Dodaj do ulubionych

L-4 POMOCY!!

05.12.05, 09:58
Juz nie wiem co mam robic i gdzie sie dowiadywac dzwonilam juz po zusach i
tylko przelaczaja mnie z jednego dzialu do drugiego i nikt nie chce mi
udzielic rzetelnej odpowiedzi. Moze Wy pomozecie
Jestem w 4 miesiacu ciazy i zachorowalam na nerki i od dzisiaj bede miala
zwolnienie L-4 prawdopodobnie do konca ciazy i teraz mam pytanie
-skoro zwolnienie mam od 5 grudnia to o co chodzi z tym przelomem stycznia i
naliczaniek od nowa 33 dni????
-kto od 5 grudnia placi za mnie skladki zus czy pracodawca?? i skoro od
stycznia znow mam naliczane 33 dni od nowa to czy za styczen skladke placi
pracodawca czy zus skoro itak jestem caly czas na zwolnieniu??
-Kiedy dostane pierwsza kase z zusu??

Jesli mozecie mi pomoc z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • siula5 Re: L-4 POMOCY!! 05.12.05, 10:08
      Zadajesz bardzo dziwne pytania. Powiem Ci tak, że do 33 dni płaci pracodawca, a
      później ZUS. Wiem tyle.
    • siula5 Re: L-4 POMOCY!! 05.12.05, 10:09
      Jaką "pierwszą kasę z ZUS?".
      • goosiaa3 Re: L-4 POMOCY!! 05.12.05, 10:15
        "pierwsza kasa "znaczy wynagrodzenie, wiem ze przez pierwsze 33 dni placi
        pracodawca ale pozniej ponoc zus ale tutaj o dziwo wchodzi styczen i podobno od
        stycznia znow wchodzia 33 dni ktore musza byc naliczone od nowa bo to styczen
        wiec zastanawiam sie kto zaplaci mi pensje za styczen zus czy pracodawca,bo
        normalnie 33 dni od 5 grudnia mija 6 stycznia czyli od 7 moje wynagrodzenie
        przejmuje zus?? czy znow od 1 styczia naliczane jest nowe 33 dni i dopiero moje
        wynagrodzeia zus przejmuje od 1 lutego?? I kto wyplaci mi kase za styczen w
        takim razie od 7 stycznia do 1 lutego?? wiem ze to skomplikowane dlatego ciezko
        mi samej o tym myslec a to co mowia do mnie w zusie jesy niezrozumiale bo kazdy
        mowi inaczej
        • siula5 Re: L-4 POMOCY!! 05.12.05, 10:19
          Ale zagmatwałaś. Po prostu: Po 33 dniu, czyli od 34 dnia płaci ci ZUS i taka
          filozofia. Jak pójdziesz od 15 grudnia na zwolnienie to do 17 stycznia płaci
          pracodawca, a później ZUS, tutaj nie ma jakiegoś rozliczenia na miesiące.
          • goosiaa3 Re: L-4 POMOCY!! 05.12.05, 10:59
            Chyba jednak nie jest tak rozowo bo w zusie twierdza co innego
            • siula5 Re: L-4 POMOCY!! 05.12.05, 11:05
              Co oni twierdzą? Bo w takim razie jestem niedoinformowana
              • goosiaa3 Re: L-4 POMOCY!! 05.12.05, 13:16
                Twierdza ze i skladke i wynagrodzenie w moim przypadku do 1 lutego placi
                pracodawca mimo iz od 5 grudnia jestem na zwolnieniu, poniewaz od nowego roku
                zawsze wchodzi nowy okres jakistam i nalicza sie od stycznia zawsze nowe 33 dni.
                Juz zglupialam bo jedni mowia tak a drudzy tak a pozniej niewiadomo gdzie bede
                szukac swojej kasy.
                Poza tym pani w zusie powiedziala ze te 100% to wcale nie jest takie zupelne
                100% bo od tego zus sobie odejmuje 15% czegos tam plus 19% czegos tam wiec ja
                juz nie wiem sama co myslec
              • mira03 Re: L-4 POMOCY!! 05.12.05, 13:46
                "Za pierwsze 33. dni niezdolności do pracy w roku kalendarzowym pracownik ma
                prawo do wynagrodzenia chorobowego. Od 34. dnia niezdolności do pracy
                pracownikowi przysługuje zasiłek chorobowy. Zatem niezdolność do pracy trwająca
                dłużej niż 33 dni w roku jest już ryzykiem instytucji ubezpieczeniowej (ZUS). W
                odniesieniu do wynagrodzenia chorobowego okres owych 33 dni liczy się bowiem w
                roku kalendarzowym, co oznacza, że zaczyna on bieg od początku w każdym roku,
                nawet jeśli w poprzednim roku nie został wykorzystany w pełni"
                Tak więc, z tego co znalazłam w internecie, wydaje mi się, iż w Twoim przypadku
                od stycznia będzie biegł na nowo okres 33. dni i wynagrodzenie za czas choroby
                powinien wypłacić pracodawca. Od 34. dnia niezdolności do pracy wypłacany jest
                zasiłek chorobowy przez Zus. Nie wiem czym się stresujesz. Przecież, po
                pierwsze taką informację, jak będzie rozliczane Twoje zwolnienie lekarskie
                możesz uzyskać przede wszystkim od działu kadr swojej firmy. Po drugie "kasa
                wypłacana przez Zus", przynajmniej w mojej firmie polega na tym (a sądzę, że w
                większości firm jest podobnie, może to zależy do liczby pracowników, nie wiem),
                że i tak fizycznie oblicza i wypłaca mi ją mój pracodawca (w tym samym dniu co
                dostawałam wynagrodzenie), który później rozlicza się z Zus-em (bodajże odlicza
                sobie to co mi wypłacił ze składek, które musi opłacić za swoich pracowników do
                15 każdego miesiaca).
                Nie przejmuj się i skoro nie możesz uzyskać informacji w Zusie w swojej
                miejscowości, może spróbuj zadzwonić do informacji zusowskiej w innej
                miejscowości- polecam stronę zus.pl - wpisz w google, gdzie znajdziesz wszelkie
                telefony, ponadto tak jak wspomniałam dział kadr powinien udzielić Ci
                niezbędnych informacji.
                Nie denerwuje się. Trzymaj się cieplutko. Pozdrawiam
    • zabciar Re: L-4 POMOCY!! 05.12.05, 13:16
      po pierwsze jak jsetes na zwolnieniu nie sa placone zadne skladki ZUS,
      wywnioskowalam ze pracujesz w malym zakladzie pracy, wiec po 33 dniu zasilek
      chorobowy bedzie Ci placil ZUS, a kiedy? - jak go naliczy na podstawie
      dokumentów od pracodawcy
      przelom roku nie ma zadnego znaczenia jesli bedziesz miala ciaglosz zwolnienia
      lekarskiego, jesli przerwiesz chocby na jeden dzien po Nowym Roku - od nwa beda
      sie liczyly 33 dni wynagrodzenia za czas choroby placonego Ci przez pracodawce
      • eps Re: L-4 POMOCY!! 05.12.05, 14:46
        Trzeba wyjasnic jedna rzecz. Czy przed tym zwolnieniem teraz, mialas jakieś inne
        zwolnienia lekarskie w tym roku? Jesli nie to znaczy, ze teraz płynie pierwsze
        33 dni zwolnienia, a to znaczy ze w dniu 31.12 bedzie to 27 dzien i od stycznia
        od nowa polska ludowa liczy się 33 dni które płaci pracodawca (wynagrodzenie
        chorobowe), jeśli chorowałaś wczesniej to tamte zwolnienia się sumuje i jeśli na
        dzień 31.12 jest zasiłek chorobowy to od stycznia też jest zasiłek.
        Z tego co wiem to pracodawca musi ci zapłacic w dniu normalniej wypłaty pensji,
        ZUs z kolei wypłaca zgodnie z datami na zwolnieniach lekarskich. Czyl ijeśli
        masz zwolnienie od 05.12.2005 do 14.01.2005 to kase dostaniesz dopiero po
        14.01.2005 przynajmnie w moim zusie tak jest.
    • joana.mz Re: L-4 POMOCY!! 05.12.05, 16:32
      Hej
      Nie wiem czy chodzi Tobie o składki ZUS (emerytalne, rentowe, chorobowe) czy o
      wynagrodzenie za czas niezdolności do pracy.
      Jeśli chodzi o wynagrodzenie za czas Twojego L4 za pierwsze 33 dni płaci
      pracodawca - więc do końca roku, od 1 stycznia natomiast te 33 dni zaczyna się
      naliczać od początku i tak za pierwsze 33 dni 2006 roku zapłaci pracodawca,
      resztę natomiast zapłaci ZUS. Gdy już obowiązek płacenia przejdzie na ZUS to
      fizycznie pieniążki będziesz dostawała od pracodawcy - jeśli zatrudnia on
      powyżej 20-stu pracowników (pracodawca sam je sobie z ZUSu "odzyska". Jeśli
      zatrudnia do 20 pracowników kasę dostaniesz bezpośrednio z ZUSu.

Jeśli chodzi o składki ZUS to za okres chorobowego się ich nie pobiera

Zaznaczam, że odpowiadam jako pracodawca. Mam nadzieję, że napisałam w miarę
      zrozumiale. Pozdrawiam!!!
    • joana.mz Re: L-4 POMOCY!! 05.12.05, 16:36
      Aaaa i jeszcze jedno, jeśli chodzi o terminowość wypłacania pieniążków przez
      ZUS to wg moich pracowników jest bardzo różnie. Chociaż ostatnio raczej nie ma
      opóźnień.
      • kamilka2 Re: L-4 POMOCY!! 05.12.05, 16:51
        a naliczaja pensje ze średniej za ostatnie 6 czy 12 m-cy?
        • aaaooo1 Re: L-4 POMOCY!! 05.12.05, 17:28
          1. Jeżeli nie byłaś na zwolnieniu lekarskim w tym roku (2005) to od 5 grudnia
          do 31 grudnia 2005 r. przysługuje ci wynagrodzenie za czas niezdolności do
          pracy wypłacane przez pracodawcę - jest to 27 dni

2. Od pierwszego stycznia nadal przysługuje Ci wynagrodzenie za czas
          niezdolności do pracy wypłacane przez pracodawcę przez 33 dni tj od 1 stycznia
          2006 r do 2 lutego 2006 r.

3. Od 3 lutego przysługuje Ci zasiłek chorobowy. Jeżeli twój zakład pracy
          zatrudnia powyżej 20 pracowników to zasiłek ten nadal wypłaca Ci pracodawca
          natomiast jeżli zakład pracy zatrudnia poniżej 20 pracowników pieniążki
          bezpośredni będziesz otrzymywała z ZUS-u

4. Podstawę do naliczenia wynagrodzenia chorobowego wylicza się z ostatnich 12
          miesięcy poprzedzających miesiąc w którym zachorowałaś

4. a więc w Twoim przypadku podstawa zostanie obliczona w następujący sposób:
          suma wynagrodzenia brutto z ostatnich 12 miesięcy - przyjmijmy że jet to kwota
          brutto 25000zł dzielimy przez 12 (iloś miesięcy)= 2083,33 - składki ZUS 389,79=
          1693,54 dzielimy na 30 dni = 56,45 dzienna stawka wynagrodzenia 100% bądź
          zasiłku chorobowego 100%. Taką stawkę mnożymy przez liczbę dni przebywania na
          chorobie a więc w grudniu 27dni*56,45=1524,15 - podatek 19%=1234,55 jest to
          kwota netto (do ręki) jaką otrzymasz za grudzień 2005 czyli 27 dni choroby.

Daj znac czy wszystko jest zrozumiałe i jak będziesz miała więcej pytań służę
          pomocą a jeżeli chodzi o Panie w ZUS-ie to każda mówi co innego.

• goosiaa3 Do aaaooo1 05.12.05, 17:47
            A jak to jest ze skladka ktora odprowadza pracodawca, czy jesli zwolnienie mam
            od 5 grudnia to placi skladke za caly grudzien?? czy tylko za te 5 dni grudnia??
            A w styczniu jesli naliczane jest znow te 33 dni ale ja mam zwolnienie to
            pracodawca placi tez skladke czy nie, rozmawialam na ten temat z pracodawca i
            lepiej dla niego by bylo gdyby nie placil jak jestem na chorobowym bo itak ze
            mnie pozytku nie masmile
            • aaaooo1 Re: Do aaaooo1 05.12.05, 18:17
              pracodawca zapłaci składki ZUS do 5 grudnia - natomiast od zasiłku chorobowego
              oraz macierzyńskiego nie są odprowadzane składki ZUS tylko podatek
              • goosiaa3 Re: Do aaaooo1 05.12.05, 20:17
                Dziekuje bardzo za odpowiedz narawde mi pomoglas
                --
                Malenstwo
                • aaaooo1 Re: Do aaaooo1 05.12.05, 20:43
                  bardzo proszę, jak będziesz miała jakieś pytanka związane z zasiłkami to
                  chętnie pomogę smile
        • eps Re: L-4 POMOCY!! 05.12.05, 17:29
          12 miesiecy w tył z tym że odrzuca sie miesiące w których nie przepracowałaś
          ponad połowy czasu pracy( choroba, urlop bezpłatny nie wypoczynkowy!!!), jeśli
          niebyło Cie miniej niż połowę to wynagrodzenie uzupełnia się.
        • joana.mz Re: L-4 POMOCY!! 05.12.05, 22:10
          Z 12 m-cy. Kiedyś było z 6 ale się to zmieniło.
          • efk17 A zasiłek macierzyński?? 06.12.05, 00:08
            Ja chciałabym zapytać, o zasiłek macierzyński!!
            Mam przedłużoną umowę do dnia porodu, więc zasiłek macierzyński wypłaca ZUS,
            tyle wiem.
            I do czego zacząć po porodzie?? Wyjdę ze szpitala i będę stać w godzinnych
            kolejkach w ZUS-ie żeby załatwić ten zasiłek?? Jakie mi są potrzebne dokumenty?
            A co z urzędem pracy?? też muszę się zarejestrować przecierz jako bezrobotna,
            niewiem w jakiej kolejności? Czy do Urzędu Pracy zgłaszam się dopiero po
            zaprzestaniu płacenia przez ZUS zasiłku, i czy UP też będzie wypłacał zasiłek
            dla bezrobotnych??
            Czy mi należą się w ogóle te dwa zasiłki i jak to dobrze załatwić, ktoś mi
            powiedział że dopiero rejestruję się jako bezrobotna jak ZUS przestanie płacić
            ale co mi z tego jak będę miała przerwę, czy to ma jakieś znaczenie??
            Ale jak to załatwić, z małym dzieckiem ma ręku?? może to ktoś za mnie zrobić,
            po pierwszym porodzie to niemogłam się ruszać przez miesiąc??
            Mogę to zrobić wcześniej, bo wiadomo że ZUS długo rozpatruje różne sprawy?
            Już mnie denerwuje ta biurioracja!!
            • siula5 Re: efk17 06.12.05, 11:33
              nie mogą cię zwolnić na macierzyńskim! Jakim cudem? Ja nie składam o zasiłek bo
              mam za duże dochody, ale z tego co wiem to oni mają podania o zasiłek, nawet na
              internecie można znaleźć, wejdź na stronę ZUSU.
              Zasiłek należy się jeżeli dochód na jednego członka rodziny nie przekracza 504
              zł.
              A do beztobotnych zapiszesz się jeżeli nie masz żadnego dochodu, możesz mieć
              bodajże ok. 350 zł (np. renta) to zapiszą, ale jak więcej to nie.
              • no_spell Re: efk17 06.12.05, 13:14
                Jesli umowa o prace byla terminowa, a nie na czas nieokreslony, to jak najbardziej pracodawca musi ja przedluzyc do dnia porodu i na tym koniec. Nie ma obowiazku umowy przedluzac po porodzie. Co wiecej nie istnieje w takim przypadku pojecie urlopu macierzynskiego, bo takowy nie przysluguje. Jest tylko zasilek za c.z.a.s u.r.l.o.p.u macierzynskiego, a to duza roznica! Radze zapoznac sie z K.P. a nie wprowadzac ludzi w blad.
            • fiamma75 Re: A zasiłek macierzyński?? 06.12.05, 13:00
              Z dotychczasowego zakładu pracy pobierasz specjalny druk (wpisują Ci tam m.in.
              dochody) , z którym udajesz się do ZUS (może to załatwiać mąż). Dołączasz kopię
              świadectwa pracy.
              W PUP-ie rejestrujesz się dopiero po macierzyńskim - nie dostaniesz 2 zasiłków
              razem.
              • no_spell Re: A zasiłek macierzyński?? 06.12.05, 13:08
                Chcialam tylko dodac, ze potrzeby jest jeszcze odpis aktu urodzenia dziecka, bo jestem w takiej samej sytuacji.
            • mamad1 Re: A zasiłek macierzyński?? 07.12.05, 12:23
              do efk17