Dodaj do ulubionych

Normy progesteronu

09.02.06, 11:40
Witam, jestem w I trym. ciazy. Lekarz zlecil mi (PILNIE !) badanie na
progesteron w surowicy. Wynik jaki otrzymalam to 34.2 Najwczesniej bede mogla
spotkac sie z lekarzem prowadzacym za okolo 3 tyg. Czy mam sie czym
niepokoic ? Jakie sa normy progesteronu dla kobiet w ciazy ? Gdzie moge
znalezc cos na ten temat. Pozdrawiam i czekam na jakies info.
Obserwuj wątek
    • yskyerka Re: Normy progesteronu 09.02.06, 13:11
      A nie masz norm na wyniku? Jakie to jednostki?
      W moim laboratorium norma dla I trymestru to 52-154 nmol/l.
      • tereska28 Re: Normy progesteronu 09.02.06, 14:02
        34.2 ng/ml
        Moj lekarz bedzie dopiero za 3 tyg. (chyba jest na zwolnieniu). Wynikow nie
        moge zabrac z przychodni (takie przepisy), moglam jedynie sprawdzic wynik.
        • bialka Re: Normy progesteronu 09.02.06, 14:34
          Cześć!!! Borykałam się z takim problemem w obu ciążach. Teraz prog już skoczył,
          od 14 tyg jest powyżej 80ng/ml. Ale tydzień wcześniej był w okolicach 32
          (wcześniej spadł do 20) i nie chciał skoczyć, mimo zastrzyków z kaprogestu co
          drugi dzień i duphastonu 3/dobę. Jeśli to koniec 1 trymestru, nie plamisz to nie
          jest chyba tak źle, ale ogólnie, z moich doświadczeń, to niski poziom. Przy
          takim prog moja gin zawsze dawała wspomagacze: duphaston a nawet zastrzyki z
          progesteronu. W tej ciąży, dzięki tej kuracji, szczęsliwie 32 wystarczyło do
          przeżycia 1 trymestru. Jestem teraz w 16 tyg i odstawiam stopniowo leki, bo
          zaczyna działać łożysko (niski prog na początku ciąży, to sprawa ospałych
          jajników, ciałka żółtego, które odpowiadaja za prod prog. Gdy zaczyna działać
          łożysko, wszystko przeważnie się uspokaja). Może skonsultuj wyniki z innym
          lekarzem? Dlaczego kazał Ci zbadać prog? Miałas jakieś niepokojące objawy? Jeśli
          jestes z Warszawy to mogę dać Ci namiary na moja gin: Joanna Zalewska 617-18-30.
          Różne ma opinie na forum, ale mi uratowała 2 ciąze i nie boi się wkraczać
          zdecydowanie, gdy dziecku coś zagraża.
          • bastet7 DO BIAŁKI 09.02.06, 14:41
            A gdzie ta dr Zalewska przyjmuje?
          • tereska28 Re: Normy progesteronu 10.02.06, 10:04
            Skonczylam drugi miesiac. Czuje sie o.k. Mam tylko nudnosci, zadnych innych
            objawow. Nie wiem czemu wiec zlecil mi to badanie... Moze poki co pojde do
            jakiegos innego gina, zeby sie uspokoic. Dzieki za informacje. pozdrawiam
            serdecznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka