Dodaj do ulubionych

"rewelacje" na temat L4 - prośba o wyjaśnienie

07.12.05, 20:41
Witam
Jestem w 9 tygodniu ciąży i od tego tygodnia jestem na zwolnieniu.
Pracuję w dość dużej firmie w której kadry dość dobrze orientują się w
przepisach, niestety moja firma bardzo lubi zmieniać pracowników (choć ciężko
mi to pojąć dlaczego).
Dziś usłyszałam "rewelacje" na temat podobno nowych przepisów dotyczących
zwolnienia.
Otóż jeśli chcę jeszcze tam pracować to nie mogę zwolnienia ciągnąć dłużej
niż 6 miesięcy, bo mogą rozwiązać ze mną umowę (mam umowę na 5 lat).
Niby jest tak, że firma będzie mi płacić przez te pół roku, a później po
rozwiązaniu umowy będzie mi płacić ZUS (jakiś zasiłek rehabilitacyjny czy coś
podobnego). Nic z tego nie rozumiem i szczerze mówiąc wydaje mi się, że to co
usłyszałam jest niemożliwe.
Czy będąc w ciąży firma może mnie zwolnić ?
I czy nie jest tak, że po 33 dniach zwolnienia płaci ZUS?
Podstawy prawnej tych rewelacji niestety nie znam. A szkodasad
Proszę o opinię kogoś kto jest na bieżąco w przepisach.
Pozdrawiam Ula
Obserwuj wątek
    • elieka spójrz tutaj 07.12.05, 20:47
      www.bajbus.pl/index.phtml?ids=prawa&kat=wpracy
      może coś pomocnego znajdziesz?? OBY smile
      • ulagar Re: spójrz tutaj 07.12.05, 21:02
        dzięki za stronkę ...ale nie znalazłam tam odpowiedzi na moje
        pytania...niestetysad
        mam nadzieję, że jest tu ktoś kto jest w stanie odpowiedzieć na moje wątpliwości
      • sylwuniaw Re: spójrz tutaj 07.12.05, 21:04
        Z tego co sie orientuję to nie mogą cie zwolnić jeśłi jesteś w ciąży. I długość zwolnienia nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli będą złośliwi to zwolnią cię po porodzie. Zwolnienie może być w ciąży maksymalnie na 6 miesięcy.Później przechodzi się na zasiłek rehabilitacyjny. Musisz liczyć się z tym, że zus wezwie cie na kontrolę. A luzik, nie ma sie co nimi przejmować. Ja mam wezwnanie do lekarza orzecznika na piatek. I co cofnie mi zwolnienie? Niech się waży. Skoro lekarz ginekolog każe siedzieć w domu, odpoczywać i uważać na siebie.
        CZy w razie poronienia weźmie na siebie odpowiedzialność? O kurcze troche zboczyłam z tematu , ale ten zus mnie do szału doprowadza.
        pozdrawiam serdecznie.
        Pozdrawiam
    • ania_top Re: "rewelacje" na temat L4 - prośba o wyjaśnieni 07.12.05, 21:11
      To bzdura! Nie wierz w to!
      Po pierwsze: firma nie może Cię zwolnić skoro umowę masz na 5 lat!!!!
      Po drugie:
      po 33 dniach płaci ZUS- ale jeśli Twoja firma zatrudnia więcej niż 20 osób to
      płaci Ci firma, a Zus przesyła pieniążki firmie!
      Po 182 dniach przebywania na zwolnieniu lek. kończy się zasiłek chorobowy i
      musisz złożyć dokumenty ( najlepiej 2 miesiące przed upłynięciem 182 dni):
      wywyiad zawodowy, dokumentacje lekarską ( druki w Zusie)o świadczenie
      rehabilitacyjne. ( takie są przepisy dla wszystkich przebywających na
      zwolnieniu lek. dłużej niż 182 dni- nie tylko dla ciężarnych) i Zus albo
      przyznaje świadczenie do czasu porodu, albo nie! Ale zazwyczaj przyznaje!!!!
      Oczywiście sama musisz pilnowac terminów- bo póżniej możesz trochę czekać na
      swiadczenie reh. ( pieniążki)- te formalności trochę trwają, więc tak jak
      napisałam najlepiej zacząć załatwiać 2 miesiące wcześniej!Zresztą tak samo
      powiedzą Ci w Zusie! Nie martw się!
      Wszystkich obowiązują te same prawa!!! W Twojej firmie nie może być inaczej!
      U mnie też z tym nie jest kolorowo, ale aż tak przepisów nie mogą naginać! !!!!
      Ale jeśli masz jakieś wątpliwości to zadzwoń do Zusu, do zasiłków chorobowych-
      powinni Ci wszystko wyjaśnić! Ale musisz zadawać dużo pytań i pytać o wszystko-
      ja musiałam ciągnąć za język- bo ZUS to nie jest instytucja sprzyjająca
      petentom! smile)))
      Pozdrawiam!
      • ania_top Re: "rewelacje" na temat L4 - prośba o wyjaśnieni 07.12.05, 21:19
        a! co do kontroli w trakcie zwolnienia to ja nie miałam! I w dodatku nie byłam
        wzywana na komisję lekarską ( do świadczenia reh.)- mój lekarz napisał że nie
        mogę się wstawić na komisję- bo muszę leżeć! I przyznali mi świadczenie na
        podstawie dokumentacji od mojego lekarza, ale była ona bardzo wyczerpująca!
        Każda jedna wizyta, wyniki badań- wszystko dokładnie opisane, co się ze mną
        dzieje i w jakim jestem stanie!Bo taką dokumentacje prowadzi na bieżąco! Więc
        oprócz druku z Zusu wypełnionego przez mojego gina- miałam 2 strony wydruku z
        dokładnym opisem!
      • sakerloff pytanko do ania_top i zorietnowanych:) wazne!!!! 08.12.05, 08:49
        mam pytanko: czy to jets na pewno tak że ZUS po 33 dniach przelewa pieniążkina
        konto pracodawcy, który nastepnie wypłaca mi? czy to pracodawca potrąca soebie
        jakas czesc skladek placonych do Zus'u o wartosc mojej pensji??? to dla mnie
        wazne, bo zaklad w ktorym pracuje ma problemy finansowe i nie placi na czascrying((
        slyszalam tez ze mozna wnioskowac by zus przelewal pieniazki bezposrednio na
        konto pracownika, czy to prawda???
        • visenna2 Re: pytanko do ania_top i zorietnowanych:) wazne! 08.12.05, 09:18
          Zus przelewa na konto pracodawcy a pracodawca przelewa Tobie.
    • martusia251 Re: "rewelacje" na temat L4 - prośba o wyjaśnieni 07.12.05, 21:20
      Chyba jednak nie za dobrze orientuja się w przepisach.

Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w
      okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że
      zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy
      i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na
      rozwiązanie umowy

§ 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie
      ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia
      upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z
      reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania
      umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego
      zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych
      przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia,
      od którego zależą uprawnienia pracownicze

Nie masz czego się obawiać, pracodawca płaci Ci przez 33 dni, póżniej zus. Na
      zwolnieniu możesz byc 6 miesięcy, póżniej jest zasiłek rechabilitacyjny. Wpisz
      w wyszukiwarke a dowiesz się jak to sie odbywa.
      Następnie masz urlop macierzyński podczas którego nie mogą Cię zwolnić. Póżniej
      masz urlop wychowawczy, równiez nie moga Cię zwolnić " na urlopie wychowawczym,
      podobnie jak na macierzyńskim, jesteś objęta szczególną ochroną od dnia
      złożenia wniosku o urlop do dnia zakończenia urlopu pracodawca nie może
      rozwiązać umowy o pracę, z wyjątkiem sytuacji, które dotyczą także urlopu
      macierzyńskiego (zwolnienie dyscyplinarne albo grupowe"

Zaproponuj kadrowej aby kupiła sobie kodeks pracy bo może nie ma!
      • ada80 Re: "rewelacje" na temat L4 - prośba o wyjaśnieni 07.12.05, 22:00
        czy mogłbyście napisac ile wynosi zasiłek rehabilitacyjny? czy jest on w takiej
        samej wysokości co wypłata. Czy jeśli jest mniejszy to wysokoś macierzyńskie
        równa się wypłacie czy zasiłkowi?
    • k.wita Re: "rewelacje" na temat L4 - prośba o wyjaśnieni 08.12.05, 09:06
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34251&w=31775046
      wejdz, tam jest to wyjasnione
      pozdr
      kasia
      • k.wita Re: "rewelacje" na temat L4 - prośba o wyjaśnieni 08.12.05, 09:12
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34251&w=31761192
        tu tez
        Kasia
        • sakerloff Re: "rewelacje" na temat L4 - prośba o wyjaśnieni 08.12.05, 09:32
          dzięki bardzo choc nadal nie wiem czy mozna wnioskowac w Zusie o to by
          przelewal mi bezposrednio kase ....nie ufam w tej kwestii pracodawcy i boje sie
          ze bede miec spore opoznienia, jak terazcrying((
          • k.wita Re: "rewelacje" na temat L4 - prośba o wyjaśnieni 08.12.05, 09:35
            Sarkeloff ty jestes z czerwcowek, no nie?smile
            zapytaj myssi. Ona Ci powie, bo w tym siedzzi.
            pozdr
            Kasia
            • sakerloff Re: "rewelacje" na temat L4 - prośba o wyjaśnieni 08.12.05, 09:37
              dziękiwink tak zrobięwink
    • mamad1 Re: "rewelacje" na temat L4 - prośba o wyjaśnieni 08.12.05, 10:15
      Zeby rozwiać wszelkie wątpliwości.
      Ulagar
      Twój pracodawca w kwestii zwolnienia cię z pracy chciał skorzystać z art. 53
      par. 1 Kodeksu Pracy (rozwiązanie jeżeli niezdolność do pracy wskutek choroby
      trwa co najmniej 6 m-cy), ale nie doczytali KP do art. 177, który cytowała
      koleżanka. Tak więc nie masz się czym martwić
    • ulagar Re: "rewelacje" na temat L4 - prośba o wyjaśnieni 08.12.05, 11:26
      Dziewczyny wszystkim Wam serdecznie dziękuję za pomoc
      jesteście nieocenione smile
      jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam ciepło wszystkie Mamusie
      Ula
      • zzzzz7 Re: "rewelacje" na temat L4 - prośba o wyjaśnieni 08.12.05, 12:12
        jezeli Twoja firma zatrudnia ponad 20 pracownikow to zasilek chorobowy wyplacac
        Ci bedzie pracodawca, nie ZUS.
        Pracodawca wowczas bedzie sobie potracal Twoje pensje od skladek przesylanych
        do ZUS.
        Jezeli ponizej 20 pracownikow, zasilek chorobowy bedzie wyplacac - po 33 dniach
        zwolnienia bezposrednio ZUS. Jezeli chcialabys, aby wplacal Tobie bezposrednio
        na konto, to trzeba zlozyc w ZUSie specjalne oswiadczenie.
        I jeszcze jedno, jezeli jestes na chorobowym od poczatku grudnia i nie nazbiera
        Ci sie chorobowego w roku 2005 lacznie 34 dni (33 dni plus jeden dzien) to od
        poczatku 2006 roku od nowa bedzie sie liczylo 33 dni, za ktore dostaniesz
        jeszcze wynagrodzenie chorobowe a nie zasilek. Czyli w takim przypadku do 02
        lutego 2006 placilby Tobie pensje pracodawca ze swoich pieniedzy. A dopiero od
        03 lutego z pieniedzy ZUS
        pozdrawiam
        • sakerloff Re: "rewelacje" na temat L4 - prośba o wyjaśnieni 08.12.05, 12:33
          dzięki bardzo!!! czyli ze jest szansa na to ze zus bedzie mi placil
          bezposrednio...uff. Ciekawe czy pozytywnie takie oswiadczenia rozpatrują? Na
          zwolnienie ide dopiero w styczniuwink)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka