albo jakby jelito sie przestawialo/przemieszczalo.to trwa doslownie sekundke
            taki kopniaczek. na poczatku mozna to wlasnie z tym jelitem pomylic ale b.
            predko sie zorientujesz ze to jelitko nie jest,bo wcale ci w brzuszku nie
            burczy ani sie nie przejadlas a cos tam sie odkształca i robi puk puk od srodka
            smile
    • ares1976 Re: Pierwsze ruchy dziecka ? 21.11.05, 23:46
      Ja poczułam w 21 tyg. takie plum plum plum w dole brzucha a teraz -24 tydz. -
      tu już wyraźnie kopie. Mój mąż doczekał się wczoraj pierwszego kopniaka (czyli
      19 dni później niż ja poczułam ruchy)
      • darx3 Re: Pierwsze ruchy dziecka ? 22.11.05, 02:54
        ja pierwsze ruchy poczulam w 18 tygodniu... dla mnie to bylo tak jak odbijanie
        balonikasmile).. bardzo delikatne stłumione kopnięciesmile)... a moj mąż poczul
        niedlugo pozniej... MAleńka Natalka Mamusie kopala delikatnie a jak tylko tatus
        przylozyl ucho i policzech zebrala chyba wszystkie sily i daba i tatusiowi znac
        o sobiesmile).. to piekne uczuciesmile...a i rada dla tych ktore jeszcze nie czuly
        pierwszych ruchow... jesli je poczujecie a po kilku dniach bedzie wydawalo sie
        Wam ze nei kopie.. nei panikujciesmile)... Malenstwo nie od poczatku kopie z taka
        sila ze za kazdym razem to czujecie...smile badzcie uwazne i obserwujcie sie ale
        nei panikujciesmile
    • siula5 Re: Pierwsze ruchy dziecka ? 22.11.05, 09:04
      Kłucie w brzuchu to oznaka ze dzidzia rośnie i robi sobie miejsce w brzuchu.
      Pierwsze ruchy poczułam w 21 tc to jest jakby rybka ci pływała w brzuchu,
      przelewa się, a juz tydzień czy dwa później to kopniaczki fajne czuć, cudowne
      uczucie.
      • jczyzluban Re: Pierwsze ruchy dziecka ? 22.11.05, 09:24
        Ja pierwsze smerania poczułam w 20 tc. i tez odebrałam to jak ... bezwarunkowe
        skurcze mieśni. Teraz są to ciągle nieśmałe ruchy ... ale mam nadzieję, że
        wszystko jest ok. Dziś ide do lekarza na comiesięczną kontrolę więc zobaczę
        tego małego wiercipętę a może wiercipiętkę. Pozdrawiam marcóweczki!!!
        -----

tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20724;127/st/20060325/dt/-3/k/3232/preg.png
    • beatrice73 a pierwszy PRAWDZIWY KOPNIACZEK kiedy? 22.11.05, 09:19
      bo bulgotanie to od czasu do czasu i ja czuje (zazwyczaj w jednym miejscu wiec
      to raczej nie jelita) ale czekam na tego prawdziwego kopniaczka, kiedy go
      poczulyscie?? smile
      • siula5 Re: a pierwszy PRAWDZIWY KOPNIACZEK kiedy? 22.11.05, 09:27
        Jak jest juz bulgotanie to kwestia tygodnia bądź dwóch i jak już zacznie kopać
        to będą coraz silniejsze, uwielbiam widok jak mi cały brzuch chodzi
        • karina66 Re: a pierwszy PRAWDZIWY KOPNIACZEK kiedy? 22.11.05, 09:49
          ja pierwszego kopa dostałam w 16 tc.I nie był on delikatny.I jak się wtedy
          zaczęło to się skończyć nie mogło.Codziennie więcej,mocniej.Zadnych tam motyli
          tylko jakby mnie ktoś po żebrach od środka tłukł.
          Ale faktycznie tatuś to dopiero później czuje.Nie pamiętam kiedy to było ale
          myślę,że 3 albo góra cztery tyg.po mnie(czyli ok. 20tc)

Karina i Dzidziulek
    • simonkapl Re: Pierwsze ruchy dziecka ? 22.11.05, 10:18
      Pierwsze ruchy poczulam w 20 tc, ale nie bulgotania, od razu kopniaczki.Pozdrawiam
      • anneeczka Re: Pierwsze ruchy dziecka ? 22.11.05, 14:27
        Ja pierwsze ruchy Mateuszka poczulam w 20 tyg ciazy. Zgadzam sie z Wami ze to niesamowite uczuciesmile) A potem jak byl wiekszy i te jego wykopki widzialam wyraznie przez skore na brzuchu to dopiero byla frajda!!!
        I w tym miejscu pragne wszystkie przyszle mamy uczulic na bardzo wazna rzecz.Bardzo uwaznie wsluchujcie sie w siebie, zwlaszcza pod koniec ciazy, i obserwujcie ruchy malcow. Ja dzieki temu mam teraz mojego kruszonka. Juz po terminie porodu, jednego dnia obudzilam sie bardzo niespokojna, wydawalo mi sie, ze Mati przestal sie ruszac. Potem poruszyl sie kilka razy, ale jakos inaczej, czulam, ze cos jest nie tak. Pojechalam do szpitala i tam po 2 godzinach ktg zatwierdzono cesarke - slabe tetno. Po porodzie lekarz gratulowal mi intuicji - gdybym przyjechala kilka godzin pozniej, bylaby tragedia....Takze, naprawde, obserwujcie te wasze maluchy bardzo, bardzo uwaznie!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka