moneczka 24.01.06, 14:32 mam zamiar rozjasnic wlosy ,ale nie wiem czy mozna w pierwszym trymestrze ciazy?.wiadomo ze rozjasniacze sa najsilniejszymi srodkami do farbowania wlosow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalia29 Re: rozjasnianie wlosow w pierwszym trymestrze mo 24.01.06, 14:36 niema żadnych przeciwskazań żeby rozjaśnic włosy,zwłaszcza że teraz masz początek ciąży.Gorzej już by było tak gdzies pod koniec 7a początkiem 8 miesiąca,wtedy to tylko jedynie może rozjaśniacz nie zlapać włosow,a Tobie i Twojemu dzidziusiowi nic nie grozi -) Pozdrawiam Beata 31tc (fryzjerka) Odpowiedz Link Zgłoś
mycha79 Re: rozjasnianie wlosow w pierwszym trymestrze mo 24.01.06, 14:47 Jedyne co - to nie wiadomo co ci sie stanie z włosami. Włosy kobiety w ciąży inaczej reagują na zabiegi fryzjerskie. Np. farba moze miec inny odcień. Ale mozesz zaryzykowac. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona-arch Re: rozjasnianie wlosow w pierwszym trymestrze mo 24.01.06, 15:28 jamam troszke inne zdanie na ten temat...mój lekarz stwierdzil ze w 1 trym.dziecko jest narazone najbardizj na wszystko...i nawet rozjasnienie włosów..mogłoby mu jakos zaszkodzic..kaza mi poczekac do 2 try...i stwierdzil ze wtedy jest juz duzo bezpieczniej..zasięgnelam te zopinii 2-go lekarza...potwierdzil to co napisalam..wiec radze ci poczekaj do 2 trym...bo rozjasniacz to bardzo mocna chemia..nie warto ryzykowac..kosztem malenstwa pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kalia29 Re: rozjasnianie wlosow w pierwszym trymestrze mo 24.01.06, 18:53 Dziecku nic nie grozi,bo przecież farba jest tylko na włosach,i w żaden sposób nie przedostaje się do Twojego organizmu ani tym bardziej do krwi.Lekarze lubią straszyć Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: rozjasnianie wlosow w pierwszym trymestrze mo 24.01.06, 17:06 Mozesz, ale uprzedz wczesniej fryzjerke.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lovable8 Re: rozjasnianie wlosow w pierwszym trymestrze mo 24.01.06, 19:01 Ciekawe na jakiej podstawie piszecie dziewczyny tak autorytatywnie "mozesz", bierzecie odpowiedzialnosc za jej dziecko i jego zdrowie? Wkurza mnie gdy fryzjer namawia mnie na farbowanie wlosow mowiac - wszystkim ciezarnym lekarze zakazuja a i tak do mnie panie przychodza i farbuja... I to ma mnie przekonac? Sorry, bardziej wierze swojej lekarce, ktora farbowac odradzila mi przynajmniej do 20 tc. Mam ciemne wlosy i po 4 m-cach sporo siwych odrostow, ale nie przejmuje sie tym. Wole dmuchac na zimne niz zalowac, ze z wlasnej proznosci narazilam swoje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: rozjasnianie wlosow w pierwszym trymestrze mo 24.01.06, 19:20 A dlaczego lekarka odradziła Ci farbowanie włosów? I to do 20 tc.? Pytam poważnie, bo interesuje mnie jak ten zakaz uzasadniła (i dlaczego po 20 tc. już można). Odpowiedz Link Zgłoś
lovable8 Re: rozjasnianie wlosow w pierwszym trymestrze mo 24.01.06, 19:38 Nikt do konca nie sprawdzil/nie udowodnil czy farby do wlosow szkodza czy nie. Po 20 tc nie tyle mozna co ewentualne szkodliwe dzialanie jest juz mniejsze, bo konczy sie organogeneza. Stad moja ginka powiedzial, ze jesli musze to zebym poczekala do 20 tc przynajmniej. A fryzjer ostatnio polecil mi wloska odzywke koloryzujaca na bazie siemiena lnianego (bez amoniaku czy innych utleniaczy), ktora powinna byc bezpieczniejsza od "zwyklych " farb. Stosuja ja w salonie, do ktorego chodze. Nie pamietam nazwy niestety Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: rozjasnianie wlosow w pierwszym trymestrze mo 24.01.06, 19:41 O tym juz bylo mnostwo watkow.Co lekarz, to opinia.Moja ginka mi nie zabronila, pzreciwnie.Jak mozna chodzic z odrostami, zaniedbana i czuc sie fatalnie do tego? Odpowiedz Link Zgłoś
emma_sz Re: rozjasnianie wlosow w pierwszym trymestrze mo 24.01.06, 19:46 Moja znajoma fryzjerka niedawno urodziła dziecko, pracowała prawie całą ciążę ( głównie specjalizuje sie właśnie w farbowaniu włosów), sama też regularnie robiła sobie baleyage i urodziła cudownego i zdrowego syna. Nie można popadać w paranoję! A co jeśli zafarbuję włosy niewiedąc jeszcze, że jestem w ciąży? Przecież tak się zdarzyć może? Odpowiedz Link Zgłoś
lovable8 Re: rozjasnianie wlosow w pierwszym trymestrze mo 24.01.06, 20:16 Kazdy ma swoje zdanie. Ja tez nie lubie niezdrowej przesady. Nie wierze w przesady itp. Zastanawia mnie jednak to, ze o ile w przypadku lakarstw kazda z nas drzy i upewnia sie po trzykroc czy aby "witamina C" nie zaszkodzi dzidziusiowi, to juz w przypadku chemikaliow=farb do wlosow czesc zyskuje ot tak z powietrza niezbita pewnosc, ze nie szkodza i juz! To ze dziecko rodzi sie zdrowe, "ma wszystkie raczki, nozki i paluszki" wcale nie znaczy, ze nie doszlo do mikrouszkodzen w jego organizmie. Wiecie ile teraz jest tzw. dzieci dysfunkcyjnych -dysleksje, dysgrafie, klopoty z motoryka ciala... Moze dlatego jestem ostrozna, bo mam z tym do czynienia na codzien i wolalbym, zeby moje dziecko nie mialo podobnych problemow. A zaniedbana sie nie czuje i chyba nie jestem, bo wszyscy chwala, ze ciaza mi sluzy. Wlosy fryzjer ostrzygl mi tak, by sreberko na czubku lekko przykryc Odpowiedz Link Zgłoś
tucik woda utleniona 3% 24.01.06, 20:29 a ja tam jedynie "z wierzchu" rozjaśniam co niektóre pasma żeby odświeżyc swój zimowy blond (latem mam naturalnie jasne, zima niestety mi ciemnieją) i używam do tego celu wody utlenionej 3%, która jest absolutnie nieszkodliwa! działa antybakteryjnie, odkażająco i działa powierzchniowo - czytałam w fachowym źródle Odpowiedz Link Zgłoś
kalia29 Re: woda utleniona 3% 24.01.06, 21:23 A tak poważnie,słyszałyście kiedykolwiek że cos sie dziecku stało,po tym jak jego mama będąc z nim w ciąży farbowała włosy? Ja sobie nic takiego nie przypominam Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
petunia28 Re: rozjasnianie wlosow w pierwszym trymestrze mo 24.01.06, 23:16 Skopiowane z Gazety. Rakotwórcze farby do włosów Według Naukowego Komitetu Doradczego Komisji Europejskiej (SCCPNFP) długotrwałe i częste farbowanie włosów środkami trwale koloryzującymi zwiększa u kobiet ryzyko zachorowania na nowotwór pęcherza moczowego. Ryzyko to rośnie w zależności od długości okresu stosowania farb i częstotliwości farbowania włosów a podwaja się w przypadku używania środka trwale koloryzującego przynajmniej raz w miesiącu. Europejska Organizacja Konsumentów BEUC jest zaniepokojona, że do tej pory nie podjęto dalszych kroków w tej sprawie, ponieważ pozostaje jeszcze wiele do zrobienia. Należałoby dokładniej ocenić istniejące zagrożenie i poinformować konsumentów, co mogliby zrobić, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania. Zdaniem BEUC Komisja powinna uzyskać dostęp do wszystkich istotnych, opublikowanych lub nieujawnionych, danych przemysłowych a także domagać się sprawdzenia wszystkich środków trwale koloryzujących dostępnych na rynku w ciągu dwóch najbliższych lat, przed upływem terminu wyznaczonego przez Komisję. Jeśli któryś z produktów nie zostanie do tego czasu przebadany i oceniony pozytywnie, powinien zostać wycofany ze sprzedaży. W skład środków trwale koloryzujących wchodzi zazwyczaj kilka składników, które miesza się ze sobą przed nałożeniem farby na włosy, dlatego powinno się ocenić bezpieczeństwo nie tylko poszczególnych składników, ale również końcowego produktu, który powstaje po ich wymieszaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: rozjasnianie wlosow w pierwszym trymestrze mo 25.01.06, 10:19 odpowiem jako chemik: po przeczytaniu składu chemicznego farby do wlosow, odechciało mi sie farbowania w ciazy a i w czasie karmienia nie od razu farbowalam; ale moze to taka zawodowa fobia - moje dziecko i tak bylo narazone na poczatku ciazy na ogromna ilosc trucizn tak, jak w przypadku wiekszosci lekarstw - nie zbadano wplywu uzywania tych substancji na rozwoj płodu i nikt tego nigdy nie zbada, bo ktora ciezarna zgodzi sie byc obiektem badan? Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: rozjasnianie wlosow w pierwszym trymestrze mo 24.01.06, 20:32 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10669&w=35485689&v=2&s=0 Proszę bardzo, tyle mam do powiedzenia na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
jaonna1 Re: rozjasnianie wlosow w pierwszym trymestrze mo 24.01.06, 21:46 ja farbowałam i farbuje-ale kolor mi już taki jak przed ciąża nie wychodzi ( Odpowiedz Link Zgłoś
elle29 Re: rozjasnianie wlosow w pierwszym trymestrze mo 25.01.06, 08:51 Ja farbowałam włosy w pierwszej ciąży. Teraz córcia ma 3,5 roczku jednak ma REFLUKS aż III stopnia - jest to wada układu moczowego, mocz cofa się do nerki powodując zakażenie stąd konieczność brania lekarstw przez dziecko. Całą ciąże pracowałam, duzo się stresowałam - jednak ciąże zniosłam znakomicie - bez puchnięcia, przytyłam tylko 9 kg., wyglądałam i czułam się świetnie. Nie byłam przeziebiona nie brałam lekarstw, nie leczyłam zebów pod znieczuleniem, Odżywiałam się wręcz książkowo ... Nie wiem czy Refluks dziecka jest wynikiem farbowania włosów. Teraz prawdopoodbnie jestem w drugiej ciąży (2 dni spóżnia się okres i za kilka dni robię test ) i niewiem czy zdecyduję sie na farbowanie - być może tylko balejage gdzie zostawia się odrost ok. 3 mmm. Odpowiedz Link Zgłoś