Dodaj do ulubionych

Grupa krwi

10.01.06, 16:31
Czy prawdą jest, ze grupa krwi może się zmienić? Moja gin powiedziała
dzisiaj, że moja grupa krwi mogła się zmienić od czasu urodzenia aż do teraz.
Powiedziała, że zmianie mógł ulec odczynnik rh. Przyznam,zę wydało mi się to
trochę dziwne skoro oboje moi rodzice i ja mamy 0 RH+.
Pozdrawiam M
Obserwuj wątek
    • martina.15 Re: Grupa krwi 10.01.06, 16:48
      no u ciebie to nie ma jak sie zmienic, chyba ze mialas transfuzje.
    • mika_p Re: Grupa krwi 10.01.06, 17:02
      Ech... grupa krwi oznaczana z krwi pępowinowej istotnie moze sie zmienic w
      ciągu bodajże roku, ale potem juz zostaje na zawsze taka sama, bo jest
      warunkowana genetycznie.

Jesli chodzi o czynnik Rh, pojawia sie on we krwi, gdy jest choc jedna kopia
      kodująca.
      Czyli osobnik mający Rh+ moze miec kombinacje genetyczną determinująca ten
      czynnik albo ++, albo+- (ewentualnie -+).
      Jeżeli dwa takie osobniki mają dziecko, to moze ono od kazdego dostac po
      plusiku (++, i ma Rh+), od kazdego co innego (+-, -+, wtedy dziecko ma Rh+),
      albo po minusie (--, dziecko ma Rh-).
      Czyli rodzice moga miec Rh+, a dziecko mzoe miec Rh-.
      • sutra Re: Grupa krwi 10.01.06, 18:08
        czyli może wystąpić konflikt serologiczny nawet jeśli oboje rodziców mają Rh+?
        • mika_p Re: Grupa krwi 10.01.06, 18:15
          Nie, konflikt serologiczny w zakresie czynnika Rh występuje wtedy, kiedy matka
          ma Rh-, a dziecko ma Rh+. Dla organizmu matki Rh jest obce, wrogie, nieznane
          (bo Rh- tak naprawde oznacza brak czynnika Rh, a nie posiadanie jakiejs jego
          ujemnej odmiany) i jesli się zetknie z nim przy kontakcie z krwią dziecka, to
          wytwarza przeciwciała.
          O ile po pierwszej ciąży dziecku raczej nic nie będzie (bo ten kotnakt
          najczęsciej występuje przy porodzie), to w drugiej organizm matki bedzie już
          jakoś "uczulony" i wczensiej zacznie zwalczac wroga, dlatego po pierwszej ciązy
          matki z Rh- rodzącej dziecko z Rh+ podajje się immunoglobulinę (anty-D).
          Jesli matka ma Rh+, to jej organizm zna ten czynnik i wtedy konfliktu nie ma.
          • nicol.lublin Re: Grupa krwi 10.01.06, 22:06
            twoja lekarka jest głąbem, albo coś źle zrozumiałaś.
            grupa krwi jest kodowana genetycznie, a ten kod - jak wszyscy wiemy- jest
            niezmienny od zapłodnienia do śmierci.
            • mika_p Re: Grupa krwi 10.01.06, 23:00
              MOJA lekarka ????
              • jusia111 Re: Grupa krwi 11.01.06, 08:43
                to nie chodzi o to, że się zmienia, tylko, że w czasach "naszych mam" różnie
                było z dokładnością. Mi lekarka też powiedziała, żeby zrobić, bo ona temu, co
                mamy powpisywane do książeczek to nie ufa. I zrobiłam.
                • madzikowa2 Re: Grupa krwi 11.01.06, 09:00
                  Moja lekarka w poprzedniej ciąży kazała zrobic test na grupę 2 razy. Zachowałam
                  od tamtej pory oryginały z labolatorium potwierdzające grupe krwi, więc tym
                  razem (po 4 latach) nie kazała mi tego znów robić, tylko te stare przynieść.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Wersja mobilna