jaonna1 23.11.05, 15:09 dziewczyny jak to wkońcu jest z tym urlopem wychowawczym?jest płatny czt bezpłatny?no i jesl;i tak to jak długo płatny i kto go płaci pracodawca czy zus? prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katrem Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 15:13 no, niestety - raczej niepłatny; chyba, że masz niskie dochody, to wtedy przysługuje ci zasiłek wychowawczy... Odpowiedz Link Zgłoś
sofi76 Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 15:17 "W czasie urlopu wychowawczego pracownikowi nie przysługuje wynagrodzenie. Natomiast osoba korzystająca z urlopu wychowawczego ma prawo do zasiłku wychowawczego. Warunkiem jego uzyskania jest spełnienie kryterium dochodowego. Należy pamiętać, że funkcją zasiłku wychowawczego jest wsparcie socjalne rodziny, a nie wyrównanie utraconego dochodu." więcej tu: URLOP WYCHOWAWCZY nasza dzidzia Odpowiedz Link Zgłoś
ula233 Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 15:18 w razie przebywania na urlopie wychowawczym przysługuje dodatek do zasiłu rodzinnego . Okres przebywania na urlopie wychowawczym nie może przekroczyć 24 miesięcy(wyjątki to ciąża mnoga i dziecko niepełnosprawne)Kwota dodatku to 400 zl.Muszą być spełnione kryterja do dostania zasiłu rodzinnego to jest 504 zl.dochodu na osobę w rodzinie(łącznie już z dzieckiem) Odpowiedz Link Zgłoś
pysiekp Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 16:07 Zastanawiam się,czy do wychowawczego liczy się dochód mój i meża. Bo jezeli tak to bez sensu. Nasz dochód razem przekracza te 504 zł,ale przecież jak bedę na wychowawczym to już nie bede zarabiac i zostanie nam niewiele kasy.Wiec jeżeli wezma zarobki męza to spokojnie sie załapiemy,ale jeżeli nasze razem to nie ma szans Odpowiedz Link Zgłoś
ula233 Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 17:38 to jest obliczane na podstawie dochodu za rok poprzedni z urzedu skarbowego.Wiec jesli rodzicie w tym roku a w 2004 nie pracowalyscie to dobra wasza Odpowiedz Link Zgłoś
ula233 Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 17:41 dodam jeszcze że liczy sie zarówno wasze jak i mężow a nie może wyjść więcej niż 504 zł NETTO Odpowiedz Link Zgłoś
ula233 Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 17:51 do wniosku o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego należy dołączyć: - dowód osobisty - akt urodzenia dziecka - zaświadczenie z urzędu skarbowego za 2004 r, wnioskodawcy i współmałżonka - zaświadczenie o dochodach nieopodadkowanych za 2004r(renta socjalna,alimenty) -w razie potrzeby orzeczenie o niepełnosprawności dziecka -dokument potwierdzający pobyt na terenie dzielnicy w której składa sie wniosek (jeżeli mąż jest gdzie indziej zameldowany od niego zaświadczenie z organu właściwego dla miejsca zameldowania- Urząd Gminy, OPS- o nieubieganiu się tam o Swiadczenia rodzinne) Odpowiedz Link Zgłoś
pysiekp Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 20:11 To bez sensu. Co z tego,że przed wychowawczym zarabiałam np. 2-5 tys. jak na wychowawczym nie bedę zarabiać, a mój maż zarabia np. 1 tys. Więc w 2005 roku mieliśmy na głowę ponad 504 zł, a teraz jak tylko mąż bedzie zarabiał to bedziemy mieć np. tylko po 250 zł na głowę. A ja nie chce wracać do pracy, bo chcę siedzieć z dzieckiem(czyt. muszę) bo np. mam nieodpowiedzialnego meża,albo alkoholika. A moze na początku roku zarabiałam 10 tys, a wyrzucili mnie z pracy i potem zarabiałam 1 tys. Przecież to paranoja. Aha rodzę w lutym 2006, wiec dochody bedą z 2005? Odpowiedz Link Zgłoś
tsunami05 Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 20:16 pysiekp Nie, dochody dalej z 2004. Jest okres rozliczeniowy od września 2005 do sierpnia 2006 Ja mam podobnie. Rodzę w styczniu, sytuacja z 2004 roku jest juz kompletnie nieaktualna, miałam wtedy wysokie stypendium, ale już nie studiuję. Stypendium to dochód nieopodatkowany, więc też podaję, że był. I choć teraz nie wykazuję praktycznie żadnego dochodu, zasiłek raczej mi sie nie należy. Takie mamy przepisy W dodatku jestem sama i nie należy mi się mimo to żaden zasiłek - cała nadziej w tym, że mi zasądzą i wyegzekwują jakieś rozsądnbe alimenty - w co wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
jaonna1 zgadzam sie z pysiekp 23.11.05, 20:18 zgadzam sie z wypowiedzią koleżanki, co z tego ze w 2005 roku mam zarobek ale rodze w 2006 i już nie bede zarabiać do pracy też za szybko sie nie wybieram gdyż nie wyobrażam sobie oddać malucha do żłobka. ohhh ta polska!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kejti_82 Re: zgadzam sie z pysiekp 23.11.05, 20:52 ...moge prosic o wyjaśnienie. Będę rodzić w lipcu 2006 r. gdzieś tak w połowie dokładnie. okres rozliczeniowy, jak napisała jedna z Was obejmuje wrzesień 2005- sierpień 2006. No i teraz pytanie: łapię się na ten okres, czy wracam do 2004 r. Bo za 2004 r. zasiłku wychowawczego nie dostane, a patrząc na dochody z 2005 r. jak najbardziej. Proszę o odpowiedź, bo bardzo jest mi to potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
pysiekp Re: zgadzam sie z pysiekp 23.11.05, 22:13 Czyli jezeli urodzę w lutym 2006 i wychowawczy bedę chciała wziąc mniejwiecej od sierpnia to biorę dochody z września 2004 do sierpnia 2005 i dziele je na 4 osooby( ja,maz i 2 dzieci)?? Bo ja już zgłupiałam!!! Jeżeli tak to nasze prawo jest do d... i ten kto wymyślił ten system to idiota. Aż żal d..ściska za przeproszeniem. Ale sie wkurzyłam. Tym sposobem zmuszaja mnie do powrotu do pracy po macierzyńskim, a mojego meza do wychowawczego,bo w tej chwili to ja wiecej zarabiam. Do żłobka dziecka nie puszcze,bo na 99% bedzie alergikiem jak starszy syn,a na opiekunke mnie nie stać. Ale sie wkurzyłam!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lodie Re: a jak to jest z samotnymi 23.11.05, 22:19 jesli nie podaje faceta o alimenty, bo i tak nie ma z czego zapłacic, nie uznaje go jako ojca dziecka, jestem samotną matką to potrzebuje na to jakis papierek? skąd? i czy sie nie przyczepią do tego że ojciec nieznany... jak to wtedy wyglada, bo jego zarobków nie przedstawie... nie chce z niim utrzymywac zadnych kontaktow Odpowiedz Link Zgłoś
tusia.ms Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 23:21 dziewczyny z własnego doświadczenia wiem że wasz dochód wpisuje się do rubryki "dochód utracony" więc generalnie policzcie sobie tylko dochód współmałżonka. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.misia Re: urlop wychowawczy 24.11.05, 10:48 Witajcie dziewczyny Urlop wychowawczy mozna wziąć na 3 lata w max. czterech "ratach" (mozna tez w całości), jednak nie później niż do ukończenia przez dzidzię 4 lat. Urlop może być wzięty jednocześnie przez mamę i tatę ale nie dłużej jak na 3 miesiące, potem na urlopie może być tylko jedno z nich. W trakcie przebywania na urlopie wychowawczym, jeżeli dochód rodziny za zeszły rok nie przekracza 504 zł netto na osobę należy się zasiłek rodzinny na każde dziecko i dodatek w kwocie 400 zł za m-c. Podstawą wyliczenia dochodu są wszystkie dochody oprócz (zwykle) mamy, która traci dochód, bo przecież jak jest na urlopie to nie zarabia. Jeśli chodzi o ten dochód utracony w jednych urzędach wpisują od razu dochód matki (lub ojca) jako utracony w innych trzeba napisać samodzielnie takie podanie o traktowanie dochodu jako utraconego. Więc jeśli mama zarabiała 3 tys a tato 1 tys. to do dochodu liczy się tylko 1 tys. a dochody mamy traktowane sa jakby ich nie było. Jeśli wcześniej (zanim rozpoczęłyście urlop wychowawczy) nie przysługiwał wam dodatek z tyt. urodzenia dziecka 500 zł bo miałyście za wysoki dochód, to teraz będzie się wam należał (jeżeli okaże się że spełniacie teraz kryteria by uzyskać dodatek za przebywanie na urlopie). O ten dodatek mozna sie starać maź. do dnia ukończenia przez dziecko 1 roku życia. Jeśli podejmiecie jakąkolwiek pracę w trakcie przebywania na urlopie, z którą otrzymacie wynagrodzenie (nie ważne w jakiej kwocie) dodatek za przebywanie na urlopie nie będzie przysługiwał. I ostatnia sprawa. Jeśli dokumenty złożycie w urzędzie w np. ostatnim dniu miesiąca, to jeszcze za ten miesiąc też powinni wypłacić rodzinne z dodatkami Mam nadzieję że wszystko wyjaśniłam Pozdrawiam AGA Odpowiedz Link Zgłoś
pysiekp Re: urlop wychowawczy 24.11.05, 14:08 JESTEŚ KOCHANA!!!!! To już wszystko rozumiem. Wielkie dzieki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aniam241 Re: urlop wychowawczy 24.11.05, 14:28 a jak mam liczyc jezeli z ojcem dziecka nie mamy slubu, on uznal dziecko. Czy dostane zasilek wychowawczy?? Odpowiedz Link Zgłoś
mama.misia Re: urlop wychowawczy 24.11.05, 14:39 Wydaje mi się, że wtedy traktowana jesteś jako osoba samotnie wychowująca dziecko, ewnetualnie liczycie wspólnie dochody jak małżonkowie, jeżeli wspólnie prowadzicie gospodarstwo domowe (myślę jednak że raczej to pierwsze). Dopytaj w urzędzie. Pozdrawiam AGA Odpowiedz Link Zgłoś
aniam241 Re: urlop wychowawczy 24.11.05, 14:42 Dzieki mam nadzieje ze nie beda razem liczyc Odpowiedz Link Zgłoś
jaonna1 Re: urlop wychowawczy 24.11.05, 19:06 czyli tego zasiłku wychowawczego przysługuje 400zł za mc????? i kto to wypłaca zus? Odpowiedz Link Zgłoś
mama.misia Re: urlop wychowawczy 25.11.05, 08:46 Tak ten zasiłek wypłacany jest co miesiąc, zwykle na konto (trzeba podać numer). Kasowo trwa to chyba trochę dłużej. Ja pieniążki za listopad mam już 18 listopada na koncie, a zgodnie z przepisami rodzinne z tym zasiłkiem powinni wypłacić w ostatnim dniu m-ca. Wypłacają urzędy gmin. Ale jeśli mieszkasz w mieście to na pewno musisz zgłosić się do Miejsiego Ośrodka Pomocy Społecznej, bo one przejęły to od Urzędów Miast. Pozdrawiam AGA Odpowiedz Link Zgłoś