kaariinkaa 14.01.06, 10:55 Powiedzcie mi czy takie jednorazowe wizyty w solarium 1-2razy w miesiacu moga bardzo zaszkodzic maluchowi? Dodam ze zaczynam niedlugo 19 tydzien i raczej do tej pory nic zlego sie nie dzialo ze mna ani maluchem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malinka255 Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 11:17 Nie wolno korzysta w ciąży z solarium, pod żadnym pozorem. malinka Odpowiedz Link Zgłoś
k.wita Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 11:34 Ja tez jestem czytaj bylam nalogowym opalaczem w solarium, ale w ciazy sie nie odwazylam. Podnosi sie temp. ciala, choc tego sie nie czuje, a to nie wplywa korzystnie na maluszzka, i ja zdecydowalam, ze nie naraze mojego kropka na ugotowanie. Ale mozna z powodzeniem samopoalacze stosowac, jak juz musisz Ale z solarium sobie odpusc!!!!! Ja sie np. zastanawialam co bedzie po ciazy, chce karmic i nie wiem jak takie przegrzanie bedzie wplywalo na pokarm...Wiec zobaczymy, do tego czasu podpytam kogo trzeba pozzdr Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 23:33 Po porodzie już chyba można. Moja koleżanka na 3 m-c po porodzie wybrała się do sauny. Karmiła i karmi nadal i nic złego się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
jeska1 Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 12:11 Tego co dzieje się z maluchem nie wiesz do końca (szczególnie w 19 tygodniu). Daruj. Odpowiedz Link Zgłoś
martuchna28 Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 12:14 Nagroda za odwagę, albo za głupotę. Ja bym się nie odważyła, pomijając już kwestię promieniowania UV, to po opalaniu mogą pozostać przebarwienia i plamy. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilka2 Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 13:14 Promienie UV powoduja(bądz tez mogą )mutacje materialu genet.tym bardziej ze maluszek nie ma zadnej ochrony.Zobacz co potrafi zrobic slońce ze skórą doroslego( te wszystkie zmiany na skórze itp.)Nie ryzykuj, ja tez lubialam chodzic na solarium, jestem w 19tc i powiem Ci ze jakoś sie pzryzwyczailam do faktu ze jestem blada Odpowiedz Link Zgłoś
llilly Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 13:51 Hej!Nie wolno chodzić na solarium w ciąży, można dopiero podczas karmienia.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tucik o rany! nie rób tego 14.01.06, 15:19 przehrzanie, promieniowaniu UV któte jest kilkakrotnie wyższe niz naturalne słoneczne przenika przez powłoki brzuszne-po co to robisz? wytrzymaj te kilka m- cy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia19662 Re: o rany! nie rób tego 14.01.06, 15:27 nie przesadzajmy z tym promieniowaniem.nie zaleca sie korzystania z solarium, ale powodem jest mozliwosc przegrzania.ja uwielbiam solarium ale na czas ciazy postanowilam sie wstrzymac( dobrze ze to juz 9 miesiac i wkrotce znowqu bede mogla chodzic). mam w domu solarium do twarzy, i owszem z niego korzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
wiola.77 Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 15:35 nie wiem co na ten temat sądzić ponieważ nikt nie jest w stanie mi powiedzieć co dokladnie jest zagrożeniem przy korzystaniu z solarium. Przegżanie - ok. zgadzam się, ale ciężko się przegrzać jeżeli jest się pierwszym gościem w solarium i spędza się tam 10 min. Nawet łóżko nie zdąży się nagrzać. Oczywiście trzeba zasłonić brzuch, bo nigdy nie wiadomo czy promienie przenikajace przez skórę nie docierają do maluszka, ale poza tym....??? No właśnie - kto wie, co się dokładnie dzieje i jaki rodzaj zagrożenia niesie za sobą solarium? Czy to znaczy że nie wolno korzystać nawet z domowego solarium do opalania twarzy? Nie chce mi się w to wierzyć.... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia19662 Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 15:43 czemu z domowego nie mozna??? ja korzystam Odpowiedz Link Zgłoś
llilly Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 15:57 Myślę, że nie wolno nagrzewać BRZUCHA, na tej samej zasadzie na jakiej zabronione są gorące kąpiele i sauna, tzn. przegrzanie miejscowe powoduje miejscowe przekrwienie czyli rozszerzenie naczyń krwionośnych i może dojść do krwawienia z dróg rodnych. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 16:12 > na tej samej zasadzie na jakiej > zabronione są gorące kąpiele i sauna, sauna nie jest zabroniona, jedynie nie każda może z niej korzystać... Odpowiedz Link Zgłoś
stephany solarium 14.01.06, 16:20 Nie stwierdzono złego działania promieni UV na płód. Trzeba uważać na skoki ciśnienia i zawroty głowy. Częściej też mogą wystąpić przebarwienia u ciężarnych. Ale są też "dobre" aspekty solarium w ciąży ponieważ przy niedużej dawce słońca (którego brak w zimie) zwiększa się produkcja serotoniny tzw. hormonu szczęścia co wzmacnia nijako organizm matki. Decyzja należy do Ciebie. Ja bym nie ryzykowała te kilka miesięcy można wytrzymać. a jeśli zależy ci na opaleniźnie to można skorzystać z opalania natryskowego. No chyba ze ktoś cierpi na tanoreksję (bez solarium żyć nie może). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 16:40 krotka wizyta w solarium nie wplywa na dziecko. ale moga wystapic zmiany na twojej skorze, takze chyba samoopalaczt lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
skubaniutka Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 17:20 miałam ten sam problem zima bez sauny i solarium (od czasu do czasu) to straszna porażka... ale niestety, oprócz możliwości przegrzania dochodzą jeszcze brunatne plamy na skóze, które długo znikają czasami nawet nie znikajądo końca więc jakoś wytrzymam do lipca... Odpowiedz Link Zgłoś
olkaaaa Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 21:40 wiesz ja jestem fryzjerka i w moim salinie było solarium i duzo osób dziewczyn chodziło będąc w ciąży mi sie wydaje że to raczej nie szkodliwe jest Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 21:45 Promieniowanie UV nieporównanie szybciej nagrzewa wody płodowe od fal ultradzwiekowych (to tak apropos szkodliwości USG). Odpowiedz Link Zgłoś
mmalicka21 posmaruj sie brązującym kremikiem 15.01.06, 00:06 no własnie kremikiem ale nie za często bo zżółkniesz np. kolastyna z wyciągiem z orzecha włoskiego Odpowiedz Link Zgłoś
rossa20 Re: Solarium w ciąży 15.01.06, 00:20 nie przesadzaj dziewczyno co z Ciebie za matka ze nie mozesz sobie solarium odpuscic 19 tydzien to juz kilka miesiecy a ty na solarium, wg mnie to strasznie egoistyczne podejscie, zeby kilka miesiecy nie moc sie wstrzymac , zle ci nie zycze ale nie zdziwilabym sie jakby z dzidzia bylo cos nie tak a to sie okaze.. Odpowiedz Link Zgłoś
magda9945 Re: Solarium w ciąży 15.01.06, 00:59 Radzę nie korzystać,jeżeli nie ze względu na dzidzie,to na siebie.Skóra po takim napromieniowaniu wysusza się i traci elastyczność,a więc ryzyko mega rozstępów znacznie rośnie i wtedy nawet po ciąży,jeśli będziesz super szczupła laska nie bedziesz mogła eksponować swojego super opalonego pokrojonego rozstępami ciała. Może to brzmi drastycznie,ale mnie to powstrzymało przed korzystaniem z kąpieli słonecznych(na solarium nie chodzę,ale słonko kocham)Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
laurka112 Re: Solarium w ciąży 15.01.06, 10:04 Uwielbiam wizyty w solarium, ale darowała je sobie, bo zdrowie dzidzi jest dla mnie najważniejsze. Pomimo tego, że jestem biała jak ser to wytrzymam jeszcze te 3 miesiące, a nawet 4 jak będzie trzeba. Słyszałam, że jedna dziewczyna korzystająca w cią. z solary, urodziła dzidzi z plamami na buzince.Wytrzymajmy to, skóra sobie odpocznie! Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek-21 Re: Solarium w ciąży 15.01.06, 10:09 wiecie co czasami sie zastanawiam nad inteligęcią takich dziewczyn. Trzeba byc kapletnym ( juz nie powiem kim) i w ogule nie wiem co sie bardziej dla nej liczy czy to zeby cudnie wygladac czy zdrowe dziecko dziewczyno troche oleju do głowy i rozumu przede wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
kaariinkaa Re: Solarium w ciąży 15.01.06, 10:20 kwiatek-21 ty lepiej zastanow sie nad swoja inteligencja, bo to ze ktos zadaje pytanie na forum nie znaczy ze jest durny i tępy i wogole zlinczować go, zastanow sie nad swoim postem,zadalam zwykle pytanie bo interesowaly mnie przeciwskazania o ktorych nigdy konkretnie nikt mi nie powiedzial i nigdzie nie bylo napisane ze sie opalam, wiec zastanow sie zanim kogos obrazisz ;| Odpowiedz Link Zgłoś
llilly Re: Solarium w ciąży 15.01.06, 17:34 Konkrety są takie, że u matki solarium i sauna grozi poronieniem, u dziecka zaburzeniami rozwoju mózgoczaszki.Żródło-Ginekologia i położnictwo- Urban&Partner (kilku autorów), Embriologia-Sadler.Oczywiście jest tam napisane ogólnie o przegrzaniu, ale ja nie widzę różnicy między przegrzaniem w saunie a przegrzaniem w solarium.No i jasne jest, mam nadzieję, że to POTENCJALNE zagrożenie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Solarium w ciąży 15.01.06, 22:22 > ogólnie o przegrzaniu, ale ja nie widzę różnicy między przegrzaniem w saunie He, he, he... Wiesz na czym polega przegrzanie? A na czym polega wzrost temperatury ciała? A może wiesz chociaż o ile podnosi się temperatura ciała w saunie? No to nie strasz ludzi, jak wiesz, że dzwonią, ale nie wiesz gdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: Solarium w ciąży 15.01.06, 18:16 A przegrzałyście się kiedyś w solarium? No, nie mówię tu o tantoreksji i półgodzinnych seansach. Co do promieniowania, to co miały by powiedzieć nasze serce, czy wątroba, takie poopalane promieniami? Ja w pierwszej ciąży byłam kilka razy w solarium. Umawiałam się rano, żeby łóżko był zimne i wchodziłam na 5-7 min. Synek ma się dobrze. Ale jak ktoś się boi, to nikogo na siłę do solarium ciągnąć nie będe Odpowiedz Link Zgłoś
hossa76 Re: Solarium w ciąży 15.01.06, 23:50 ja też gratuluję wyobraźni... w końcu "skwarka" na twarzy jest najważniejsza w życiu... Odpowiedz Link Zgłoś
janeczka06 Re: Solarium w ciąży 16.01.06, 00:28 Kto pyta nie błądzi...bardzo dobrze! Uważam jednak by na ten okres czasu zapomniec nieco o sobie, a raczej o rzeczach, które są zupełnie nieistotne! Tak naprawdę nie wiemy jak reaguje dzieciaczek, co mu szkodzi, a co nie. Ja, na ten przykład, musze wyprowadzić się na 2 m-ce z domu, bo okazało się, ze remont, który własnie sie skończył zakłócił pracę serca kruszynki. raczej chodzi tu opary i wszystko co ulatnia się z tych pięknych, nowych i świeżych ścian. Nie mieliśmy pojecia, przecież tyle ludzi robi remonty przed narodzinami. Kto by pomyślał, a jednak! Proszę, wstrzymaj się. Na pewno i tak jesteś urodziwa, choćby z tytułu samej ciąży! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś