buzia91 13.02.06, 12:34 Witam czy miał może ktoś wynik badania moczu- aceton +++ o czym to świadczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: wyniki badań w ciąży 13.02.06, 12:46 aceton (ciała ketonowe) może pojawić się w moczu osób niedożywionych (np. po ostrym odchudzaniu, po długotrwałych wymiotach i biegunkach), a także przy diecie wysokotłuszczowej, przy stanach gorączkowych i problemach z nerkami. Dodatkowo należałoby sprawdzić wyniki na cukier, obecność acetonu i podwyższone wartości cukru we krwi mogą (ale nie muszą) świadczyć o rozwijającej się cukrzycy ciężarnych Odpowiedz Link Zgłoś
buzia91 Re: wyniki badań w ciąży 13.02.06, 12:51 dziękuję za odp. cukru nie mam wogóle, nigdy się nie odchudzałam, jedyne co to wymioty ale też na poziomie 2 x dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: wyniki badań w ciąży 13.02.06, 13:46 chodzi o cukier we krwi A wymioty 2 razy dziennie to wcale nie mało. Poza tym ciała ketonowe dość często w ciąży występują. Jeszcze sprawa diety, być może za mało jest węglowodanów w stosunku do tłuszczów, a może organizm nie najlepiej sobie radzi z ich trawieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kukii81 Re: wyniki badań w ciąży 13.02.06, 16:13 Ja mialam ciala ketonowe w moczu.Tyle ze tylko jeden + a nie tak jak Ty 3.Nie odchudzalam sie ani nie wymiotowalam, wiec tymbardziej sie martwilam o te wyniki.{Poszlam do lekarki i powiedziala ze ciala ketonowe wystepuja u zdrowych kobiet w ciazy.Wydaje mi sie ze u Ciebie moze byc to wynikiem tych wymiotow.W kazdym badz razie nie martw sie o nic, odzywiaj sie zdrowo.Nie mzuszaj sie do jedzenia prodoktow od ktorych Cie odrzuca.Badania mozesz powtorzyc pozniej i napewno powinno sie cos zmienic.Pozdrawiam i zycze zdrowka Odpowiedz Link Zgłoś