Dodaj do ulubionych

Co do szpitala?

07.01.06, 18:06
Próbuję zrobić sobie listę rzeczy które będą mi potrzebne do szpitala w
- w trakcie porodu
- po porodzie
- i dla dzidziusia
ale naprawde nie wiem co jest niezbędne. Bo te listy które czytałam w
gazetach są o sporej zawartości. Może któraś mi napiszę jakie rzeczy są
potrzebne. Co Wam się przydało. Chciałabym wszystko spakować i mieć żeby mój
mąż nie musiał mi donosić. Pozdrawiam. I z góry dziękuję za odp.
Obserwuj wątek
    • wejda Re: Co do szpitala? 07.01.06, 18:12
      Najlepiej jesli udasz sie do szpitala w którym chcesz rodzic i sie tam poprostu
      zapytasz co i jak... W moim szpitalu okazało się,że muszę mieć tylko piżamkę,
      jakies przybory toaletowe, szlafrok,podpaski, dokumenty i tyle...Nic dla
      dzidzi!!!Dopiero na wyjscie mąż przyjezdza z ciuszkami....Dlatego dowiedz się u
      źródla bo sie może okazać,że połowa rzeczy nie będzie ci potrzebna...(albo w
      druga stronę-bedziesz musiała zabrać nawet sztućce i kubek!!!- a o tym żadko
      się wspomina na forumowych listach smile
      pozdrawiam
      wejda
      • reniuta67 Re: Co do szpitala? 05.02.06, 12:41
        wejda napisała:

> Najlepiej jesli udasz sie do szpitala w którym chcesz rodzic i sie tam
        poprostu
        >
        > zapytasz co i jak... W moim szpitalu okazało się,że muszę mieć tylko piżamkę,
        > jakies przybory toaletowe, szlafrok,podpaski, dokumenty i tyle...Nic dla
        > dzidzi!!!Dopiero na wyjscie mąż przyjezdza z ciuszkami....Dlatego dowiedz się
        u
        >
        > źródla bo sie może okazać,że połowa rzeczy nie będzie ci potrzebna...(albo w
        > druga stronę-bedziesz musiała zabrać nawet sztućce i kubek!!!- a o tym żadko
        > się wspomina na forumowych listach smile
        > pozdrawiam
        > wejda
        >ja jednak zostałam zmuszona do zabrania własnych ciuszków dla mojej małej , bo
        od szpitalnych dostała uczulenia. A jak założylismy moje z domu wyprane w
        odpowiednim proszku to ze skórą wszystko się unormowało. reniuta67
    • lolinka2 Re: Co do szpitala? 07.01.06, 18:39
      Do ubrania: szlafrok, koszula do porodu, pizama, zapas majtek i biustonoszy do
      karmienia, skarpetki (polecam szczególnie do porodu- stopy marzną). Ciuchy na
      powrót do domu- tu lepiej zaczekać i niech maż dowiezie, bo nie wiadomo jakich
      rozmiarów będziesz (gdybym słuchała teorii i wzięła ciuchy ciążowe to by mi
      przez tyłek przeleciały i z hukiem spadły, i tak wracałam w najobcisłejszych
      dżinsach majac luz). Ubranka dla dzidziusia- 3 komplety śpiochy, kaftan,
      koszulka (albo i niekoniecznie, ostatecznie zmiana ciuchów niezaplamionych i
      nieprzepoconych u noworodka tchnie fanaberią, tak na to patrzę z perspektywy 4
      lat) i coś cieplejszego coby go odziać jak będzie wracał z wami (czyli sweterek,
      skarpetki, gruby kombinezon i czapka), czapeczka bawełniana cienka, jedne
      skarpetki zeby śpichy nie psadały, osobiście odradzam rękawiczki niedrapki.
      Kosmetyki: maszynka do golenia (o której osobiście lubię zapominać idąc do
      szpitala więc jest na poczatku listy), podkłady poporodowe 1 op, pieluchy dla
      dzidźka- 3 na dobę (bo raczej na poczatku więcej nie zaleje), szampon, mydłom
      pasta, szczoteczka i fura þłynu do higieny intymnej (będziesz go używała 4-5
      razy dziennie co najmniej), papier toaletowy, dla dzidzi sudocrem i oliwka
      (więcej nie będzie trzeba), wkładki laktacyjne. Do spożycia: sztućce, kubek,
      woda mineralna, sok jabłkowy (extra robi na mlekopęd), laktator, czekolada na
      przegryzkę jak nie wyrobisz podczas porodu. Koniecznie dokumenty (dowód, karta
      ciąży, wyniki badań ostatnich- hbs, morfologia, grupa krwi, mocz, WR;
      ubezpieczenie, ewentualnie karty szpitalne jeśli masz). Rózne cuda i cudeńka:
      książka, jasiek, zdjęcie rodzinki, walkman, aparat fotograficzny, telefon wedle
      uznania. Ja dorzucam do tej listy sprzęty kontrowersyjne- butelka Avent ze
      smoczkiem i smoczek uspokajający tej samej marki- praktyka smile)
      Powinno wystarczyć smile powodzenia zyczę.
      • agni71 Re: Co do szpitala? 08.01.06, 23:09
        lolinka2 napisała:

> Kosmetyki: maszynka do golenia (o której osobiście lubię zapominać idąc do
        > szpitala więc jest na poczatku listy)

po co?

>podkłady poporodowe 1 op,

ja bym wzięła dwa op., bo nie w każdym szpitalu zapewniają wkłady, a jedno op.
        na cały pobyt raczej nie starczy.

> pieluchy dla
        > dzidźka- 3 na dobę (bo raczej na poczatku więcej nie zaleje),

wzięłabym więcej, takie maluchy mogą często robic kupkę i wtedy trzeba zaraz
        pieluche zmieniać.

z nietypowych sprzętów - może się przydać podest (taki jak dla dzieci, żeby
        sięgały do umywalki, np. z IKEA), bo łóżka są wysokie i ciężko się na nich
        siedzi z dyndającymi nogami, szczególnie jeśli ktoś był nacinany i szyty.

aga
        • zolza78 Re: Co do szpitala? 09.01.06, 09:57
          agni71 napisała:

> lolinka2 napisała:
          >
          > > Kosmetyki: maszynka do golenia (o której osobiście lubię zapominać idąc d
          > o
          > > szpitala więc jest na poczatku listy)
          >
          > po co?
          >
          Zeby im czasem do głowy nie przyszło, żeby golić mnie tą samą golarką, co inne
          rodzące...
          • agni71 Re: golenie 09.01.06, 20:02
            Ale teraz juz chyba nie golą standardowo? Rodziłam 3,5 roku temu i 1,5 roku
            temu w różnych szpitalach i nigdzie nawet się nie przymierzali do golenia....

Dlatego się zdziwiłam, najpierw pomyślałam, że chodzi ci o golenie nóg wink

aga
        • pati261 Re: Co do szpitala? 09.01.06, 10:46
          No nie wiem komu starczą 3 pieluchy. Jak rodziłam pierwsze dziecko to jeszcze
          szpital zapewniał pieluchy jednorazowe dla dziecka - 5 dziennie a to ledwo
          starczało.
      • kokons Re: Co do szpitala? uzupelniam... 09.01.06, 12:39
        do listy lolinka2 dodalabym jeszcze:
        -pantofle dla ojca jesli ma byc to porod rodzinny (no i kanapeczkiwink
        -pantofle i klapki pod prysznic - przydatne zapewne jeszcze w fazie porodowej
        gdzie czesto wysylaja pod wode...
        -papier recznikowy - przydatniejszy od zwyklych recznikow na poczatek po
        podmywaniu ale reczniki tez;
        - butelke mala po mineralnej w ktorej rozpuscisz tantum rosa lub ktora bedziesz
        mogla polac/przemyc krocze po kazdym kozysttaniu w toalecie;
        -kolo ratunkowewink do siadania po nacieciu krocza oczywiscie)
        -wkladki laktacyjne
        -masc na brodawki np. bephanten, bo moga zabolec lub kapusta w pogotowiu
        -laktator lub jego nazwe zeby ktos mogl dokupic
        -poduszke do karmienia - ja kupilam specjalna gabkowa ale moze byc pulchny
        jasiek;
        -suszarka (rowniez do osuszania krocza!)
        -paczke pampersow dla dziecka 1 lub 2 (ja mam jedynki 44szt.)bo dziecko potrafi
        na poczatku zuzyc ok.8 pieluch dziennie, no a nie wiesz ile bedziecie w
        szpitalu;
        -krem na pupe dla dziecka np. sudokrem;
        -notatnik w ktorym bedziesz mogla zanotowac uwagi dotyczace opieki nad
        dzieckiem lub jakies swoje cieple mysli...

oczywiscie w kazdym szpitalu istnieja obowiazkowe listy i radze sie w takowe
        zaopatrzyc i skorzystac z dodatkowych podpowiedzi.

Pozdrawiam / 37 tc)
        • kokons Re: Co do szpitala? uzupelniam... 09.01.06, 12:52
          u mnie w szpitalu na liscie obowiazkowej dla dziecka jest jeszcze:
          -rozek
          -i ewentualnie lampka nocna / latarka... moze przydatne gdy na sali jest kilka
          kobiet a noc ciemna i dluga;
        • kokons Re: Co do szpitala? uzupelniam... 09.01.06, 12:54
          i jeszcze jedno, nawyjscieze szpitala dla dziecka jest potrzebne nosidelko;

no a na porod nie mozna miec wymalowanych paznokci!
          • obietnica_poranka Re: Co do szpitala? uzupelniam... 03.02.06, 22:44
            "> no a na porod nie mozna miec wymalowanych paznokci!"
            A DLACZEGO???
            • roksi23 Re: Co do szpitala? uzupelniam... 04.02.06, 12:44
              przydatne są też wkładki laktacyjne,ja po porodzie miałam nawał pokarmu i się
              sprawdziły.Nie zapomnij o kubku do picia i sztućcach i dla dzidzi oprócz
              pampersów jeszcze chusteczki do wycierania pupy,w szpitalu którym rodziłam
              ciuszki dla dzidzi potrzebne były dopiero na wyjście ze szpitala.Pozdrawiam smile
            • ola07 Re:Do obietnicy poranka 04.02.06, 14:23
              Po to, że jak masz nagłe kłopoty z krążeniem,czy jakieś inne komplikacje, to z
              reguły sinieją ci paznokcie i pod lakierem byłoby to niewidoczne.
    • barszczyk75 Re: Co do szpitala? 09.01.06, 10:47
      wszystko
      • wanilia3 Re: Co do szpitala? 09.01.06, 13:00
        O Boże aż tyle trzeba brać rzeczy!!! Nie wiem czy duża torba podróżna
        wystarczy!...
        • kropka1005 Re: Co do szpitala? 09.01.06, 20:09
          może to jeszcze ci coś nasunie
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33394&w=34438309

chetnie pogadam na gg313571
          tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;121/st/20060521/dt/6/k/4c91/preg.png
    • bea510 Re: Co do szpitala? 09.01.06, 13:11
      Trochę tego jest. Dzięki za odp. teraz wiem co mi się na pewno przyda. Lepiej
      się dowiedzieć od tych co mają w tym doświadczenie i wiedzą co tak naprawdę
      jest przydatne. Teraz zakupy i pakowanie torby. Pozdrawiam
      • guderianka Re: Co do szpitala? 09.01.06, 13:19
        faktycznie duzo tego....ja jak rodziłam pierwszy raz to do szpitala wziełam
        kosmetyki standardowe-mydło, płyn do higieny, paste szczoteczke szampom,majtki
        stanik koszule i szlafrok klapki i nic więcej.....
      • pati261 Re: Co do szpitala? 09.01.06, 13:23
        Jak patrze na to wszystko co trzeba zabrać to odnoszę wrażenie że do pierwszego
        porodu pojechałam kompletnie nie przygotowana. Praktycznie nic nie miałam,
        szlafrok i piżamę dostałam szpitalną, podkłady ligninowe od szpitala, pieluchy
        też. Ciuszki dla dziecka mąż przywiózł w dniu wypisu do domu,a swoje to miałam
        klapki, przybory do mycia, wodę do picia i to chyba wszystko i jakoś niczego mi
        nie brakowało.
        • guderianka do pati 09.01.06, 13:27
          hhehe- widze ze mamy podobne wrazenia. ja rodziłam prawie 6lat temu a wtedy nie
          miałam ani dostepu do netu,w tv szczegolnie nie mówilo sie o mamach rodzących
          nie wspominajac o akcji 'rodzic po ludzku'. dla maluszka nie miałam nic bo był
          przez caly czas na oddziale noworodkowym i przynoszono tylko do karmienia co
          bardzo co sobie chwaliłam. teraz mam tyle rzeczy ze ze 2 torby beda bo czasy
          sie zmieniły i szpitale a ja sie boje czy poradze sobie po porodzie z dzieckiem
          w pokoju
          • wanilia3 a mnie poinformowano 03.02.06, 21:05
            A mnie połozna poinformowała ze powinno się mieć wyprawkę 3 zmiany (czapeczka,
            spiochy, kaftanik, bluzeczka) i to najlepiej w rozmiarach zarówno 56 jak i 62
            (gdyz teraz rodzą się dosć duuuże maluszki)+ pieluszki+ "łapki"+ rożek (na
            wszelki wypadek też miec kosmetyki)
            Ale to chyba zależy od szpitala po prostu.
            • sallyx do guderianka 03.02.06, 22:02
              no tak, ja też rodziłam dobrych kilka lat temu (7l) i też właściwie prawie nic
              nie miałam ze sobą tylko podstawowe kosmetyki, szlafrok i koszulę, resztę
              zapewniał szpital, ale u nas w szpitalu dzieci były przy mamach, trochę było
              ciężko, zwłaszcza że byłam nacinana i szyta, ale nie było większego problemu z
              opieką nad dzieckiem, więc głowa do góry guderianka, dasz radę!!
              • 28evia Re: do guderianka 04.02.06, 20:13
                ja bym dopisała parę bułek z szynką bo strasznie mi się chciało jeść a do
                obiadu parę godzin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka