szarlota123 16.01.06, 17:35 czesc Nie wiem co oznacza kryszt. szczaw. wapnia. Bardzo sie niepokoję, może któraś też to miała. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: Wniki moczu 16.01.06, 17:50 oznacza to kryształy szczawianu wapnia. Nie podałaś czy masz liczne, czy pojedyncze. Zwiększona ilość k.szcz.w. może być spowodowana poprzez m.in.: odwodnienie, zwiększone wchłanianie, zwiększone wydalanie wapnia - rodzinne, nerkowa kwasica kanalikowa, nadczynność przytarczyc, przewlekle schorzenia jelit z zaburzeniami wchłaniania, obniżone wchłanianie cytrynianów z przewodu pokarmowego, nadmierna podaż doustna wit. D lub C, zasadowy odczyn moczu, przewlekłe używanie wapniowych preparatów przeciw nadkwaśności, dieta bogata w wapń lub szczawiany, Podobno pomaga zrezygnowanię w diecie m.in. z nadmiaru czarnej herbaty, kakao, czekolady. Powinno zapewnić się dużo płynów, najlepiej w postaci wody niskozmineralizowanej. Pomaga podawanie wit. B6 i magnezu. Ogólnie tak szybko się od tego nie umiera Odpowiedz Link Zgłoś
alcarin Re: Wniki moczu 16.01.06, 18:33 A u mnie z kolei wyszlo, ze mam krysztaly kwasu moczowego. Tez nie wiem jakie to moze miec przyczyny i reperkusje, ale jedno jest pewne: jakies ma - badanie wykonalam, bo od kilku dni boli mnie lewa nerka, zwlaszcza jak chwile poleze na lewym boku lub siedze oparta tak, ze wlasnie w okolicach tej nerki mam ucisk. Poza tym ostanio jakos malo moczu oddaje - juz nawet w nocy przestalam wstawac (jestem w 28tc i od 15-16tc wstawalam regularnie).Jutro ide do ginki, wiec moze czegos sie dowiem. moja znajoma miala w obydwu ciazach problemy z nerkami, w jednej i drugiej miala zakladany cewnik, w drugiej to nawet do samej nerki, a nie tylko do pecherza: okazalo sie, ze kiedy lezala na boku macica przygniatala moczowod i mocz jakgdyby cofal sie do nerki, co powodowalo zapalenie i potworne bole. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia161069 Re: Wniki moczu 16.01.06, 21:58 szczawiany wapnia to poprostu obecnosc piasku w moczu ja przez cala pierwsza ciaze tak mialam , troche wiecej pij aby plukac nerki ,duzo witaminy C ,mozna piwko to dobrze przeplukuje , ja jeszcze pilam taka paste Fitolizyne nie martw sie jak nieliczne to nic zlego Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinam80 Re: Wniki moczu 16.01.06, 22:13 U mnie w badaniu tez mam to.Miałam b.l. na koniec listopada, w grudniu liczne i brałam furalgin ,na następnym badaniu nie było ni a dzisiaj odebrałam wyniki i znowu to samo.Pije bardzo duzo bo ponad 2 litry dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarlota123 Re: Wniki moczu 17.01.06, 08:15 Bardzo dziękuje za pomoc. Bardzo sie niepokoje,ale mam nadzieje ze wszystko bedzie ok. Dzisiaj ide do lekarza, wiec pewnie on mi cos poradzi. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Wniki moczu 17.01.06, 08:44 przy nielicznych - naprawde nie masz powodu do niepokoju. Zdecydowanie gorsza jest panika i zdenerwowanie, niż te nieszczęsne kryształki... Woda Jana bywa zalecana przy piasku, nie wiem tylko czy w ciąży można ją pić. Ale być może wystarczy drobna modyfikacja diety. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Wyniki moczu 17.01.06, 13:31 a dokładniej tu: zdrowie.medicentrum.pl/ed/0/do/examinations/urogenital/?f=um1 I jest tu takie zdanie: Kryształy U zdrowych osób w moczu występuje niewielka ilość kryształów. Ale większa liczba kryształów lub obecność specyficznych rodzajów, może powodować tworzenie kamieni moczowych, lub sygnalizować nieprawidłowy metabolizm organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś