Dodaj do ulubionych

26tc..ruchy dziecka

07.01.06, 22:25
Dziewczyny! ile razy w ciagu dnia czujecie ruchy dzidzi? jestem w 26tc i
miewam takie dni, ze dzidzia rusza sie zaledwie pare razy.. czy tak ma byc?
Obserwuj wątek
    • hebbe Re: 26tc..ruchy dziecka 07.01.06, 22:45
      Ja też jestem w 26 tc. Mała rusza się sporo, ma też sowje ustalone pory, na
      przykład zwiększa bardzo aktywność około 22-23 wieczorem - mam nadzieję, ze to
      nie jest zapowiedź nocnego markowania, gdy już będzie z nami smile
      To moja druga ciąża, a podobno w drugiej ruchy czuje się wyraźniej i wcześniej -
      ja czuję je już od 14-15 tygodnia ciąży. Moja pierwsza córeczka nie była taka
      aktywna. Pytałam lekarza, kiedy trzeba zacząć liczyć ruchy dziecka, powiedział,
      że tak około 27-28 tygodnia ciąży należy zacząć obserwować, jak dzidzia się
      rusza, wcześniej nie ma sensu, bo dizecko jest zbyt słabe żeby matka czuła
      każde poruszenie i ma zbyt wiele miejsca w macicy, więc swobodnie sobie pływa.
      Po 28 tygodniu powinien być co najmniej jeden ruch na każde dwie godziny. Jeśli
      nie czuć ruchu nawet po prowokacji (poszturchiwanie, pół godziny leżenia,
      zjedzenie czegoś, wypicie szklanki zimnej wody) to może to być sygnał, że coś
      nie tak i trzeba jechać na ktg. Ja na razie mam dłuższe niż 2 godziny przerwy w
      odczuwaniu ruchów, ale potem córa szaleje, więc chyba wszystko ok... acha,
      zależy też, jak dziecko jest ułożone, bo jeśli np. plecami do Twego brzucha, to
      odczuwanie ruchów też jest słabsze niż gdyby leżało plecami do Twojego
      kręgosłupa.
    • megg25 Re: 26tc..ruchy dziecka 08.01.06, 10:06
      na razie nie mierzę i nie notuję ruchów dzidziusia ale już widze że są takie
      pory kiedy nie chce mu się zbytnio szaleć
      zauważyłam też że są takie dni że mały jest mniej aktywny i takie że szaleje,
      jak chcodze do pracy to mniej się uaktywnia, a może ja po prostu nie czuję
      wszystkich jego ruchów
      jak jest gorsza pogoda i ja się np. gorzej czuję to moje maleństwo też mniej
      bryka i wtedy tez się rusza zaledwie parę razy
      zaczyna mi się 26 tydzień
    • mallenstwo Re: 26tc..ruchy dziecka 08.01.06, 11:50
      Witam,
      nie przejmuj się, ja miałam tak samo jak Ty. Teraz jestem w 30 tc i mało jest
      chwil, w których nie czuję ruchów dziecka.

Pozdrawiam, M
      • maminka1 Re: 26tc..ruchy dziecka 08.01.06, 15:39
        W pierwszej ciązy bywało różnie, za to teraz mam wrażenie, że moje dziecko (to w
        brzuchu) w ogóle nie sypia wink (26 tc.)
        Jeśli czujesz je co jakiś czas, parę razy dziennie, to ok smile

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=17902247&a=23252042
    • malami1001 Re: 26tc..ruchy dziecka 08.01.06, 20:38
      Hejka!smile Też jestem w 26tc i tak jak pisały moje przedmówczynie - dzidzia ma
      swoje pory na ruch (szczególnie wieczoremsmile) kiedy jestem zmęczona to rusza się
      mniej- Kochane Maleństwo!! Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka