staykina 26.06.07, 12:34 czytał ktoś ostatnio ten artykuł we Wprost? wprost.pl/ar/?O=108918 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wildcat_x1 Re: język w polskich serialach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 12:59 Tak ,czytałam i niewesoły się przedstawia stan języka w najbardziej popularnych serialach.Zresztą kiedyś je oglądałam,to miałam okazję przeanalizować również ich język.To bardzo dziwne ,że serialowi bohaterowie ,ludzie niby to wykształceni posługują się niezwykle banalnym ,drętwym językiem.Ale to przecież efekt "pójścia na łatwiznę" co zresztą przyznała pani Łepkowska mająca właściwie monopol na scenariusze seriali TVP.Nie ma widocznie czasu ,a może i wyobraźni na więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cruella Re: język w polskich serialach IP: *.nwrknj.east.verizon.net 01.07.07, 22:27 Mnie najbardziej dobija tresc, ktorej wlasciwie nie ma. Bo to, ze nikt tak dretwo nie mowi stalo sie czyms, do czego przywyklismy. Zreszta wspaniale wg. mnie dialogi z seriali sparodiowala Krystyna Janda u Kuby Wojciechowskiego www.youtube.com/watch?v=aJObMDK6VjM&mode=related&search= Draznia mnie tez jawne "product placement", kiedy to bohaterki rozmawiaja o lokacie bankowej, z ktorej mozna "wyplacac bez utraty odesetek" (vide: "Na Wspolnej") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: język w polskich serialach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 23:10 ona to sparodiowała słabo,poza tym nie wiadomo po co zrobiła sobie górną wargę silikonem,okropnie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: język w polskich serialach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 02:53 obejrzałem najaraną Jandę z majewski show -rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cruella Re: język w polskich serialach IP: *.nwrknj.east.verizon.net 02.07.07, 06:28 Janda pokazala schemat dialogow i dennosc tresci serialowych. Nie jestem jej zagorzala fanka, ale seriale naprawde nisko zeszly... Nie obrazajac psow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: next Re: język w polskich serialach IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.07.07, 14:44 Ale jak to jest? P. Janda nie wie o czym są seriale, bo to straszna wiocha, ale doskonale wie, jak się w nich gra?... Granie w serialach to obciach, a występowanie u Wojewódzkiego jest kul i trendi??? Odpowiedz Link Zgłoś
aga_ata Re: język w polskich serialach 02.07.07, 14:55 co to ma do rzeczy? seriale w Polsce prezentują niziutki poziom, a Kuba W. ma swój program i jak ktoś chce to do niego idzie. Janda dobrze to przekazała, to że jak scena się robi za "ciekawa" to szybko uciekamy w inną scenerię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bo Re: język w polskich serialach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 15:06 można było ogląć ekstradycję,sforę, a innych seriali nie zauważyłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cruella Re: język w polskich serialach IP: *.nwrknj.east.verizon.net 02.07.07, 15:06 Aga-ata ma racje. Janda pokazuje schemat i ma prawo do krytyki seriali, podobnie jak my mamy prawo uwazac, ze jej wystep u Kuby W. to (?) hipokryzja i przemycanie wlasnych, rzekomo (wg. mnie wcale nie rzekomo) wyzszych kulturalnie tresci. Nie jestem jej zagorzala fanka, ale wole ja niz taka Kaske Skrzynecka reklamujaca pasztety. Dlaczego bronimy seriali, ktore naprawde nie wiele wnosza. Zgadzam sie, ze telewizja to nie musi byc "Czekajac na Godota" i ze zawsze mozna wylaczyc telewizor, ale lepsze jest chyba rownanie w gore niz w dol. Odpowiedz Link Zgłoś
sun_of_the_beach Re: język w polskich serialach 02.07.07, 18:39 No właśnie - jak ktoś chce, to robi z siebie idiotę(kę) u Wojewódzkiego. A pani Jandzie nie podobają się ludzie, którzy grają w serialach... Swoją drogą, to co pokazała u Wojewódzkiego, bardzo mi przypominało błyskotliwe aktorstwo (i reżyserię) np w Pestce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: język w polskich serialach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 22:01 od slangu i skrótów jest internet i rozmowy pod blokiem.Skutkiem oglądania nie- których seriali o ble-ble jest konieczność korzystania ze słownika wyrazów ob- cych przy czytaniu zwykłego tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: język w polskich serialach IP: 212.76.37.* 03.07.07, 10:10 większość tych którzy oglądają ble-ble seriale raczej nie zajrzy do słownika gdy się natknie na niezrozumiałe słowo Odpowiedz Link Zgłoś