Dodaj do ulubionych

urlop wychowawczy

23.11.05, 15:09
dziewczyny jak to wkońcu jest z tym urlopem wychowawczym?jest płatny czt
bezpłatny?no i jesl;i tak to jak długo płatny i kto go płaci pracodawca czy
zus? prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • katrem Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 15:13
      no, niestety - raczej niepłatny; chyba, że masz niskie dochody, to wtedy
      przysługuje ci zasiłek wychowawczy...
    • sofi76 Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 15:17
      "W czasie urlopu wychowawczego pracownikowi nie przysługuje wynagrodzenie.
      Natomiast osoba korzystająca z urlopu wychowawczego ma prawo do zasiłku
      wychowawczego. Warunkiem jego uzyskania jest spełnienie kryterium dochodowego.
      Należy pamiętać, że funkcją zasiłku wychowawczego jest wsparcie socjalne
      rodziny, a nie wyrównanie utraconego dochodu."

więcej tu: URLOP WYCHOWAWCZY

nasza dzidzia

• ula233 Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 15:18
      w razie przebywania na urlopie wychowawczym przysługuje dodatek do zasiłu
      rodzinnego . Okres przebywania na urlopie wychowawczym nie może przekroczyć 24
      miesięcy(wyjątki to ciąża mnoga i dziecko niepełnosprawne)Kwota dodatku to 400
      zl.Muszą być spełnione kryterja do dostania zasiłu rodzinnego to jest 504
      zl.dochodu na osobę w rodzinie(łącznie już z dzieckiem)
      • kucyk75 Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 16:11
        504 brutto czy netto?
    • pysiekp Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 16:07
      Zastanawiam się,czy do wychowawczego liczy się dochód mój i meża. Bo jezeli tak
      to bez sensu. Nasz dochód razem przekracza te 504 zł,ale przecież jak bedę na
      wychowawczym to już nie bede zarabiac i zostanie nam niewiele kasy.Wiec jeżeli
      wezma zarobki męza to spokojnie sie załapiemy,ale jeżeli nasze razem to nie ma
      szans sad
    • ula233 Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 17:38
      to jest obliczane na podstawie dochodu za rok poprzedni z urzedu
      skarbowego.Wiec jesli rodzicie w tym roku a w 2004 nie pracowalyscie to dobra
      wasza
    • ula233 Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 17:41
      dodam jeszcze że liczy sie zarówno wasze jak i mężow a nie może wyjść więcej
      niż 504 zł NETTO
    • ula233 Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 17:51
      do wniosku o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego należy dołączyć:
      - dowód osobisty
      - akt urodzenia dziecka
      - zaświadczenie z urzędu skarbowego za 2004 r, wnioskodawcy i współmałżonka
      - zaświadczenie o dochodach nieopodadkowanych za 2004r(renta socjalna,alimenty)
      -w razie potrzeby orzeczenie o niepełnosprawności dziecka
      -dokument potwierdzający pobyt na terenie dzielnicy w której składa sie wniosek
      (jeżeli mąż jest gdzie indziej zameldowany od niego zaświadczenie z organu
      właściwego dla miejsca zameldowania- Urząd Gminy, OPS- o nieubieganiu się tam o
      Swiadczenia rodzinne)
      • pysiekp Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 20:11
        To bez sensu. Co z tego,że przed wychowawczym zarabiałam np. 2-5 tys. jak na
        wychowawczym nie bedę zarabiać, a mój maż zarabia np. 1 tys. Więc w 2005 roku
        mieliśmy na głowę ponad 504 zł, a teraz jak tylko mąż bedzie zarabiał to
        bedziemy mieć np. tylko po 250 zł na głowę. A ja nie chce wracać do pracy, bo
        chcę siedzieć z dzieckiem(czyt. muszę) bo np. mam nieodpowiedzialnego meża,albo
        alkoholika.
        A moze na początku roku zarabiałam 10 tys, a wyrzucili mnie z pracy i potem
        zarabiałam 1 tys.
        Przecież to paranoja.
        Aha rodzę w lutym 2006, wiec dochody bedą z 2005?
        • tsunami05 Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 20:16
          pysiekp
          Nie, dochody dalej z 2004. Jest okres rozliczeniowy od września 2005 do sierpnia 2006 sad
          Ja mam podobnie. Rodzę w styczniu, sytuacja z 2004 roku jest juz kompletnie nieaktualna, miałam wtedy wysokie stypendium, ale już nie studiuję. Stypendium to dochód nieopodatkowany, więc też podaję, że był. I choć teraz nie wykazuję praktycznie żadnego dochodu, zasiłek raczej mi sie nie należy. Takie mamy przepisy sad W dodatku jestem sama i nie należy mi się mimo to żaden zasiłek - cała nadziej w tym, że mi zasądzą i wyegzekwują jakieś rozsądnbe alimenty - w co wątpię.
        • jaonna1 zgadzam sie z pysiekp 23.11.05, 20:18
          zgadzam sie z wypowiedzią koleżanki, co z tego ze w 2005 roku mam zarobek ale
          rodze w 2006 i już nie bede zarabiać do pracy też za szybko sie nie wybieram
          gdyż nie wyobrażam sobie oddać malucha do żłobka. ohhh ta polska!!!
          • kejti_82 Re: zgadzam sie z pysiekp 23.11.05, 20:52
            ...moge prosic o wyjaśnienie. Będę rodzić w lipcu 2006 r. gdzieś tak w połowie
            dokładnie. okres rozliczeniowy, jak napisała jedna z Was obejmuje wrzesień 2005-
            sierpień 2006. No i teraz pytanie: łapię się na ten okres, czy wracam do 2004
            r. Bo za 2004 r. zasiłku wychowawczego nie dostane, a patrząc na dochody z 2005
            r. jak najbardziej. Proszę o odpowiedź, bo bardzo jest mi to potrzebnekiss
            • pysiekp Re: zgadzam sie z pysiekp 23.11.05, 22:13
              Czyli jezeli urodzę w lutym 2006 i wychowawczy bedę chciała wziąc mniejwiecej
              od sierpnia to biorę dochody z września 2004 do sierpnia 2005 i dziele je na 4
              osooby( ja,maz i 2 dzieci)??
              Bo ja już zgłupiałam!!!
              Jeżeli tak to nasze prawo jest do d... i ten kto wymyślił ten system to idiota.
              Aż żal d..ściska za przeproszeniem. Ale sie wkurzyłam. Tym sposobem zmuszaja
              mnie do powrotu do pracy po macierzyńskim, a mojego meza do wychowawczego,bo w
              tej chwili to ja wiecej zarabiam.
              Do żłobka dziecka nie puszcze,bo na 99% bedzie alergikiem jak starszy syn,a na
              opiekunke mnie nie stać.
              Ale sie wkurzyłam!!!!!
              • lodie Re: a jak to jest z samotnymi 23.11.05, 22:19
                jesli nie podaje faceta o alimenty, bo i tak nie ma z czego zapłacic, nie
                uznaje go jako ojca dziecka, jestem samotną matką to potrzebuje na to jakis
                papierek? skąd? i czy sie nie przyczepią do tego że ojciec nieznany... jak to
                wtedy wyglada, bo jego zarobków nie przedstawie... nie chce z niim utrzymywac
                zadnych kontaktow
    • tusia.ms Re: urlop wychowawczy 23.11.05, 23:21
      dziewczyny z własnego doświadczenia wiem że wasz dochód wpisuje się do
      rubryki "dochód utracony" więc generalnie policzcie sobie tylko dochód
      współmałżonka.
      • mama.misia Re: urlop wychowawczy 24.11.05, 10:48
        Witajcie dziewczyny

Urlop wychowawczy mozna wziąć na 3 lata w max. czterech "ratach" (mozna tez w
        całości), jednak nie później niż do ukończenia przez dzidzię 4 lat.

Urlop może być wzięty jednocześnie przez mamę i tatę ale nie dłużej jak na 3
        miesiące, potem na urlopie może być tylko jedno z nich.

W trakcie przebywania na urlopie wychowawczym, jeżeli dochód rodziny za zeszły
        rok nie przekracza 504 zł netto na osobę należy się zasiłek rodzinny na każde
        dziecko i dodatek w kwocie 400 zł za m-c.

Podstawą wyliczenia dochodu są wszystkie dochody oprócz (zwykle) mamy, która
        traci dochód, bo przecież jak jest na urlopie to nie zarabia. Jeśli chodzi o
        ten dochód utracony w jednych urzędach wpisują od razu dochód matki (lub ojca)
        jako utracony w innych trzeba napisać samodzielnie takie podanie o traktowanie
        dochodu jako utraconego.
        Więc jeśli mama zarabiała 3 tys a tato 1 tys. to do dochodu liczy się tylko 1
        tys. a dochody mamy traktowane sa jakby ich nie było.

Jeśli wcześniej (zanim rozpoczęłyście urlop wychowawczy) nie przysługiwał wam
        dodatek z tyt. urodzenia dziecka 500 zł bo miałyście za wysoki dochód, to teraz
        będzie się wam należał (jeżeli okaże się że spełniacie teraz kryteria by
        uzyskać dodatek za przebywanie na urlopie). O ten dodatek mozna sie starać maź.
        do dnia ukończenia przez dziecko 1 roku życia.

Jeśli podejmiecie jakąkolwiek pracę w trakcie przebywania na urlopie, z którą
        otrzymacie wynagrodzenie (nie ważne w jakiej kwocie) dodatek za przebywanie na
        urlopie nie będzie przysługiwał.

I ostatnia sprawa. Jeśli dokumenty złożycie w urzędzie w np. ostatnim dniu
        miesiąca, to jeszcze za ten miesiąc też powinni wypłacić rodzinne z dodatkami

Mam nadzieję że wszystko wyjaśniłam

Pozdrawiam
        AGA
        • pysiekp Re: urlop wychowawczy 24.11.05, 14:08
          JESTEŚ KOCHANA!!!!!
          To już wszystko rozumiem.
          Wielkie dzieki!!!!
    • aniam241 Re: urlop wychowawczy 24.11.05, 14:28

a jak mam liczyc jezeli z ojcem dziecka nie mamy slubu, on uznal dziecko. Czy
      dostane zasilek wychowawczy??
      • mama.misia Re: urlop wychowawczy 24.11.05, 14:39
        Wydaje mi się, że wtedy traktowana jesteś jako osoba samotnie wychowująca
        dziecko, ewnetualnie liczycie wspólnie dochody jak małżonkowie, jeżeli wspólnie
        prowadzicie gospodarstwo domowe (myślę jednak że raczej to pierwsze). Dopytaj w
        urzędzie.

Pozdrawiam
        AGA
        • aniam241 Re: urlop wychowawczy 24.11.05, 14:42
          Dzieki mam nadzieje ze nie beda razem liczyc
          • jaonna1 Re: urlop wychowawczy 24.11.05, 19:06
            czyli tego zasiłku wychowawczego przysługuje 400zł za mc????? i kto to wypłaca
            zus?
            • mama.misia Re: urlop wychowawczy 25.11.05, 08:46
              Tak ten zasiłek wypłacany jest co miesiąc, zwykle na konto (trzeba podać
              numer). Kasowo trwa to chyba trochę dłużej. Ja pieniążki za listopad mam już 18
              listopada na koncie, a zgodnie z przepisami rodzinne z tym zasiłkiem powinni
              wypłacić w ostatnim dniu m-ca.

Wypłacają urzędy gmin. Ale jeśli mieszkasz w mieście to na pewno musisz zgłosić
              się do Miejsiego Ośrodka Pomocy Społecznej, bo one przejęły to od Urzędów Miast.

Pozdrawiam
              AGA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka