Dodaj do ulubionych

o nadciśnieniu

14.01.06, 12:34
mam pytanie do kobiet znających się choc troche na rzeczy-kiedy w ciązy rozpoczyna sie nadciśnienie? jakie są wartości pomiarów?czy 140/80 to juz nadcisnienie, czy dopiero od 150/90? prosze o odpowiedź i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • connie1 Re: o nadciśnieniu 14.01.06, 12:35
      Tak 140/80 to juz nadcisnienie
    • simonkapl Re: o nadciśnieniu 14.01.06, 12:47
      O andcisnieniu mowi sie przy normach 140/90. Pozdrawiam
      • laura_anna Re: o nadciśnieniu 14.01.06, 13:13
        To moja druga ciążą z nadciśnieniem więc pozwalam sobie sprostować. Wartości
        140/90 to nadciśnienie ale dla kobiet, które nie są w ciąży. W ciąży natomiast
        rozpoznaje się nadciśnienie jeśli pierwszy pomiar jest równy lub wyższy 135 a
        drugi 85. Aby pierwszy pomiar przekarczał 130 wystarczy na przykład "z marszu",
        zaraz po wejściu do lekarza, dokonać pomiaru lub być nieświadomie
        poddenerwowaną wizytą. Najlepiej zatem dokonać kontrolnego pomiaru w domu lub,
        jeśli nie ma takiej możliwości, niezależnie od wizyty lekarskiej po 5-10
        minutach odpoczynku. Pozdrawiam.
        • simonkapl Re: o nadciśnieniu 14.01.06, 13:21
          Mnie sie wydaje ze to zalezy od lekarza.Dla mojego nadcisnienie to 140/90, takie
          dane rowniez mam podane w moich druczkach dla kobiet w ciazy.Natomiast mowi mi
          zawsze zeby kontrolowac czesciej kiedy mam 130/80 (tak bylo ostatnim razem).Poza
          tym podwyzszone cisnienie, aby mowic o nadcisnieniu, powinno utrzymywac sie
          przez kilka dni z rzedu.Pozdrawiam
    • simonkapl Re: o nadciśnieniu 14.01.06, 14:06
      Wklejam link do poczytania.Pozdrawiam
      www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,49
    • pola26 Re: o nadciśnieniu 14.01.06, 14:32
      dziękuje za wszystkie odpowoiedzi, musze przyznać że po przeczytaniu informacji z forum ginekologicznego ciśnienie z pewnością mi wzrosło, niestety
      pozdrawiam
    • rodzynka2000 Re: o nadciśnieniu 14.01.06, 17:05
      pod koniec ciaży dopadło mnie nadciśnienie miałam właśnie 140-85/90
      ponieważ żadnie leki nie obniżały go a byłam po terminie porodu, położono mnie
      do szpitala i poród wywołano oksytocyną
      z tego ci sie nasłuchałam to to drugie czyli 90 jest bardziej niebezpieczne
      górnym nie należy aż tak sie przejmować
      no i wszystko zależy od tego jakie cisnienie miało się przed ciaża... to jest
      wyjsciowy pułap do stwierdzania nadciśnienia...

pozdrawiam i życze nikich ciśnieńsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka