Dodaj do ulubionych

nadciśnienie

01.12.05, 18:32
WITAM,
wczoraj byłam u lekarza i kazał mi mierzyć codziennie ciśnienie, ponieważ mam
niesamowite skoki ciśnienia. raz mam 110 raz 145. Powiedział, że różnica 15
jest ok, ale nie takie skoki jak u mnie. Powiedział mi również, że ewntualnie
trzeba będzie to leczyć, ponieważ może to mieć wpływ na rozwój dziecka.
Czy możecie mi powiwdzieć, jakie to mogą być problemy z maleństwem? Ile
powinno wynosić ciśnienie w ciąży? Jak zwykle się denerwuję (mam nadzieję, że
bez pwowodu)
Ania
Obserwuj wątek
    • stycz72 Re: nadciśnienie 01.12.05, 18:45
      Cześć !!!
      Cisnienie w ciąży powinno być jak u "normalnego" człowieka tzn. 120,130-70,80.
      Granica to 140-90 od tej wielkościa zaczyna się nadciśnienie. Jeśli masz skoki
      to faktycznie lepiej to kontrolować. Konsekwencje nadciśnienia to wcześniejszy
      poród, cesarskie cięcie, mały dzidziuś.
      • visenna2 Re: nadciśnienie 01.12.05, 19:03
        Możliwe konsekwencje nieleczonego nadciśnienia: odklejenie łożyska, gestoza
        (zatrucie ciążowe) ktora może prowadzić do rzucawki porodowej.
        Objawy gestozy: podwyższone ciśnienie, białkomocz, obrzęki.
        Nadciśnienie trzeba leczyć. Ciśnienie nie powinno byc wyższe niż 140/90.
        Ginekolog oświecił mnie że są tylko 2 leki na nadciśnienie dopuszczone do
        stosowania u ciężarnych: jeden to Dopegyt (i ja to właśnie brałam) a drugiego
        nie pamiętamsmile
    • kari_t Re: nadciśnienie 01.12.05, 19:00
      Jeśli w domu w stanie spoczynku masz powyżej 140/90 to już jest niedobrze i
      lekarz powinien ci przepisać tabletki na obniżenie ciśnienia. Ja mimo brania
      lekarstw w 34tyg znalazłam się na patologii ciąży bo ciągle miałam 150/100. Po
      tygodniu miałam przedwczesne odklejenie łożyska i robioną cesarkę. Córeczka
      urodziła się malutka (2kg) ale na szczęście wszystko się dobrze skończyło.
      Musisz po prostu kontrolować ciśnienie 3 razy dziennie. Wysokie ciśnienie tak
      wpływa na dziecko że nie rośnie, no i może spowodować odklejenie łożyska. Ale
      jeśli się zacznie brać odpowiednio wcześnie lekarstwa to nie powinno być źle. Ja
      miałam tą sytuację, że niestety za późno zaczęłam sobie mierzyć ciśnienie w domu.
    • beata761 Re: nadciśnienie 01.12.05, 19:57
      Ja mam podobną sytuację do twojej, skoki ciśnienia i wysokie tętno. Moja gin.
      przepisała mi tabletki na urególowanie ciśnienia (Isoptin) oraz zaleciła
      konsultację z kardiologiem, no i oczywiście mierzenie ciśnienia w domu. Idę na
      wizytę za tydzień. Mijemy nadzieję że będzie ok. Pozdrawiam !
    • intuicja77 Re: nadciśnienie 01.12.05, 20:14
      nie denerwuj sie , bo to OGROMNIE wypływa na wynik badania , powiem ci że ja
      tam sie boje mierzenia ciśnienia / tata od wielu lat sie leczy na nadcisnienie/
      że samo to że ktos ma mi je mierzyc powoduje że mi ciśnienie skacze.
      potem , po kilku minutach jak mierzę to jest ok.
      Kup cisnieniomierz / dobry!/ i mierz sobie cisnienie w domu , tylko pamiętaj:
      -przynajmniej 15-20 minut wcześniej połóż sie , odpocznij , nie denerwuj się
      -jedz przynajmniej 30 minut wczesniej
      Powodzenia!
      • magda_em25 Re: nadciśnienie 02.12.05, 13:07
        Ja od 36 tygodnia mam wysokie cisnienie 145/90 i biore Dopegyt. Z tym
        odklejeniem lozyska to prawda ale dopiero w wartosciach gornych bliskich 200 i
        wtedy tez grozi rzucawka. Nalezy mierzyc cisnienie i kontrolowac ruchy dziecka
        3 razy dziennie to bardzo istotne bo w razie odklejenia lozyska podobno ruchy
        zanikaja. Wtedy migiem do szpitala. Ale grunt to spokoj zgadzam sie z
        dziewczynami ze jedynie spokoj cie uratuje. Poniewaz ja tez mialam taki okres
        ze mierzenie cisnienia powodowalo u mnie skoki cisnienia i pomiar nie byl
        wiarygodny. Wszystko napewno bedzie dobrze grunt to dobry lek na obnizenie tego
        nieszczesnego cisnienia. Dopegyt jest w ciazy bezpieczny.
        • mia79 Re: nadciśnienie 02.12.05, 13:17
          Dziewczynya czy ja powinnam sie niepokoić jeśli u mnie ciśnienie jest przeważnie
          135/80, lekarz kazał mierzyć, alei tak się zastanawiam czy już nie powinnam się
          do niego zgłosić po jakieś leki?
          • magda_em25 Re: nadciśnienie 02.12.05, 13:24
            Mia takie cisnienie jest jeszcze w normie nie moze przekroczyc 140/90 i to
            kilkakrotnie. Musisz je kontrolowac codziennie. Narazie nie ma potrzeby brac
            leki jezeli lekarz przy ostatniej wizycie ci ich nie przepisal.
            • ania_2040 Re: nadciśnienie 11.12.05, 14:32
              Witajcie,
              wczoraj byłam ponownie u lekarza i mam jasność co i jak jest u mnie. Powiedział
              mi, że są skoki, ale to jeszcze nie powód, aby brać leki. muszę oczywiście
              nadal kontrolować ciśnienie i puls, ale nie ma się jeszcze co martwić. dziękuję
              wam za waszą pomoc i że sie podzielilyście własnymi doświadczeniami.
              Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka