Dodaj do ulubionych

język w polskich serialach

26.06.07, 12:34
czytał ktoś ostatnio ten artykuł we Wprost?
wprost.pl/ar/?O=108918
Obserwuj wątek
    • Gość: wildcat_x1 Re: język w polskich serialach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 12:59
      Tak ,czytałam i niewesoły się przedstawia stan języka w najbardziej
      popularnych serialach.Zresztą kiedyś je oglądałam,to miałam okazję
      przeanalizować również ich język.To bardzo dziwne ,że serialowi
      bohaterowie ,ludzie niby to wykształceni posługują się niezwykle
      banalnym ,drętwym językiem.Ale to przecież efekt "pójścia na łatwiznę" co
      zresztą przyznała pani Łepkowska mająca właściwie monopol na scenariusze
      seriali TVP.Nie ma widocznie czasu ,a może i wyobraźni na więcej.
    • Gość: cruella Re: język w polskich serialach IP: *.nwrknj.east.verizon.net 01.07.07, 22:27
      Mnie najbardziej dobija tresc, ktorej wlasciwie nie ma. Bo to, ze nikt tak
      dretwo nie mowi stalo sie czyms, do czego przywyklismy. Zreszta wspaniale wg.
      mnie dialogi z seriali sparodiowala Krystyna Janda u Kuby Wojciechowskiego
      www.youtube.com/watch?v=aJObMDK6VjM&mode=related&search=
      Draznia mnie tez jawne "product placement", kiedy to bohaterki rozmawiaja o
      lokacie bankowej, z ktorej mozna "wyplacac bez utraty odesetek" (vide: "Na
      Wspolnej")
      • Gość: bebe Re: język w polskich serialach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 23:10
        ona to sparodiowała słabo,poza tym nie wiadomo po co zrobiła sobie górną wargę
        silikonem,okropnie wygląda.
        • Gość: bebe Re: język w polskich serialach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 02:53
          obejrzałem najaraną Jandę z majewski show -rewelacja
        • Gość: cruella Re: język w polskich serialach IP: *.nwrknj.east.verizon.net 02.07.07, 06:28
          Janda pokazala schemat dialogow i dennosc tresci serialowych. Nie jestem jej
          zagorzala fanka, ale seriale naprawde nisko zeszly... Nie obrazajac psow.
      • Gość: next Re: język w polskich serialach IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.07.07, 14:44
        Ale jak to jest? P. Janda nie wie o czym są seriale, bo to straszna wiocha, ale doskonale wie, jak się w nich gra?... Granie w serialach to obciach, a występowanie u Wojewódzkiego jest kul i trendi???
        • aga_ata Re: język w polskich serialach 02.07.07, 14:55
          co to ma do rzeczy? seriale w Polsce prezentują niziutki poziom, a Kuba W. ma
          swój program i jak ktoś chce to do niego idzie.
          Janda dobrze to przekazała, to że jak scena się robi za "ciekawa" to szybko
          uciekamy w inną scenerię.
          • Gość: bo Re: język w polskich serialach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 15:06
            można było ogląć ekstradycję,sforę, a innych seriali nie zauważyłem
          • Gość: cruella Re: język w polskich serialach IP: *.nwrknj.east.verizon.net 02.07.07, 15:06
            Aga-ata ma racje. Janda pokazuje schemat i ma prawo do krytyki seriali,
            podobnie jak my mamy prawo uwazac, ze jej wystep u Kuby W. to (?) hipokryzja i
            przemycanie wlasnych, rzekomo (wg. mnie wcale nie rzekomo) wyzszych kulturalnie
            tresci. Nie jestem jej zagorzala fanka, ale wole ja niz taka Kaske Skrzynecka
            reklamujaca pasztety. Dlaczego bronimy seriali, ktore naprawde nie wiele
            wnosza. Zgadzam sie, ze telewizja to nie musi byc "Czekajac na Godota" i ze
            zawsze mozna wylaczyc telewizor, ale lepsze jest chyba rownanie w gore niz w
            dol.
          • sun_of_the_beach Re: język w polskich serialach 02.07.07, 18:39
            No właśnie - jak ktoś chce, to robi z siebie idiotę(kę) u Wojewódzkiego. A pani Jandzie nie podobają się ludzie, którzy grają w serialach... Swoją drogą, to co pokazała u Wojewódzkiego, bardzo mi przypominało błyskotliwe aktorstwo (i reżyserię) np w Pestce...
    • Gość: bebe Re: język w polskich serialach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 22:01
      od slangu i skrótów jest internet i rozmowy pod blokiem.Skutkiem oglądania nie-
      których seriali o ble-ble jest konieczność korzystania ze słownika wyrazów ob-
      cych przy czytaniu zwykłego tekstu.
      • Gość: Sylwia Re: język w polskich serialach IP: 212.76.37.* 03.07.07, 10:10
        większość tych którzy oglądają ble-ble seriale raczej nie zajrzy do słownika
        gdy się natknie na niezrozumiałe słowo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka