Dodaj do ulubionych

Solarium w ciąży

14.01.06, 10:55
Powiedzcie mi czy takie jednorazowe wizyty w solarium 1-2razy w miesiacu moga
bardzo zaszkodzic maluchowi? Dodam ze zaczynam niedlugo 19 tydzien i raczej
do tej pory nic zlego sie nie dzialo ze mna ani maluchem.
Obserwuj wątek
    • malinka255 Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 11:17
      Nie wolno korzysta w ciąży z solarium, pod żadnym pozorem.
      malinka
    • nika_2006 Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 11:29
      odpuść sobie
      • k.wita Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 11:34
        Ja tez jestem czytaj bylam nalogowym opalaczem w solarium, ale w ciazy sie nie
        odwazylam. Podnosi sie temp. ciala, choc tego sie nie czuje, a to nie wplywa
        korzystnie na maluszzka, i ja zdecydowalam, ze nie naraze mojego kropka na
        ugotowanie.
        Ale mozna z powodzeniem samopoalacze stosowac, jak juz musiszsmile
        Ale z solarium sobie odpusc!!!!!
        Ja sie np. zastanawialam co bedzie po ciazy, chce karmic i nie wiem jak takie
        przegrzanie bedzie wplywalo na pokarm...Wiec zobaczymy, do tego czasu podpytam
        kogo trzebasmile
        pozzdr
        • gonia28b Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 23:33
          Po porodzie już chyba można. Moja koleżanka na 3 m-c po porodzie wybrała się do
          sauny. Karmiła i karmi nadal i nic złego się dzieje.
    • jeska1 Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 12:11
      Tego co dzieje się z maluchem nie wiesz do końca (szczególnie w 19 tygodniu).
      Daruj.
    • martuchna28 Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 12:14
      Nagroda za odwagę, albo za głupotę. Ja bym się nie odważyła, pomijając już
      kwestię promieniowania UV, to po opalaniu mogą pozostać przebarwienia i plamy.
      • kamilka2 Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 13:14
        Promienie UV powoduja(bądz tez mogą )mutacje materialu genet.tym bardziej ze
        maluszek nie ma zadnej ochrony.Zobacz co potrafi zrobic slońce ze skórą
        doroslego( te wszystkie zmiany na skórze itp.)Nie ryzykuj, ja tez lubialam
        chodzic na solarium, jestem w 19tc i powiem Ci ze jakoś sie pzryzwyczailam do
        faktu ze jestem blada wink
    • llilly Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 13:51
      Hej!Nie wolno chodzić na solarium w ciąży, można dopiero podczas
      karmienia.Pozdrawiam.
      • tucik o rany! nie rób tego 14.01.06, 15:19
        przehrzanie, promieniowaniu UV któte jest kilkakrotnie wyższe niz naturalne
        słoneczne przenika przez powłoki brzuszne-po co to robisz? wytrzymaj te kilka m-
        cy!!!
        • kasia19662 Re: o rany! nie rób tego 14.01.06, 15:27
          nie przesadzajmy z tym promieniowaniem.nie zaleca sie korzystania z solarium,
          ale powodem jest mozliwosc przegrzania.ja uwielbiam solarium ale na czas ciazy
          postanowilam sie wstrzymac( dobrze ze to juz 9 miesiac i wkrotce znowqu bede
          mogla chodzic). mam w domu solarium do twarzy, i owszem z niego korzystam.
    • wiola.77 Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 15:35
      nie wiem co na ten temat sądzić ponieważ nikt nie jest w stanie mi powiedzieć
      co dokladnie jest zagrożeniem przy korzystaniu z solarium.
      Przegżanie - ok. zgadzam się, ale ciężko się przegrzać jeżeli jest się
      pierwszym gościem w solarium i spędza się tam 10 min. Nawet łóżko nie zdąży się
      nagrzać.
      Oczywiście trzeba zasłonić brzuch, bo nigdy nie wiadomo czy promienie
      przenikajace przez skórę nie docierają do maluszka, ale poza tym....???
      No właśnie - kto wie, co się dokładnie dzieje i jaki rodzaj zagrożenia niesie
      za sobą solarium?
      Czy to znaczy że nie wolno korzystać nawet z domowego solarium do opalania
      twarzy? Nie chce mi się w to wierzyć....
      • kasia19662 Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 15:43
        czemu z domowego nie mozna??? ja korzystam
        • llilly Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 15:57
          Myślę, że nie wolno nagrzewać BRZUCHA, na tej samej zasadzie na jakiej
          zabronione są gorące kąpiele i sauna, tzn. przegrzanie miejscowe powoduje
          miejscowe przekrwienie czyli rozszerzenie naczyń krwionośnych i może dojść do
          krwawienia z dróg rodnych.
          • nchyb Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 16:12
            > na tej samej zasadzie na jakiej
            > zabronione są gorące kąpiele i sauna,
            sauna nie jest zabroniona, jedynie nie każda może z niej korzystać...
    • stephany solarium 14.01.06, 16:20
      Nie stwierdzono złego działania promieni UV na płód. Trzeba uważać na skoki
      ciśnienia i zawroty głowy. Częściej też mogą wystąpić przebarwienia u
      ciężarnych. Ale są też "dobre" aspekty solarium w ciąży ponieważ przy niedużej
      dawce słońca (którego brak w zimie) zwiększa się produkcja serotoniny tzw.
      hormonu szczęścia co wzmacnia nijako organizm matki. Decyzja należy do Ciebie.
      Ja bym nie ryzykowała te kilka miesięcy można wytrzymać. a jeśli zależy ci na
      opaleniźnie to można skorzystać z opalania natryskowego.
      No chyba ze ktoś cierpi na tanoreksję (bez solarium żyć nie może).
      Pozdrawiam.
    • lucerka Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 16:40
      krotka wizyta w solarium nie wplywa na dziecko. ale moga wystapic zmiany na
      twojej skorze, takze chyba samoopalaczt lepszy.
    • skubaniutka Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 17:20
      miałam ten sam problem smile
      zima bez sauny i solarium (od czasu do czasu) to straszna porażka...
      ale niestety, oprócz możliwości przegrzania
      dochodzą jeszcze brunatne plamy na skóze, które długo znikają
      czasami nawet nie znikajądo końca
      więc jakoś wytrzymam do lipca...
    • olkaaaa Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 21:40
      wiesz ja jestem fryzjerka i w moim salinie było solarium i duzo osób dziewczyn
      chodziło będąc w ciąży mi sie wydaje że to raczej nie szkodliwe jest
      • marychna31 Re: Solarium w ciąży 14.01.06, 21:45
        Promieniowanie UV nieporównanie szybciej nagrzewa wody płodowe od fal
        ultradzwiekowych (to tak apropos szkodliwości USG).
        • mmalicka21 posmaruj sie brązującym kremikiem 15.01.06, 00:06
          no własnie kremikiem ale nie za często bo zżółkniesz np. kolastyna z wyciągiem
          z orzecha włoskiego
    • rossa20 Re: Solarium w ciąży 15.01.06, 00:20
      nie przesadzaj dziewczyno co z Ciebie za matka ze nie mozesz sobie solarium
      odpuscic 19 tydzien to juz kilka miesiecy a ty na solarium, wg mnie to
      strasznie egoistyczne podejscie, zeby kilka miesiecy nie moc sie wstrzymac ,
      zle ci nie zycze ale nie zdziwilabym sie jakby z dzidzia bylo cos nie tak a to
      sie okaze..
      • magda9945 Re: Solarium w ciąży 15.01.06, 00:59
        Radzę nie korzystać,jeżeli nie ze względu na dzidzie,to na siebie.Skóra po takim
        napromieniowaniu wysusza się i traci elastyczność,a więc ryzyko mega rozstępów
        znacznie rośnie i wtedy nawet po ciąży,jeśli będziesz super szczupła laska nie
        bedziesz mogła eksponować swojego super opalonego pokrojonego rozstępami ciała.
        Może to brzmi drastycznie,ale mnie to powstrzymało przed korzystaniem z kąpieli
        słonecznych(na solarium nie chodzę,ale słonko kocham)Pozdrowienia
    • laurka112 Re: Solarium w ciąży 15.01.06, 10:04
      Uwielbiam wizyty w solarium, ale darowała je sobie, bo zdrowie dzidzi jest dla
      mnie najważniejsze. Pomimo tego, że jestem biała jak ser to wytrzymam jeszcze
      te 3 miesiące, a nawet 4 jak będzie trzeba. Słyszałam, że jedna dziewczyna
      korzystająca w cią. z solary, urodziła dzidzi z plamami na buzince.Wytrzymajmy
      to, skóra sobie odpocznie!
      • kwiatek-21 Re: Solarium w ciąży 15.01.06, 10:09
        wiecie co czasami sie zastanawiam nad inteligęcią takich dziewczyn. Trzeba byc
        kapletnym ( juz nie powiem kim) i w ogule nie wiem co sie bardziej dla nej
        liczy czy to zeby cudnie wygladac czy zdrowe dziecko dziewczyno troche oleju do
        głowy i rozumu przede wszystkim
        • kaariinkaa Re: Solarium w ciąży 15.01.06, 10:20
          kwiatek-21 ty lepiej zastanow sie nad swoja inteligencja, bo to ze ktos zadaje
          pytanie na forum nie znaczy ze jest durny i tępy i wogole zlinczować go,
          zastanow sie nad swoim postem,zadalam zwykle pytanie bo interesowaly mnie
          przeciwskazania o ktorych nigdy konkretnie nikt mi nie powiedzial i nigdzie nie
          bylo napisane ze sie opalam, wiec zastanow sie zanim kogos obrazisz ;|
          • llilly Re: Solarium w ciąży 15.01.06, 17:34
            Konkrety są takie, że u matki solarium i sauna grozi poronieniem, u dziecka
            zaburzeniami rozwoju mózgoczaszki.Żródło-Ginekologia i położnictwo-
            Urban&Partner (kilku autorów), Embriologia-Sadler.Oczywiście jest tam napisane
            ogólnie o przegrzaniu, ale ja nie widzę różnicy między przegrzaniem w saunie a
            przegrzaniem w solarium.No i jasne jest, mam nadzieję, że to POTENCJALNE
            zagrożenie.Pozdrawiam.
            • nchyb Re: Solarium w ciąży 15.01.06, 22:22
              > ogólnie o przegrzaniu, ale ja nie widzę różnicy między przegrzaniem w saunie
              He, he, he...
              Wiesz na czym polega przegrzanie? A na czym polega wzrost temperatury ciała? A
              może wiesz chociaż o ile podnosi się temperatura ciała w saunie?
              No to nie strasz ludzi, jak wiesz, że dzwonią, ale nie wiesz gdzie...
    • alicez Re: Solarium w ciąży 15.01.06, 18:16
      A przegrzałyście się kiedyś w solarium? No, nie mówię tu o tantoreksji i
      półgodzinnych seansach. Co do promieniowania, to co miały by powiedzieć nasze
      serce, czy wątroba, takie poopalane promieniami? Ja w pierwszej ciąży byłam
      kilka razy w solarium. Umawiałam się rano, żeby łóżko był zimne i wchodziłam na
      5-7 min. Synek ma się dobrze. Ale jak ktoś się boi, to nikogo na siłę do
      solarium ciągnąć nie będe wink
      • rozelda Re: Solarium w ciąży 15.01.06, 19:29
        Co za nieodpowiedzialność!
        • hossa76 Re: Solarium w ciąży 15.01.06, 23:50
          ja też gratuluję wyobraźni... w końcu "skwarka" na twarzy jest najważniejsza w
          życiu...
          • janeczka06 Re: Solarium w ciąży 16.01.06, 00:28
            Kto pyta nie błądzi...bardzo dobrze! Uważam jednak by na ten okres czasu
            zapomniec nieco o sobie, a raczej o rzeczach, które są zupełnie nieistotne! Tak
            naprawdę nie wiemy jak reaguje dzieciaczek, co mu szkodzi, a co nie. Ja, na ten
            przykład, musze wyprowadzić się na 2 m-ce z domu, bo okazało się, ze remont,
            który własnie sie skończył zakłócił pracę serca kruszynki. raczej chodzi tu
            opary i wszystko co ulatnia się z tych pięknych, nowych i świeżych ścian. Nie
            mieliśmy pojecia, przecież tyle ludzi robi remonty przed narodzinami. Kto by
            pomyślał, a jednak! Proszę, wstrzymaj się. Na pewno i tak jesteś urodziwa,
            choćby z tytułu samej ciąży!
            Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka